Vitalie Călugareanu

Forțele pro-ruse de la Chișinau se pregătesc să preia puterea

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleț a fost depusă joi în Parlament, cu votul a 42 de deputați comuniști și socialiști. Motivul invocat de semnatarii moțiunii este ”suspiciunea de corupție”. Aceasta va fi dezbătută în ședință plenară pe 29 octombrie. Potrivit textului moțiunii, citit de președintele Parlamentului, Andrian Candu, prim-ministrul Valeriu Streleț s-a detașat de la imperativele Programului de guvernare și s-a transformat în apărătorul lui Vlad Filat. Nu în ultimul rând, semnatarii invocă spălarea de bani de către companiile „Caravita” și „Bio-Protect” despre care semnatarii spun că „ar avea o oarecare apropiere cu premierul Valeriu Streleț”.

Premierul moldovean Valeriu Streleț a avertizat că împotriva Moldovei se urzește „un complot” menit să determine schimbarea vectorului politicii externe și a menționat că s-a pomenit în ipostaza de lider al opoziției în interiorul coaliției de guvernare.

Liderii puciului din Moldova, Igor Dodon, presedintele PSRM, si Renato Usatâi, președintele PN

Doi din liderii puciului din R. Moldova, Igor Dodon, presedintele PSRM, si Renato Usatâi, președintele PN

Valeriu Streleț a făcut declarațiile la câteva zile după arestarea liderului PLDM Vlad Filat, pe fondul unor scandaluri de corupție. Joi, deputații PLDM (parte a coaliției de guvernământ) au cerut, în debutul ședinței Parlamentului, convocarea Adunării Generale a coaliției, iar cu o zi înainte liberal-democrații s-au pronunțat pentru organizarea unei ședințe extraordinare a Legislativului, la care să fie discutate revendicările protestatarilor pro-europeni din Piața Marii Adunări Naționale. Liberal-democrații încearcă o „contopire” cu protestatarii anticorupție (care, între altele, au votat unanim inclusiv revendicarea de demitere a Guvernului), după ce au aflat despre un presupus plan al forțelor oculte, care au preluat controlul asupra mai multor instituții de forță din Moldova, de a răsturna actualul Guvern și de a deturna cursul european al țării, cu ajutorul forțelor politice pro-ruse prezente în Legislativul de la Chișinău. Joi, în timp ce membrii alianței de guvernare se aflau în ședință (ședința Adunării Generale a coaliției), președintele Parlamentului, Andrian Candu (fruntaș al PDM), a fost surprins la discuții cu liderul comunist Vladimir Voronin și cu unul dintre ideologii comuniști Oleg Reidman.

Valeriu Streleț: „Guvernul va fi demis prin vot secret”

Prezent la congresul Partidului Popular European de la Madrid, Valeriu Streleț a menționat că PLDM este „prins în menghina unor interese subterane”. „Sistemul politic a devenit stat în stat. (…) Ultimele evenimente din Republica Moldova demonstrează că esența valorilor europene a fost distorsionată. (…) Trebuie să distrugem sistemul și să construim unul diferit, care să mențină cursul european al țării noastre. În calitatea mea de prim-ministru, voi depune toate eforturile ca acest obiectiv să fie atins. În cazul alegerilor anticipate există riscul să ne regăsim într-un alt model de integrare. Altul decât cel pe care îl lăudăm aici”, a atenționat şeful Executivului de la Chişinău. Înainte de a pleca la Madrid, Streleț a declarat că „împotriva Republicii Moldova se urzește un complot, iar în Parlamentul de la Chișinău urmează a fi supusă votului secret demiterea guvernului. Sunt sigur că aşa va fi”, a menționat Streleț.

Joi, exponentul PDM și finul de cununie al oligarhului Vlad Plahotniuc, președintele Parlamentului Andrian Candu, le-a mai transmis un semnal celor din PLDM: „Dacă colegii noștri din fracțiunea Partidului Liberal-Democrat vor să discutăm în detaliu despre revendicările Platformei „Demnitate și Adevăr” (organizatorul protestelor anticorupție), inclusiv o revendicare legată de demisia guvernului, suntem gata să ne așezăm și să discutăm în Consiliul Alianței”, a menționat Candu.

Se vorbește despre „reîncarnarea” PLDM

După arestarea liderului PLDM Vlad Filat, liderii protestatari și-au temperat criticile la adresa guvernului și a liberal-democraților. Mai mult, unii lideri protestatari încearcă să-l prezinte pe Filat în rol de victimă a unei „justiții selective”, controlate de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc. Acest comportament alimentează supoziția unor analiști conform căreia, în cazul unor posibile alegeri parlamentare anticipate (sau ordinare), liberal-democrații linșați de PDM (cu ajutorul pro-rușilor PCRM și PSRM) s-ar putea „reîncarna” într-un partid nou, despre înființarea căruia au anunțat deja liderii protestatari.

Potrivit portalurilor de știri de la Chișinău, liberal-democrații ar fi condiționat, joi, la ședința Alianței (AIE-3), rămânerea lor în coaliția de guvernare prin destituirea procurorului general Corneliu Gurin și a directorului Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, ultimul fiind vizat, în același context, inclusiv într-un demers al premierului Valeriu Streleț adresat președintelui Nicolae Timofti.

Finul se opune demiterii lui Gurin și Chetraru

În opinia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, solicitarea premierului de demitere a directorului CNA este una „abuzivă”. Candu l-a îndemnat pe șeful statului să ignore demersul lui Streleț. „CNA se află acum în proces de instrumentare a mai multor dosare importante de corupţie şi orice solicitare de demisie poate fi calificată drept presiune sau intimidare. În opinia mea, preşedintele nu trebuie să dea curs acestei solicitări, ca să nu fie presiune pe justiţie, pe procurorii care investighează furtul secolului”, a declarat Candu.

Mai mult, finul oligarhului Plahotniuc, Andrian Candu, căruia, în calitatea sa de președinte al Parlamentului îi revine dreptul exclusiv de a iniția procedura de demitere a procurorului general, a spus că nu are voință și nu crede că e cazul să fie demis procurorul Corneliu Gurin „atât timp cât pe rol sunt cazuri de rezonanță”. Culmea, liderul comunist Vladimir Voronin, care anterior a pledat în repetate rânduri pentru demiterea procurorului și a șefului CNA, de data aceasta a fost de acord cu Andrian Candu.

După pauză

Reveniți în sala de ședințe a Parlamentului, deputații PLDM au cerut amânarea ședinței de joi a Parlamentului pentru săptămâna viitoare. „Fracţiunea PLDM solicită pauză şi transferarea şedinţei pentru săptămâna viitoare, când va avea posibilitate să fie prezent şi premierul Valeriu Streleţ”, a argumentat liberal-democratul Iurie Ţap. Propunerea a fost însă respinsă de celelalte fracţiuni, iar deputații PLDM au părăsit plenul Parlamentului. „Dorim să fim auziţi, iar colegii din alianţă să comunice cu noi… dacă nu cumva au deja alţi parteneri. Vedem că se înţeleg bine cu stânga”, a remarcat vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc.

Primul vot al alianței tacite de stânga

În schimb, deputații au decis să discute joi, în Parlament, despre trecerea Centrului Național Anticorupție din subordinea Guvernului (condus de liberal-democratul Streleț), în subordinea Parlamentului (condus de democratul Candu, finul oligarhului Plahotniuc). Culmea, propunerea a venit din partea liderului PCRM Vladimir Voronin și a fost votată de deputații socialiști, democrați și comuniști.

Săptămâna aceasta, liderul socialiștilor Igor Dodon a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că guvernul condus de Valeriu Streleț va mai fi funcțional cel mult „o săptămână și jumătate” și l-a îndemnat pe Valeriu Streleț să-și prezinte „demisia de bună voie”. Dodon a amenințat că PSRM va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului, iar comunistul Voronin a spus că o va susține.

În opinia unuia dintre liderii Platformei civice „Demnitate și Adevăr”, Valentin Dolganiuc, o eventulă „moţiune de cenzură împotriva guvernului Streleţ face parte din scenariile lui Plahotniuc”: „Principalul actor este Plahotniuc, care trage toate sforile şi face toate jocurile”, a spus Dolganiuc.

Sculele lui Plahotniuc

Aceeași ipoteză este susținută și de premierul Valeriu Streleț, care a spus că „imediat ce sunt atinse interesele păpușarului (s-a referit la inițiativa sa de revizuire a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău – n.n), acesta își scoate la rampă sculele: Dodon și Voronin”. (…) „Azi Shor este ţinut la Aeroport (Ilan Shor este administratorul companiei căreia i-a fost concesionat Aeroportul și principalul suspect în dosarul „jaful secolului” – n.n.) doar pentru faţadă, interesele reale nu sunt ale lui Shor”, a menționat premierul Valeriu Streleţ.

În opinia expertului în drept constituțional Vitalie Catană, demisia actualului Cabinet de Miniştri ar aduce la guvernare forţele pro-ruse. „Nu văd pe moment o alternativă la această alianţă. Așa cum arată acum situația – alternativa poate fi doar una de stânga”. La fel arată și ultimele sondaje de opinie.

Ultimă oră

Deputații socialiști au cerut o pauză a ședinței Parlamentului, după ce șeful Legislativului a refuzat să includă pe ordinea de zi demiterea mai multor funcționari de stat despre care anterior s-a scris că ar fi tolerat furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al țării. În lista socialiștilor figurează și procurorul Corneliu Gurin. Socialiștii cer demisia președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Iar procurorii anticorupție au anunțat joi că au percheziționat alte două case care ar aparține liderului PLDM Vlad Filat, de unde au scos arme și acte. Avocații fostului premier au declarat că perchezițiile au avut loc ilegal.

Text publicat de Deutsche Welle


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Forțele pro-ruse de la Chișinau se pregătesc să preia puterea

 1. Toader Gutu

  Daca la Chisinau ajung la putere pro-rusii vor fi de vina cei din partidul PLDM si in special Filat, care si-a batut joc de idealurile europene si a jefuit tara!

  Reply
 2. Oana

  Cred ca in cazul in care cei de la PLDM vor fi si mai departe birou pentru avocati apoi riscam sa ne pomenim cu dulaii Moscovei la guvernare. PLDM sa tina mai departe vectorul european, eu cred ca aceste partid mai are sanse ba chair mai mult poate deveni mai puternic dara numai fara de Filat care trebuie sa stea la puscarie.

  Reply
 3. Vasile

  Iaca tăt ce misca in tara asta e a lui Plahotniuc deam la PLDM… Ok, fie și așa, dar DNA-ul românesc care au deschis dosar pe numele lui Filat, al cui este?!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *