Romania Curată

Fostul primar al Timișoarei, anchetat pentru finanțarea ilegală a clubului de fotbal Poli Timișoara

Procurorii anticorupție au început urmărirea penală împotriva lui Gheorghe Coriolan Ciuhandu, fostul primar al municipiului Timișoara în dosarul finanțării clubului de fotbal Poli din localitate. Ciuhandu este acuzat de abuz în serviciu, acuzația planând și asupra lui Ioan Cojocari (secretar al Consiliului Local Timișoara) și Deliei Dumitru (consilier juridic).

Conform procurorilor, în cursul anului 2008, „Gheorghe Ciuhandu, la acea dată primar al Municipiului Timişoara şi Ioan Cojocari, uzând de prerogativele conferite de funcţiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timişoara în contul S.C. Politehnica Timişoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timişoara S.A., fostă S.C.  Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A.), şi ulterior au semnat împreună cu suspecta Dumitru Delia-Ileana, consilier juridic şi cu alte persoane din cadrul Primăriei Timişoara, documentul intitulat „Contract de asociere” în baza căruia era alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9 milioane de lei. Banii erau pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Ştiinţa Timişoara“, susțin procurorii anticorupție.

Potrivit Legii sponsorizării, explică DNA, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ şi urmăreşte obţinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.

„Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenţiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara (denumirea din acel moment a entităţii sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educaţiei fizice şi sportului, nr. 69/2000 şi a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalităţii acordării unei finanţări nerambursabile aceluiaşi club sportiv“, mai spun procurorii.

Procurorii susțin că prejudiciul în acest dosar este 27,1 milioane de lei. „În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând Gheorghe-Coriolan Ciuhandu şi asupra conturilor bancare aparţinând Ioan Cojocari, până la concurența sumei de 27.100.000 lei, reprezentând valoarea prejudiciului“.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *