Constantin-Alexandru Manda

Elevii și boicotul simulărilor. De ce își fură singuri căciula?

Consiliul Elevilor a inițiat luni un manifest, #foaiagoala, prin care ii îndeamnă pe elevi să nu scrie nimic la simulările naționale în semn de protest față de ceea ce evaluează aceste examene. Pe fond, au parțial dreptate: este nevoie de o reforma reală a modului în care se face evaluarea în școala românească. Dar, forma de exprimare, să indemni elevii să boicoteze simulările, mi se pare greșită și contraproductivă. De ce?

1. Simulările naționale sunt modul în care statul îi pune elevului la dispoziție o infrastructură pentru a verifica unde se află. Tocmai pentru ca el să știe unde mai are de lucrat. Și da, e foarte bine că simulările există din clasa a VII-a/a XI-a. Pentru că au și rolul de a obișnui elevul cu mediul de examen. Problema „stresului” e o falsă temă după părerea mea.

2. Notele nu se trec în catalog, conform legii. Deci, niciunul dintre elevii care participă nu ar putea „avea de suferit”. E doar o ocazie să vezi unde mai trebuie să înveți. Așa că, cei care achiesează la acest demers își fură singuri căciulă. Dacă CNE făcea un demers național să se asigure că notele nu se trec în catalog, jos pălăria.

3. Simulările au și rolul de a observa la nivelul clasei/școlii unde mai trebuie insistat, în asa fel încât sa fie umplute golurile pentru adevăratele examene. Este suficient ca într-o școală să participe la boicot un sfert dintre elevi și aceste statistici vor fi complet date peste cap.

P.S. Sper că în vară nu dați un comunicat în care să criticați promovabilitatea scăzută.

Update – drept la replică al Consiliului Național al Elevilor: de ce dăm #foaiagoală


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Elevii și boicotul simulărilor. De ce își fură singuri căciula?

  1. Adrian

    Mă așteptam la update cu referire la poezia aceea. Dincolo de remarci pe marginea terminologiei alese de minister . Simulare

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *