Alex Costache

Exclusiv. Detaliile revoltătoare din cazul braconierilor care au împușcat capra neagră în Munții Rodnei și au fost prinși cu ajutorul unor tineri

România Curată a studiat motivarea deciziei de arestare emisă de Judecătoria Baia Mare a celor doi braconieri care, pe 19 iunie, au împușcat o capră neagră în Munții Rodnei sub ochii îngroziți ai unor turiști. Unul dintre braconieri a făcut parte dintr-o rețea infracțională care a furat din Occident utilaje în valoare de 2 milioane de euro și le-a adus în România.

Dosarul se bazează pe declaraţiile şi fotografiile tinerilor

Deşi braconierii erau înarmaţi şi le-au cerut expres să nu sufle o vorbă, studenţii au reuşit să facă câteva poze. Apoi, deşi au aflat că e vorba de interlopi periculoşi, tinerii şi-au învins teama, i-au denunţat la poliţie şi au participat la identificarea lor. Judecătorul explică în motivare că întreg dosarul penal a fost construit plecând de la declaraţiile şi fotografiile turiştilor.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi va avea în vedere, în primul rând, declaraţiile martorilor audiaţi în cauză şi procesele verbale de efectuare a identificării din grup, dar şi a identificării după fotografie”, a arătat instanţa în motivare.

Curajul celor 7 tineri studenţi din Cluj, aflaţi cu cortul în munţii Rodnei, este cu atât mai mare cu cât unul dintre braconieri, Ioan Timiş, este un interlop recidivist. El a mai făcut închisoare în anii “95-96.

“Judecătorul de drepturi şi libertăţi are în vedere faptul că, din certificatul de cazier judiciar, rezultă că inculpatul Timiş Ioan este cunoscut cu antecedente penale, însă faţă de condamnările aplicate în cursul anilor 1995-1996, s-a împlinit termenul de reabilitare, astfel că acestea nu atrag o stare de recidivă.

În privinţa inculpatului Danci Iosif, judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine faptul că nu este cunoscut cu antecedente penale. De asemenea, se va avea în vedere că, inculpatul are un loc de muncă, acesta fiind pădurar în localitatea ….., judeţul Maramureş”, a arătat instanţa.

Ogaru, hoţ de buldozere din Europa

Ioan Timiş zis Ogaru a fost trimis în judecată, alături de alte 15 persoane, de procurorii DIICOT pentru furtul a 30 de utilaje (excavatoare, macarale, buldozere) în valoare de 2.000.000 de euro din ţări precum Italia, Belgia, Cehia, Marea Bitanie şi Olanda. Vezi detalii aici.

“Lăsaţi în libertate, inculpaţii ar putea să persevereze în acelaşi comportament infracţional”

Magistratul Judecătoriei Baia Mare a explicat de ce a emis mandat de arestare preventivă.

„La analizarea existenţei pericolului public pentru ordinea publică, exigenţă impusă la luarea celei mai grave măsuri preventive, judecătorul de drepturi şi libertăţi are în vedere împrejurările comiterii faptei (inculpaţii au purtat arma letală şi unul dintre ei a şi folosit-o, în prezenţa mai multor persoane, martorii fiind ameninţaţi să nu aducă la cunoştinţa nimănui cele întâmplate), urmările produse (starea de pericol creată prin acţiunile inculpaţilor).

Este relevant din acest punct de vedere faptul că inculpaţii nu au observat că sunt fotografiaţi, în situaţia contrară reacţia acestora putând fi violentă. Martorii audiaţi au arătat că se simt intimidaţi de inculpaţi, aceştia precizând în primele declaraţii că nu doresc să fie confruntaţi cu inculpaţii, fiindu-le frică.

Astfel de infracţiuni au o rezonanţă deosebită şi în rândul comunităţii, fiind apreciate de către judecătorul de drepturi şi libertăţi ca fiind de natură a tulbura opinia publică şi de a-i afecta grav încrederea într-un sistem real de valori, generând atitudini de neîncredere la adresa organelor statului chemate să protejeze ordinea socială, în lipsa unei reacţii ferme (…).

Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că, în cauză, s-a făcut dovada faptului că, lăsaţi în libertate, inculpaţii ar putea să persevereze în acelaşi comportament infracţional”, a arătat judecătorul în motivarea hotărârii.

Motivul arestării nu a fost braconajul, ci nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Cu toate acestea, instanţa a emis mandat de arestare pentru 30 de zile pentru Ioan Timiş şi Iosif Danci doar pentru nerespectarea a regimului armelor şi muniţiilor întrucât doar această infracţiune se pedepseşte cu 5 ani de detenţie. Celelalte infracţiuni pentru care sunt anchetaţi, braconaj cinegetic şi uz de armă letală, se pedepsesc doar cu până la 3 ani de detenţie astfel încât nu poate fi cerută arestarea preventivă. Braconajul cinegetic se pedepseşte cu până la 5 ani de închisoare dacă e comis de un pădurar, cum e cazul lui Iosif Danci, însă procurorul a stabilit că nu el a tras în animal, ci Ioan Timiş.

Nu aveau permis de port armă

„Potrivit procesului verbal întocmit de lucrători din cadrul IPJ Maramureş, inculpaţii Timiş Ioan şi Danci Iosif nu figurează înregistraţi în Registrul Naţional al Armelor Integrat. Astfel, din verificările efectuate, s-a stabilit că inculpaţii nu sunt membri vânători şi deţinători legali de arme şi muniţii, condiţii în care activitatea acestora de deţinere, respectiv de port de armă letală, activitate constatată direct de martorii indicaţi anterior, apare a fi nelegală”, se arată în motivare.

Au găsit un întreg arsenal acasă

“Relevante sunt şi procesele verbale de percheziţie domiciliară, la domiciliul inculpatului Timiş Ioan, fiind descoperite diverse bunuri aflate în legătură cu infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor (cartuşe), dar şi alte bunuri: sume importante de bani, fotografii cu capre negre, cantităţi de carne a cărei provenienţă urmează a fi analizată, o piele de lup, capcane, trofee de vânătoare, etc.

De asemenea, la percheziţia domiciliară efectuată la domiciliul inculpatului Timiş Ioan a fost descoperită şi o lunetă, având inscripţia „Victory”, model Varipoint M 3 – 12×56 TX.”

Martorii au povestit României Curate cum s-a petrecut totul

Pe 27 iunie, una dintre fetele din grup a relatat pentru România Curată ce s-a întâmplat pe 19 iunie, când se afla împreună cu prietenii, cu cortul, în Munţii Rodnei:

“Eram lângă lacul Iezer, lângă Creasta Piciorul Moşului. Ne-am pus corturile. Pe la ora 20.00 au venit doi tineri, în jur de 30 – 35 de ani, care au trecut printre corturile noastre. Unul dintre ei avea o puşcă în spate la care avea ataşată o lunetă foarte puternică, gesticulau şi arătau spre Creasta Piciorul Moşului, care este situat în dreapta Lacului Iezer, cum urci. Ne-am uitat şi noi şi am văzut o capră neagră. Ne-am dat seama că vor trage în animal şi nu ne venea să credem. Am început să fluierăm, să facem zgomot să scape. Au tras un foc, noi fluieram şi capra a fugit. S-a oprit şi s-a întors şi atunci au tras al doilea foc şi animalul a căzut. Bărbaţii – mai veniseră 3, erau 5 în total – au rostogolit animalul la vale şi când au ajuns la jnepeniş, l-au apucat şi l-au cărat la maşinile pe care le aveau parcate în curtea Staţiei Meteo din zonă. Nu ne venea să credem. Am încercat să facem poze şi chiar am reuşit cu un telefon pe sub braţ, dar unul dintre bărbaţi s-a întors spre noi şi ne-a spus «Poate vă prind cu poze» şi a plecat mai departe.”

Imaginile cu braconierii care cărau capra împușcată au devenit virale pe internet și, împreună cu mărturiile tinerilor, au contribuit la arestarea făptuitorilor, la începutul lunii august.

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  

 

 

 

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Exclusiv. Detaliile revoltătoare din cazul braconierilor care au împușcat capra neagră în Munții Rodnei și au fost prinși cu ajutorul unor tineri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *