Lucian Davidescu

Dreptul de-a zice „NU”

Nu știu cât merită comentată mitologia despre greci, cea cu „lenea” (în realitate cele mai multe ore de muncă din toată UE), asistații sociali (în realitate cheltuieli sociale ca pondere în PIB mai mici ca în Germania), „evaziunea” (în realitate încasări bugetare ca pondere în PIB mai mari ca în Germania). Sunt fapte cunoscute, ușor verificabile, cine nu le știe nici până acum probabil că n-o să se lase convins vreodată.

Altceva este mai șocant – faptul că li se neagă grecilor dreptul de-a zice „nu”, nu vrem să plătim noi datoria statului. În mod ironic, atitudinea asta vine mai ales din partea unora care vor să aibă treabă cât mai puțină cu statul și care se supără când statul lor le bagă mai adânc mâna în buzunar.

Însă vremurile în care datoria personală era pedepsită cu închisoarea iar datoria națională cu invazia au trecut. Tot ironic – în ca-pi-ta-lism, responsabilitatea pentru un credit este a celui care dă banii nu a celui care îi primește. Creditorul este cel care trebuie să se asigure că împrumutatul are de unde să dea banii înapoi, că este în stare, că vrea și – mai presus de toate – că are garanții. Ei bine, în mod normal nimeni n-ar fi împrumutat Grecia până la nivelurile de acum fără garanțiile oferite în mod abstract de zona euro și în mod foarte concret de Banca Centrală Europeană. Acum a venit decontul.

Ce garanții oferea la rândul ei Grecia pentru a face parte din zona euro? Puține. A fost vârâtă acolo, totuși, dintr-o ambiție în principal politică. Acum, aceeași politicieni constată că ambiția a fost prea mare. Ce i s-a cerut în schimb? Reducerea tot-proverbialei „corupții”? Nu, dimpotrivă, i s-a cerut să întoarcă banii primiți – să cumpere de exemplu submarine germane, fregate franțuzești și elicoptere în co-producție.

De altfel, cheltuielile militare disproporționate sunt cu adevărat singurul mare punct care face diferența între finanțele publice grecești și cele ale oricărei alte țări din Zona Euro. Cu o medie de 5% în 25 de ani față de 1-2% la alții, așa au strâns grecii 100% din PIB în plus la datoria publică.

Ambiția de a se înarma le aparține, dar ea nu a fost vreodată stăvilită. Nici direct – pentru că plusul de cheltuieli prinde bine și capacității militare din ce în ce mai veștede a UE și comenzilor pentru o industrie bine-conectată politic. Nici indirect – pentru că motivația Greciei este un război rece cu de-altfel aliatul Turcia, pe seama unei situații rușinoase pentru Uniunea Europeană: Chiar și în acest moment, nordul Ciprului, un teritoriu care se află de drept sub jurisdicția Uniunii Europene, este ocupat militar de un stat NATO dar non-UE: Turcia.

Deci pe scurt: Creditorii Greciei au introdus-o într-un club al garanțiilor deși nu merita, i-au finanțat cheltuielile nesustenabile deși erau făcute în scop de înarmare, deci inerent riscante, au primit bucuroși banii înapoi pe comenzi și n-au făcut nimic pentru a elimina sursa potențialului conflict.

Ce au făcut în schimb? Au decretat, prin normele „prudențiale” Basel 2 că împrumuturile către orice stat din zona euro este complet lipsit de riscuri, asta în timp ce agențiile de rating îi evaluau pe greci aproape de ratingul maxim (poate și de acolo ar trebui să ceară despăgubiri cei care se simt acum buzunăriți de greci). În timpul ăsta, aceleași Germania și Franța făceau presiuni, cu succes, pentru tăierea colților Tratatului de la Maastricht, ca să poată depăși fără consecințe deficitul bugetar de 3% pentru că (vai!) politicienii lor aveau alegeri de câștigat.

Iar grecii au fost acum la vot și li s-a cerut să plătească nota pentru un ospăț pe care nu l-au comandat niciodată și din care, oricât de abundente, au primit totuși doar resturile. Este dreptul lor legitim și suveran să zică „nu”!

***

Citește și: 

Alina Mungiu-Pippidi: Grecia. Eșecul primei națiuni ortodoxe și ce înseamnă pentru noi

Victoria Stoiciu: 5 legende grecești și vânătoarea de vrăjitoare

Mihai Goțiu: Note despre problema grecească. Câteva principii de drept, UE sau nUE, cât de mare e datoria Greciei și despre ce discutăm în România


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

29 thoughts on “Dreptul de-a zice „NU”

  1. klaxhu

    al naibii cate realitati domle, dar cu toate astea au topit cateva sute de miliarde de euro si au dus tara in faliment
    nu sunt unde au ajuns de bine ce a facut populatia sau conducatorii lor

    uite aici o analiza mai simpla: au cumparat voturi multe cu bani multi, solutii pe termen foarte scurt si cam atat. niciun plan de viitor si au acoperit rahatul de la primele imprumuturi cu alte imprumuturi pana cand nu s-a mai putut

    Reply
    • Bianca

      mai klaxhu…deci tie ti se pare corect sa platesti imprumuturile lui Boc pentru o autostrada pe care probabil nu vei circula nicodata si care sa construit cu dublul pretului normal pentru ca cineva a bagat niste bani publici in buzunar.Si esti de acord ca pentru acest lucru sa creasca tva si sa se reduca venitul minim. Si nu ai voie sa spui nu ???? asta fiind asa doar un exemplu autohton

      Reply
  2. m

    Pai daca tot vorbim de leaganul democratiei, ma intreb si io nu cumva cei care au cheltuit banii (pe arme, pensii, salarii, JO, infrastructura, spaga) sunt tot greci? Nu au fost ei alesi de catre poporul grec sa le reprezinte interesele? Nu inseamna asta ca de platit ar trebui sa plateasca poporul grec? Pentru ca el i-a trimis in parlament, Guvern si aiurea? Ca din ce spuneti, pare ca nu… :) si atunci nu vad despre ce democratie e vorba :)
    Cat despre evaziune nu stiu ce zic statisticile, dar merg in Grecia de 10 ani si pe continent si pe insule, n-am vazut bon fiscal nici in anii trecuti nici in anul asta. Cu exceptia catorva supermarketuri. Inclusiv la Hotel am fost nevoit sa insist in fiecare an pentru a primi factura sau pentru a plati cu cardul. Cat despre taverne…:)

    Reply
    • A

      Sa inteleg ca si pe tine te reprezinta politicienii din parlamentul romaniei.
      Daca ar fi o democratie adevarata pentru fiecare semnatura, vot si lege aprobata ar trebui facut un referendum.
      „By the people, for the people.”

      Reply
  3. costea

    dom’ Davidescu . cum pana mea bagati chestii cu :
    „De altfel, cheltuielile militare disproporționate sunt cu adevărat singurul mare punct care face diferența între finanțele publice grecești și cele ale oricărei alte țări din Zona Euro. Cu o medie de 5% în 25 de ani față de 1-2% la alții, așa au strâns grecii 100% din PIB în plus la datoria publică.” adica au cheltuit grecii, ca medie ponderata, cam 5 % din PIB pe 25 de ani ( banuiesc c-ati pus ‘markeru’ de 25 de ani de la aderarea Greciei la UE )???
    date ?
    e total exagerat , cauzele sunt mai multe . fara stima.

    Reply
    • costea

      e adevarat c-au cheltuit pe ‘pushcoace’ mai mult decat isi permiteau ( nicicum .. ca medie 5% .. si oricum tre’ sa ne apropiem de 1991-1992 … cand erau la ~ 3 % .. si sa fim mai aproape de anii 2000 cand erau ceva peste 2 % . ( = au avut destule semnale de mai Hooo… avea bunicul o ‘Stela’ = iapa )
      treaba ‘urata’ e ca o parte din bani i-au cheltuit pe ‘constructie de tzara’ = salarii bune ( cum ar veni in sector guvernamental .. sau in legatura directa cu cheltuieli guvernamentale = ( si asta-i adevarat pentru cam 25 de ani) ‘pensii din imprumuturi’ = s-au platit contributii la pensii din bani imprumutati si oamenii nu mai stiu acu’ de ce , daca-au fost platite contributiile , n-au dreptul la o pensie ‘decenta’ … poate la fel cu personalul bugetar .. mai complicat – nu scriu => as indrazni sa spun : daca s-au furat 30 % ( ramane de vazut a cui a fost vina … mai degraba …caror persoane/institutii – grecesti li se poa’ imputa un fel de ‘veselie de a chelt.) restul intr-un fel sau altul au intrat in economia greaca= io-as spune ca ‘poporul grec’ e dator cu 100 de miliarde -plain= bani bagati in ‘fundul Greciei’ + ~30 -40 de mld. de asumat – din prostie/shapaga inca vreo 100 de mld. ( aici intervine dobanda compusa = nu-i vorba de dat bani inapoi …= ca ‘sa-si’ revina’ trebe’ sa taie … daca structural totu-i ‘fucked up’ … o sa ai scadere pe toate limiile = alt efect pervers pe toate liniile = dureaza ,chiar daca masurile vor fi fost perfecte, pana se ajunge la nivel micro

      Reply
  4. Emil

    Apropo de vremurile când perntru datorii se ajungea la închisoarea datornicilor, ce părere aveţi de puseele de dreapta ale lu’ madama aia de la CEC, Mirela Iovu, ce acum vreo două sâptămâni? Citez: „….Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră cunoaşteţi cum erau trataţi faliţii în Roma Antică. Faliţii, în funcţie de numărul creditorilor, erau ucişi şi tăiaţi în atâtea bucăţi câţi creditori aveau….Und so weither”. Vorbim despre una si aceeaşi persoană cu cea care, în calitate de membru în consiliul director al CEC, a aprobat celebrul credit rural al Ioanei Băsescu. Credit despre care aţi scris un articol, din câte ţin minte. „Analiza de risc a clientului CEC Ioana Băsescu”.

    Reply
  5. Andrei

    Contractele alea pentru inarmare de la europeni sunt de vreo 6-7 miliarde. Restul pana la 130 miliarde… unde sunt?

    Reply
  6. Laura D.

    Exceptionala analiza, Lucian! Bravo! Ce ma bucur ca existi!

    Incepusem s-o bag pe mâneca vazand ca alde’ Moise G., Mândrutza si Petreanu, cu a lor „competenta” binecunoscuta (de fapt o spoiala de cultura economica manjita de righteousness, intr-un cadru de referinta über-neoliberal dâmbovitzean), incep sa sape gauri cu pickamerul in capul publicului consumator de Web 2.0.

    Cat despre asta: „Ambiția de a se înarma le aparține, dar ea nu a fost vreodată stăvilită. Nici direct – pentru că plusul de cheltuieli prinde bine și capacității militare din ce în ce mai veștede a UE și comenzilor pentru o industrie bine-conectată politic. Nici indirect – pentru că motivația Greciei este un război rece cu de-altfel aliatul Turcia, pe seama unei situații rușinoase pentru Uniunea Europeană: Chiar și în acest moment, nordul Ciprului, un teritoriu care se află de drept sub jurisdicția Uniunii Europene, este ocupat militar de un stat NATO dar non-UE: Turcia.”, am impresia ca there’s more to it than the eyes can see.

    Pe vremuri, la Yalta, pozitia strategica a Greciei, peste drum de Canalul Suez le-a asigurat smulgerea din ghearele URSS si protectia „taberei libertatii”. Nu stiu daca Europa asaltata de migranti din tari africane „eliberate” de Sarko&co (Libia) isi poate permite o Grecie in haos. La poarta Statului Islamic.

    Incaodata, felicitari!

    Reply
  7. Lev

    Frumoasa descriere a incapacitati de plata, dar din pacate doar vorbe, as fi vrut sa te cred, dar lipsind cifrele cred ca esti grec :)) . Ar fi bine sa zici cam ce salarii au, ce venituri incaseaza, etc , o naliza cu cifre m-ar convinge de buna ta intentie. Cu stima Lev

    Reply
  8. Bula N Escu

    Gresesti inca din primele randuri.
    1. Ce intelegi mata prin stat? O entitate venita de pe Marte si asezata intr-o anume zona geografica, in cazul de fata Grecia? Sau o entitate constituita dintr-o natiune, o limba, o geografie, etc, care are desemnati de acelasi popor, niste conducatori? Statul grec sunt grecii, punct. Asta ne invata chiar gecii antici. Deci datoriile statului sunt datoriile grecilor.
    2. Grecii au zis nu si la a nu mai plati datoriile pe care le au deja, si pe care tot statul, adica ei, le-a facut.
    3. Tocmai asta face BCE si FMI prin conditiile impuse statelor imprumutate, sa se asigure ca pot produce mai mult d3cat consuma pt a inapoia banii.
    4. Stie toata lumea ca Grecia si-a falsificat rezultatele financiare pt a intra in CE si a primi bani, in anii 80 si dupa 2010. Deci ei au vrut, nu au fost bagati. Interesul a fost bilateral evident. BCE si FMI si in general, occidentul functioneaza si pe principii de buna credinta si corectitudine. Ii acuzi ca au fost naivi si nu au verificat Grecia pas cu pas, zilnic?
    5. Au cumparat armament scump pt ca au avut guverne corupte. Cum s-a intamplat si la noi cu avioanele F16, au avut alternative, si au ales-o pe cea mai scumpa. Asta e piata libera a schimbului, macar teoretic.

    Reply
    • Lucian Davidescu Post author

      „Statul grec sunt grecii, punct” Aa, zău, nici grecii n-au știut că-i așa simplu… că e posibil ca troica să fi pierdut lista de 10 milioane de semnături.

      Reply
  9. intransigent

    D-le autor al articolului, nu stiu de unde ai scos-o cu colectarea de taxe si impozite in Grecia la un nivel la care noi nici nu putem visa, dar intr-o emisiune a EuroNews, post serios, am aflat ca Germania colecteaza la nivel de 95%, pe can Grecia cam la (nu-mi amintesc exact) 15%. Pana si in RO colectarea e mai mare decat in Grecia ! Atunci, cum ai ajuns la concluzia asta ??
    Exista multe aiureli in pretentiile grecilor, la fel si in comentariile postate pe-aici. De unde si pana unde ideia ca „responsabilitatea” pentru un imprumut acordat este DOAR a creditorului, care TREBUIE SA SE ASIGURE ca datornicul va putea plati. Pai… chiar asta se si intampla… Grecii pot plati creditele primate de la UE, dar trebuie sa inceapa sa castige bani adevarati, adica sa produca plusvaloare vandabila si cautata, la concurenta, pe plan European si mondial. Or, tocmai asta nu vor ei sa faca, vor doar sa spuna NU si sa ramana cu banii. Sau, poate, n-am inteles eu bine ??? Cam asa ar dori si romanii sa mearga lucrurile…. iar dvs. pareti a le lua apararea tuturor acestora. Pai… treaba-i asta ??????????

    Reply
    • Lucian Davidescu Post author

      „nu stiu de unde ai scos-o”

      Păi să vă explic… Am căutat textul de care spuneți în articol și am observat că este colorat ușor diferit… Ezitant, am pus cursorul pe dânsul și am remarcat cum s-a transformat într-o mânuță… Atunci am prins curaj și am dat click… Așa am ajuns la o listă… Am căutat pe listă Grecia și am găsit în dreptul ei o cifră, pe care am folosit-o aici… Știu că ce spun eu poate părea un pic de buclă temporală, dar mai contează? Nu mai bine începeți să vă uitați la posturi neserioase? – să vedeți cum se aliniază totul!

      Reply
      • ian

        Domnule Davidescu, cred ca interpretati gresit raportul CIA.
        Din raport putem face analize, comparatii intre natiuni sau ierarhii, cu privire la ponderea in PIB a taxelor& impozitelor si a altor venituri incasate( primite) de catre guvern.
        Procentul de colectare a taxelor si veniturilor datorate guvernului nu este analizat in acest raport, cu atat mai putin evaziunea fiscala respectiv sume nedeclarate reprezentand taxe, impozite si alte venituri nete ce revin statului din partea companiilor publice.
        Putem face alte calcule pentru a obtine suma incasata fara a cunoaste din pacate sumele calculate spre plata reprezentand taxe sau venituri nete ce trebuiesc virate de catre companiile publice.
        Ar fi naiv din partea mea, poate si a dumneavoastra, sa cred ca SUA incaseaza doar 17.4% din taxele stabilite prin declaratii voluntare , documente obligatorii ( ex. venituri nete ce se regasesc in raportul anual) sau raport de audit fiscal. Idem pentru Canada sau Australia cu 37% respectiv 33% incasari bugetare aferente taxelor& veniturilor nete stabilite sau declarate.
        Multumesc

        Reply
  10. Adi

    Felicitari domnule Lucian Davidescu ! Acesta este primul articol in limba roaman pe care il citesc si nu e pura propaganda ci incepe, asa cum cred ca o cere decenta intelectuala, cu documentarea situatiei. Sincer sunt dezgustat de presa romaneasca . Au reusit contraperformanta de a creea un consens in jurul unor stereotipuri si prejudecati care lovesc direct in valorile europene. Cu acest articol ati creat o fisura. Inca odata , felicitari!

    Reply
  11. laur22

    pot sa zica oare NU unor taieri de pensii in locul unei cresterie de taxe pentriu cei bogatzi ?

    aparent bloagherii numesc asta comunism si ii condamne pe greci ca au preferat crestrea taxelor pentru bogatzii taieriilor de pensii pentru saraci

    acest este n fapt verificabil numeric si in jurul lui se invarte toata acest discutzi infinita

    bogatzii vor sa-i beleasca pe saraci si reciproc cei care au insfacat un biscuite nu vor sa-l imparta cu nimenea altcineva

    restul e doar un imens ocean de vorbe care vrea sa acopere acest adevar dur si de ne-ocolit .
    bani pentru saraci pot sa vine din viitor ori de la bogatzi.
    viitorul s-a terminat
    bogatzi n-au chef sa mai platesca asa ca isi atzatza latarii din media pe saracani.
    saracii pot sa aleage sa crape (ca in Ro) ori sa ii belesca la randul lor pe bogatzi (ceea ce incearca acuma Grecia )

    Asa cum bogatzilor nu le pasa de drama saracanilor ce traiesc din pensie care urmeaza sa le fie taiata nici saracanilor nu le pasa de drama revenirii la Drahma de la euro .

    Daca nu era democratzie bogatanii nu trebuiau sa isi bata capoul cu necazul saracnilor
    ghinion de nesansa democratzi ne-a permis sa masuram exact ca propaganda unora e mai eficienta in Grecia decat propaganda altora, atata tot.

    In Ro inca e invers
    Pana cand o sa explodeze mamaliga si atunci …. ei atunci o sa am o lista lunga de daunatori de starpit (1907 style)

    Reply
  12. Marius

    S-au scris multe, s-au spus multe despre ” lenea grecilor”, dar de ce compara mai toata lumea economia grecilor cu cea a germanilor, politica grecilor cu cea a germanilor, viata de zi cu zi a grecilor cu cea a germanilor. Cat produce Germania pentru export si cat produce Grecia pentru export, v-ati pus aceasta intrebare? Aceasta este bogatia unei tari, puterea de a acapara capital din alte tari si a-l introduce in economia propriei tari, indiferent ca este capital de stat sau capital privat. Grecia ce produce pentru export? Intradevar foarte mult export turistic (pentru ca turismul este un export, doar ca nu vinzi In afara tarii un obiect produs in grecia in care ai investit in materie prima importata din alte tari), citrice, ulei de masline si fructul maslinului, si ceva legume si fructe. Restul produselor exportate sunt nesemnificative pentru bugetul greciei. De cand au inceput sa imprumute bani, grecii au marit salariile bugetarilor nejustificat pentru cat produceau, iar trecerea la euro a fost precum scanteia care a aprins fitilul de 100 km al unei bombe. Atata timp cat guvernul avea tipografia in propia ograda nu au fost probleme pentru lichiditati, singura problema a fost inflatia. Dar cand au facut transferul de la drahma la euro si BCE le dat atatia euro cate drahme aveau ( tinand cont de schimbul valutar blocat la momentul trecerii la moneda unuca), nemai putand sa tipareasca valuta dupa bunul plac, guvernul grec a accelerat intrarea tarii in incapacitate de plata catre bugetari si catre creditori. Cum ar fi fost ca dupa 1990 guvernul tarii noastre sa ridice salariile bugetarilor nostri la nivelul bugetarilor din Grecia, iar industria noastra sa exporte exact ceea ce a exportat ( adica nimic)? Bugetarii nostri s-ar fi bucurat de salarii mari, de conditii occidentale, vacante de neuitat, masini noi, imprumuturi la banca fara numar, case superbe, ar fi fost batai ca in filmele cu prosti pentru un loc de munca ca bugetar, ceea ce s-a si intamplat in Grecia si Italia si acum iata unde au ajuns. Nu ca noi suntem foarte departe de ei, din cauza hotilor, haimanalelor, nonvalorilor care ne-au condus si inca ne mai conduc tara.
    Grecii au spus un raspicat „NU” austeritatii. Bine, bine nu vrei austeritate dar ce vei face dupa acest „NU”?
    Ori iti vinzi insulele, patrimoniul istoric, pamantul de sub picioare si devi chirias in propia ta tara, ori tai drastic salariile si locurile de munca de la stat, precum in Romania, pentru a putea plati datoriile adunate in ultimii 50 de ani.
    Eu vad un viitor sumbru al greciei, mai devreme s-au mai tarziu vor redeschide tiparnita de drahme si sa vezi atunci inflatie.

    Reply
  13. Corneliu

    Bravo!!! Bravo, Lucian ! Asta asteptam noi,oamenii simpli,romanii de rand besteliti pe la toate televiziunile de partid si de toti snobii durdulii care ne indeamna,numai pe noi, la…austeritate ! Vrem ziaristi adevarati,profesionisti,documentati si mai ales obiectivi !!! Bravo,felicitari !!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *