Silvia Vrinceanu

Elevii din Vrancea se plâng că îngheață de frig în clase

Clase încălzite cu respirația elevilor

Consiliul Județean al Elevilor Vrancea solicită autorităților publice locale din județ să ia măsuri pentru a asigura minimul de confort termic în școli pe durata sezonului rece întrucât temperatura din unele unități școlare se află sub pragul minim prevăzut de lege. “Elevii vrânceni nu îşi pot desfăşura activitățile educaționale în condiții optime din cauza temperaturilor scăzute din sălile de clasă. Sute de elevi sunt afectați de această situație şi conducerile nu prezintă acțiuni concrete cu privire la această problemă”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean al Elevilor care a monitorizat situația în mai multe școli din Vrancea de la începutul lunii. “Au fost semnalate cazuri în care elevii au fost nevoiți să participe la orele de curs cu geci, căciuli și mănuși pe ei din cauza frigului insuportabil şi a tremuratului. Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1955/1995 ce conține normele de igienă privind pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, temperatura minimă a sălilor de clasă este de 18 grade, temperatură ce din păcate nu este atinsă în licee precum Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focşani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş” Adjud, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focşani, Liceu de Arte „Gheorghe Tăttărăscu” Focşani, respectiv Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărăşeşti, conform semnalărilor venite din partea elevilor din aceste licee”, se arată în luarea de poziție a CJE.

Cuziștii experimentează gradele Kelvin

Elevii de la Colegiul “Al. I. Cuza” și-au exprimat nemulțumirea față de frigul din școli și într-o postare pe rețelele sociale. “Multumim Colegiului National Al. I. Cuza si administratiei acestuia pentru una din cele mai mari realizari din istoria omenirii aceasta fiind descoperirea Kelvin-ului negativ pe care îl trăim în fiecare dimineață când venim la liceu pe pielea noastră. Sincere mulțumiri și țineți-o tot așa!”, se arată într-un mesaj postat de un elev cuzist, care a stârnit reacții și din partea cadrelor didactice care au susținut că frigul se resimte doar în anumite clase și nu este o problemă generalizată. “Ar fi corect sa postezi o fotografie și cu colegii tăi de clasă, care stau în cămașă, nu!”, a fost reacția unui cadru didactic. “Asta se întamplă seara. Când deja clasa e încălzită de elevii care învață dimineata”, a fost răspunsul elevilor. Aceștia spun că mercurul din termemotrul adus de ei la școala nu depășea 17 grade Celsius și că în clase se face cald datorită respirației lor, a “elevilor calorifer”. Elevii spun că frigul se resimte mai tare atunci când sunt nevoiți să stea nemișcați în bănci. Conducerea școlii, prin vocea directorului Daniela Sârghie, a declarat că situația a fost adusă la cunoștința primăriei, care a luat primele măsuri împreună cu cei de la societatea de termoficare din Focșani prin schimbarea unei prombe de căldură. Conducerea școlii spune că este nevoie de investiții mai mari pentru reabilitarea clădirii istorice a colegiului, inclusiv înlocuirea tâmplăriei vechi.

De Centenar sistemul de învățământ se află într-o situație precară”

Consiliul Județean al Elevilor Vrancea, unica structură de reprezentare a elevilor la nivel județean ce are misiunea de a apăra drepturile acestora, cere autorităților să asigure confortul termic necesar derulării în bune condiții a actului educațional. Situația diferă la fiecare unitate de învățământ, unele având încălzire în anumite corpuri ale clădirilor, respectiv anumite etaje, altele având o situație precară la nivelul întregii unități din cauza clădirilor învechite şi nereabilitate din punct de vedere termic. “Existența acestor neajunsuri în anul Centenarului ridică serioase semne de întrebare cu privire la buna funcționare a învățământului românesc, elevii din multe școli fiind privați de condițiile minime necesare pentru buna desfăşurare a activității educaționale. Conducerea şcolilor se scuză prin lipsa fondurilor de reabilitare a clădirii, iar reprezentanții autorităților anunță că au fost alocate fonduri, situație ce în ansamblu ne aduce la concluzia că sistemul de învățământ se află într-o situație precară, ce ar putea fi rezolvată prin luarea unor măsuri, care nu vor fi luate”, se mai arată în luarea de poziție a Consiliului Județean al Elevilor. Oficialii Inspectoratului Școlar susțin că problemele ce țin de încălzirea spațiilor se află în responsabilitatea primăriilor și le-a cerut directorilor să facă demersurile necesare astfel încât elevii să nu aibă de suferit. “Rog directorii să aibă în vedere situația și să medieze pe lângă primării”, ne-a declarat telefonic inspectorul școlar general, profesorul Dorin Cristea, care a adăugat că va monitoriza personal situația. Luarea de poziție a CJE vine în contextul în care ministrul Educației este așteptat în Focșani, în cursul zilei de vineri, 14 decembrie, pentru inaugurarea unei baze de practică de la Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu”, iar Primăria municipiului Focșani a anunțat că va achiziționa 160 de stilouri în valoare de 100 de euro bucata pentru a serba 160 de ani de la actul istoric al Unirii Principatelor realizat sub mandatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Acesta este doar unul dintre multele subiecte pe care le vom aborda la evenimentul pe care îl găzduim marțea viitoare la Focșani: Lansare Școli Curate în județul Vrancea.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Elevii din Vrancea se plâng că îngheață de frig în clase

  1. T.

    Gazele au fost scumpite de Putin, pădurile au fost scumpite de Verestoy, cărbunii sunt interziși de UE… În schimb, se caută chelnerițe și șoferi în Sicilia și Sardigna. Ce-ți poți dori mai mult: e cald iarna, iar mafia e vero, nu din asta turcită și răsuflată ca la noi!
    Și să facă dracului ceva și părinții pentru copiii lor! În primul rând să nu mai voteze ca bourii!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *