Evaluare rezultate monitorizare

Procedura

Propunera numelor pe lista si documentarea au fost realizate de jurnalisti locali pe baza presei, rapoartelor parchrtului (sau DNA), declaratiilor de avere si intrese. Verificarea, editarea si partea de review anonim au fost facute de catre jurnalisti din presa nationala.

Problemele principale intalnite au fost: achizitii publice incorecte, distriburie abuziva a banilor, trasiesm politic masiv (PRM catre PNL, PSD catre PDL, PC catre orice patid), afaceri de partid, legislatie cu destinatie. Foarte multe situatii in care a existat suspiciunea de incalcare a legii se afla de mult timp in faza de cercetare. Exista putine cazuri de fosti presedinti de CJ in care dosarele au fost trimise la instantele de judecata. Pe de alta parte, un numar mare dintre dosarele vechi aflate in cercetare au finalzate prin NUP. Surprinzator este ca destui dintre politicienii cu probleme au candidat din nou pentru partidele mari.

Influenta lansarii listei CGC asupra rezultatelor alegerilor locale din 2008. In 9 judete candidatii la presedentia Consiliilor judetene care au figurat pe lista Coalitiei pentru o Guvernare Curata – Alegeri Locale 2008 au pierdut alegerile, desi au fost favoriti in sondajele de opinie facute publice in perioada campaniei electorale. In unele judete (Mehedinti, Tulcea) nu au fost publicate rezultatele sondajelor, ci doar s-a sustinut in presa ca unii dintre candidati ar fi favoriti.

Judetele in care au existat candidati care au pierdut alegerile, desi au fost favoriti in sondaje:

In situata de a pierde alegerile, desi au fost favoriti in sondaje, s-au aflat candidati din urmatoarele judete:

1 – Bihor (Alexandru Kiss, Stefan Seremi)
2 – Bistrita-Nasaud (Gheorhge Marinescu)
3 – Botosani (Constantin Contac)
4 – Cluj (Marius Nicoara, Vasile Soporan)
5 – Galati (Eugen Durbaca)
6 – Giurgiu (Nicolae Badalau, Dan Nitulescu)
7 – Mehedinti (Liviu Mazilu)
8 – Timis (Ilie Sarbu)
9 – Tulcea (Gheorghe Bunduc)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *