Mihai Goțiu

E de văzut! România Curată îți recomandă expozițiile de la FânFest 2014/ Roșia Montană (IV)

Între 11 și 17 august, la Roșia Montană se desfășoară FânFest, cel mai mare festival al societății civile din România. Lansat în 2004, FânFest a avut un rol esențial în Campania Salvați Roșia Montană, oferindu-i vizibilitate și adunând cea mai activă parte a societății civice din România. FânFest este un eveniment care promovează dezvoltarea durabilă a localității bazată pe turism și, în același timp, s-a transformat într-o școală de vară în cel mai deplin sens al cuvântului, locul fără de care spiritul Toamnei Românești nu ar fi existat.

În avampremiera festivalului, România Curată vă va prezenta zilnic, selecțiuni din program. Amănunte detaliate pe www.fanfest.ro. Asăzi, programul expozițiilor.

Expoziție ”ROŞIA MONTANĂ : documente de arhitectură III”

araVă invităm la expoziția ce reunește materialele ce urmează a fi incluse in cea de-a treia mape de relevee realizate la Roșia Montană cu ajutorul și participarea studenților arhitecți în cadrul Școlilor de Vară ARA organizate an de an pe situl istoric minier de la Roșia Montană.

Documentele reunite în expoziție reprezintă încă un pas către cunoaşterea arhitecturii de la Roşia Montană, atât în vederea unei evaluări corecte şi profunde a valorilor excepţionale ale patrimoniului cultural al acestui sit ameninţat, cât şi pentru a stimula şi a favoriza protejarea reală şi eficientă a monumentelor sale remarcabile.

Programul de documentare a valorilor patrimoniului cultural de la Roşia Montană iniţiat de Asociaţia ARA va continua în vara anului 2014 cu o nouă Școală de Vară, în perioada 1-15 septembrie.

LOC: Pivnița Casei Parohiale
DATĂ: Vernisaj – Joi, 15:00

AfisStradaeanoastraVernisaj/dezbatere STRADA E A NOASTRĂ!

Expoziția itinerantă a comunității ”Niște cetățeni” despre protestele din toamnă pentru Roșia Montană de la București – reunește bannere și materiale folosite în timpul proteste, fotografii alese una și una cu momente din timpul protestelor, realizate de fotografi dedicați cauzei care nu au ratat niciun protest. Costume, măști, mesaje, toate culese direct de la cei care le-au purtat zeci de kilometri pe străzile Bucureștiului.

Ce a însemnat #toamnaromânească văzută din capitală, ce i-a urmat, ce facem în continuare – aflăm împreună de la cei alături de care ați mărsăluit 3 luni prin cartierele Bucureștiului, ai ocupat bulevarde și ai strigat săptămâna de săptămână ”Uniți salvăm Roșia Montană!”

LOC: Cortul Cultural
DATĂ: Vernisaj + Dezbatere: Vineri, 14:00

DSC_0113-(2)Patrimoniului Roșiei Montane – incursiune cronologică / RM360 / Adoptă o Casă

Expoziția face retrospectiva celor mai importante evenimente, expoziții și decizii relevante pentru protejarea și valorificarea patrimoniului Roșiei Montane de peste an.

Pornind de la o incursiune cronologică în istoria elementelor de patrimoniu care așează Roșia Montană pe harta celor mai improtante obiective istorice ale lumii – un ”timeline” care exlică ce a adus fiecare secol acestor munți și locuri pe care azi le cunoaștem sub numele de Roșia Montană, loc semnificativ pentru Umanitate și pentru identitatea noastră națională, făcând apoi o trecere în revistă a principalelor rezultate ale școlilor de vară ARA desfășurate la Roșia Montană și finalizând cu programul de restaurare și conservare Adoptă o Casă – expoziția găzduită în premieră de Muzeul Mineritului aduce eforturile societății civile mai aproape de unul dintre elementele de patrimoniu esențiale ale sitului istoric minier al Roșiei Montane – galeriile miniere vizitabile din Masivul Orlea, monument istoric.

LOC: Muzeul Mineritului
DATĂ: Vernisaj – Joi, 17:00

7Proiectul Identități vizuale pentru activismul social din Româniaaduce în prim plan arta implicată social ca forță motrice a promovării mișcărilor sociale din țara noastră. Artiști experimentați, tineri designeri și reprezentanți ai societății civile s-au reunit pentru a Aprinde Imaginația!, a crea simboluri și reprezentări grafice pentru valorile ce animă spiritul activist al ultimului an din România. Grupul de artiști astfel format a interacționat în repetate rânduri pe durata proiectului cu membri ai campaniilor sociale și de mediu din România selectând împreună opt concepte relevante pentru societatea civilă românească. Identitățile vizuale rezultate, captivante prin forme, culori, expresivitate și mediile de reprezentare sunt grupate într-o colecție de tip creative commons – open source ce aparține campaniilor sociale și grupurilor de cetățeni preocupați de provocările societății moderne.

LOC: Casa tradițională din Țarina / expoziția poate fi vizitată pe toată durata festivalului.

afis-expo-diasporaToamna DIASPOREI ROMÂNEȘTI – Roșia Montană

RO: Forumul social care se va desfășura la Roșia Montană în cadrul Festivalului FânFest va avea o secțiune distinctă dedicată diasporei românești, o plenară consacrată celor care au susținut cu atâta energie protestele pentru Salvarea Roșiei Montane.

Un prim obiectiv al Forumului Diasporei de la Roșia Montană este facilitarea cunoașterii directe a membrilor diferitelor grupuri (nu doar prin intermediul rețelelor de socializare), o evaluare a resurselor fiecărui grup (expertiză, disponibilitate de implicare), dar și elaborarea unor strategii de colaborare în viitor (acțiuni și proiecte comune ale grupurilor din diaspora, ale acestora cu mișcările civice din România, dar și cu alte mișcări civice europene).

Toate acestea vor fi însoțite de o expoziție care va alătura mesajelor transmise prin viu grai de cei prezenți acele mesaje scrise pe pânză, pe carton, pe frunze sau alte materiale care au purtat revendicările protestelor românești în zeci de orașe în întreaga lume.

LOC: Cortul FORUM
DATĂ: Vernisaj și Plenară – sâmbătă, 16:00

IMG_57532Cercetașii din Roșia Montană – Creăm o lume mai bună! – expoziție.

RO: Cercetășia este mai mult decât recreere, este educație pentru viață, un mod de a trăi și o mișcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetășia oferă tinerilor șansa de a se angaja în activități diverse, creează noi oportunități pentru aceștia, încurajează diversitatea și egalitatea, leagă noi prietenii. Cercetășia responsabilizează prin practicarea democrației, dezvoltă potențialul fiecărui individ și al grupurilor, responsabilizându-i și insuflându-le valori clare.

Suntem un grup de cercetași care a luat ființă în octombrie 2013, iar de atunci până în prezent încercăm să lăsăm lumea un pic mai bună decât am gasit-o. Pe 10 mai am devenit oficial centru local de cercetași și ne-am alăturat celor aproximativ 3000 de cercetași din Organizația Națională Cercetașii României. Vino să ne cunoști și să vezi cum creăm o lume mai bună!

LOC: Pivnița Casei Parohiale Unitariene
DATĂ: Vernisaj Sâmbata, 14:00

IMG_4429Radu Sălcudean: “ROST” – imagini din Roșia Montană (fotografie)

Există un rost în toate – în felul în care lucrurile s-au aseșat în sute de ani, în modul în care ele se încăpățânează să reziste, impietrite ca muntele în fața celor mai îndârjite acțiuni ale omului ”modern”. Roșia Montană e martora si depozitara unor astfel de locuri și manifestări. Și ca Roșia Montană să își aibă rostul, există, iată, un rost în eforturile tuturor celor care au înțeles că fără manifestări de solidaritate vom pierde toate aceste locuri și stări.

Îi mulțumim lui Radu Sălcudean care a încercat să surprindă aceste detalii dincolo de peisajele, oamenii și poveștile Roșiei Montane. Mulțumim de asemena celor de la CreaTech pentru sprijinul dat în realizarea acestei expoziții!

LOC: Redută / LOUNGE / expoziția se poate vizita pe toată durata festivalului.

10409404_1509617702584943_78071698819995735_nCristi Pascal – Geamăna, frumusețe tristă – o prevestire pentru Roșia Montană?

O serie de lucrări plastice realizate în perioada 2013-2014 infatisand satul Geamana in zilele noastre precum si imagini din trecut renascute in lumina culorilor.

LOC: Biserica Unitariana
DATĂ: vernisaj

10336839_740874165953278_3070939589290118512_nAtelier de ”gândire fotografică” Răzvan A. Voiculescu

Răzvan Voiculescu, căutător de ”esențe, gusturi și stări românești”, autorul unor serii de albume care surprind satul românesc în cele mai autentice ipostaze ale sale – ROST sau Bucătăria Hoinară – va fi prezent anul acesta la FânFest pentru un atelier special de ”gândire fotografică” la care participanții sunt invitați să descopere alături de invitatul nostru o altă față a Roșiei Montane și a oamenilor ei. Atelierul este precedat de o seară de proiecție de film, materiale realizate cu ocazia proiectelor dlui Răzvan Voiculescu. Vom avea ocazia să intrăm nu doar în lumea vechilor tradiții dar și în cea a descoperitorilor ei. Vă așteptă vineri la Căminul Cultural (ora 18:00) și sâmbătă, în Piața Veche (ora 12:30), să pornim într-o călătorie fantastică!


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *