Liviu Antonesei

Erdogan – „miting pentru democrație și martiri”

Sultanul turc și-a convocat ieri zeci de mii de susținători în Piața Taksim pentru un miting dedicat „democrației și martirilor”! La aceasta, au participat și liderii firavei opoziții politice, că e mai bine să cânți cu bau-bau decât să fii arestat sau să-ți fie dizolvat partidul! Dacă nu ar fi vorba despre cea mai sângeroasă represiune din istoria Turciei moderne, aș spune că sultanul a vrut să arate că are umor. Poate are, dar cu siguranță e negru! Deci, un miting pentru „democrație”, pe fondul stării de urgență și al unei represiuni care a afectat mai multe zeci de mii de persoane, arestate, date afară din slujbe, interogate etc din absolut toate domeniile vieții publice turcești – armată, poliție, administrație, învățământ, garda prezidențială, justiție etc. Până mai ieri scăpase, sportul, dar tocmai a venit știrea că au fost epurate și peste o sută de personalități din lumea fotbalului! Cum este greu de crezut că vor fi participat la tentativa de puci eșuată, rămâne că nu vor fi executat corect loviturile de la 11 metri! Că Erdogan e un paranoic care se crede încarnarea sultanilor, a fost între timp afirmat/ dovedit și de profileri mai pricepuți decât mine. Că el a reușit să coaguleze și să dirijeze partea cea mai reacționară a societății turce, cea antioccidentală, antikemalistă și sensibilă la Islamul radical, mi se pare însă mult mai grav. Mai ales că de la 15 iulie încoace, nu face altceva decît să excite această largă masă socială și să-și consolideze puterea absolută invocând sprijinul popular. Ieri a repetat că va reintroduce pedeapsa cu moartea dacă poporul o dorește. Ieri, poporul adunat în Taksim a urlat din toți rărunchii că dorește moarte, pedeapsa cu moartea. Pedeapsa va fi probabil reintrodusă, chiar dacă asta înseamnă că Turcia poate pune cruce, pardon semilună!, pe admiterea în UE! Dar această aderare este ultimul lucru pe care și-l dorește Erdogan, bântuit cum este de fantasmele Sultanatului său… Mitingul era și pentru „martiri”… Bănuiesc că nu în onoarea miilor de militari și civili torturați medieval, sultănește ca să spun așa, din 15 iulie încoace!

Voi posta aici două articole dedicate acestuia, unul din presa franceză, altul din cea americană. Disponibile prin urmare și politrucilor vestici, care acceptând șantajul practicat ca la Porțile Orientului, nu știu cum să se poarte cu acest cartof extrem de fierbinte!

ISTANBUL, TURKEY - JULY 18: Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan wave flags as they gather in Istanbul's central Taksim Square on July 18, 2016 in Istanbul, Turkey. Clean up operations are continuing in the aftermath of Friday's failed military coup attempt which claimed the lives of more than 208 people. In raids across Turkey 7,543 people have been arrested in relation to the failed coup including high-ranking soldiers and judges, Turkey's PM Binali Yildirim has said. (Photo by Kursat Bayhan/Getty Images)

ISTANBUL, TURKEY – JULY 18: Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan wave flags as they gather in Istanbul’s central Taksim Square on July 18, 2016 in Istanbul, Turkey. Clean up operations are continuing in the aftermath of Friday’s failed military coup attempt which claimed the lives of more than 208 people. In raids across Turkey 7,543 people have been arrested in relation to the failed coup including high-ranking soldiers and judges, Turkey’s PM Binali Yildirim has said. (Photo by Kursat Bayhan/Getty Images)

***

Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Erdogan – „miting pentru democrație și martiri”

 1. valeriu

  atât guvernele occidentale cât și cel mimetic de la noi par blocate de o paralizie inexplicabilă.
  Când se vede din avion ce se întâmplă în realitate în Turcia am ajuns totuși să mă bucur că mai e câte un jurnalist care să descrie corect o situație cât se poate de gravă.

  Reply
 2. Iosif

  Are un iz prea puternic de reichstag aceasta duma cu democratia si acel puci. Eu in orice caz am anulat excursia planificata pe sfarsitul lui septembrie.

  Se vede clar ca traieste in lumea lui,se crede urmatorul Atatürk. Cat despre adio integrare,sa nu spunem hop inainte sa sarim gardul. Cam multe s-au schimbat si prin uniune in ultima vreme,om trai si om vedea.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *