Septimius Parvu

Efectul Botis: angajatii AM-POSDRU obligati sa completeze declaratii de interese cu prevederi speciale

Conducerea Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a dat publicitatii modele de declaratii privind conflictul de interese si incompatibilitatile, cu prevederi speciale pentru angajatii institutiei. Decizia vine la scurta vreme dupa scandalul in care a fost implicat ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis. Domnul Botis si-a pierdut functia dupa ce s-a descoperit ca mai multi apropiati ai sai erau implicati intr-un proiect finantat de catre AM POSDRU, institutie din cadrul Ministerul Muncii.

Prin declaratia privind conflictul de interese, angajatii trebuie sa declare ca:

• Nu sunt in legatura directa cu niciuna dintre propunerile de proiecte aflate in evaluare in cadrul AM POSDRU/ OI POSDRU, cu niciunul dintre solicitanti si partenerii acestora.

• Nu sunt in legatura directa sau indirecta cu niciunul din beneficiarii, angajatii sau cu partenerii proiectelor aflate in cadrul AM POSDRU ori Organismelor Intermediare si nici cu sub-contractorii acestora.

• Prin informatiile obtinute cu ocazia implementarii proiectelor nu vor aduce atingere in niciun fel atingerea drepturilor de proprietate industriala sau intelectuala, ce ar putea decurge din vreuna din propunerile de proiecte sau proiectelor aflate in implementare.

Angajatii sunt obligati sa declare in scris daca pe parcursul implementarii proiectelor descopera legaturile specificate la primul punct.

In ceea ce priveste incompatibilitatile, functionarii publici, trebuie sa declare ca se supun prevederilor articolului 96, alineatul 1 din Legea 161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Articolul specifica faptul ca functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si functii in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate, potrivit fisei postului.

Declaratia ii obliga sa raporteze orice situatie de incompatibilitate descoperita in timpul procesului de evaluare sau implementare cu privire la propria persoana.

Mentionam ca in conformitate cu legislatia in vigoare, respectiv Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, care modifica Legea nr. 144/2007, ce reglementeaza functionarea Agentiei Nationale de Integritate, functionarii publici sunt obligati sa depuna o declaratie de interese (vezi modelul aici).

Nici documentul, nici pagina web a Autoritatii (www.fseromania.ro) nu specifica data de la care se vor completa si vor intra in vigoare aceste declaratii, daca vor fi publice, cui se aplica si care este motivul oficial al introducerii acestor declaratii suplimentare. Reprezentantii AM POSDRU si ai Ministerului Muncii nu au oferit lamuriri telefonic.

Decizia, emisa sub semnatura noului Director General, Liliana Carmen Ionel, apare intr-o perioada in care Autoritatea de Management a fost afectata de scandalul Botis si de demiterea Cristinei Zevedei, director al AMPOSDRU. Fosta directoare fusese numita in martie 2010 si a fost scoasa de la conducerea Autoritatii de catre ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, care a declarat ca este o „decizie manageriala”.

Decizia este binevenita, daca se va aplica cum trebuie

Oana Preda, director al Centrului de Resurse pentru participare publica (Ce-re) a declarat pentru Romaniacurata.ro ca „Decizia este binevenita, insa ea va produce rezultate in termeni de prevenire a coruptiei numai daca va fi insotita de transparenta si de integritate in completarea declaratiilor. Pana acum, AM POSDRU nu s-a dovedit nici pe departe o institutie transparenta.” Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale, din care face parte si Ce-re a solicitat Autoritatii informatii privitoare la lista partenerilor in cadrul proiectelor POS DRU si lista cererilor de prefinantare depuse de beneficiari si lista cererilor de prefinantare onorate de AM. Organizatia nu a primit raspuns la aceste solicitari.

„Pe langa acestea, informatii legate de contractul de finantare a proiectului care a facut obiectul ultimului scandal au fost deja secretizate. In acest context, noi avem rezerve cu privire la impactul real pe care il va avea decizia mentionata. Sigur ca in contextul in care aceasta decizie ar fi aplicata cu responsabilitate, ar trebui sa vedem multe demisii. Singura masura care ne-ar determina sa credem intr-o schimbare reala atat la nivel de eficienta cat si la nivel de reducere a coruptiei ar fi numirea in functia de Director General al AM POSDRU a unui tehnocrat, selectat prin concurs pe baza competentelor pe care le are. Pana acum, AM POSDRU a avut numai directori interimari, numiti politic”, a mai comentat Oana Preda.

Vom reveni cu detalii.

Vezi Decizia nr. 1/04.05.2011 aici.

Citeste si despre: Ministerul Muncii, Fonduri Structurale Europene, resurse umane, declaratii de avere, declaratii de interese.


Articole cu aceeasi tema:
Ioan Botis va fi cercetat de procurorii DNA pentru conflict de interese
Circul coincidentelor in cazul Botis: sotia ministrului platita din bani europeni cu aprobarea… Ministerului Muncii. ANI cerceteaza un posibil conflict de interese
ANI solicita procurorilor DNA sa o cerceteze penal pe Melania Mandas Vergu. Fosta consiliera a lui Funeriu si-a renovat casa cu bani destinati invatamantului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Efectul Botis: angajatii AM-POSDRU obligati sa completeze declaratii de interese cu prevederi speciale

 1. functionar public

  Stimata doamna Preda,

  In calitatea pe care o aveti (aceea de formator de opinie) si inainte de a face orice comentariu public legat de aceasta declaratie privind conflictul de interese, va rog sa aveti amabilitatea sa va aplecati cu un pic mai multa atentie (profesionalism) asupra continutului acestui document, tinand cont totodata de prevederile legale in domeniu (Legea 161/2003, Codul penal, Legea 188/1999, Ghidul privind incompatibilitatile si conflictul de interese publicat pe site-ul ANI, Legea 176/2010 etc) si, mai ales, de natura activitatilor pe care le desfasoara functionarii publici (si cei contractuali) in cadru acestor institutii publice. S-ar putea ca la sfarsitul analizei pe care va invit s-o faceti, sa ajungeti la alte concluzii…. Un prim „indiciu” pe care vi-l dau, in cazul in care doriti sa dati curs invitatiei mele, este acela de a vedea daca definitia conflictului de interese din declaratia anexa la Decizia 1/05.05.2011 este cea formulata in actele normative in vigoare, sau daca nu cumva interpretarea ei va va conduce spre niste situatii ipotetice cel putin interesante … Daca nu aveti timp, apelati la un specialist in acest domeniu; nu veti regreta. In rest, toata stima!
  Functionarul public

  Reply
 2. Septimius Parvu

  Buna ziua,

  Definitia data prin declaratia respectiva este foarte generoasa (prea generoasa dupa mine) si mai putin clara decat cele date in toate reglementarile de care vorbiti. Oricum, din cate imi dau seama, personal vorbind- pentru ca de la AMPOSDRU nu a primit raspuns desi a trecut mai bine de o saptamana, iar conform legislatiei in vigoare trebuiau sa raspunda in doua zile, fiind vorba de statutul de jurnalist – declaratia se aplica in paralel cu cele care exista deja – reglementate in legea 176 si se vrea doar o completare, mai mult orientata pe specificul muncii de la POSDRU.
  Daca vreti sa dezvoltati explicatia din a doua jumatate a comentariului, va invitam sa o faceti. Numai bine!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *