Mihai Goțiu

Duminică voi vota. Voi vota cu speranță și în semn de protest

Aș avea toate motivele să votez duminică cu scârbă. Cu lehamite. Sau să nu mă duc deloc la vot. Pentru că s-au adunat prea multe în campania asta electorală. Pur și simplu aș avea nevoie de un burete magic pentru a șterge toată mizeria adunată: cozile din diaspora urmate de demonizarea celor care doreau doar să-și exercite un drept civic, găinile moarte, casele vandalizate în Vrancea pentru că și-au pus afișe cu un candidat pe gard sau perete, suspendarea legii pentru a permite migrația, blocarea economiei pentru a rămâne bani de campanie, preoți transformați în propagandiști și promovând un mesaj al urii față de cei care nu sunt ortodocși și români verzi, liste suplimentare ilogice și multe, prea multe altele. Fiecare în parte și toate la un loc ar fi motive mai mult decât întemeiate pentru a fi anulate alegerile. Pentru că, la finalul acestei campanii, nu putem vorbi de o alegere reală, în cunoștință de cauză.

Au venit (prea târziu) și dezbaterile între candidați. La fel de nelămuritoare, pentru că rolul lor nu a fost de a ne oferi o imagine în privința viziunii candidaților despre funcția de președinte și viitorul României (pentru că asta înseamnă ”alegere”, posibilitatea de a opta fie pentru o persoană care să ne REPREZINTE, fie pentru a transmite un mesaj – că suntem mai apropiați sau nu de o anumită viziune de dezvoltare a societății și a țării). N-am avut însă parte de dezbateri, ci de confruntări. De meciuri de box, în care Ponta a ieșit ”mai bine” în dezbaterea de la Realitatea TV pentru simplul motiv că poate minți și bate câmpii cu o seninătate absolut incredibilă. Pentru ca, în al doilea ”meci”, cel de la B1 TV, să facă altceva ce știe la fel de bine, pur și simplu să încalce regulile atunci când simte că e în dezavantaj (dacă doriți, revedeți de câte ori a intrat peste răspunsurile lui Iohannis, întrerupându-l, și de câte ori a avut ”drepturi la replică” suplimentare). Păcat că nu au existat și sancțiuni ca la fotbal: avertisment, cartonaș galben, cartonaș roșu și eliminare, că Ponta ar fi trebuit să părăsească studioul încă de pe la jumătatea emisiunii.

Și, totuși, după toate aceste mizerii care mă fac să ajung la finalul acestei campanii electorale cu două pachete de țigări pe zi, cu Triferment și Caffetin (și multe lămâi verzi la îndemână), voi vota. Și voi vota cu speranță. Orb să fii, și tot ai simți uriașa energie a ultimelor două săptămâni. Să ne înțelegem, nu umilința cozilor și batjocura la care au fost supuși concetățenii noștri din diaspora este cauza suprinzătoarei (pentru unii) explozii civice de acum. Aceasta a fost doar factorul declanșator. Pentru că semnele revoltei, a trezirii spiritului civic, se puteau observa de cel puțin trei ani în țară, din vara și toamna lui 2011, iar în diaspora de toamna trecută (faptul că presa și analiștii, în majoritatea lor covârșitoare, se concentrează doar asupra fenomenului civic din București e o abordare care păcătuiește fundamental, pentru că plecând de la o premisă greșită, doar prin hazard se poate ajunge la o concluzie corectă – dar asupra acestui aspect voi reveni după alegeri). În realitate, există o continuitate, iar ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni reprezintă doar o extindere a rețelei civice deja existente și o confirmare a faptului că am ajuns la o masă critică de schimbare (atenție, atingerea masei critice nu echivalează cu schimbarea, ci doar cu începutul ei). Acesta este și motivul pentru care voi vota duminică cu speranță.

De fapt, mult mai important decât câștigătorul alegerilor (nu că acest lucru nu ar conta) e câți vom fi duminică la vot. Cu cât vom fi mai mulți, cu atât mai puternic va fi mesajul nostru de schimbare. Un mesaj pe care nu-l vor putea ignora nici partidele, nici învingătorul, oricare ar fi acela. Iar dacă îl va ignora o va face pe propriul risc. Cu cât vom fi mai mulți, cu atât mai multă forță și încredere în noi vom avea în bătăliile care ne mai așteaptă și care nu sunt deloc puține. Și de aceea, nu în ultimul rând, votul de duminică e și un vot de protest și de solidaritate.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Duminică voi vota. Voi vota cu speranță și în semn de protest

 1. Stefan Bragarea

  Domnule Goțiu
  Înlocuiți Triferment și Caffetin cu polen de albine; vă veți simți cu mult mai bine. Amândoi fumăm 2 pachete de țigări pe zi (eu Pall Mall black) drept care invitația la schimbul câtorva mingi de tenis rămâne în picioare – când vin la Cluj. Vinul – oferit de mine – urmează după asta.
  În rest întru totul de acord cu dvs. minus emoțiile. KJ va deveni președinte!
  Cu bune urări.

  Reply
 2. Robert

  Bravo Domnule Gotiu,

  citesc cu mare savoare articolele D-vs. Aveti perfecta dreptate si va doresc multa putere de lupta. caci 22.12. ???? poate nu mai este departe.

  Cu respect

  Reply
 3. Florin

  Draga Mihai, îmi permit sa te iau la per-tu, pentru ca te citesc demult, si te citesc cu drag. Si daca luni, dupa ce ne va trece mahmureala, lumea asta „carpato-danubiano-pontica” va fi un pic mai unita, mai plina de sperante si mai… hai sa îndraznesc… buna, vei fi unul dintre cei care au contribuit cu mult la asta. Nu de azi, de ieri, de ani de zile. Luni ne vom numara. Câti om fi ? Nu stiu. Dar de fiecare data, de la fenomenul cu Rosia încoace, fiecare tresarire de orgoliu din asta împinge un neam înainte. Azi spun, ca un antrenor în vestiar, ca mergem la victorie. Si nu mai scriu nimic pâna luni.
  Somn usor, mai lasa trifermentu’ cela, si pune-ti un detz de rachie. Si-un darab de clisa. Acu’, pita-i în cuptor. Sa speram ca s-o coace.

  Reply
 4. Dana

  Dezbaterile au aratat foarte mult! Au aratat diferenta intre lucrurile luminoase, curate si facute cu drag, cu putine vorbe si putina reclama, a lui Iohanis, asa cum sunt de fapt romanii, care sunt inteligenti, muncesc mult si bine, traiesc frumos, sunt poeti si plini de umor si lucrurile murdare, neterminate, impuse, facute din obligatie, ascunse bine de vorbe puternice, bine ticluite, de reclama pompoasa si pile a lui Ponta, asa cum nu sunt romanii, ci asa cum sunt folositi romanii.
  Oamenii care traiesc in Romania, daca ar putea sa creada mai mult in puterea lor, daca ar scoate la suprafata sufletul pe care l-au ascuns de atata vreme de cata sunt inselati, atunci totul ar redeveni minunat. Eu cred ca daca nu iese Ponta presedinte, bucuria, pacea, dragostea, ospitatlitatea, bunatatea, visele vor reveni ca un tumult inapoi in sufletele noastre ale romanilor de pretutindeni. Sunt sigura ca romanii ar face front comun si cu forta si curajul pe care il au, ar aduce inapoi bunastarea, siguranta, cinstea, veselia.
  Ii rog pe toti sa se gandeasca si sa voteze cu omul care seamana cel mai mult cu ei!

  Reply
  • Florin

   Nu cei doi candidati vor conduce tara, ci cei din partidele pe care le conduc. Coruptii din spatele ambilor vor pune mana pe putere si vor fura asa cum au dovedit ca au facut-o in trecut. Nu ii opreste nimeni si nimic pentru ca de fiecare data pot spune ca un bun procent din romani i-a votat. Asta ii legitimeaza. Si asta e greseala pe care o facem de fiecare data. Ori suntem subiectivi si orbi in acelasi timp, crezand ca una dintre parti reprezinta ciuma, iar celalalta laptele si mierea, ori alegem raul ala mai mic. Iar raul asta mai mic se traduce in a prefera sa bei o cana de cianura si nu o sticla de cianura. Sigur ca e mai putina otrava, dar consecinta e aceeasi. Asa e si cum votul asta. Iar cat timp vor fi aceleasi partide la putere, intreb si eu: Unde e schimabrea?. Hai sa ne trezim pentru ca totusi mai sunt oameni inteligenti in tara asta.

   Reply
   • Ioan

    Draga Florin,
    Sant perfect de acord cu acest comentariu al tau lipsit de patima si isterie (declansata si intretinuta ) care a cuprins o buna parte dintre noi;nu vad nici o schimbare in ciuda entuziasmului general avand in vedere clica de mafioti care il sprijina!Ceea ce s-a realizat ,din nefericire in aceasta campanie,a fost o propaganda isterica (de data aceasta de „dreapta”) asemnatoare poate cu propaganda comunista ,de trista amintire ,din anii „50” sau „90”care a invrajbit romanii in asemenea hal incat nu se mai poate discuta normal”la acest lucru au contribiuit,din pacate toate institutiile statului si in special cele de forta! De aceea putem spune la fel ca in „90” – FRATILOR,AM INVINS! ARMATA(acum e vorba de servicii) A TRECUT DE PARTEA POPORULUI!

    Reply
 5. Vidia

  Draga Mihai,aveam atata nevoie de incurajare.Nu ptr. a merge la vot.Ci pentru A MERGE ZAMBIND LA VOT si cu SPERANTA!!!
  Am 50 de ani.Maine voi merge cu toata familia mea la vot in Londra:4 ore cu trenul,statul la coada,bani cheltuiti,oboseala….desi,guvernul acesta(care iubeste poporul!!!!) ne-a lasat tot cum a vrut el.Da’ noi nu suntem poporul?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *