Catiusa Ivanov

EMOȚIONANT: Sute de persoane în Piața Universității, pentru a comemora 25 de ani de la Revoluție: „Eroii nu mor niciodată!” (Galerie FOTO)

Sute de persoane au venit duminică seară în Piața Universității din Capitală pentru a comemora 25 de ani de la Revoluție și pentru a-și aminti de eroii căzuți pe baricade. Cei prezenți – fie că a fost vorba de revoluționari, rude ale acestora sau tineri care au venit din respect pentru cei care au luptat în ’89 pentru libertate – au aprins lumânări și au depus coroane de flori.

Evenimentul, organizat de Asociația „21 Decembrie 1989”, a început la ora 15.30, iar circulația pe bulevardul Magheru, între Piața Universității și str. C.A. Rosetti, a fost oprită de la ora 15.00 până la miezul nopții. Pe gardurile care delimitează bulevardul au fost puse steaguri și bucăți de pânză neagră.

Pe lângă sutele de lumânări aprinse, lampioane și coroanele depuse, revoluționarii au „blocat Piața Universității” și au refăcut baricada de la Intercontinental din cutii de carton, simulând „intrarea tancului în baricadă”, exact ca acum 25 de ani. În plus, pe asfalt au fost inscripționate mai multe mesaje cu vopsea: „Jos cismaru”, „Eroii nu mor niciodată! Ei nu sunt uitați”, „Jos securitatea”, „Cine a tras în noi după 22″, Eroii au murit, iar ciuma roșie trăiește”, „Mai bine mort decât comunist”. Balconul de la Universitate a fost deschis și s-a intonat imnul național și cântece revoluționare. Cei prezenți au strigat „Ole, ole, ole, Ceaușescu nu mai e!” și „Libertate!”.

„Am venit să ne aducem aminte. Am fost aici pe 21 decembrie 1989. Pentru mine a fost ceva ireal. Nu credeam că ajung să trăiesc așa ceva vreodată. Să îi ierte Dumnezeu pe toți cei care au fost omorâți, dar atunci într-adevăr s-a cucerit libertatea noastră și eu de atunci începând mă simt liber. Indiferent ce zic unii, indiferent cum se comportă alții, eu mă simt liber. Cred că a meritat. După părerea mea, oamenii care au venit azi aici se comportă normal. Asta este normalitatea”, a declarat pentru România Curată, Nicolae, 59 ani, revoluționar.

„Am venit pentru eroii care s-au jertfit în decembrie ’89 pentru a aduce un omagiu acestora și îl așteptăm și pe domnul fost președinte. Eu nu am participat la revoluție fiindcă aveam 14 ani, dar tatăl și fratele meu au venit. Cred că a meritat fiindcă copilul meu trăiește în democrație”, Raluca, 40 ani.

Și „Uniți Salvăm” a creat pe Facebook un eveniment în care cetățenii au fost îndemnați să vină de la ora 18.00 în Piața Universității pentru a aduce un omagiu celor care au luptat pentru libertate în ’89.

„Pe 21 decembrie, de la ora 18, la 25 de ani de la cea mai sângeroasă cădere a Cortinei de Fier, ocupăm din nou Piața Universității pentru a arăta #respect89. Reclădim Baricada de la Inter cu lumânări și coroane de flori. Cerem judecarea fără amânare a Dosarului Revoluției! Iți mai aduci aminte ce ai făcut la Revoluție? Nu erai încă născut/ă? Dar părinții tăi? I-ai întrebat vreodată? Caută prin blocul tău, prin rețeaua ta socială oamenii relevanți în toată povestea asta. Securistul de la 2 sau dizidenta de la 5. Întreabă-i, roagă-i să-ți povestească, iscodește-i. Explică-le că nu vrei sa uiți. Scrie povestea lor într-un status și folosește hashtagul #Revolutie25. Hai să recompunem din memoria colectivă adevărul acelor zile. Hai să formulăm întrebările potrivite!”, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului.

***

CITEȘTE ȘI:

TULBURĂTOR: Mărturia unui erou care în decembrie 89 a rămas fără un picior și răspunsul lui la întrebarea: ”A meritat?”

baricada 1 baricada 2 baricada 3 baricada 4 baricada 5 baricada 6 baricada 7 baricada 8 baricada 9 baricada 10 baricada 11 baricada 12 baricada 14 baricada 15 baricada 16

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “EMOȚIONANT: Sute de persoane în Piața Universității, pentru a comemora 25 de ani de la Revoluție: „Eroii nu mor niciodată!” (Galerie FOTO)

  1. Paul

    Sa nu pierdem din vedere adevarul.Cei care i-au executat pe sotii Ceausescu,sunt tot cei care au tras in manifestantii din Piata Universitatii,in Bucuresti,precum si in unele orase din tara,in timpul evenimentelor din decembrie 1989.Acei comandanti militari care au ordonat deschiderea focului asupra manifestantilor,ulterior au trecut de partea asa zisei revolutii,dupa care,noua putere neocomunista i-a avansat in grad si i-a recompensat cu solde si pensii nejustificat de mari.Parlamentul si Guvernele postdecembriste au ocrotit acesti criminali,cum este si cazul tortionarului colonel Visinescu si nu numai,in loc sa fie judecati si condamnati pentru crime deosebit de grave.Sa nu scapam din vedere nici pe securistul care in decembrie 1989,a blocat usa Catedralei din Timisoara,pentru a impiedica protejarea tinerilor manifestanti, din fata focului deschis de trupele de securitate.Acel individ sta foarte bine ancorat in Parlamentul Romaniei,in loc sa fie condamnat pentru complicitate la omor deosebit de grav.Aici,legiuitorul si justitia au de dat un examen de probitate,iar acele crime nu trebuie sa fie prescrise niciodata.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *