Mihai Goțiu

E mai bine decat in Vest. Dar tot rau ramane

Privit de la Paris (unde mă aflu acum), rezultatul alegerilor parlamentare din România este, dacă nu îmbucurător, măcar în limitele previzibilității și acceptabilității. Partea bună sunt cele aproximativ cinci procente suplimentare adăugate participării la vot în raport cu alegerile din 2009, dar și faptul că nu mai expediem la Bruxelles ciudățenii precum Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor sau Eba. Asta în timp ce (spre comparație) Frontul Național al lui Marine Le Pen a explodat în Franța, surclasând atât partidul social-democrat de guvernare, cât și opoziția de dreapta. Iar Marine Le Pen nu dă semne că ar vrea să se mulțumească doar cu atât, solicitând, imediat după închiderea urnelor, nici mai mult, nici mai puțin decât dizolvarea Parlamentului Francez. Axa Berlin-Paris pe care se baza coeziunea Uniunii Europene după ce Londra a transmis semnale repetate de retragere (ori măcar de limitare a implicării în construcția europeană) are toate șansele să fie dinamitată, cu un Hollande preocupat mai mult de problemele interne, decât de cele europene. Iar Estul periferic are propriile temeri, în condițiile în care mesajele lui Marine Le Pen vizează direct cele mai importante avantaje aduse de aderarea la UE (dreptul la liberă circulație și la muncă pentru orice cetățean european). Faptul că prietenii cu care mă aflam aseară pe o terasă din Paris erau exclusiv interesați (și îngrijorați) de victoria Frontului Național și mai deloc preocupați de rezultatele din România este cât se poate de semnificativ.  

De atfel, situația din România nici nu e în măsură să suscite analize prea amănunțite, neconsemnând vreo surpriză majoră. Faptul că votul prin rotație (sancționarea Guvernării PSD) nu a mai funcționat era previzibil (am scris despre asta aici). De fapt, ceea ce a fost sancționată a fost incapacitatea Opoziției de a oferi o alternativă credibilă la PSD. ”Efectul” Elena Udrea a lovit în plin, dar cea mai sugestivă imagine e comentariul Elenei Băsescu de pe Facebook, care vorbește despre o ”victorie” a PMP (pe motiv că a trecut pragul electoral). Nici că se putea o reacție mai ruptă de realitate decât cea a mezinei președintelui Băsescu. La fel cum sunt rupte de realitate și titlurile care anunță victoria PSD. PSD nu a câștigat nimic, pur și simplu Opoziția s-a înfrânt. 

Gogomănia dimineții de luni a venit de la Crin Antonescu, legată de aderarea liberalilor români trimiși la Bruxelles la grupul PPE (al popularilor europeni), pentru a le garanta acestora șefia Comisiei Europene. Omul ăsta e decis să îngroape definitiv ideea de liberalism în România, care are prea puține în comun cu neo-liberalismul și conservatorismul popularilor europeni. Dar, din nou, alianțele auto-distructive ale liberalilor autohtoni nu mai sunt o noutate. 

Până la urmă, (aproape) totul a fost anticipat (singura surpriză nu e ascensiunea Frontului Național în Franța, ci doar claritatea victoriei obținute). Acum știm sigur că e sigur. Vestul are probleme majore de coeziune și se confruntă cu un val extremism și euroscepticism confirmat. La fel cum la nivelul României avem confirmarea labilității opoziției, dar și un început (încă firav) de constituire a unei alternative politice pornită dinspre societatea civilă. Asupra acestui subiect voi mai reveni, pentru că aici ar fi o rază de speranță.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “E mai bine decat in Vest. Dar tot rau ramane

 1. camione

  daca in Romania exista destui nostalgici, de ce n-ar fi cu atat mai multi in vest? un partid din Germania (die Partei-chiar asa s-au numit), fondat de un ziar de satira (un fel de Academia Catavencu) a obtinut un loc in parlamentul european (ne mai avand nevoie de prag anul asta), acum vor ca toata redactia sa vada Brussel-ul (in fiecare luna demisioneza unul si il lasa pe urmatorul sa ia cei 33000 de euro salariu). ar fi interesant pe citi lobbyisti vor pacali

  Reply
 2. ceata

  Ca EBA era o ciudatenie, e adevarat, insa nevestele lui Ponta si ale lui Crin, ca sa nu mai spunem de „randunica” si de tovarasul care a dat listele de la interne pe mana interlopilor sunt mai mult decat o ciudatenie, care a activat mult mai bine decat cele pomenite anterior, sunt dezastruoasa dovada actuala a calitatii statului, prin reprezentantii trimisi.

  Reply
 3. dan Cristescu

  Cele doua „tabere” nu au castigat nimic. Au votat in general pentru ele militatntii lor directi si familiile. Adevartul semnal este insa INDEPENDENTUL (in acest caz, Mircea Diaconu) pe care a mizat electoratul constient. INDEPENDENTA va face jocurile in anii urmatori. Dan

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *