Romania Curată

Eligibili, desi au probleme de integritate 22 de candidati depistati de ANI ca incompatibili sau in conflict de interese

Va prezentam candidatii principalelor partide care, desi au fost depistati de Agentia Nationala de Integritate ca fiind incompatibili se regasesc, propusi de formatiunile lor, in pozitii eligibile. Cinci dintre ei s-au aflat in ultimii ani pe LISTELE NEGRE ale Romaniei Curate.

Depistati de ARC si de ANI cu probleme de integritate

1. Niculae Badalau – USL-PSD – Senat – Colegiul 1 Giurgiu

In 2009, ANI a sesizat DIICOT in legatura cu savarsirea de catre Niculae Badalau a infractiunilor de spalare de bani si fals in declaratii. In declaratiile de avere si interese el nu a mentionat un teren extravilan, situat in Bolintin Vale, in suprafata de 2.715 mp, dobandit in anul 2001 de sotia sa, Rodica Badalau. De asemenea, un teren situat in Floresti – Stoenesti (judetul Giurgiu), in suprafata de 11.050 mp, a fost instrainat catre SC Aims Corp SRL cu pretul de 6.000 euro, si nu catre SC Elite SRL, cu pretul de 20.000 euro, asa cum a mentionat Badalau in declaratia de avere.

Lista neagra Alegeri locale 2008: Coalitia pentru un Parlament Curat a sesizat, pe baza informatiilor din presa, ca prin trecerea unui teren din extravilan in intravilan a obtinut un profit de circa 3 milioane euro pentru familia sa. In perioada in care era subprefect (2003), sustine presa, a profitat de banii alocati pentru renovarea de scoli, spitale, biserici, care au fost dirijati catre firma Sambi Impex SRL din Bolitin Vale, detinuta de sotia sa Rodica Badalau, si catre SC Geo Nic SRL din Giurgiu, care castigau regulat toate lucrarile de reparatii din bani publici.

2. Ovidiu Ioan Silaghi – USL-PNL – Camera Deputatilor – Colegiul 2 Satu-Mare

In noiembrie 2012, ANI a constatat existenta unei diferente semnificative, in cuantum de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro), intre modificarile patrimoniale intervenite şi veniturile realizate in perioada 07.05.2012 – 15.10.2012 de catre Ovidiu Ioan Silaghi, ministrul Transporturilor si Infrastructurii incepand cu 7 mai 2012.

Potrivit ANI, in perioada 07.05.2012 – 15.10.2012, Ovidiu Ioan Silaghi a realizat, impreuna cu Ariana Silaghi, sotia sa, venituri salariale in cuantum de 24.872 Lei, iar modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 231.670 Lei, rezultând o diferenta nejustificata de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro).

ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Oradea si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

Lista neagra Alegeri locale 2008: Coalitia pentru un Parlament Curat a sesizat, pe baza informatiilor, ca Silaghi, in calitate de presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Satu Mare, a fost initiatorul unui HG intr-o decizie care privea Camera de Comert si Industrii Bucuresti (CCIB), fiind parte interesata in aceasta decizie.

3. Trifon Belacurencu – USL-PSD – Senat – Colegiul 2 Tulcea

In noiembrie 2011, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca in perioada 2008 – 2011 Trifon Belacurencu s-a aflat in stare de incompatibilitate intrucât a detinut in acelasi timp atât calitatea de senator in Parlamentul României cât si functia de administrator in cadrul SC DOBROGEA GAZ SRL Tulcea. Dosarul privind starea de incompatibilitate a senatorului Trifon Belacurencu se afla pe rolul Curtii de Apel Constanta. Instanta de judecata nu s-a pronuntat inca in acest caz.

Lista neagra Alegeri parlamentare 2008: Coalitia pentru un Parlament Curat a sesizat ca are probleme cu justitia fiind la acea data urmarit penal de DNA pentru rezilierea abuziva a unui contract de cesionare a unor terenuri piscicole.

4. Gavrila Ghilea – ARD-PDL – Senat – Colegiul 3 Bihor

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat recent Parchetul de pe lânga Judecatoria Oradea, cu privire la situatia prefectului de Bihor, Gavrila Ghilea, dupa ce, in urma procedurilor de evaluare, a constatat ca acesta n-a mentionat in declaratia de interese doua contracte in valoare totala de peste 17 milioane de lei. Contractele fusesera incheiate de catre firma Constructii Bihor cu Agentia Nationala pentru Locuinte (contract de lucrari locuinte tineret la Marghita) şi Directia Judeteana pentru Sport şi Tineret Bihor (anvelopare cladire baza).

Lista candidatilor migratori prin doua partide 2008 – Coalitia pentru un Parlament Curat a sesizat ca inainte de a fi membru PDL a fost vicepresedinte al PSD Bihor, pozitie din care a fost ales viceprimar al Oradiei si vicepresedinte al CJ.

5. Rozália Ibolya Biró – UDMR – Senat – Colegiul 1 Bihor

In 2011, Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, indicii cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre Rozalia-Ibolya Biro, viceprimar al Municipiului Oradea. Biro Rozalia este acuzata ca a incheiat ca viceprimar al municpiului Oradea un contract privind inchirierea unui imobil cu fundatia Fundatia PARTIUM – PARTIUM ALAPITVANY la care este membru fondator.

La data incheierii contractului de inchiriere, conform datelor inscrise in evidentele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, imobilul nu se afla in proprietatea Municipiului Oradea. Imobilul situat in Municipiul Oradea a fost trecut, la data de 29.03.2007, prin Hotararea Consiliului Local al Municipiului Oradea nr. 239, in proprietatea Municipiului Oradea.

ANI a dispus:

-sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese si a altor fapte de natura penala;
– initierea demersurilor in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
– complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.

Lista candidatilor la alegerile pentru Parlamentul European care nu indeplinesc criteriile CPC/AE – Coalitia pentru un Parlament Curat a sesizat ca viceprimarul municipiului Oradea, d-na Rozália Ibolya Biró a profitat, conform presei locale, in mod repetat, de pe urma pozitiei sale publice. S-a semnalat ca d-na Biro este asociata in mai multe firme cu Alexandru Kiss, presedinte al Consilului Judetean Bihor, a carui angajata a si fost. Firmele lor au incheiat afaceri avantajoase cu primaria.

Depistati de ANI cu probleme de integritate

1. Viorica Marcu – USL-PNL – Camera Deputatilor – Colegiul 5 Bacau

Agentia Nationala de Integritate a constatat in martie 2012 in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre MARCU Viorica, Consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Bacau. MARCU Viorica detinea simultan atât functia de Consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Bacau, cât si a functia de Director al Directiei Servicii Publice in cadrul aparatului de specialitate al primarului, respectiv Primaria Municipiului Bacau.

2. Ileana Dumitrache – USL-PSD – Camera Deputatilor – Colegiul 3 Constanta

In iunie 2011 a fost reclamata Parchetului General de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate dupa ce s-a constatat ca nu si-a declarat actiunile detinute la o societate. Mai mult, a omis sa consemneze veniturile obtinute de la firmele la care a fost angajata inainte de a deveni demnitar.

3. Florin-Costin Pâslaru – USL-PSD – Camera Deputatilor – Colegiul 6 Galati
<br
/>Agentia Nationala de Integritate a constat ca Florin-Costin PÂSLARU, Deputat in Parlamentul României, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Florin Alexandru Ioan PÂSLARU, incepând cu anul 2009 in cadrul Biroului Parlamentar din Galati.

Niculae Badalau este cercetat de procurorii DIICOT pentru ca a prejudiciat statul cu 500.000 de euro, prin neplata TVA la tranzactionarea unui teren de 130 de hectare din Giurgiu.

4. Marian Neacşu – USL-PSD – Camera Deputatilor – Colegiul 2 Ialomita

In 2011, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea cercetarii deputatului Marian Neacsu pentru conflict de interese. Acesta era acuzat ca si-a angajat fiica, Cristina Monica Neacsu in cadrul Biroului Parlamentar din Ialomita. Beneficiul patrimonial obtinut de fiica deputatului PSD a fost de 16.642 lei (3.962 euro).

5. Eduard Hellvig – USL-PNL – Camera Deputatilor – Colegiul 4 Ilfov

Pe 9 noiembrie 2012, ANI a anuntat ca Eduard Hellvig s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 7 mai – 31 octombrie, deoarece a exercitat simultan functia de ministru al Dezvoltarii si pe cea de director in cadrul SC Sintezis Birotica SRL.

ANI mai sustine ca, in perioada 20 decembrie 2011 – 14 septembrie 2012, Eduard Hellvig a fost angajat pe functia de cercetator in stiinte politice in cadrul SC Dib Media Consultancy SRL, societate care nu se incadreaza in categoria firmelor care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare.

Au mai rezultat, conform extraselor bancare, tranzactii reprezentând incasari drepturi salariale de la SC Life Line – Medical Center SRL (in perioada august – octombrie 2012), in cuantum de 26.703 lei, in conditiile in care Hellvig nu figureaza ca si angajat al societatii in baza de date centrala ITM.

6. Akos Mora – USL-PNL – Senat – Colegiul 3 Mures

In aprilie 2011, inspectorii ANI au constatat ca in perioada 2008 – 2011, SC MORAGROIND SRL, firma la care consilierul judetean Akos Mora este atât asociat cât si director, a incheiat contracte de executie lucrari atât cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mureş (spitale, scoli etc.), cât si cu alte institutii de pe raza Judetului Mureş (inspectoratul scolar judetean, primarii), in valoare totala de 15.689.344 lei.

7. Vasile Gliga – USL-PSD – Camera Deputatilor – Colegiul 8 Mures

Conflict de interese constatat de ANI in noiembrie 2011 – Deputatul Vasile Gliga si-a angajat sotia, Elena Gliga, pe un post din cadrul biroului parlamentar din circumscriptia in care a fost ales, functie pe care a ocupat-o panâ in martie 2011, incasând in aceasta perioada suma totala de 27.095 RON drept salariu. Vasile Gliga a contestat decizia ANI in instanta.

8. Andrei Valentin Sava – USL-PSD – Camera Deputatilor – Colegiul 12 Prahova

In martie 2010, inspectorii ANI au constatat ca Andrei Valentin Sava, ales in functia de deputat in 2008, nu a mentionat in declaratiile de avere depuse in 2008 si 2009 valoarea reala a dividendelor pe care le-a incasat de la 8 societati comerciale la care este asociat sau actionar si nici calitatile si functiile pe care le detinea in aceste firme. ANI a sesizat Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie şi Justitie in vederea cercetarii deputatului pentru fals in declaratii.

9. Alexandru Serban – USL-PSD – Camera Deputatilor – Colegiul 2 Salaj

In iunie 2012, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Alexandru Serban s-a aflat in stare de incompatibilitate si in conflict de interese deoarece in anul 2011 a incheiat un contract de prestari servicii (perfectionare profesionala) cu Centrul de Arta si Cultura Salaj, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean, in conditiile in care el detinea la data respectiva si calitatea de consilier judetean. Prejudiciul estimat de ANI: 5.844 RON.

10.Constantin Galan – USL-PNL – Camera Deputatilor – Colegiul 6 Suceava

Inspectorii ANI au constatat in februarie 2009 starea de incompatibilitate a lui Constantin Galan, care indeplinse, in perioada 4 august-18 noiembrie 2008, atat functia de viceprimar al muncipiului Radauti cat si pe cea de reprezentant al Primariei in Adunarea Generala a Actionarilor la SC Servicii Comunale SA. Galan a contestat solutia ANI, dar Curtea de Apel Suceava i-a respins actiunea in 2009, hotarare ramas definitiva si irevocabila in mai 2010, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins si recursul formulat de Galan.

11.Vasile Bleotu – USL-PSD – Camera Deputatilor – Colegiul 8 Valcea

Inspectorii ANI au constatat in ianuarie 2012 ca Vasile Bleotu se afla in stare de incompatibilitate, incepand cu data de 20.12.2007 si pana in prezent, intrucât detinea, simultan, atât calitatea de deputat in Parlamentul României, cât si functia de Director economic in cadrul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (F.G.D.B.). Dosarul se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

12.Neculai Rebenciuc – ARD-PDL – Camera Deputatilor – Colegiul 1 Botosani

Agentia Nationala de integritate a constatat ca deputatul PD-L de Botosani Neculai Rebenciuc este in conflict de interese pentru si-a angajat fiica, pe Camelia Rebenciuc, la biroul parlamentar.

13.Stelian Fuia – ARD-PDL – Camera Deputatilor – Colegiul 4 Calarasi

Pe 8 octombrie 2008, ANI a sesizat Parchetul General aratand ca exista indicii potivit carora Stelian Fuia se face vinovat de fals in declaratii. Sesizarea facea referire la valoarea capitalului social al S.C. Procera Agrochemicals Romania S.R.L., conform datelor primite de la Oficiul National al Registrului Comertului, acesta este de 4.691.800 RON si nu 3.000.000 de euro, suma trecuta de Stelian Fuia in declaratiile de interese. Pana acum nu a fost trimis in judecata de procurori.

14.Zanfir Iorgus – ARD-PDL – Camera Deputatilor – Colegiul 5 Constanta

Agentia Nationala de Integritate a sesizat, in 2009, Parchetul de pe lânga Judecatoria Mangalia in vederea efectuarii de cercetari in cazul lui Zanfir Iorguş, primar al Mangaliei in perioada 1996 – 2008, pentru fals in declaratii. ANI s-a sesizat din oficiu, in urma anchetelor jurnalistice publicate de catre “România Libera” (31 martie 2008) şi “Jurnalul National” (27 mai 2008), intitulate “Iorguş: declaratie de avere fara zece terenuri” şi, respectiv, “Caracatita Iorguş”. Acestea semnalau faptul ca Zanfir Iorguş, in calitate de primar al Municipiului Mangalia, in perioada 1996-2008, nu ar fi respectat prevederile legale privind completarea şi depunerea declaratiei de avere şi a dobândit impreuna cu familia o avere ce depaşeşte veniturile realizate.

“Având in vedere ca domnul Iorguş Zanfir, pe perioada detinerii mandatelor de Primar al Municipiului Mangalia, a mentionat in declaratiile sale de avere, la capitolele privind activele financiare (conturi şi depozite bancare), respectiv, venituri ale declarantului şi ale membrilor sai de familie (venituri din dividende), date care nu corespund realitatii şi care, prin caracterul lor inexact şi incomplet, constituie indicii temeinice privind savârşirea de catre domnul Iorguş Zanfir a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta şi pedepsita de art. 292, Cod Penal, asupra careia doar organele judiciare au competenta de a se pronunta, in temeiul art. 44, alin. (2) şi alin. (3) din Legea nr.144/2007, cu modificarile şi completarile ulterioare, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lânga Judecatoria Mangalia (judetul Constanta” (comunicat ANI).

15.Liviu Emil Todoran – ARD-PDL – Camera Deputatilor – Colegiul 8 Mures

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat in noiembrie 2011 un numar de 4 situatii de incompatibilitate in care se afla Liviu Emil Todoran:

– incompatibilitate intre functia de cons
ilier local si reprezentant al Consiliului Local in CA al SC Aquaserv SA (detinute simultan in perioada 2009 – 2012)
– incompatibilitate intre functia de director coordonator adjunct al al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Mures si functia de consilier local (detinute simultan in perioada decembrie 2009 – ianuarie 2010)
– incompatibilitate intre calitatea de functionar public (comisar sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Mures) si functia de consilier local (detinute simultan in perioada mai 2010 – 2012)
– incompatibilitate intre calitatea de functionar public (comisar sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Mures) si functia de vicepresedinte al PDL Mures (detinute simultan in perioada mai 2010 – decembrie 2010). Todoran a contestat actul de constatare al ANI. Instanta de judecata nu s-a pronuntat inca pe acest caz.

16.Leonard Cadar – ARD-PDL – Senat – Colegiul 2 Neamt

In iulie 2003, Leonard Cadar a fost demis din functia ce viceprimar al comunei Botesti, judetul Neamt, de catre prefectul de atunci, Vasile Pruteanu, pe motiv de incompatibilitate. La data respectiva, Cadar ocupa in acelasi timp functia de viceprimar si pe cea de administrator la firma sa, LENON COM SRL, situatie de incompatibilitate prevazuta in legea 161/2003, care tocmai intrase in vigoare in anul respectiv. Potrivit legii, i s-a dat posibilitatea sa aleaga una dintre cele doua functii dar a refuzat, ceea ce a atras eliberarea sa din functia publica prin dispozitia prefectului.

17.Kerekes Karoly – UDMR – Camera Deputatilor – Colegiul 1 Mures

Conflict de interese constatat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) in septembrie 2011. Potrivit ANI, deputatul Kerekes Károly si-a angajat atât sotia, Kerekes Ildiko Susana (in perioada 2004 – 2009) cât si fiul, Kerekes Szilard (in perioada 2006 – 2010) in cadrul propriului birou parlamentar din judetul Mures.
Sotia si fiul deputatului Kerekes au incasat in perioada in care au fost angajati venituri din salarii in valoare totala de 99.083 Lei (aproximativ 23.000 Euro).Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Eligibili, desi au probleme de integritate 22 de candidati depistati de ANI ca incompatibili sau in conflict de interese

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *