Dollores Benezic

Educatia cu televizorul si asteptarile femeilor de la Basescu

Azi în metrou m-am gândit ce bine ar da o campanie la TV cu o vedetă care să se spele în direct la știrile de la ora 19.00, zilnic, metodic, arătând maselor binefacerile apei și săpunului

N u auzisem înainte de Alexandra Stan, dar i-am văzut ochii vineți în ultimele zile mai mult decât le-am văzut pe Răduleasca și Marin disputându-și titlul de divă. ProTV face de trei zile apologia bătutelor în jurnalul de la ora 19.00. Suratele femei sunt îndemnate să rupă jugul tiraniei masculine și să spună stop bătăii conjugale. Vânătăile și lacrimile vedetei internaționale alternează pe micile ecrane cu mărturiile șocante ale altor femei bătute, din popor. Ai crede că ai greșit emisiunea, dar nu, că pe toate posturile până la urmă se dă același lucru, indiferent de genul programului. Și totul întru educarea maselor.

Departe de mine gândul de a lua peste picior pățania fetei. Și pot să înțeleg și aplecarea educativă a posturilor TV mai ales că în urmă cu o lună toate au vuit la fel despre tăierea sânilor Angelinei, când toată populația globului de data asta a aflat despre ravagiile cancerului la sân și binefacerile mastectomiei preventive. Când am scris o dată demult despre operațiile de remodelare a sânilor după mastectomie, un articol documentat, serios, m-am lovit de comentariile unor cititoare revoltate că am îndrăznit să ilustrez textul cu o cusătură de operație. Nu avea nimic din strălucirea Angelinei, firește, dar era cu siguranță ceva ce fiecare femeie care a trecut prin așa ceva, și nu a avut banii vedetei, e silită să vadă zi de zi în oglindă. La fel și cu vânătăile bătutelor. Alea care au norocul să scape.

E un trend și nu te mai poți pune cu el. Povestea unei vedete vinde infinit mai bine orice mesaj social, oricât de urât ar fi el. Circulând azi mai mult cu metroul prin oraș m-am gândit de exemplu ce bine ar da o campanie din asta cu o vedetă care să se spele în direct la știrile de la ora 19.00, zilnic, metodic, arătând maselor binefacerile apei și săpunului. Trăim în epoca progresului tehnologic și a regresului mental. Educația nu se mai face în familie sau la școală, ci cu televizorul, pentru că acolo stă și se zgâiește toată lumea și-și dorește în secret să fie ca ăia care apar pe sticlă. E firesc, deci, e de datoria lor, a ălora de pe sticlă, să dea ceva înapoi societății, să ne dea acum educație ca la proști. Idiocracy now!

Desigur că dincolo de vâlvele astea sporadice nu rămâne nimic. După povestea Angelinei continuă să moară femei pentru că nu merg la doctor la control sau pentru că nu-și permit s-o facă. După ce-i vor trece vânătăile Alexandrei autoritățile le vor răspunde la fel femeilor care vor suna la 112 ca să reclame o agresiune conjugală: că nu există suficiente adăposturi pentru victime, poliția nu poate intra în casă dacă nu i se deschide. Dar cui ce-i pasă, că pe ecran vor veni alte și alte campanii bune de educat spălații pe creier. Apoi vine campania electorală și votăm. Norocul Alexandrei (sau al nostru?) că n-a fost bătută înainte de alegeri sau de vreun referendum, că o vizitau la spital și niscai politicieni empatici ca să-i ceară votul. Al ei și al tuturor femeilor bătute de soartă.

***

Faci nu faci copii, vremea uterului trece, dragă

Și așa ajungem la așteptările femeilor de la politicieni. Care se pare că nu diferă de așteptările oricărei muieri naive de la un bărbat. Băsescu le-a îndemnat ieri pe femei să facă copii că altfel ni se stinge nația. Cică a avut tupeu s-o facă la adunarea femeilor manager sau așa ceva. Iar femeile educate s-au simțit vizate. OK, am înțeles, ne inflamăm feminist că Băsescu ne neagă emanciparea, ne trimite la schimbat scutece, ne reduce esența la uter, ne discriminează, sări țațo că mor cu el de gât! Dar serios, abia ați venit în România sau abia azi ați aflat că Băsescu e președinte? E prima dată când Băsescu e misogin? Mitocanul a fost ales, democratic, de câteva ori până acum în diverse funcții, până la cea supremă. Erați cumva în concediu în week-end-urile cu alegerile?

Tot el a fost ăla care, în mijlocul declarațiilor homofobe din Parlament, de când cu modificarea Constituției, a declarat că „Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu însă sunt creştin ortodox şi respect perceptele creştinismului şi ale ortodoxiei. Alţii poate au alte percepte. Este problema lor”

Credeți că dacă ar fi întrebați ce cred despre rolul femeii în societate, alde Crin, Zgonea și restul aleșilor creștini cu crucea adânc înfiptă în fund ar zice altceva decât Băsescu? Deci nu ne inflamăm că Biserica Ortodoxă Română își pune tot mai mult amprenta pe educația, viața și politica din România (iar asta înseamnă o întoarcere la familia creștină în care nu există contracepție, doamnelor!), dar ne inflamăm că Băsescu a afirmat, într-o manieră care deja l-a consacrat, că până la urmă perpetuarea națiunii stă în femeie. Ghinion, fată, cam așa e, până când o reuși Dumnezeu drăguțul să-i dea acest minunat dar și bărbatului, nădejdea e în noi.

A, că de fapt problema nu e că femeile n-ar vrea să facă copii, ci că statul nu le oferă condiții, și că până la urmă de aia a ales femeia cariera, ca să-și crească nivelul de trai, să se împlinească profesional, și între timp a început să gândească și… Păi asta e altceva, dar ideea e că de bine de rău în România încă se găsesc anticoncepționale, avortul e legal, chiar dacă acum doi ani era cât pe ce să nu mai fie fix din cauza unei femei – pe numele ei Sulfina Barbu – care susține și azi cu fanatism un proiect de lege în sensul ăsta.

În timp ce doamnele au reacții ovariene la adresa unor declarații mitocănești dar sterile ale șefului statului, lucrurile cu adevărat grave se petrec în Parlament, acolo unde există niște oameni trimiși să ne guverneze pe toți, dar aleși doar de o minoritate – aia a proștilor care votează. Pentru că deștepții, nu-i așa, sunt scârbiți de politică. Nu merg la vot că n-au cu cine să voteze.

Oricum, zice o vorbă populară că faci nu faci copii, vremea uterului trece…;), deci doamnele să stea liniștite. Cumva nădejdea nu mai e la ele. Vine deja tare din urmă – și procreează sârguincios – generația educată cu televizorul, care n-are nici aspirații intelectule, nici educație sexuală. Că la școală nu se face, și nici la TV nu se spune. Vedetele fac copii, că au cu ce ;) O știre de acum câteva zile spunea că avem o adevărată avalanșă de sarcini înregistrate de la începutul anului la minorele aflate în orfelinate, dar că nici alea din familii nu s-au lăsat mai prejos. Fetițele de 10-15 ani deja sunt mame, doamnelor, în timp ce noi astea intelectuale strigăm pe Internet la fiecare bășină a președintelui, precum porcușorul isteric de la Antrefrig: „Ficat, ficat!”Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *