Guvernul a tăiat din pix 2000 de joburi pentru persoanele cu dizabilități

O Ordonanță de Urgență a Guvernului publicată săptămâna trecută riscă să distrugă un întreg sector în care sunt angajate peste 2.000 de persoane cu dizabilități. Acest sector a fost creat cu un efort care a durat mai mult de 10 ani. Veteranii din branșă spun că ceea ce s-a întâmplat e un fel de #noapteacahoții, dar în domeniul întreprinderilor sociale, scrie PressOne.

Pe scurt, potrivit legii, toate firmele și companiile cu mai mult de 50 de angajați au obligația de a avea 4% din angajați persoane cu dizabilități. Companiile care nu îndeplineau acest criteriu aveau posibilitatea de a cumpăra servicii sau consumabile de la Unități Protejate, adică entități în care lucrează persoane cu dizabilități.

În caz contrar, companiile erau obligate să plătească o taxă statului. Prin Ordonanța de săptămâna trecută, Guvernul a eliminat posibilitatea susținerii Unităților Protejate și a dublat taxa pe care o au de plătit companiile către stat.

Practic, prin acest document, Guvernul a retras sprijinul major care venea dinspre companii către Unitățile Protejate și a instituit o taxă dublă pentru mii de companii.

Proiectul Ordonanței a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social (CES), dar asta nu a împiedicat Guvernul să aprobe documentul, ale cărui prevederi vor fi aplicate din luna septembrie.

România Curată a tras un semnal de alarmă cu privire la intențiile Guvernului Tudose, încă din 30 iunie. Încă din prima sa zi de lucru Guvernul Tudose avea acest proiect pe agendă:

În prima zi de lucru, guvernul social-democrat vrea să concedieze 2000 de persoane cu dizabilități

La data respectivă protestele societății civile și ale CES au blocat adoptarea proiectului. Dar guvernul social-democrat nu s-a lăsat până nu și-a pus în aplicare strategia de a aduna bani la buget pe seama persoanelor cu dizabilități.


Recomandări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *