Cristian Ghingheș

Guvernul pune bețe în roate partidelor noi și independenților care vor să candideze la europarlamentare

Într-un apel publicat astăzi, DEMOS atrage atenția că alegerile pentru Parlamentul European riscă să fie compromise chiar în timpul președinției rotative a Consiliului UE deținute de către România, existând posibilitatea ca majoritatea partidelor şi candidații independenți să nu intre în alegeri dacă Guvernul nu publică cât de curând formatul listei de semnături de susținere, 

Conform Legii nr. 33/2007, partidele și candidații independenți trebuie să depună în scopul validării candidaturilor 200.000, respectiv 100.000 de semnături unice de susținere. La România Curată, am cerut și susținut în nenumărate rânduri scăderea acestui prag prohibitiv, mai ales că statul român solicită de departe cel mai mare număr de astfel de semnături. Remember Politică fără Bariere?

Pentru a sublinia gravitatea situației, în alegerile pentru PE din 2014, a fost nevoie de 345.000 de voturi (6, 21%) pentru a trimite reprezentanți în PE. Cele 200.000 de semnături unice reprezintă echivalentul a mai mult de 50% din voturile necesare trecerii pragului, și asta doar pentru a putea intra în campania electorală. Acest prag este semnul unei disfuncționalități grave a democrației românești. Din cauza lui, alternativele politice la marile partide sunt excluse din start de la participarea la scrutinul european, arată DEMOS.

Mai grav este faptul că nici până în acest moment, modelul oficial al listei de semnături nu a fost publicat.

Din păcate, Guvernul folosește această listă și momentul în care o publică drept armă politică. Conform legii în vigoare, candidaturile, cu tot cu semnăturile de susținere, se depun la Biroul Electoral Central cu 60 de zile înaintea alegerilor propriu-zise, în 2019 acestea fiind organizate în intervalul 23 – 26 mai. Astfel, termenul limită de depunere a candidaturilor este în intervalul 23 – 27 martie. Dacă lista oficială era publicată cu 4 luni înainte de data depunerii candidaturilor, exista timp suficient ca un număr mai mare de partide sau un candidat independent să strângă semnăturile.

Din păcate, cu fiecare zi care se scurge către această dată limită de depunere a candidaturilor, scad șansele partidelor mici și medii şi ale candidaților independenți de a intra în campanie. Doar partidele mari, PSD şi PNL, au capacitatea să strângă 200.000 de semnături într-un interval foarte scurt – o lună, de exemplu.

Suntem într-un blocaj din care trebuie ieşit rapid. Legea în vigoare a fost modificată de către Parlament în decembrie 2018 (PL-x nr. 427/2018). Proiectul de lege a fost atacat la Curtea Constituțională de către Președintele României, iar Curtea Constituțională a fixat primul termen de soluționare la data de 6 martie 2019. Conform proiectului de modificare, numărul de semnături se păstrează, doar că semnăturile nu mai sunt semnături unice, cetățenii având posibilitatea de semna mai multe liste, și sunt precizate informațiile ce trebuie să apară pe listele de susținere.

Pentru a ieşi din acest blocaj, DEMOS solicită Guvernului următoarele acțiuni:

  • 1. Să adopte cât mai repede „data de referință a alegerilor”, adică data la care va avea loc efectiv scrutinul.
  • 2. Să adopte modelul listei alegătorilor ce susțin candidații la alegerile pentru Parlamentul European, iar modelul adoptat să includă toate informațiile menționate în proiectul de modificare a legii electorale aflat în dezbaterea Curții Constituționale.

Prin includerea în model a tuturor informațiilor din noul proiect de lege, partidele si candidații independenți vor putea folosi semnăturile strânse indiferent dacă legea se va modifica sau nu.

Avem sute de membri și voluntari care așteaptă acest model. Suntem siguri că și restul partidelor și candidaților independenți îl așteaptă cu îngrijorare și nerăbdare. Excluderea acestora din cursa electorală ar însemna un eșec major pentru democrația românească, încheie DEMOS în comunicatul emis astăzi.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Guvernul pune bețe în roate partidelor noi și independenților care vor să candideze la europarlamentare

  1. Adrian

    Parlamentul european nu e o ficțiune legislativă. Nu văd aici citat vreun punct de vedere al acestei instituții cu privire la subiectul textului care-o privește direct, ați dat vreun tel /e-mail la sediul din str. V. Lascăr?

    Cât privește denumirea dedataastavotez: că-i neinspirată e deja mult spus. Măcar despre ACEASTA (în realitate , ACEEA) n-a învățat nimeni în școală??

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *