Cristi Dănileț

Guvernul adopta SNA 4

Tocmai vroiam sa scriu o postare despre Strategia National Anticoruptie de care nimeni nu a mai auzit nimic de vrei 6 luni, cand brusc, marti, Guvernul a adoptat o hotarare cu privire la aceasta. E de remarcat că am ajuns la SNA cu nr.4 în ultimii ani – adevărul e că la Strategii şi Planuri de acţiune ne pricepem de minune. Pe mine ipocrizia mă deranjează şi am să mă explic:

Ideea unei noi SNA a apărut în proiect anul trecut în prima jumătate a anului trecut, după ce nişte experţi europeni au evaluat fostele strategii într-un raport publicat în aprilie. Au fost făcute dezbateri şi în septembrie a apărut un proiect al noii SNA valabil pentru 2011-2014. De atunci….nimic. Ca urmare a întârzierii aprobării sale, unele sectoare încep să îşi adopte propriile strategii: astfel DGA a adoptat, CSM la fel în noiembrie anul trecut a adoptat şi Strategia sectorială, şi Planul de acţiune aferent din care deja a trecut la realizarea unor măsuri (de remarcat că la ultima pagincă din Strategia CSM chiar e scris că aceasta e parte din SNA 4, şi asta cu cinci luni înainte ca SNA să apară…).

Numai că de trei zile se află în ţară o comisie trimisă de CE pentru a evalua România în cadrul MCV, şi…coincidenţă, este adoptată SNA (ah, si mai apare brusc o hotărâre, cu măsuri de accelerare a implementării a obiectivelor din MCV, deşi în 2010 s-a înfiinţat o comisie cam cu acelaşi scop şi nu ştiu dacă s-a reunit de trei ori până acum). Diferenţa faţă de proiect este că nu se mai referă la 2011-2014, ci la 2012-2015. Am vrut şi eu să găsesc această Strategie, în forma de ieri. Ei bine, nu există. Nici pe site-ul Guvernului, nici pe cel al Ministerului Justiţiei, unde de regulă apare până şi cu cine ia masa ministrul. Avem un comunicat de presă, dar nu şi documentele….Grozavă transparenţă!

Opinia mea într-un interviu, disponibilă aici.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Guvernul adopta SNA 4

  1. liviu

    au aparut si documentele. Eu cred ca oricum e greu de transpus in practica. Nu prea vad eu sefii de prin institutii sa inceapa sa aplice concepte precum transparenta, integritate etc. le ameninta afacerile cu firmele prietenilor. acum mai este si an electoral. asta cu anticoruptia nu prea intereseaza acum pe politicieni, asa ca va ramane doar un proiect.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *