Analize

16 octombrie 2012: Două ţări est-europene cu trasee diferite. De ce polonezii reuşesc să absoarbă eficient bani europeni, iar România stă cu fondurile blocate

În timp ce Polonia a avut creştere economică pe perioada crizei, în România corupţia şi incompetenţa ne lasa definitiv fără cea mai mare parte din fondurile UE.România a încercat prin multe dintre politicile aplicate să urmeze traseul Poloniei, din păcate însă de puţine ori i-a reuşit. Chiar dacă există diferenţe culturale, istorice şi politice, modelul polonez este unul de invidiat când vine vorba de absorbţia fondurilor europene. Articolul este o analiză comparativă generală între situaţia corupţiei în domeniul fondurilor europene.

6 august 2012: Misterul in jurul absorbtiei fondurilor europene trebuie sa dispara. Cum ar trebui sa puna umarul societatea civila ca sa nu ne suspende CE banii?

Societatea Academică din România a iniţiat la începutul acestui an un proiect care îşi propune să dezvolte o metodologie de avertizare timpurie pentru semnalarea neregulilor în gestionarea fondurilor europene nerambursabile în România. Informaţiile de care avem nevoie pentru a ajunge la o serie de indicatori relevanţi şi funcţionali nu sunt disponibile în acest moment în mod transparent, aşa încât le-am solicitat la Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) pe baza Legii 544/2001, doar pentru a primi un răspuns care nu ne oferea nimic. ACIS ne atrage atenţia că ar trebui să o lăsăm mai moale cu iniţiativele de acest în gen în această perioadă, să nu mai încărcăm activitatea autorităţilor publice, care se zbat pentru noi toţi.

2 august 2012: Se aplica legea conflictului de interese la fondurile europene? Cazul Bostina si asociatii

Deşi există o legislaţie a conflictelor de interese în gestionarea banilor europeni, unii dintre greii evaluatori de cereri de finanţare nu se sfiesc să îşi ofere serviciile de consultanţă celor interesaţi să depună proiecte pentru fonduri europene nerambursabile. Este vorba de Confero Finance (fosta Boştină  and Associates Financial Consulting S.R.L.), una dintre firmele care oferă asistenţă tehnică pentru evaluarea proiectelor aferente POS CCE şi POS DRU. În acelaşi timp, însă, firma se recomandă şi potenţialilor beneficiari pentru servicii de consultanţă şi asistenţă legală în pregătirea proiectelor pentru accesarea de fonduri nerambursabile, dar şi pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile pe teme variate, de la agricultură, mediu, dezvoltarea resurselor umane, turism, dezvoltarea afacerilor şi, da, chiar şi administraţie publică locală.

15 iunie 2012: ARC va spune care este situatia reala a fugii cu prefinantarea din proiectele cu fonduri europene
Am trimis solicitări pe baza legii 544/2001, prin care am cerut să ni se comunice o serie de informaţii cu privire la prejudiciul financiar şi de impact al fondurilor europene, cauzat de organizaţiile care, având contracte de finanţare pentru derularea de proiecte cu fonduri din Programele Operaţionale pentru perioada 2007-2013 (POR, POS CCE, POS Transport, POS Mediu, POS DRU, POS DCA), au primit prefinanţarea, dar nu s-au mai prezentat ulterior cu cereri de rambursare.

14 iunie 2012: Un studiu de caz releva vulnerabilitatile sistemului. Proiecte copy/paste pentru cultura cu bani europeni.
Fundaţia Culturală Artex – un studiu de caz care poate deschide o discuţie mai largă despre practica achiziţiilor publice pe bani europeni şi impactul real al proiectelor.