Mihai Goțiu

E cu poezie, e cu implicare, e cu dragoste, e cu revoluție. E cu Roșia Montană (jurnal FânFest, 5, galerie FOTO)

Reduta FânFest s-a umplut vineri. Ploia din seara și din noaptea precedentă nu i-a speriat pe oameni să urce la Roșia Montană. Camerele de transmis online ale companiei miniere, amplasate în centru au fost întoarse spre cer, ca nu cumva să surprindă aglomerația din piață. De altfel, de vineri dimineața, Roșia Montană a fost blocată – la propriu – în partea din sus a satului nu se mai găsește un loc de parcare nici pentru o trotinetă. De voie, dar mai mult de nevoie, primarul și-a dat acordul ca mașinile să fie lăsate pe micul stadion din localitate. Poienele au rămas însă pentru oameni.

Pentru conferințe, pentru distracție, pentru povești ori, pur și simplu, pentru relaxare, Personal am ajuns la prezentarea celor din Corcoesto (Galicia, Spania), o copie la altă scară a poveștii de la Roșia Montană și la prezentarea fostului coleg de facultate, Marius Harosa, avocat pro-bono al Alburnus Maior, care a prezentat o parte din victoriile în justiție obținute în ultimul deceniu. Dacă ar fi fost vorba de toate, conferința ar fi durat până dimineață. Și s-ar fi dus târziu în noapte. Și ar fi intrat peste programul de la Redută.

FOTO: Luca Avădani

Iarba din Roșia Montană e pentru călcat. De oameni, nu de mașini

SAMSUNG CSC

 

Magor Csibii (WWF), la Căminul Cultural, vorbind despre problemele microhidrocentralelor

SAMSUNG CSCCorcoesto (din Galicia/Spania) e un caz în oglindă a celui de la Roșia Montană: agricultori în luptă cu o companie pentru pământurile lor, apa lor, dreptul de a-și decide singuri viitorul, în ciuda unor politicieni care le ignoră voința.

SAMSUNG CSC

 

Un avocat fără costum și cravată, Marius Harosa, încercând să ”traducă” și pentru profani secretele victoriilor în justiție obținute împotriva abuzurilor autorităților publice.

 

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSCRamona Duminicioiu (Eco Ruralis și Info OMG) explică situația organismelor modificate genetic

SAMSUNG CSC

 

 

Jurnalist sau poet? La Roșia Montană, Oana Moisil a fost în a doua ipostază. Și a umplut Ograda Casei Parohiale. O poezie despre o lume nebună care fierbe în mămăligă. Comparația nu e întâmplătoare, am mai citit din poeziile Oanei, dar așa, puse la un loc, mi-au amintit de Aglaja Veterany. O să aveți ocazia să vă convingeți și voi în toamnă, când o să-i apară primul volum de versuri.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

 

La Redută, seara s-a încheiat cu Blanoz, Implant pentru Refuz, BAU. Și cu iubire cu torțe (la propriu)

 

 

 

 

 

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *