Mihai Goțiu

FRF, cianura și banii. Ce am făcut exact acum trei ani de Sfântul Valentin. Și ce efecte a avut ;)

Prietenii mi-au amintit ce am făcut în urmă cu exact trei ani, pe 14 februarie 2012. Nu împărțeam flori de Sfântul Valentin, ci, împreună cu prietenii din echipa ad-hoc ”11 pentru România”, finalizam cumpărarea naționalei de fotbal, în biroul lui Mircea Sandu, pe atunci încă președinte al FRF. Pentru a intra 100% în ”pielea” unui CEO, a trebuit să renunț la plete și la barbă. Mircea Sandu credea că vorbește cu șefii de la RMGC – era problema lui, singurul lucru pe care l-am spus noi a fost că ”noi suntem cu Roșia Montană” ;) . Povestea primului demers de tip Yes Man din România am prezentat-o aici și aici, mai jos e filmul realizat de ”11 pentru România”.

Faptul că doar vreo 2-3 instituții media au relatat atunci despre cum era dispus Sandu să-i pună pe jucătorii naționalei de fotbal ”să dea ture pe lângă lacul cu cianură”, ”să ciocnească pahare cu cianură” ori să se îmbrace în mineri, i-a făcut pe mulți dintre cei care mai aveau dubii, să înțeleagă cât de subordonată era presa autohtonă companiei miniere. Dar nu a fost singurul efect. Două săptămâni mai târziu, în timpul meciului amical România – Uruguay, de pe Arena Națională, un grup de suporteri au afișat un baner cu mesajul ”FRF=RMGC”. Intervenția în forță a jandarmilor și a forțelor de securitate de pe stadion au stârnit un scandal național. Evitat, în primă fază, în timpul transmisiunii în direct, scandalul a fost prea mare pentru a fi cenzurat și din buletinele de știri (atenție însă, la cele mai multe televiziuni NU s-a spus ce scria pe baner, ci doar ”un baner împotriva federației”).

Până la vânzarea naționalei de fotbal de către Mircea Sandu, banere împotriva proiectului de la Roșia Montană mai fuseseră afișate la meciurile Universității Cluj (la fotbal și baschet) și la Vaslui. Din acel moment, aceste mesaje s-ar regăsit pe toate stadioanele din România (vezi video, mai jos, un meci de la Sibiu, cu Astra Ploiești). Scandarea ”S-a dat șpagă barosană/ Pentru Roșia Montană!” a intrat în folclor.

În toamna lui 2013, numeroși politicieni, analiști și jurnaliști deopotrivă s-au mirat de amploarea protestelor pentru Roșia Montană. Alături de multe alte momente, vânzarea naționalei de fotbal a fost un episod care arată că totul putea fi anticipat.

NOTA BENE: Campaniile publicitare mincinoase care au pus umărul la ceea ce putea fi o hoție de proporții dacă nu ar fi existat opoziția civică nu au deranjat instituțiile statului. După ”cumpărarea” naționalei de fotbal, eu am ajuns însă să dau cu subsemnatul în fața anchetatorilor, în urma unei plângeri penale depuse de RMGC. Practicile publicitare mincinoase nu au fost anchetate vreodată, cel care le-a făcut publice, da…

FRF = RMGC = MIZERIE/ Cluj Arena, 13 martie 2012, FOTO: cluj.info

frf = rmgc


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *