Andrei Astefanesei

Generația de mâine, crescută de liderii politici de azi

O întrebare de bun simț pentru orice părinte: ți-ai pune copilul să comită infracțiuni? Sigur, răspunsul unanim va fi „nu“. Ce fel de tată ai fi să-ți îndemni copilul să încalce legea pentru ca mai apoi să înfunde pușcăria? Dar fratele? L-ai băga într-o afacere necurată? Probabil răspunsul ar fi același. Dar să privim lucrurile invers: dacă ți-ai ști neamurile puternice, cu funcții, cu influență, tu, copil, frate, cumnat, nu ți-ar veni să profiți și să atentezi la borcanul cu miere al statului, la banii publici? Aici, răspunsurile ar putea fi împărțite. Spun asta pentru că avem deja exemple ale unora care au spus „DA“ cu ambele mâini. Nu avem pretenția că aici sunt toate exemplele. Dar pot fi foarte elocvente.

Ginerele lui Vasile Blaga este în arest pentru că a tras în piept statul

Andrei Rudeanu, omul care s-a căsătorit cu fiica lui Vasile Blaga, a ajuns vineri în arestul Poliției, fiind acuzat de evaziune fiscală. Nu este cel mai mare tun dat statului, cu siguranță, dar este ultimul dintr-un șir de indivizi care, ținute în brațe de neamuri sau rude puternice, cred că lor nu li se poate întâmpla nimic dacă fură.

Poliţiştii au făcut, joi, percheziţii în Bucureşti şi Hunedoara, în dosarul în care sunt vizate cinci firme de pază, printre care şi cea a lui ginerică Andrei Rudeanu, care ar fi fost implicate în comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală, prin înregistrarea în contabilitate de achiziţii fictive de servicii.

Numele copreşedintelui PNL Vasile Blaga apare și el în dosarul de evaziune fiscală în care este urmărit penal Andrei Rudeanu. Șeful firmei de pază Nei Guard, Mihai Neicu, cercetat şi el pentru acelaşi gen de fapte, a dat o declarație în acest caz în care susține că l-a ajutat pe Andrei rudeanu la rugămintea socrului acestuia, Vasile Blaga, rugăminţi datând din anul 2011.

„În perioada septembrie 2010 – primăvara anului 2011, am fost solicitat de numitul Blaga Vasile la o discuţie la sediul Partidului Democrat, din municipiul Bucureşti, Aleea Modrogan. Cu ocazia acestei discuţii, acesta mi-a solicitat să-l ajut pe ginerele său, numitul Rudeanu Ionuţ, care îşi înfiinţase societatea de pază şi protecţie Axis Corporate Security, să obţină contracte de pază cu instituţii de stat şi companii private, şi să îl ajut în managementul acestei societăţi (recrutarea de personal, dotare, întocmirea documentaţiei necesare, participări la licitaţiile publice etc)“, a povestit Mihai Neicu.

Neicu le-ar mai fi spus anchetatorilor că, în urma discuţiei sale cu Blaga, s-ar fi întâlnit, chiar a doua zi, cu Andrei Rudeanu şi cu soţia acestuia, Agathe Rudeanu, la Hotelul Phoenicia din Bucureşti, pentru o discuţie legată de dezvoltarea Axis Corporate Security. După discuţii, Neicu ar fi convenit cu soţii Rudeanu ca firma acestora să îşi desfăşoare activitatea la etajul unu al clădirii, unde îşi avea sediul compania sa, Nei Guard, iar în continuare l-ar fi ajutat pe ginerele lui Blaga să obţină diverse contracte de pază, prin recomandările pe care i le-ar fi dat prin diverşi beneficiari, susţin sursele citate de Mediafax. „În urma sprijinului acordat de către mine, numitul Rudeanu prin firma Axis a obţinut mai multe contracte importante de pază, respectiv cu Administraţia domeniului public şi privat sector 4 Bucureşti, Spitalul «Marie Curie» din Bucureşti, lanţul de hipermarketuri Carrefour şi altele pe care nu mi le amintesc precis“.

Evaziunea fiscală reclamată de procurori este de 2,5 milioane de lei, adică aproximativ 600.000 de euro. ”Nu aş spune că nu îmi pare rău de situaţia în care se află. Înainte de orice… şi eu am suflet. Este tatăl nepotului meu, soţul fiicei mele, dar până la urmă fiecare îşi duce crucea. Dacă a greşit, va trebui să plătească. Sper să îşi dovedească nevinovăţia”, a spus Blaga, la sediul PNL, după reținerea lui Rudeanu.

Numele lui Vasile Blaga apare și în rechizitoriul prin care fostul ministru Darius Vâlcov a fost trimis în judecată.

Ginerele lui Băsescu, șantaj împreună cu fiul unui alt fost șef de stat

Căsătorit cu Ioana, Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, este urmărit penal pentru complicitate la şantaj în cazul în care Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, este acuzat că a constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro.

În acelaşi dosar, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, este acuzat de luare de mită, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj, de complicitate la şantaj. Potrivit procurorilor DNA,, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-a constrâns pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă. „Eram preşedintele ţării, nu sunt şef de cadre în familie“, a pus Băsescu, motivând că nu știa în ce e băgat ginerele său.

Soțul Ioanei Băsescu, Radu Pricop mai este urmărit penal de procurorii DNA, într-un alt caz, pentru fals şi înşelăciune în dosarul „Moşia Brătienilor”, privind retrocedări ilegale de terenuri din Argeş.

Presa a relatat că dosarul vizează un teren de 90 de hectare din localitatea Ştefăneşti (Argeş), care a aparţinut familiei Brătianu şi care ar fi fost retrocedat ilegal.

Astfel, Radu Pricop ar fi cumpărat, împreună cu cele 11 persoane vizate în dosar, drepturi de moştenire asupra terenului respectiv de la urmaşii familiei Brătianu. După ce a câştigat mai multe procese în instanţă cu statul român, Radu Pricop şi partenerii săi au obţinut de la ANRP despăgubiri de 10 milioane de euro, folosind însă documente false. „Nu știu despre ce este vorba, dar cu certitudine toți românii trebuie să răspundă în fața legii“, a spus anul trecut Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni.

Fiu de ministru, darnic cu banii publici: a plătit de zece ori prețul real pentru un teren

Fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, are un fiu care a fost trimis în judecată anul trecut de către procurorii anticorupție. Flavius Câmpeanu este acuzat că, în calitate de director ethnic al Registrului Auto Român, a cumpărat un teren de peste zece ori mai scump față de cât cerea vânzătorul! Conform procurorilor, valoarea terenului era de 103.000 euro, iar Câmpeanu, împreună cu fostul director general Crăpătureanu, au plătit nu mai puțin de 1,18 milioane de euro. Se întâmpla în 2008, iar conducerea RAR a spus că se dorea amenajarea unui poligon de încercări autovehicule în județul Giurgiu.

În procesul penal, Regia Autonomă Registrul Auto Român s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 1.076.509 euro, reprezentând prejudiciul adus regiei prin încheierea contractului de vânzare – cumpărare a terenului.

Fiu de Cocoș, în arest cu tatăl

Alin Cocoș este un personaj care, până anul trecut, era nelipsit din paginile ziarelor de scandal. A intrat de câteva luni și în atenția ziarelor quality, după ce a fost arestat. În aceeași clădire a arestului a fost și tatăl său, Dorin, inculpate în dosarul Microsoft. Alin Cocoş, alături de Alina Bica, Dorin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi Adriean Videanu au fost trimişi în judecată pe 27 februarie. Alina Bica este judecată în acest dosar pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Videanu.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru trafic de influenţă (două fapte) şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită.

Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

Viorel Hrebenciuc și-a băgat fiul în afaceri ilegale cu pădurile statului

Cunoscut și sub titulatura „Guzganul Rozaliu“, unul dintre cei mai influenți PSD-iști din epoca Năstase a ajuns după gratii pentru că încerca să jefuiască pădurile statului. Nu singur, spun procurorii, ci împreună cu alți grei din PSD: fostul deputat Ioan Adam, senatorul Ilie Sârbu, directorul Romsilva Adam Crăciunescu. Lăcomia l-a făcut pe Hrebenciuc să-și introducă în această afacere murdară și fiul. Andrei Hrebenciuc era destinatarul final al banilor proveniți din furturile pădurilor.

Nu mai puțin de 43.000 de hectare de pădure în zona Bacăului urmau să fie retrocedate ilegal  către un așa zis moștenitor, iar partea lui Viorel Hrebenciuc era clară: 12.000 de hectare, ce urmau să fie transformate în bani, iar banii să intre în buzunarul lui Andrei Hrebenciuc, printr-un offshore controlat de acesta. Andrei Hrebenciuc chiar a semnat mai multe acte în această afacere.

De precizat că senatorul Ilie Sârbu este socrul premierului Victor Ponta și este anchetat de DNA în cazul retrocedărilor ilegale a 43.000 de hectare de pădure.

Dosarele din jurul premierului Ponta

Cumnatul premierului Victor Ponta a fost plasat în arest la domiciliu, după ce procurorii l-au acuzat de deturnare de fonduri europene și constituire de grup organizat. Iulian Herțanu, căsătorit cu sora lui Victor Ponta, este anchetat în același dosar cu deputatul Sebastian Ghiță, un alt apropiat al lui Victor Ponta, deputatul Vlad Cosma și tatăl acestuia, Mircea Cosma, ambii membri marcanți ai PSD.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro. Nu asta era ilegalitatea, ci masluirea unor licitații, spun procurorii, dar și presiunile de la nivel înalt pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi. Procurorii susțin că până în acest moment au reușit să probeze deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7, 8 milioane de lei și sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2,5 milioane de lei. ”Nu l-am văzut în viaţa mea şi nu-l cunosc”, afirma atunci Mircea Cosma, la fel ca și fiul său.

La sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum (asociată alături de cumnatul premierului), cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu. „M-a afectat foarte tare linşajul mediatic. Subliniez că imediat nişte şmecheri din propaganda băsistă au zis: “Uite, Ponta atacă procurorii”. Hai, mă, da’ ce, Rareş Bogdan e procuror?! Sau ce?! Linşajul mediatic la adresa mamei mele“, s-a plâns premierul Victor Ponta despre faptul că presa a relatat despre dosarul cumnatului său.

Familia Cosma de la Prahova: tată și fiu, umăr la umăr la DNA

Șeful Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, sunt inculpaţi și în alte dosare. În aprilie 2014, cei doi au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Deputatul Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenţă, tatăl acestuia, Mircea Cosma, de luare de mită şi abuz în serviciu, iar procesul se află pe rolul instanţei supreme. Mita este, conform DNA, de un milion de euro pentru acordarea unor contracte.

Fostul ministru David, ginerele „nobilului“ Mihail Vlasov, lua șpagă în minister

Potrivit DNA, Cristian David ar fi pretins în 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit, suma de 500.000 de euro de la un denunţător, prin intermediar, pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 hectare aflat în intravilanul municipiului Buzău.

Mofturi la mită: „Era mai bine dacă erau în lei”

Potrivit unor surse judiciare, referitor la suma de 500.000 de euro pentru intervenţia efectuată de ministrul de interne, Cristian David, pe lângă prefectul judeţului Buzău, Bîgiu Cristian, suma a fost remisă personal de Adrian Mladin prin intermediul şefului de cabinet. Ulterioar, Mladin l-a întrebat pe ministrul David dacă a fost în regulă. Acesta a răspuns afirmativ, singura observaţie fiind cu privire la suma de bani că „Era mai bine dacă erau în lei”.

Cristian David este ginerele lui Mihail Vlasov, fostul șef al Camerei de Comerț a României, fiind căsătorit cu Vanda. Cristian David și-a schimbat numele după căsătorie, renunțând la cel cu care s-a născut, Troacă.

„Tata este un om extraordinar, este un mare jurist, dar aşa este el, un om mai liber, un om mai rebel. La cazinou joacă şi prinţul Albert. Jocurile de noroc sunt o îndeletnicire a nobilimii”, a spus anul trecut Vanda Vlasov, după ce tatăl ei a fost arestat. DNA l-a trimis în judecată pentru trafic de influență. Vlasov a cerut un milion de euro pentru a interveni la Curtea de Arbitraj în favoarea unui om de afaceri.

Lucru în echipă în familia lui Cordoș: soția și fiica traficau înfluența senatorului

Senatorul Alexandru Cordoş, soţia acestuia, Mihaiela Cordoş, şi fiica lor Andreea sunt cu toții urmăriți penal de procurorii DNA. Mihaiela Cordoş este acuzată că a luat mită pentru a obţine locuri de muncă mai multor persoane, cu ajutorul soţului şi fiicei.

Mihaiela Cordoş este referent la Spitalului Clinic Judeţean Cluj și este urmărită penal pentru trafic de influenţă, în formă continuată (26 de fapte), în timp ce soţul şi fiica sa sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în intervalul noiembrie 2014 – prezent, Mihaiela Cordoş a pretins de la mai multe persoane foloase materiale necuvenite cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, pentru ca, prin influenţa pe care ea şi soţul său o aveau asupra persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj, Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi a altor instituţii publice, să obţină cumpărătorilor de influenţă posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, jurist consult etc.

În perioada ianuarie – aprilie 2015, Mihaiela Cordoş a fost ajutată şi de fiica sa, Andreea Alexandra Cordoş. Concret, la data de 24 ianuarie 2015, la solicitarea mamei sale, Andreea Cordoş s-a deplasat la locul de muncă al unei persoane şi i-a remis acesteia subiectele pentru proba orală a unui concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj.

Chiar la începutul anchetei, senatorul Cordoş declarase că are încredere în soţia sa şi în familia sa. „Faptul că lucrează la Resurse Umane, sigur că este obligată să vorbească cu multă lume, dar eu cred că aceste lucruri justiţia le va dovedi că nu sunt adevărate. În ceea ce mă priveşte, nu am nicio legătură cu aceste lucruri, este expunerea omului politic întotdeauna în această situaţie”, spunea Cordoş.

Ancheta este încă în plină desfășurare.

Prezentatoare TVR, ajunsă în arest în dosarul tatălui, primar la Pitești

Ema Pendiuc a ajuns anul trecut pentru 24 de ore în arestul Poliției alături de tatăl său, Tudor Pendiuc, primarul municipiului Pitești. Spre deosebire de tatăl ei, Ema Pendiuc nu a fost arestată în dosarul de corupție, trimis între timp judecătorilor pentru începerea procesului.

Procurorii l-au trimis în judecată pe Tudor Pendiuc pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, iar pe fiica sa pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

La mijloc se află o licitație trucată în urma căreia, susțin procurorii, primarul Tudor Pendiuc a primit, în 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela-Elena, un apartament în Bucureşti – Ansamblul Rezidenţial Quadra Place, în valoare de 130.900 de euro în schimbul atribuirii unui contract. Prejudiciul calculat de procurori produs bugetului local a fost de peste 28,5 milioane de lei.

Tata senator, fiul cu dosar penal. Lucian Burlea angaja „la nebuni“ persoane plecate din țară

Marin Burlea este cunoscut în Iași nu ca senator, devenit parlamentar la alegerile din 2012, ci ca medic și manager al Spitalului de Copii Sf. Maria din Iași. Fiul său, Lucian, a ajuns și el repede manager de spital, dar la „nebuni“. El conduce Spitalul Socola din Iași. De aici însă i-au apărut și problemele pentru că, spun procurorii, Lucian Burlea a angajat pe postul de referent o persoană care nu se afla în ţară la momentul organizării concursului, el semnând documente care atestau, în fals, că aceasta a participat inclusiv la proba interviului. Procurorii DNA îl acuză pe Burlea, care era și preşedinte al comisiei de examinare, de abuz în serviciu, în formă continuată, şi fals intelectual.

Fiica și iubitul ei, judecați alături de politicianul-mogul Dan Voiculescu. Șantaj de milioane

Dan Voiculescu, omul care controlează mai multe canale media, printre care și Antena 3, şi fiica sa Camelia au fost trimişi în judecată, în 1 octombrie 2013, alături de directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, şi de fostul şef ANAF Şerban Pop, în dosarul privind şantajarea lui Ioan Bendei, administrator al RCS&RDS la acea dată.

Potrivit DNA, Sorin Alexandrescu, iubitul Cameliei Voiculescu este acuzat de şantaj, iar Dan Voiculescu şi fiica sa, de complicitate la această infracţiune. Infracțiunea s-ar fi petrecut în 2013, atunci cândAlexandrescu l-a amenințat pe administratorul Ioan Bendei cu publicarea unei „anchete jurnalistice“ dacă nu va semna un contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând SC Antena TV Group SA la prețul de aproape 6,5 milioane de euro pe an.

Ca să fie convingători, pe posturile tv controlate de Dan Voiculescu a rulat un spor publicitar ce anunța dezvăluiri privind fapte de corupție, spot realizat la comanda Cameliei Voiculescu. „Îi spusesem tatălui meu că Sorin Alexandrescu avea o întâlnire cu cei de la RCS&RDS acesta fiind momentul în care tatăl meu mi-a atras atenţia că, în contextul conflictului dintre el şi Traian Băsescu, RCS&RDS este aproape de familia Băsescu, ocazie cu care îmi şi arătase nişte înscrisuri şi un act de vânzare-cumpărare ce fusese autentificat de Ioan Băsescu“, a spus instanței Camelia Voiculescu. Fiica lui Dan Voiculescu a uitat să precizeze faptul că RCS&RDS a sponsorizat cu peste 80.000 de lei USL în campania electorală din 2012, iar Dan Voiculescu a ieșit senator tocmai din partea acestei alianțe electorale.

Anul trecut, Dan Voiculescu a fost anchetat și pentru alte fapte de șantaj. Tot anul trecut, Dan Voiculescu a intrat după gratii, fiind condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Generația de mâine, crescută de liderii politici de azi

  1. Ovidu

    Intr-o tara unde politicienii si-au convins odraslele sau rudele sa intre in afaceri necurate arata gradul infect in care se gaseste clasa politica actuala. Deci, aceasta trebuie schimbata. In mod sigur chestiunea nu se va rezolva in mod amiabil fiindca este vorba de interese importante (de asa zisa supravietuire, adica continuitate pt ei) si atunci trebuie luate masuri dure. Cine mai sunt in stare sa le ia si cum, asta este partea a doua. Pt aceasta problema vitala pt dezvoltarea politico-economico-sociala si mai ales morala a tarii nici un roman care are principii sanatoase nu ar mai trebui sa aiba liniste. De aceea o sa fac o urare celor care nu au inca o atitudine transanta. Continuati-va apatia! Lasa-ti in continuare rezolvarea problememlor importante ale tarii pe mana politicienilor penali si oportunisti. Desteapta-te romane va ramane un deziderat pt multi dintre noi. Poate imprumutam din imnul francez „La lupta cetateni!”

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *