Gabriel Bejan

Exemplul soților Mănescu, sinistrații VIP din Prelungirea Ghencea, și votul ideologic la alegerile din București

Locuiesc într-un cartier din București unde viața seamănă mult cu cea dintr-un cătun din fundul României. Nu avem trotuare, iar când plouă înotăm în noroaie până la gât, stațiile de autobuz au fost amenajate pe banii privaților din zonă, curentul electric are frecvent fluctuații de tensiune și, până în urmă cu vreo doi ani, apa se oprea în fiecare zi din cauza avariilor la rețea. Numai după protestele din stradă ale locuitorilor din cartier, Apa Nova a catadicsit să schimbe conductele uzate. Nu mai vorbesc că nu avem parcuri, piste de biciclete sau iluminat stradal, astea par deja fițe pentru un cartier care nu și-a acoperit încă necesitățile de bază. Este vorba despre Prelungirea Ghencea din sectorul 6.

Există însă un lucru de care nu duce lipsă cartierul meu. De oameni importanți care s-au mutat în ultimii ani aici, fie că și-au construit case individuale, fie că stau în ansamblurile rezidențiale noi din zonă. Printre ei se numără primarul sectorului 6, Rareș Mănescu, și soția acestuia, fostul ministru al Transporturilor și actualul europarlamentar, Ramona Mănescu, doi liberali de frunte, doi ”oameni de dreapta”, două tinere speranțe ale politicii românești. Pe domnul primar nu l-am văzut niciodată la față. Pe doamna Mănescu o mai întâlnesc din când în când pe la Mega Image-ul de la intersecția dintre Valea Oltului și Prelungirea Ghencea. Elegantă, cu mult stil, ca și mașina din care coboară, Ramona Mănescu nu se potrivește deloc cu noroaiele din cartier. Aș vedea-o mai degrabă prin Cotroceni sau Dorobanți. Dar doamna a ales totuși să locuiască în Prelungirea Ghencea.

În afară de VIP-uri, mai suntem și noi, locuitorii obișnuiți ai cartierului. Cam 20 de mii de oameni care au crezut că investițiile private de aici vor veni, în mod logic, la pachet cu dezvoltarea utilităților publice. Mai ales că, încă din 2007, în bugetul Primăriei Capitalei au fost alocați primii bani pentru lărgirea străzii Prelungirea Ghencea, de la o bandă pe sens la două. Cam tot de pe atunci se vorbește și de construirea unui pasaj la intrarea în Domnești, pentru a mai ajuta traficul infernal de pe Prelungirea Ghencea. Au trecut nouă ani, dar nu s-a investit nici un leu în acest cartier, deși am avut parte de promisiuni în fiecare an.

Adevărul e că rezolvarea problemelor din Prelungirea Ghencea ține de mai multe instituții. De Primăria Generală, de primăria de sector și chiar de Ministerul Transporturilor pentru pasajul de peste Drumul de Centură de la Domnești.

Să nu credeți că noi, locuitorii, am stat cu mâinile în sân. Am ieșit în stradă de mai multe ori pe a atrage atenția administrației locale și centrale față de problemele cu care ne confruntăm. Avem asociații care luptă pentru drepturile noastre. ”Inițiativa Prelungirea Ghencea” spre exemplu, care face memorii, organizează întâlniri, pune presiune pe administrația Bucureștiului, fie ea de sector sau a Primăriei Generale.

La protestele organizate în cartier au participat de fiecare dată sute de oameni. Nu i-am văzut însă niciodată printre participanți pe domnul și doamna Mănescu. Și m-am întrebat, oare ei nu sunt deranjați de noroaie, de traficul infernal, de apa care se oprește des? Inițial, având în vedere că, aproape imediat după câștigarea alegerilor locale din 2012, Rareș Mănescu a devenit o fantomă, am presupus că cei doi s-au mutat cu totul din București. Dar nu, apariția doamnei Mănescu cu coșul de cumpărături în mână e o dovadă că m-am înșelat.

Dar Rareș Mănescu nu este doar primar peste Prelungirea Ghencea are un sector întreg pe cap, ar putea spune acum cârcotașii. Sigur, dar eu vă invit să vedeți și celelalte atracții ale sectorului. Să vedeți cum arată craterele de la șantierul metroului, investiția de 15 milioane de euro din parcul fără copaci ”Drumul Taberei” sau străduțele distruse dintre blocuri.

Prelungirea Ghencea nu este decât un exemplu. Sunt atât de multe probleme în Capitală, în toate sectoarele, încât nu poți să nu te întrebi ce-au făcut oare toți primarii ăștia, toți consilierii locali și generali, în ultimii ani, cu banii bucureștenilor?Au furat, este unul dintre răspunsuri corecte, dacă ascultăm ce spune DNA în dosarele Apa Nova sau ale lui Sorin Oprescu &consilierii, Andrei Chiliman, Liviu Negoiță și multe altele.

Un prăpăd transpartinic, de incompetență și hoție, de la PSD la PNL și înapoi, a fost aici și atunci nu poți să nu te întrebi ce relevanță mai are ideologia în alegerile locale din București? L-am auzit pe vicepreședintele PNL Mihai Voicu, vineri seară, în studio la Antena 3, spunând că cine-l votează pe Nicușor Dan ajută candidatul PSD, Gabriela Firea, să câștige Primăria București, plecând de la premiza că președintele Uniunii ”Salvați Bucureștiul” are șansa a treia în aceste alegeri. Când tu ai oferit acestui oraș o catastrofă de primar precum Rareș Mănescu, cred că-ți trebuie mult tupeu să mai îndemni electoratul să voteze ideologic.

Nici măcar nu mai contează că Ludovic Orban și Gabriela Firea coabitează acum atât de bine în studiourile Antenei 3, încât sunt curios cum va avea loc marea despărțire de idei. Și mai ales cine va oficializa divorțul, Mihai Gâdea?

Tot ce contează e că cele două partide sunt deopotrivă responsabile pentru felul în care arată acum Bucureștiul și cred că ar fi o mare greșeală ca, după atâtea eșecuri, să votăm ideologic. Cu ce m-ar încălzi spre exemplu un primar liberal la Primăria Capitalei sau un alt primar liberal la primăria sectorului 6 dacă viața mea se va împărți, în continuare, între timpul petrecut în trafic și cel petrecut printre noroaiele din cartier?

Cred că mai mult ca oricând ar trebui să ne orientăm spre candidații din afara sistemului, sunt câțiva care merită cel puțin urmăriți și da, așa cum a remarcat și Dan Tapalagă de la Hotnews, ar fi mult mai logic și pentru PNL să sprijine un candidat precum Nicușor Dan, decât invers, dacă tot vor liberalii să fie credibili că au înțeles mesajele străzii.

Dar tare mi-e teamă că, din motive practice dar ticăloase, liderii PNL își vor concentra tirul pe Nicușor Dan, ca să nu le ”fure” alegătorii și vor face apel din nou la un vot politic, anti- PSD, care contează probabil pentru o bună parte din locuitorii orașului. Nu ar fi prima dată, dar tot ce sper este ca oamenii să cântărească bine acum, nu numai la Primăria Capitalei, ci și la sectoare. Așa cum Gabriela Firea nu este o soluție pentru București, nici Ludovic Orban nu are ce să ne ofere. (vedeți aici o mostră de campanie electorală pentru candidatul PNL).

Când partidele clasice eșuează, atunci logica și bunul-simț spun că trebuie încercat altceva. Altfel, nu vom mai ieși niciodată din noroaie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Exemplul soților Mănescu, sinistrații VIP din Prelungirea Ghencea, și votul ideologic la alegerile din București

  1. Adrian

    „Cartiere” dezastruoase sunt peste tot; în zona despre care scrieți, inclusiv ANL Brâncuși era până recent într-o situație asemănătoare. Mai sunt și alte „podoabe” ANL prin București și/sau Voluntari (atac la familia Pandele! se va putea spune) . Candidații ” ideologici” cum le spuneți vor să întrețină iluzia că, da , e greu, dar până la urmă se va rezolva situația. Poate și de asta combat „la greu” candidatul ND, care a propus soluții concrete pentru zona prelungirea Ghencea-Domnești. Ceea ce nu înseamnă ca dumneavoastră sau alți interesați să nu-l întrebe și alte chestiuni punctuale; de pildă ce va (putea) rezolva pentru ANL Henri Coandă/ în cât timp va demola Chatedral plazza/ când va împroprietării veteranii de război decorați- sau orice alte chestiuni edilitare non-imobiliare.

    Reply
  2. S.B.

    Dl. Mănescu este cu desăvârșire absent din viața publică. Parcă ar fi primar al unei localități-fantomă. Eu nu l-am mai văzut nici măcar la vreo emisiune de televiziune, în ultimii trei ani (cel puțin). Și-mi amintesc că în campanie, sloganul său era „Un primar cât un prim-ministru” sau ceva de genul ăsta. Halal!
    Oricum, ca locuitor al cartierului Militari (str. Dreptății), nici nu mă gândesc să mai votez un candidat PSD, PNL sau de pe la Mișcarea Populară. Poate Nicușor Dan, dar mai aștept să văd ce independenți mai apar.

    Cât despre problemele din Prelungirea Ghencea, mi-e teamă că acolo, lăcomia dezvoltatorilor imobiliari (dar și prostia celor care au cumpărat casele construite de ei și apartamente în complexele rezidențiale din zonă) sunt de vină pentru unele aspecte ale situației actuale:
    – lipsește spațiul necesar pentru lărgirea străzii (pentru că nimeni nu a vrut să lase de la el și s-au înghesuit, așa că acum e imposibil să lărgești Prelungirea Ghencea și să-i faci trotuare decente)
    – nu există străzi de legătură cu parcurile din Drumul Taberei (iarăși, nimeni nu a vrut să lase drum de servitute, toți au construit vilă lângă vilă, până în buza străzii!)
    – nu sunt parcuri (dezvoltatorii imobiliari nu s-au gândit decât la profit, n-au lăsat măcar o palmă de iarbă, iar clienții lor au avut orbul găinilor și s-au mutat voioși într-un ocean de betoane!)
    – toată lumea se miră ce trafic infernal este în zonă, dar nimeni nu s-a gândit, atunci când a cumpărat teren sau casă/apartament în zonă, că Prelungirea Ghencea leagă Bucureștiul de Domnești, altă regiune care a atras tot felul de bucureșteni „deștepți”?
    – podul peste centură este imposibil de construit, câtă vreme intersecția acesteia cu Prelungirea Ghencea este ocupată de construcții și nimeni nu vrea să cedeze din terenul propriu.

    Mi-e teamă că nici măcar Nicușor Dan nu va reuși să rezolve această situație.

    Reply
    • Catalin

      Domnule,iarta bucurestenii „destepti” care au parasit mizeria de Bucuresti pentru aer mai curat,chiar daca aproape de capitala si revarsati dumneata frustrarile si obida pe politicieni.Respect chiar daca nu este reciproc.Un „destept” care a lasat Drumul Taberei pentru Domnesti si sunt chiar mandru si fericit chiar daca traficul este infernal.

      Reply
      • Andrei B.

        Stimate domn,
        1) nu sunt popă, așa că n-am ce să iert, fiecare face ce vrea și doarme cu își așterne.
        2) nu ați scăpat de mizeria de București, câtă vreme poluarea produsă de capitală produce efecte până prin satele de pe lângă Giurgiu (o spun ca inginer chimist, specializat în chimia mediului).
        3) am tot respectul pentru autohntonii din Domnești, dar mai puțin pentru oportuniștii care s-au mutat acolo începând cu anii 20000 și, deși nu plătesc taxe în capitală, au pretenții de la bugetul Bucureștiului. Prin 2004, fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraș, își făcea propagandă electorală cu fluturași în care se mândrea că a băgat gaze în Domnești… Din banii cui? Era bine, nu-i așa, când doamna Udrea făcea planuri despre cum va deveni Domneștiul sectorul 7 al Bucureștiului? Acum nu vă mai place, că e trafic și ar fi nevoie de un pasaj peste Centură? Păi, faceți pasaj, pe banii primăriei locale, că acolo plătiți taxe. Sau, dacă v-ați săturat, Drumul Taberei v-așteaptă înapoi, în curând vor avea și metrou!
        4) nu în cele din urmă, în apostrofarea dvs. inițială ați pierdut o cratimă, la „revarsati dumneata” – sper că știți unde trebuia pusă.

        Reply
    • deleanu olga

      -spatiul necesar pt largirea strazii exista, insa chiar daca nu ar fi existat, sa stiti ca s-a inventat termenul de expropriere, folosit intens si de multa vreme in tari civilizate la dezvoltarea/trasarea planurilor urbanistice
      -strazile de legatura/de acces sunt problema primariilor si ar trebui sa se regaseasca in ceea ce se numeste plan urbanistic local, zonal, etc…in clipa in care primariile au trecut terenurile din extravilan in intravilan, deci au dat liber la contructii, trebuiau sa sistematizeze inainte zona, folosindu-se de acelasi termen utilizat mai sus, expropriere
      – astept sa imi spuneti va rog macar un parc privat…puteti? in cazul in care nu stiti, asadar parcurile sunt la fel obligatia primariilor de sector
      -cand se construieste dupa un PUZ aprobat de autoritatile competente, nu se va pune niciodata problema, daca cineva vrea sau nu sa cedeze din bucatica lui de teren…este expropriat si cu asta basta

      Dupa o astfel de logica, elementara, as spune, ii sfatuiti pe toti cetatenii orasului sa isi cumpere locuinta in centru sau cel mult in cartierele comuniste ultraaglomerate si sufocate deja?….Dumneavoastra de dezvoltarea durabila si urbanistica a unui oras ati auzit? De drepturile dvs ca cetatean si locuitor a unei urbe ati auzit? stiti ca in tari civilizate, daca un dezvoltator spune: vreau sa construiesc in zona cutare un mic cartier, inainte de a primi aprobarile, primaria si cei responsabili cu tragerea utilitatilor amenajeaza zona INAINTE? stiti ca este treaba/obligatia primariei sa va faca parcuri, strazi, scoli, gradinite? daca acestea nu se fac de catre cei responsabili de ani de zile, de zeci de ani, DVS incepeti sa tratati acest aspect ca pe o normalitate, ba mai mult, acuzati oamenii care se muta acolo de prostie…Felicitari, tocmai ati jignit 20000 de oameni din cate inteleg din acest articol….Trebuie sa fiti tare mandru de dvs…Eu as spune insa mai degraba de dvs ca sunteti neinformat si pizmuitor.

      Reply
      • Andrei B.

        Stimată doamnă,
        Faceți o afirmație care mă surprinde, deoarece nu știam acest lucru despre zona Prelungirea Ghencea. Concret, spuneți că „primariile au trecut terenurile din extravilan in intravilan, deci au dat liber la contructii” în absența unui PUZ. Dacă afirmația dvs. oglindește realitatea, atunci înseamnă că respectivele construcții au fost ridicate ilegal, deoarece nu a existat PUZ? Acesta să fie motivul pentru haosul din zonă, e.g. străduțele pe care încape o singură mașină, în stilul Pipera? Dacă da, atunci autorii construcțiilor nu au făcut decât să agraveze situația creată de lipsa de preocupare a autorităților locale.
        În același timp, observ că raționalizați propriul comportament în mod retroactiv, făcând referire la o situație care nu a existat: da, ar fi fost normal ca primăria de sector să facă și să dreagă, dar la momentul zero. Ori, primăria n-a făcut. Dumneavoastră și alții ați decis însă, în cunoștință de cauză, să vă mutați în zonă și să construiți fără PUZ (sau să cumpărați ce au construit alții), deși se vedea clar că nu va fi nici un parc pe-acolo. Și acum vă absolviți de orice responsabilitate, pur și simplu, de parcă nu a fost o decizie, ci o obligație.
        Sigur, acum este frumos să aducem în discuție principii și norme de civilizație, dar răul a fost deja făcut. Dar ce mai poate face acum primăria? Să exproprieze, spuneți. Foarte bine, să exproprieze, dar mi-e teamă că nu va fi suficient. Pentru o bandă de șosea poate, dar pe cine va expropria pentru a crea parcuri? Ca să nu mai spun că, din afirmațiile dvs., dați impresia că vă raportați la România ca la o țară perfectă: credeți că primăria, care nu a fost în stare să sistematizeze zona atunci când era doar un câmp fără construcții, va putea să o rearanjeze folosind instrumentul exproprierii? Vă urez mult succes și răbdare, pentru când vor începe procesele declanșate de expropriații nemulțumiți – situație la care presupun că vă așteptați.
        Și ca să nu mă acuzați de pizmă ceea ce ar sugera ideea că vă invidiez (!?), dați-mi voie să vă spun că eu am optat să investesc 200.000 de euro nu într-o vilă la Domnești sau Prelungirea Ghencea, ci în două apartamente mari într-un bloc nou, construit acum șapte ani în Militari, unul dintre „cartierele comuniste ultraaglomerate si sufocate” de care nu vă place dvs. Școala, grădiniță, piață, metrou, tramvai rapid (44), secție de poliție, oficiu poștal etc. – toate pe o raza de max. 5 minute de mers pe jos. Plus Pasajul Basarab, foarte util. După cum vedeți, pe mine nu m-a „obligat” nimeni să mă mut în Prelungirea Ghencea.
        Numai bine și sănătate!

        Reply
  3. bogdan

    Cand te-ai mutat acolo era mai bine ? Se poate considera ca asa ti-a placut si poate ca te superi atunci cand vine cineva si iti schimba fundamental habitatul ales.
    Voi care cumparati apartamente in camp si apoi va plangeti ca nu vine primaria sa va ajute, sa va faca drumuri, scoli etc..sunteti cam intr-o dunga
    Ati incurajat dezvoltatori fara orizont, speculanti.
    Daca dumneata si altii nu alegeati proiectele lor, atunci se intelegea ca romanii, bucurestenii vor altceva- cartiere cu dotari si cai de acces. Ei s-ar fi asociat si gandeau proiecte de anvergura.
    Faptul ca si dl primar sta in acelasi cotet e nerelevant. Va da voua, ametitilor, o raza de speranta . Dar stai !! poate maine tu iti vei dori altceva .. ??!!

    Reply
  4. Ing.

    Nu cumva zonele de ,,cătun” de pe stânga Prelungirii Ghencea ţin de ,,oraşul” Bragadiru?
    În cazul ăsta, Mănescu nici să vrea nu are ce să facă, mai ales că e cam ciudat să încerci să justifici o investiţie în faţa Consiliului Local care va ajuta locuitorii cu domiciliul în altă localitate.

    În rest, despre Mănescu… abia aşteptăm să plece, restul sectorului arată a cătun cu blocuri, toate străzile secundare sunt pline de noroi, mai ales după ,,modernizarea” de acum câţiva ani.

    Reply
  5. ion ion

    Da, asa stau lucrurile. De cca 10 ani se vorbeste de extinderea strazii Prelungirea Ghencea la patru benzi si de construirea unui pasaj la intrarea in Domnesti. Dar alesii de la Primaria 6 nu au timp sa realizeze promisiunile catre populatie. Ei sunt ocupati dupa alegeri cu realizarea propriilor interese……de imbogatire pentru ei , copii si nepotii lor. Va amintiti cu cate ifose a candidat acest Manescu la Primaria sectorului6? ,, Vin ca prim-ministru al sectorului” Acesta era sloganul, adica va face din sectorul 6 o tara in care sa-si gaseasca fiecare fericirea. Acum, la sfarsitul legislaturii, sectorul 6 a pierdut, ca nivel de dezvoltare, si ce avea in 2012, precum si majoritatea obiectivelor incepute pana la venirea lui: vezi metroul, care trebuia terminat in urma cu 3 ani; Parcul Drumul Taberei (fost Moghioros construit inainte de 1989), viitorul parc prevazut a fi coinstruit in cartierul Brancusi Vile, conform unui PUZ di 2007, dar unde terenul a fost transat, prin schimbarea frauduloasa a PUZ-ului din spatiu verde in spatiu pentru constructii imobiliare, terenul fiind plimbat pe proprietatea mai multor gangsteri si vandut in final de fosta sotie a primarului luptator, cu acordul actualului primar, unui dezvoltator care a inceput deja constructia de locuinte. Asadar am pierdut inca un spatiu verde. Evident mai sunt si alte obiective disparute in mod inexplicabil din proprietatea Primariei si intrate in proprietatea unor gangsteri (vezi terenurile fostei firme ,,Serele Berceni”. A primit 10 ani de inchisoare primarul luptator, dar si-a asigurat venituri pentru o viata inbelsugate copiilor, nepotilor etc.
    Am mentionat aceste fapte pentru a se sti ca bani erau pentru acest obiectiv, dar s-au furat.
    Sunt de acord sa votam cu un alt candidat decat reprezentantul partidelor traditionale deja. In fond nu avem nimic de pierdut.

    Reply
  6. paul

    imi cer scuze dar din postarile dvs reiese ca traim intr-o tara plina de oameni fara minte, sa te muti la marginea orasului crezand ca ai aer curat e cea mai mare prostie, te omoara transportul si lipsa unor utilitati elementare, se vede din ce s-a postat dezastrul care exista in Prelungirea Ghencea, am fost si eu pe acolo, e o nenorocire cu traficul, nici spatii verzi nu prea sunt, sora mea s-a mutat vizavi pe sos. Alexandriei, si acolo e poluare si trafic infernal, mi-a propus sa ma mut acolo intr-un bloc nou, eu stau in centru langa un parc, piata, metrou, supermarketuri, ce dracu sa caut la marginea orasului, am innebunit cumva?? un prieten si-a facut o vila pe la margine, vara e frumos ca are si o curte, iarna e dezastru cu traficul plus poluarea de la sobele sutelor de case, cineva mi-a oferit o vila cu 3 etaje la Corbeanca undeva in camp la pret de 3 ori mai mic decat acum 8 ani, intretinerea ei m-ar fi costat imens, plus costul transportului, dar sa revenim la primarii fantoma ai Bucurestiului, singurul care a facut ceva, cateva pasaje si un stadion a fost Oprescu, restul doar au furat, nu cred ca cineva chiar cu bune intentii, ca ND, are sansa sa schimbe acest oras mizer!!

    Reply
  7. M

    Cine v-a pus sa va mutati in Prelungirea Ghencea, nu stiati ca nu sunt trotuare si strazi cand v-ati mutat acolo? Nu e logic ca dupa atatea constructii in camp toata infrastructura sa aiba probleme? Nu stiati ca Primaria e corupta (aproba constructii aiurea) si incompetenta (nu face nimic)?

    Nu a existat niciun motiv logic sa speri ca se va face ceva intr-un timp rezonabil – vezi Pipera unde s-au mutat oameni cu mult mai multi bani si influenta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *