Mihai Goțiu

DUBLA VICTORIE in justitie pentru salvarea Rosiei Montane! Avizul de mediu si descarcarea de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic

RMGC, compania care vizează aurul de la Roșia Montană, a primit o lovitură dublă din partea justiției în aceeași zi (15 aprilie 2014). Hotărârile judecătorești se referă la certificatul de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, respectiv decizia de aviz de mediu eliberată de ARPM Sibiu în favoarea companiei.

Conform avocatului Marius Harosa, care reprezintă ONG-urile care luptă împotriva proiectului minier cu cianuri, Curtea de Apel Suceava a respins marți (15 aprilie) recursul înaintat de companie împotriva deciziei Tribunalului Suceava de suspendare a certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic. Decizia Curții de Apel Suceva este definitivă, nemaifiind supusă vreunei căi de atac ordinare. Astfel, certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic este lipsit de efecte. Pe rolul instanțelor de judecată se află și anularea acestui certificat, procesul urmând să se judece la Tribunalul Buzău. Acesta este al doilea certificat de descărcare de sarcină arheologică eliberat abuziv în favoarea companiei, după ce primul certificat a fost anulat definitiv de justiție.

Masivul Cârnic este depozitarul celor mai importante vestigii arheologice din Roșia Montană, cu un complex absolut impresionant de galerii din perioada romană până în epocile modernă și contemporană (săli cu pilieri – coloane – pe 24 de niveluri, corande de sute de metri înălțime, galerii etc.). Practic, complexul de galerii din Cârnic este un palat interior, unic în lume și comparabil doar cu Peșterile din Moria din seria ”Stăpânul Inelelor” – cu mențiunea că spre deosebire de triologia amintită, cel din Roșia Montană există în realitate, nu doar ca ficțiune. Valoarea excepțională și unică în lume a vestigiilor din Roșia Montană a fost evidențiată și în auditul profesorilor de la Universitățile Oxford și Leicester, comandat de Ministerul Culturii în 2010, dar rătăcit și uitat prin sertare de fostul (și actualul) ministru al Culturii, Kelemen Hunor (amănunte aici).

De asemenea, Masivul Cârnic găzduiește și un monument al naturii, Piatra Despicată. În același timp însă, în Cârnic se află și cea mai mare parte a rezervei de aur vizate de RMGC. Exploatarea aurului în carieră deschisă echivalează cu distrugerea implicită a vestigiilor istorice și naturale din Cârnic; afirmațiile companiei referitoare la ”conservarea” patrimoniului din Cârnic frizează absurdul (ca și cum ai putea ”conserva” un palat dacă îi demolezi pereții ori dacă îi muți acoperișul în altă parte după ce distrugi restul clădirii!).

Tot astăzi, Tribunalul Covasna (Sfântul Gheorghe) a anulat decizia Agenției Regionale de Protecția Mediului (ARPM) Sibiu de emitere a unui aviz de mediu favorabil RMGC. ”Decizia Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Sibiu de emitere a avizului de mediu pentru “Plan de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industrială a RMGC” este, începând de astăzi, nulă. Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru noul Plan de dezvoltare industrială, necesar companiei miniere, a fost demarată în 2006 la insistenţa şi demersurile organizaţiilor neguvernamentale. Anterior acestor demersuri, autorităţile de mediu au apreciat că PUZ-ul nu trebuie supus procedurii de evaluare a impactului, deoarece nu ar avea efecte semnificative asupra mediului. Proiectul de minerit cu cianuri propus la Roşia Montană de Gabriel Resources ar presupune, dacă ar fi realizat, strămutarea forţată a localnicilor, distrugerea monumentelor istorice şi a bisericilor, folosirea a peste 200.000 de tone de cianură şi transformarea a patru munţi în cariere de suprafaţă”, se arată într-un comunicat de presă al Alburnus Maior.

Hotârârea Tribunalului Covasna mai poate fi atacată cu recurs de către RMGC. În același timp, pe rolul instanțelor de judecată se află și valabilitatea certificatului de urbanism obținut de către companie de la Consiliul Județean Alba, după ce alte acte similare au fost, de asemenea, anulate de instanțele judecătorești. Anularea actualului certificat de urbanism se judecă la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Toate aceste procese aflate încă în derulare sunt rezultatul unor încălcări ale principiilor unui stat de drept de către autorități publice (Consiliul Local Roșia Montană, Consiliul Județean Alba ori direcțiii ale Ministerului Culturii) care au eliberat acte favorabile companiei miniere, care să le înlocuiască pe cele anulate definitiv de instanțele judecătorești. Aceste încălcări în serie ale hotărârilor judecătorești definitive de către autorități publice au fost recunoscute implicit și într-un răspuns oficial, din 2011, a unui fost ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, care le-a calificat însă ca fiind o… excepție (detalii aici).

„Compania este anchetată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani într-un proces în care sunt implicaţi deopotrivă politicieni, firme şi interlopi. Avize ilegale primite de la autorităţi sunt mereu anulate de instanţe. Deja devine evident că autorităţile îi favorizează nelegitim, alimentând suspiciuni din ce în ce mai justificate de corupţie. La Roşia Montană mineritul la suprafaţă cu cianuri ajunge să fie obsesia izolată a unui grup restrîns de politicieni şi a unei companii cu intenţii suspecte”, a declarat Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior, conform comunicatului amintit.

Comunicatul Alburnus Maior îl puteți citi integral aici .Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “DUBLA VICTORIE in justitie pentru salvarea Rosiei Montane! Avizul de mediu si descarcarea de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic

  1. DanBruma

    De ce nu se incearca constituirea unui dosar pentru clasificarea sitului in Patrimoniul Mondial al Unesco?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *