Mihai Goțiu

FUKUSHIMA BRAZILIANĂ. Imaginile teribile ale tragediei produse de prăbușirea unui iaz de decantare (VIDEO & FOTO)

Tragedia de la Clubul Colectiv și atentatele de la Paris au făcut să treacă neobservat unul dintre cele mai mari dezastre de mediu petrecut în această lună în Brazilia, după ruperea barajului de decantare a unei mine de fier. 9 persoane și-au pierdut viața, alte 19 sunt date dispărute la mai bine de 10 zile de la colaps, sute de persoane au rămas fără locuințe, iar efectele asupra mediului și a vieții altor zeci și sute de mii de persoane sunt departe de a putea fi evaluate. Autoritățile de mediu au dispus amenzi de 66 de milioane de dolari, în timp ce pagubele materiale directe sunt evaluate la peste un miliard de dolari.

”Scurgerea catastrofală s-a produs la ora locală 16.00 și a dezlănțuit aproximativ 60 de milioane de metri cubi de apă și deșeuri de minereuri de fier. Torentul a inundat satul Bento Rodrigues și nămolul roșu a continuat să curgă în aval. Mass-media braziliană a raportat că 15 municipalități din statele Minas Gerais și Espirito Santo au fost puse în stare de alertă. Oamenii din Bento Rodrigues, aproximativ 7 km mai jos de baraje, au declarat că au auzit un sunet asurzitor și au văzut nori mari de praf roșu. Acesta a fost singurul indiciu primit înainte ca valul vâscos de noroi să le inunde comunitatea. Din fericire, datorită zgomotului puternic, cea mai mare parte a locuitorilor a reușit să fugă pe o zonă mai înaltă din apropierea satului.

Mina de fier Samarco, al doilea cel mai mare exportator de minereu de fier din lume, e deținută de un joint-venture între compania anglo-australiană BHP Billiton și firma braziliană Vale. Autoritățile braziliene au declarat că au anulat licența de exploatare și operațiunile miniere au fost oprite. Conform unui bilanț provizoriu 9 persoane au murit. Altele 19 sunt încă date dispărute și cel mai probabil au fost înecate în valul de steril creat în urma ruperii barajului.

Costurile estimate pentru refacerea mediului ar putea depăși 1 miliard $. Autoritățile de mediu au dispus amenzi de 66 de milioane de dolari anunțând totodată că iau în calcul acționarea în instanță a companiei miniere pentru despăgubiri. Președintele Braziliei a declarat că acționarii minei sunt responsabili de curățarea poluării generate și despăgubirea celor 500 de persoane ale căror case au fost distruse.

Autoritățile de mediu împreună cu pescari și locuitori din zonă au început o amplă operațiune pentru salvarea a peste 100 de specii endemice, inclusiv pentru transferarea peștelui într-un lac din apropiere. Acest demers contra-cronometru, fără precedent, a fost denumit simbolic ‘Arca lui Noe’.”, se arată într-un comunicat Mining Watch România.

“Supraîncărcarea iazurilor de decantare ce duce la ruperea sau fisurarea barajelor este una dintre cele mai comune cauze a deversărilor accidentale de steril. Deversările toxice au devenit din păcate o imagine mult prea des întâlnită. Astăzi suntem solidari cu comunitățile braziliene afectate de această catastrofă, însă nu putem să nu ne gândim și la amenințarea reprezentată de cele două baraje de 169 m, respectiv 70 m, planificate la Certej”

Roxana Pencea, Mining Watch România.

***

#brazilianfukushima O vídeo contém erros em inglês. Coloquei outra versão aqui https://www.facebook.com/manuelzozoiaca/videos/934130626656555/?pnref=story

Posted by Leonel Zozoiaça on 15 Noiembrie 2015***

brazilia 1 brazilia 2 brazilia 4 brazilia 5 brazilia 6 brazilia 7


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “FUKUSHIMA BRAZILIANĂ. Imaginile teribile ale tragediei produse de prăbușirea unui iaz de decantare (VIDEO & FOTO)

 1. flesh

  Când se prăbușește barajul unui iaz de decantare, cel care l-a proiectat ar trebui condamnat la moarte, împreună cu toți urmașii săi. Ar trebui să existe o astfel de lege. Poate așa inginerul respectiv ar avea o abordare mai prudentă și nu ar mai ține cont de constrângerile financiare din partea celor care au comandat proiectul. Ori face treaba ca lumea, ori n-o mai face. Nu există jumătăți de măsură dacă vrei să eviți asemenea catastrofe.

  Reply
  • Andrei

   Nu inginerul a fost de vina… Ci probabil cu timpul s-a corodat sau s-a crapat din cauze naturale… Apa aia era plina de toate cele… Problema este chiar existenta acestor baraje cu asa ceva.. Nu poti cumpara nimic cu bani, ce a distrus intr-o clipa acest baraj… Cutremuratoare soarta a acelor pamanturi si a acelor oameni…

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *