Mihai Goțiu

Fiecare Marian Munteanu pe limba lui…

Citesc de dimineață că Marian Munteanu a afirmat aseară la B1 TV, legat de semnarea Declarației de integritate solicitată de SAR și România Curată: ”Domnule, în primul rând, eu nu recunosc oricui capacitatea şi dreptul să mă evalueze.”. Faptul că a susținut inițial că ar fi semnat Declarația (asta după ce președintele PNL București, Cătălin Predoiu, afirmase că toți candidații partidului o vor semna) e un aspect care arată că nu aduce nimic nou acest candidat – doar ce ne-am despărțit de un premier care n-avea nicio greață să se dedubleze de la o zi sau chiar de la o oră la alta.

Nu că minciuna ar fi un lucru minor, dar, personal, mai tare mă deranjează ceea ce înțelege Marian Munteanu prin democrație. Nu știu dacă undeva, prin capătul sălii, în cel din urmă rând, la o ședință de partid, a mai supraviețuit vreun liberal care să aibă curajul să-l tragă de mânecă pe camaradul Munteanu și să-i șoptească la ureche că, atunci când vrei să ocupi o funcție publică, ORICE cetățean are dreptul să te evalueze. Că e corectă sau nu evaluarea făcută e o altă discuție. Cât timp însă ți-ai părăsit cuibul căldicel și ți-ai umflat penele pe stradă visând să zbori taman pe scaunul de primar, orice întrebare și orice solicitare venită de la ORICE cetățean (indiferent de opțiunile lui politice, religioase, ideologice etc.) e legitimă pe formă. Pe fond, se poate decide de la caz la caz, cât e de legitim și/sau relevant să știi despre un posibil primar dacă a colaborat ori ba cu Securitatea, dacă l-a ridicat sau nu în slăvi pe Corneliu Zelea Codreanu, dacă a fost sau nu condamnat penal ș.a.m.d.

Sper să se găsească, totuși, cineva, să-i șoptească la ureche camaradului Munteanu că de s-ar întâmpla, prin cine știe ce ironie macabră a urnelor, să ajungă primar – fie că va ajunge primar cu 30% din voturile exprimate, fie cu 90% – va fi primarul tuturor locuitorilor Capitalei, fie că l-au votat, fie că au votat alt candidat, fie că, pur și simplu, nu s-au prezentat la vot.

Camarade Munteanu, dreptul de a-și evolua primarul și de a-i evalua pe candidații la o astfel de funcție (indiferent dacă evaluarea e corectă sau greșită) îi aparține oricărui cetățean ((în fapt, orice cetățean poate evalua pe oricine, doar că atâta vreme cât persoana evaluată nu ocupă sau nu aspiră la o funcție publică, evaluarea n-are relevanță publică). Votul în sine este o evaluare la adresa unuia sau altuia dintre candidați ori la adresa tuturor! Cum poți să te înscrii într-o competiție electorală și să negi asta?! Și cum nu poți înțelege că semnarea Declarației de integritate nu reprezintă vreo concesie făcută celor câteva zeci de membri ai SAR ori redacției România Curată, ci un răspuns și un gest pentru zecile și sutele de mii de cititori care ne urmăresc? Că nu pentru orgoliul personal strângem aceste declarații, ci pentru informarea lor?

Nu m-am băgat în discuția din ultima vreme legată de ce înseamnă smerenie la nivel religios. Nu e un domeniu în care să fiu acasă, dar, din punct de vedere laic, al poporanului de rând, să candidezi pentru o funcție publică e un act de smerenie față de alegători. Față de ORICE alegător. Cel puțin așa mă gândesc eu că ar trebui să fie. Nu îndrăznesc să spun că un primar ar trebui să fie pregătit să spele picioarele fiecărui cetățean din orașului lui, nu de alta, dar poate se gândesc unii să interpreteze asta literar. Dar am tot dreptul să sper că, într-o bună zi, o să avem asemenea primari. De ăștilalți, care știu ei mai bine cum e bine pentru mine (și pentru tine, cititorule) am tot avut, și doar două lucruri sau dovedit că știu să facă: statui și coșuri de gunoi tricolore ori să stea cu mâna până peste umăr în buget. Ori ambele.

***

P.S.: Povestea asta că doar unii cetățeni (nu orice cetățean) au dreptul să evalueze un candidat la primărie nu e prima mostră a gândirii „democratice” (nu, nu sunt întâmplătoare ghilimelele) a lui Marian Munteanu. Raționamentul conform căruia Catedrala Mântuirii se justifică pentru că ”cei mai numeroși contribuabili sunt creștinii ortodocși” denotă aceeași mentalitate, a omului care e sigur că ortodocșii își doresc catedrala, iar dacă ești împotriva ei, atunci nu ești creștin ortodox. Nu am reacționat din prima, dar asta e recidivă deja. Nu, nu trebuie căutate în arhivele bibliotecilor ziarele pro-legionare editate de Marian Munteanu acum un sfert de veac, e suficient să fim atenți la discursul lui de acum. Ca să nu ne minunăm apoi.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Fiecare Marian Munteanu pe limba lui…

 1. Marcel Soviani

  N-am inteles de unde pana unde „dacă l-a ridicat sau nu în slăvi pe Corneliu Zelea Codreanu” e important intr-o societate post-comunista? Mai ales ca stim ca printre primele victime ale comunismului au fost legionarii ori cei acuzati ca ar fi fost asociati cu legionarii. Se trage asta de la Tribunalul Poporului? Este cumva Romania Curata o emanatie a Tribunlului Poporului? Este cumva Romania Curata asociata cu Institutul Elie-Wiesel? Romania Curata ne va invata sa eradicam din cultura noastra un Mircea Vulcanescu, un Gafencu, un Calciu Dumitreasa, etc?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Marcel Soviani: ați citit revista ”Mișcarea”, editată de MM în prima parte a anilor 90? cunoașteți efectele legionarismului în România, înainte de a deveni, la rândul lor, victime în comunism? aveți idee câte sute de mii de evrei și romi și-au pierdut viața în România în timpul guvernărilor de tip fascist?

   Reply
   • Daniel

    Asta a fost prin 40′. Nu mai este de actualitate moartea evreilor – tiganilor etc. Au murit multi oameni in acele timpuri. Cati nu mor acum de foame din cauza capitalismului? Lasati omul sa candideze, chiar daca este legionar sau nu. Pana la urma voi vreti sa promovati democratia pe site-ul asta.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Daniel: Da ce, îl oprim noi să candideze? aaa… că avem o o problemă cu discursul care a generat tragediile din ani 30-40 e altceva: oamenii au dreptul să știe la ce duce un discurs care exacerbează anumite valori

     Reply
   • Radu Negrut

    Lăsați si Dvs. la zeci de mii numărul victimelor și ne împăcăm . Vorbesc metaforic . În realitate și dacă ar fi murit un singur evreu sau rom tot era genocid …
    Atenție mare sa nu îi adunați însă la victime și pe evreii din Ardealul de Nord ; a pățit-o Ion Antonescu la proces și ca o consecință nu există oraș în Ungaria fără o stradă Horthy Miklos . Din actele procesului lui Ion Antonescu , rezultă fără dubiu că și evreii din Oradea , Cluj , Tg. Mureș , Sighet trimiși la Auschwitz în 1944 au fost puși în seama lui Antonescu . Nu pledez pentru nevinovăția lui Ion antonescu , ci pentru că nu a avut parte de un proces echitabil . Dar într-o țară ocupată ( România 1944-1958 ) , putea emite cineva așa o pretenție ? Dar de la institutul Elie Wiesel putem pretinde o minimă corectitudine în 2016 ? Ce ar fi s-o facem ?

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Radu Negrut: e vorba de datele recensământului, înainte și după război – vina nu aparține exclusiv legionarilor, de-asta am și folosit termenul de ”discurs ascist” (nu legionar), că aici intră și Antonescu, și Codreanu, și Horthy;
     problema e că istoria asta e prea puțin cunoscută, mai spre deloc la nivelul populației – de-asta își permit poate unii să exagereze în timp ce alții nu văd nicio problemă în promovarea unui discurs legionar

     Reply
 2. Diana Lucia Zotescu

  Domnule Gotiu,

  Subscriu la comentariile dvs. Mentionez totusi ca nu se spune „…poate se gandesc unii sa interpreteze ‘literar’, ci LITERAL (adica ‘ad literam’). In privinta propunerii lui Marian Muntesanu la PGC, asistam clar la un fenomen de levitatie a palariilor celor de la PNL: pentru ca acele palarii nu sunt, cu siguranta, asezate pe niste capete.

  Reply
 3. Ovidu

  Acelasi discurs defaimator la adresa lui Marian Munteanu. Draga domnule critica e critica si o intelege tot omul dar la dvs se pare ca a devenit fixatie. Sa inteleg ca ceilalti candidati sunt niste crini. De ce nu asteptati sa inceapa campania electorala? De ce doriti neaparat sa-l atacati in mod repetat pe candidatul Marian Munteanu. Asta inseamna dupa dvs. sa informati corect si impartial publicul care va urmareste. Ati facut afirmatii intr-un articol anterior despre miscarea legionara si v-am sugerat sa mai studiati. Acum iarasi va folositi de niste clisee. Miscarea legionara nu a fost o organizatie de tip fascist. In majoritatea cazurilor legionarii au fost mai intai victimele aparatului represiv si dupa aceea si-au facut dreptate singuri, fapt pt. care au platit cu varf si-n desat. Ati aruncat niste petarde ca articolul dvs. sa para mai incendiar decat era necesar. Si nu in ultimul rand prin atitudinea dvs. este clar ca nu vreti sa-i intelegeti pe cei care cu respect si cu argumente au explicat motivele construirii si importanta finalizarii Catedralei pana la finele lui 2018. Asta nu mai este atitudine echidistanta, ci mai degraba partizanat. Sunt de acord fiecare cu opinia lui dar sa fie expusa intr-un mod echitabil. Va multumesc pt. intelegere.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Ovidu: 1) întâmplarea face să fi studiat mai în amănunt Mișcarea legionară, nu doar ce s-a scris despre ea, ci și ”Cărticica…” lui Codreanu ori ”Craniile de lemn” ale lui Moța, ”Gazeta de Vest” ori ”Mișcarea” (cea editată chiar de Marian Munteanu), reviste care au apărut după 90 și promovau pe larg Garda… așa că în deplină cunoștință de cauza îmi asum să spun că Mișcarea legionară a fost organizație de tip fascist (de la ideologie și până la organizare), ori că în ”Mișcarea” lui Munteanu se făcea propagandă legionară
   2) ok, au fost prezentate argumente pro și contra Catedralei, doar că decizia luată a fost una de forță: Catedrala se face; cine și cum a stabilit că cetățenii români și, mai ales, că majoritatea cetățenilor români ortodocși își doresc Catedrala? că nu se face din banii Patriarhiei (ăia scutiți de taxe și impozite) și nici din donațiile unora, ci tot din bugetul ăla din care s-au mai tăiat o sută de posturi de medici (de avem județe în România în care nu mai funcționează nici măcar o Secție de Pediatrie!!!), renovarea și dotarea a câtorva sute de școli și exemplele pot continua…
   3) nu am mimat vreodată cartea neutralității – asta e ipocrizie a majorității celor care o invocă -; dar și democrația și libertatea de exprimare au niște limite – când ești pus în fața propagării unor ideologii precum cele care au dus la al II-lea război mondial și tragediile din timpul lui nu poți sta pe margine și să mimezi dezbaterea

   Reply
 4. Ion Podocea

  Domnule, după 1989 a fost inițiată o adevărată campanie împotriva lui Mircea Eliade, Cioran și alți câțiva mari intelectuali români acuzați de legionarism. Este adevărat că în tinerețe au scris câteva articole care pot fi considerate legionare. Dar tot pe atunci a scris articole legionare și Noica. Nu am văzut pe nimeni, sau nu știu eu, sa-i condamne sau să-i categorisească drept legionari pe Liceanu, Pleșu și pe toți intelectualii care, pe bună dreptate, l-au iubit și l-au admirat pe Noica. Cred că trebuie să fim foarte atenți când folosim anumiți termeni.
  Da, așa este, românii nu a trimis nici un evreu la Auschwitz . Din potrivă, istoricii știu acum, sunt documente, că Antonescu a dat dispoziție grănicerilor să fie lăsați evreii din Transilvania de Nord, să treacă granița. Este recunoscut acest fapt și de evreii carea astfel s-au salvat. Repet, trebuie să fim foarte atenți când vehiculăm anumiți termeni, și când catalogăm oamenii, uneori cu mare ușurință.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Ion Podocea: 1) nu e vorba de a simpatiza persoane care, la un moment dat în viața lor, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, au manifestat simpatii legionare, ci de a promova doctrina legionară, în frunte cu ideologia și scrierile lui Codreanu, de a copia modul de organizare a Gărzii de Fier;
   2) atenție la sursele pe care le considerați credibile atunci când afirmați că ”românii nu au trimis niciun evreu la Auschwitz”, ori cele afirmate despre Antonescu: cifrele statistice (recensămintele) spun că înainte de război în România trăiau aproximativ 800.000 de evrei – peste jumătate dintre ei nu mai apar după război; pentru a vă face o idee despre proporțiile tragediei: numărul evreilor morți în timpul celui de-al doilea Război Mondial pe teritoriul României a fost mai mare decât numărul total al soldaților morți și dispăruți pe cele două fronturi, de Est și de Vest (aproximativ 300.000)! cum vă explicați un număr de morți cu mult mai mare decât numărul morților și dispăruților de pe front?

   Reply
 5. Costel

  Sa dai in Munteanu in 2016 cu afirmatii din 1990 despre anii 30 este o incercare de denigrare a unui personaj ilustru al Pietei Universitatii care va arata adevarata valoare morala.

  Reply
 6. Alzara 1918

  Ele Goțiu , unde erați când G.Serban &Co. lansa Proclamația de la Timișoara ( mama democrației in România ) ; dar când noi ne adunam in Piața Universității atunci când adevărații comuniști chiar aveau toată puterea ? Atunci când NICIO ambasadă nu ne apăra ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *