Romania Curată

Există și profesori cu coloană vertebrală. Citește scrisoarea adresată Consiliului Național de Etică în cazul plagiatului lui Oprea și ce le cere universităților din România

Marian Popescu, profesor la Universității București, a adresat o scrisoare deschisă (publicată pe blogul personal) extrem de tranșantă Consiliului Național de Etică, în care desființează Raportul final al acestei instituții prin care generalul Gabriel Oprea este absolvit de acuzațiile de plagiat în privința lucrării de doctorat.

***

”Mă adresez dumneavoastră și nu domnului ministru. (Ar fi fost interesant să trimit o sesizare domnului ministru în ce vă privește!) Ultima dumneavoastră Hotărâre prin care aprobați Raportul final privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, a stupefiat opinia publică și comunitatea academică din România. Cele ce urmează nu reprezintă punctul de vedere al Comisiei de Etică a Universității din București, ci ale unui profesor de universitate”, arată Marian Popescu în scrisoare.

”Eu am analizat, pe cont propriu, ca profesor de universitate, teza de doctorat în cauză. Ea este, ca și cărțile de unde au fost preluate fragmente întregi, o lucrare publică. Oricine poate face – cu o anume dificultate, desigur – ceea ce am făcut și eu. Nu este interzis. Pot avea încă dreptul la exprimare liberă. (…) Punctul meu de vedere este clar: este vorba de un plagiat clasic, dar și de alte forme de malpraxis academic privind acuratețea, veridicitatea, corectitudinea citării și atribuirii surselor, scrie șeful Comisiei de Etică a UB.

”Dar dumneavoastră nu le-ați văzut toate acestea, nu le-ați putut „confirma”. Dar nici infirma, ca să zic așa.  Și atunci am recitit Raportul final semnat de dumneavoastră. Și vă întreb:

 1. Dacă ați constatat că „În cadrul tezei au fost referite prin 251 note de subsol lucrări semnificative din domeniul dreptului, al dreptului penal și procesual penal menționate la bibligrafie (sic!).” și că „în procesul de documentare au fost selectate și citate din lucrările folosite, idei și informații semnificative asupra problematicii analizate”, cum explicați prezența în teza de doctorat a 5 pagini identice (79-85) cu paginile 45-49 din lucrarea lui Constantin Țurai, Plângerea prealabilă, Curentul, București, 1938, autor care NU APARE LA BIBLIOGRAFIE? Turai 45-48 E vorba de 119 rânduri din care 100 reprezintă un bloc de text mare, reprodus identic în teză și în succesiunea paginilor ca la Țurai. Poate experții dumneavoastră nu l-au văzut. Dumneavoastră ați văzut: „citarea corespunzătoare a surselor bibliografice”. Cum explicați copierea unui enorm bloc de text în teză, de 322 rânduri, între pag. 225 și 239, din opera lui Țurai, între pag. 45 și 58. 14 pagini! Dar poate experții dumneavoastră nu l-au văzut. Oprea 79-85 Dumneavoastră ați văzut că „autorul (Gabriel Oprea-.n.n.) a respectat reglementările legale și normele deontologice care guvernează domeniul studiilor doctorale în materia științelor juridice”.
 2. Dacă ați constatat că „indicarea prin notele de subsol a lucrărilor consultate și a autorilor acestora se înscrie în cerințele care trebuie respectate în procesul de elaborare a unei lucrări științifice, cerințe impuse de dispozițiile legale în vigoare la data elaborării tezei”, cum explicați că în teză este referit un autor, Faustin Helie – numele apare în blocul de text copiat în teză din Țurai -, care nu apare nici la bibliografie și nici în nota de subsol unde  e pomenit, la pag. 81; el apare în nota 225 din teză, ca op.cit. Numai că „opera citată” nu mai fusese citată deloc. Dar, poate, experții dumneavoastră nu au mai avut timp să expertizeze acuratețea citării. Bibliografie teză
 3. De ce raportul experților și Raportul dumneavoastră final nu fac referire la paginile copiate fără a fi atribuite corect de către domnul Gabriel Oprea autorilor lor, așa cum a analizat jurnalista de investigații Emilia ȘercanPaginile au fost publicate, ca și în alte cazuri de plagiat, astfel încât, ca și în cazul domnului Victor Ponta, de pildă, să se poată vedea cu ochiul liber.
 4. În raportul final faceți referire, ca și în alte cazuri similare (!), la faptul că, la vremea susținerii tezei, în 2000, nu exista…legea referitoare la etica în cercetare și cu privire la plagiat. Desigur, aveți dreptate căci 2000 e înainte de 2004. Nu vreau să invoc, din nou, faptul că, în materie de cercetare, de elaborare de lucrări științifice, regula citării corecte se învață din facultate, deci și la Drept. Nu vreau să invoc bunul simț care spune că nu-i frumos să copiezi fără să scrii de unde. Vreau să spun că regula citării corecte există în România demult, de pildă din 1956, așa cum documentează și autorul singurei lucrări cuprinzătoare despre plagiat, domnul Dorin Isoc (pag. 16-17), și ea se regăsește intactă și în Legea 8/ 1996 (Legea dreptului de autor). Legea 8 Cred că 1956 sau 1996 sunt înainte de 2000.

La finalul postării, Marian Popescu analizează efectele faptului că demnitarii sunt exceptați de la analizarea în cadrul universităților a suspiciunilor de plagiat. În același timp, profesorul bucureștean face apel către universitățile din România să aibă o poziție comună față de aceste anomalii. 

”Nu aș dori să fac din acest caz unul special. Ca profesor de universitate văd cum acoperirea, cu binecuvântarea unei legi proaste, a plagiatelor universitare produce decredibilizarea universității. El este în linia mai multora care, în ultimii ani, au fost aduse la cunoștința opiniei publice. Faptul că există legi care protejează demnitarii  și îi exceptează de la analiza suspiciunii de plagiat de către universitățile care le-au acordat titlul de doctor,  este nefiresc. Faptul că dumneavoastră refuzați să acceptați evidența adevărului, îngrijorează.

Cazurile „celebre” ale demnitarilor care sunt suspectați și dovediți că au copiat ilicit, că au plagiat (documentele universitare uzează fără sfială de acest termen) sau ale deținuților care scriu și publică lucrări „științifice” în pușcărie, indică un nivel al corupției. Titlul de doctor  produce recunoaștere și beneficii financiare în mediul academic, în mediul profesional sau, în al doilea caz, publicarea de lucrări așa zis științifice sau lucrări plagiate în detenție produce reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare. Ce te faci când cel care era doctorand și a cărui teză e sub lupa plagiatului devine coordonator științific de doctorat? Ceva nu e în regulă cu universitatea, academia aceea care permite așa ceva. Cum reacționează acestea, școlile lor doctorale, mai ales comisiile de susținere a doctoratului și coordonatorul tezei, care au răspunderi clare în ce privește redactarea tezei, caracterul ei original, respectarea normelor simple ale citării și folosirii surselor bibliografice? Nu cred că dumneavoastră vă gândiți la consecințele hotărârilor dumneavoastră.

Mulți și-au pus întrebarea: de ce au nevoie demnitarii de titlul de doctor? Cei care l-au acordat s-au gândit, oare, că demnitarul respectiv e la mare distanță de un parcurs academic de cercetare? Că n-are o carieră de cercetare, nici înainte și nici după primirea titlului? De ce sunt acceptați la doctorat oameni care habar nu au ce înseamnă cercetare? Mediul academic, se știe, e foarte …reticent când e vorba de plagiat. Puține cazuri sunt semnalate. Preferăm, în mod absurd, să ne facem că nu e grav. Realitatea e că plagiatul e corupător, instaurează o zonă Zoster pe corpul academic. În zona capului. Macerează speranța unei etici a normalității competenței, distruge imunitatea integrității.

Mi-am pus, ca și alții, întrebarea: de ce, și cum, aveți acest „privilegiu” de a vă ocupa „în exclusivitate” de demnitari suspectați de plagiat? Profesorul Dumitru Sandu a dat un răspuns pertinent în această privință. Nici mie nu mi se pare normal. De ce nu poate comisia de specialiști din universitatea care le-a acordat titlu, universitate care, de fapt a susținut întreaga activitate a doctoranzilor, de la admitere până la acordarea titlului, să se ocupe de aceste cazuri penibile?

Cred că universitățile din România ar trebui să aibă o poziție comună față de aceste anomalii. Ministerul Educației ar putea fi adus să înțeleagă că etica și integritatea academică nu se tranzacționează.

Se presupune că ați fost numiți în acest Consiliu pentru că sunteți integri, că știți ce înseamnă norme elementare de etică, deontologie în mediul universitar. Așa mi s-a părut.

Ce vă împiedică să spuneți adevărul? Ce ne împiedică să nu mai acceptăm aceste situații? 

Cred că etica și integritatea academică nu sunt apanajul, exclusivitatea comisiilor și consiliilor. Ele sunt, ar trebui să fie, „pâinea” noastră cea de toate zilele. E pâinea pe care o împărțim cu studenții noștri.”

Poți citi întreaga scrisoare aici (click)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Există și profesori cu coloană vertebrală. Citește scrisoarea adresată Consiliului Național de Etică în cazul plagiatului lui Oprea și ce le cere universităților din România

 1. Lupu Ionel

  Este dezgustator si revoltator acest nou caz de PLAGIAT al generalului GABRIEL OPREA…… Este neinteleasa si pozitia COMISIEI de verificare a corectitudinei „doctorului” OPREA GABRIEL, care mai beneficiaza si de un spor de salariu !!!!!!!!! Oare cati plagiatori romani beneficiaza de functii nemeritate si de sporuri salariale ?????????…….Si, mi se pare ca „doctorul” OPREA GABRIEL a ajuns si „conducator de doctoranzi” ……. Rusinea mediului academic ! Din aceasta cauza, credibilitatea mediului academic …. a ajuns la pamant !!!!!!!!! Sugerez presei sa intocmeasca o lista publica a politicienilor „doctoranzi”….

  Reply
 2. Dumitru

  Frumoasa scrisoare. Insa nu ma mira plagiatul lui Oprea. Cred ca daca sunt luate la puricat doctoratele de dreptdin ultimii 15-20 de ani rezultatul va fi acelasi intr-o majoritate de cazuri. Impresia mea este ca erau practici normale in domeniu. Din cauza asta, faptuitorii nici nu au o senzatie de vinovatie (si nici evaluatorii). S-ar putea ca asta sa fie adevarat si in alte stiinte sociale.

  Reply
 3. Mirel Giurgiu

  Ce fel de etica profeseaza Consiliul National de….Etica..?-Una diluata pentru cei suspusi si alta mai consistenta pentru „muritorii de rand”…?Ce fel de universitari sunt aceia care legitimeaza cu marturia si semnatura lor -plagiatul fara putinta de tagada( cand e luat sub lupa )al unui Copy Ponta -sau al unui Interes national in versiune personnala -altfel pomenit ca general fara lupta ,Gabriel Oprea …?
  Domnilor cu aceste ocazii v-ati facut de ras si ne-ati facut de ras in toata Europa universitara …!! E drept ca nu e prima oara ,dupa cum nici ultima (din pacate ) nu va fi…Pacat de cei tineri si competenti sa fie asimilati pe continent si in lume cu cei care practica cel mai condmanabil furt :furtul intelectual…La ce mai serveste o diploma in astfel de conditii…? La a da cu dreptul in stangul spre distractia multimii care nu ne va mai considera a fi europeni oricate acte si documente le vom arata…Tot respectul si toata consideratia noastra le exprimam domnului profesor universitar Marian Popescu -dascal cu coloana vertebrala demna de invidia multora dintre colegii sai..

  Reply
 4. MIECEA POPESCU

  Exista „Doctorate veritabile” si „Doctorate sub Acoperire”. Toti SECURISTII ACOPERITI sunt doctori. Despre lucrarile lor nu se pot pronunta decat cei care-i acopera. Forurile Academice si Universitare (chiar daca au si acestea vreo cativa ACOPERITI), nu au dece sa se pronunta. Va propun sa priviti cu atentie pictura lui Grigorescu, Carul cu Boi. Uitati-va cu atentie la boi si intrebati-va daca nu sunt boii doctori. In caz afirmativ toti mai marii nostri sunt doctori fara niciun dubiu.

  Reply
 5. Adrian G. Radu

  Raspunsul la intrebarea dumneavoastra „Ce vă împiedică să spuneți adevărul? Ce ne împiedică să nu mai acceptăm aceste situații?” sare in ochi. Majoritatea corpului academic autohton isi cunoaste foarte bine originalitatea „contributiilor originale” din propriile teze de doctorat… si de aceia nu este deranjat de un plagiat dezvaluit. LIPSA DE REACTIE LA CAZURILE ANTERIOARE (dumitrescu, mang, ponta, mischie, etc) este mai mult decit revelatoare.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *