Mihai Goțiu

Falcă e primarul lunii pe Facebook! E supărat că nu se protestează împotriva incompetenței primăriei pe care o conduce!

Să-mi spună cineva dacă greșesc: că, din câte știu, pe primarul Aradului îl cheamă Gheorghe Falcă. Și pare a fi una și aceeași persoană cu cea care a postat pe propria pagină de Facebook mesajul de mai jos. Pe bune, dacă nu e vorba de Gheorghe Falcă, primarul Aradului, ci e doar o coincidență de nume, ori dacă i-a atacat cineva contul de Facebook, vă rog să-mi spuneți!

”Azi, fără un protest în prealabil, fără nici un fel de înștiințare, fără acordul Primăriei, o companie subordonată guvernului PSD a tăiat plopii situați pe malul Mureșului în apropierea intrării pe Ștrandul Neptun. Pentru această acțiune abominabilă cine va protesta?

falca protestatar

Dar, dacă totuși e vorba de domnul primar al Aradului, cum vine asta: ”fără acordul Primăriei, o companie… a tăiat plopii… cine va protesta?”. Domnule primar Gheorghe Falcă, dar inspectorii Primăriei Arad ce păzesc? Cum e posibil să fie tăiați copacii fără acordul primăriei, iar primarul să se plângă pe Facebook că nu protestează cineva? Să protesteze împotriva cui: împotriva celor care au tăiat copacii (companie privată, că ține de PSD sau de alt partid tot companie privată rămâne) sau împotriva inspectorilor Primăriei și a șefului lor (adică angajații unei instituții publice) că n-au făcut nimic să oprească masacrarea copacilor și pentru sancționarea vinovaților? Domnule Gheorghe Falcă, recitiți-vă, vă rog, fișa postului, și fișele postului inspectorilor subordonați. A celor care au ca sarcină verificarea respectării legii în orașul pe care îl conduceți.

***

Am încercat să înțeleg ce l-a determinat pe domnul Falcă să posteze o asemenea prostie pe propria pagină de Facebook (mai exact să se plângă că de ce nu protestează oamenii pentru faptul că, deși Primăria are cunoștință de existența unui abuz, nu a făcut nimic pentru a-l stopa sau sancționa). O primă explicație ar putea fi că, cel puțin până acum, domnul Falcă nu a avut de a face cu proteste civice. Că pentru domnul Falcă, dacă cineva protestează, nu o face pentru că are un motiv întemeiat, ci pentru că ar fi manipulat/manevrat de adversarii politici. Da, după mai bine de trei ani de proteste civice constante, există încă destui politicieni autohtoni tributari mentalității conform căreia trebuie să existe ”cineva”, și nu ”ceva”, pentru ca niște cetățeni să iasă în stradă. Asta cel mai probabil pentru că au fost obișnuiți ei înșiși să organizeze de prea multe ori proteste sau manifestări cu microbuzul ori autocarul, tentându-i pe manifestanți cu mici și bere ori cu alte ”stimulente”. Și le e imposibil că creadă că pot exista și proteste civice cu motivații intrinseci, comunitare, sociale, altruiste, de mediu etc.

O altă explicație ar fi un atac ”după rețetă”. Acea ”rețetă” care presupune etichetarea grupurilor civice (în cazul de față asocierea cu un partid) pentru a crea disensiuni și rupturi în cadrul grupului, și pentru a-i discredita în ochii cetățenilor nehotărâți care ar fi tentați să se alăture cauzei. Dacă asta și-a propus domnul Falcă, am o veste proastă pentru el: sunt cel puțin doi-trei ani de când asemenea diversiuni nu mai au efect sau au efect minor. S-a văzut în cazul Roșia Montană în 2013, s-a văzut pe finalul campaniei electorale (din care domnul Falcă pare să nu fi înțeles mare lucru), s-a văzut într-un caz similar cu cel de la Arad în Iașul lui Nechita, unde încercarea de discreditare a membrilor grupului Iașul Iubește Teii și ignorarea voinței civice a fost sancționată drastic la alegeri.

Ce mi se pare cu adevărat incredibil e faptul că doar în urmă cu un an și ceva, Gheorghe Falcă lupta să fie nominalizat drept candidat al PDL pentru prezidențiale. Acum mai că-mi pare rău că nu a ajuns să candideze. Cu asemenea mentalități legate de revendicările civice ar fi fost o distracție… Mă rog, cu accente groase de umor negru, precum supărarea de acum, de genul ”cine protestează că primăria pe care o conduc nu-și face treaba?”.

***

Nota bene: Arădenii au protestat și continuă protestele. Și pentru salvarea Parcului Eminescu și împotriva tăierii plopilor de la Ștrandul Național – detalii aici.

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Falcă e primarul lunii pe Facebook! E supărat că nu se protestează împotriva incompetenței primăriei pe care o conduce!

 1. Marcel

  Ulterior s-a dovedid că și asta era o minciună… nu e implicată nici o companie de sub tutela PSD (primarul se referea la Romsilva) ci doar o companie privată care funcționează în incinta Ștrandului din Arad… Ștrandul din Arad este al Primăriei și este administrat de Recons o companie care este tot a primăriei (acționar majoritar cu peste 90% Consiliul Local al Municipiului Arad)…

  Reply
 2. JohnDoy

  Domnului Falcă ( de la Brad), se pare că foarte puține lucruri în legătură cu mentalitatea arădeanului îi sunt cunoscute…

  Eu ca arădean, și sunt convins că și alții, chiar nu am nicio problemă dacă Vasile e membru al vreunui partid, Zolika membrul altui partid, iar Dumitru este apolitic, atâta timp cât fiecare dintre cei trei luptă pentru păstrarea culturii și identității orașului nostru.
  Asta nu înțelege edilul ( sperăm că nu pentru mult timp de acum încolo) Falcă…
  „Petardele” pe care dorește domnia sa să le arunce, sunt convins că îi vor exploda fix sub propriul nas.

  Domnul Falcă, de când se știe vechilul orașului nostru, a pus la pământ cultura ( vezi Filarmonica și Teatrul de Marionete) și și-a bătut sistematic joc de tot ceea ce însemna vreun simbol al Aradului ( aici nu dau detalii, deoarece enumerarea ar fi muuult prea lungă).
  Omul de rând nu că ar fi fost indiferent în fața pierderii identității orașului iubit, ci ingenunchiat de faptul că Falcă are tot sprijinul nașului Băsescu, a trebuit să tacă și să scrâșnească din dinți.
  Iar acest lucru, domnul Falcă îl știe foarte bine…
  Nu întâmplător a sărit în sprijinul noului președinte în campania electorală, și nu întâmplător MRU a afirmat ( după alegeri) că locul lui Falcă este în noul executiv.

  Dar, Aradul are memorie!
  Unele lucruri nu vor fi niciodată uitate, iar cu cât mai sus Falcă va urca, cu atât mai de sus îi va fi căderea…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *