Mihai Goțiu

Frăția Cianurii se întoarce! Tăriceanu îl pune pe Daniel Barbu să candideze pentru Primăria București. Cine și când semnează (a semnat) pentru candidatura lui?

Senatorul Daniel Barbu este candidatul ALDE la funcția de primar al Bucureștiului. Daniel Barbu a fost ministru al Culturii în Guvernul USL, dar a demisionat în decembrie 2013. Motivul oficial al demisiei au fost declarațiile discriminatorii la adresa persoanelor afectate de SIDA, dar motivul real a fost deteriorarea drastică a imaginii acestuia în timpul protestelor pentru salvarea Roșiei Montane. Sute de personalități publice și zecile de mii de oameni ieșiți pe străzile din București, Cluj și multe alte orașe din țară și străinătate au solicitat atunci demisia/demiterea lui Daniel Barbu din cauza luărilor sale de poziție favorabile companiei miniere și a refuzului de a semna includerea localității Roșia Montana pe lista tentativă a României la UNESCO.

Această candidatură îl reașează pe Daniel Barbu alături de Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar al Capitalei. Cei doi au mai făcut blat în august 2013, exact pe subiectul patrimoniului cultural de la Roșia Montană, ambii fiind de acord atunci că acesta poate fi ”salvat” prin dinamitare și cianurare (episod pe care l-am descris, recent, aici).

***

Călin-Popescu Tăriceanu despre Daniel Barbu, ieri, cu ocazia anunțării candidaturii acestuia:

”Persoana domnului Barbu, prin faptul că a acumulat o îndelungă experienţă politică la nivelul Guvernului şi în Parlament, aş spune că este cea mai potrivită candidatură, prin care arătăm bucureştenilor respectul pe care li-l purtăm, adică nu punem o candidatură oarecare, din contră – le arătăm că una din cele mai importante, marcante figuri ale partidului şiu prin profilul profesional, dar şi prin profilul politic este desemnată din partea noastră să candideze la această funcţie importantă. Este respectul pe care îl arătăm noi cetăţenilor”.

***

MindBomb despre Daniel Barbu, în toamna anului 2013, când zeci de mii de oameni cereau în stradă demisia acestuia:

”Mulți dintre cei ce au ocupat fotoliul de ministru al Culturii în ultimii ani au îmbrățișat retorica companiei canadiene de minerit cu cianuri. Nici măcar unul însă nu a fost într-atât de iresponsabil încât să semneze pentru distrugerea unuia din cele mai importante obiective culturale din țară – Roșia Montană.

Domnul Barbu își înțelege cu dificultate atribuțiile și responsabilitățile de ministru referitoare la protejarea patrimoniului. Timp de zece ani, ministerului i-au fost înaintate solicitări și atenţionări din partea celor care au expertiza să se pronunţe fără echivoc pe teme legate de protejarea patrimoniului. Ministrul Culturii, cu bună-știință, preferă să le ignore, alegând calea, aparent aurită, spre SFÂRȘITUL CULTURII.”

***

Afiș MindBomb din toamna lui 2013. La ce respect se referă Călin Popescu Tăriceanu?

Afiș MindBomb din toamna lui 2013. La ce respect se referă Călin Popescu Tăriceanu?

PS: Desigur, așteptăm opiniile d-voastră privitoare la ”respectul arătat cetățenilor” de ALDE și Călin Popescu Tăriceanu prin nominalizarea lui Daniel Barbu drept candidat la funcția de primar al Capitalei, dar vă rugăm să mai răspundeți la o întrebare: Credeți că Daniel Barbu va reuși să strângă, în mod real, cele 18.000 de semnături necesare candidaturii lui în cele câteva zile care au mai rămas până la închiderea termenului de depunere a dosarelor de candidatură sau că semnăturile sunt deja strânse în… alb?

***

”Otrava Copiilor României” era deja înscrisă în competiție. Mai lipsea ”Barbarul…”firea otrava copiilor romaniei


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Frăția Cianurii se întoarce! Tăriceanu îl pune pe Daniel Barbu să candideze pentru Primăria București. Cine și când semnează (a semnat) pentru candidatura lui?

 1. Adrian

  Întrebarea cu semnăturile trebuie adresată celorlalți candidați înscriși și biroului electoral. Pe de altă parte, senatorul – candidat Barbu ar fi trebuit să fie întrebat de ce e necesar un număr mai mare de trei semnături.

  Cât privește compania cu pricina, ar fi de reamintit ce candidați la diverse primării i-au mai cântat în strună. Și, de ce nu, în cadrul unei analize comparative cu alte companii românești.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Adrian: unii candidați chiar au făcut eforturi să strângă în mod real semnăturile; alții au mimat strângerea semnăturilor – cine a umblat în ultimele zile pe străzile din București și a urmărit cât de cât mobilizarea în acest sens pe rețelele de socializare și-a putut face o ideea minimală despre cine a strâns semnăturile corect și cine nu; mi-e greu însă să-mi imaginez oameni făcând coadă să semneze pentru Piedone, Barbu și mai sunt vreo câteva exemple pentru a aduna numărul necesar în doar câteva zile…
   evident nu e compania cu pricina singura corupătoare de politicieni autohtoni, e doar cel mai celebru caz; altfel, am început de astăzi un serial pe RC, intitulat ”Bucureștiul furat” – sunt acolo destule companii care s-au înfruptat din banii publici cu acordul interesat al primarilor…

   Reply
 2. Ion Podocea

  Din punct de vedere moral nu am nici o considerațiune nici pentru dl Barbu, nici pentru șeful lui de partid, nici pentru colegii lui de partid. Toți au ajuns în parlament pe listele altor partide, în special susținuți de PNL. Că au plecat este una, le permite, din păcate, legea. Dar că după aceea atacă mai ales partidul care i-a propulsat este o totală lipsă de minimă morală. O asemenea persoană nu are ce căuta într-o asemenea funcție,. Dar să nu fim naivi. Până acum, și mă îndoiesc și de viitor, vor fi aleși tot felul de indivizi cam de aceeași specie. În plus nu prea văd cum va lupta dl Barbu cu ” distinsa” doamna Firea și chiar, când șeful lui și chiar domnia sa sunt susținătorii fideli ai PSD.
  PS. Cred că s-a uitat faptul că viteazul domn Tăriceanu și guvernul său a fost susținut în permanență de PSD..

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *