Claudiu Padurean

Dovezile vânzării Bisericii Ortodoxe către Ponta (VIDEO). Reprezentanții Bisericii promit cercetări. Vor fi și sancțiuni?

Biserica Ortodoxă Română a fost utilizată pe post de unealtă de propagandă în această campanie electorală. PSD a cumpărat bunăvoința ierarhilor cu ajutorul alocărilor de aproximativ 30 de milioane de lei, acordate din fondul de urgență al Guvernului. Dacă până acum, reprezentanții Bisericii au negat cu vehemență implicarea în campania electorală, acum, prin vocea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, au fost nevoiți să recunoască acest fapt. Motivul a fost reprezentat de înregistrările video postate pe Internet și care arată, fără putință de tăgadă, că înalți ierarhi sau preoți care se bucură de un imens prestigiu fac propagandă pe față în favoarea lui Victor Ponta.

”(…) arhiereului, preotului, diaconului şi monahului îi este interzis (…) să participe la campanii electorale. (…) Sf. Sinod face un călduros apel către liderii partidelor politice din România să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti”

Hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 6 martie 2008

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a spus că ar fi vorba de cazuri izolate, care vor fi cercetate de instanțele bisericești. ”Cazurile izolate de încălcare a hotărârii Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericii Ortodoxe Universale, potrivit cărora clerului ortodox îi este interzis să facă politică partizană şi să se implice în campanii electorale, vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească”, a spus părintele Constantin Stoica. El a făcut referire la trei cazuri care au stârnit o indignare imensă.

”Votați-l pe al nostru!”

Cel mai flagrant este acela în care însuși episcopul vicar al Eparhiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Iustin Sigheteanul, nesocotește pe față canoanele bisericii din care face parte. În cadrul unei slujbe oficiate în satul Corund, județul Satu Mare, la care au asistat, printre alții, fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, unul dintre liderii PLR, partidul ”achiziționat” și redenumit de Călin Popescu-Tăriceanu, episcopul Iustin Sigheteanul îi îndeamnă, cu subiect și predicat, pe credincioși să voteze un candidat român și ortodox. ”Noi vă spunem votați-l pe al nostru! Trebuie să fie creștin, să fie ortodox, să se închine, să facă sfânta cruce!”, a spus Iustin Sigheteanul, potrivit unei înregistrări difuzate de televiziunea Nord-Vest TV.

”Să votăm cu cei care sunt ortodocși, cu Victor Ponta!”

În aceeași zi, un alt reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, preotul Sebastian de la mănăstirea Țeghea, a confundat biserica cu sediul de campanie al PSD. În prezența baronului local al PSD Satu Mare, Mircea Govor, care este și vicepreședinte al Consiliului Județean, preotul i-a îndemnat pe credincioși să voteze cu Victor Ponta, după cum reiese dintr-o altă înregistrare difuzată de Nord-Vest TV. ”Este în jurul nostru și vicele președinte Mircea Govor, care și el este ortodox și el este împreună cu noi și ne îndeamnă și el pe toți să fim uniți să votăm. Să votăm cu cei care sunt ortodocși, cu Victor Ponta! Căci el poate să ne unească, să ne ajute să ne ducem viața noastră pe calea desăvârșirii!”, a spus preotul sătmărean, în cadrul unei litughii oficiate la Moftinu Mic.

Activiste PSD în Biserica românească din Paris

Cel de-al treilea caz la care s-a referit purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române este cel petrecut la biserica ortodoxă română ”Trei Ierarhi” din Paris. Acolo au mers pentru a face campanie electorală secretarul general al PSD Diaspora, Stela Arhire, precum și deputatul PSD Cătălina Ștefănescu, care a fost propulsată în fotoliul de parlamentar din postura de secretară a actualului vicepremier Liviu Dragnea. Cele două propagandiste au fost huiduite de membrii comunității românești din Paris, care au respins ”bunăvoința” celor două activiste de partid.

Circulara

Dincolo de cazurile menționate de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, există și o investigație realizată de jurnalistul Vasile Hotea Fernezan, pentru TVR Cluj, care demonstrează că și alți preoți ar fi primit o circulară prin care sunt îndemnați să le spună preoților să le ceară alegătorilor să voteze un candidat ortodox și român. Reprezentanții Mitropoliei au negat existența unei asemenea circulare.

Un alt incident a avut loc la mănăstirea Cozia, ctitoria lui Mircea cel Bătrân. În curtea așezământului monahal au fost distribuite bilețele cu următorul conținut: „Stimate alegător creştin-ortodox, Când votezi, nu îţi trăda credinţa şi neamul! Votează Victor Ponta, român şi creştin-ortodox!”. Starețul mănăstirii, Vartolomeu Andronie, spune că, sâmbătă, când au fost distribuite aceste bilețele, el nu se afla în țară, ci se afla în Italia. El a declarat că știe că o femeie, intrată în incinta mănăstirii împreună cu ceilalți credincioși, ar fi distribuit aceste bilețele, nu personalul așezământului monahal.

Nu doar cadouri, ci și presiuni 

Aceste incidente vin pe fondul unui amestec exploziv de pomeni electorale și de presiuni. Dacă Guvernul a alocat sume uriașe din fondul de rezervă în contul bisericilor, activiștii din teritoriu au amenințat preoții pentru a face campanie în favoarea lui Victor Ponta. Baronul PSD de Satu Mare, Mircea Govor, le-a transmis preoților că va da afară preotesele angajate în instituțiile deconcentrate sau în cele din subordinea Consiliului Județean.

„Am vorbit cu preasfinţitul, am vorbit cu toţi popii (…): băi, oameni buni, s-o terminat. Dacă nu vreţi să fiţi de partea noastră, s-aduceţi să votaţi cu domnul Victor Ponta, eu nu vă mai cunosc. La mine la uşă nu mai veniţi. Le-am spus verde în ochi. S-a terminat. Fraţilor, NU, la revedere, şi i-am spus la preasfinţit, a spus presfinţitul trimiţi în fiecare localitate, în fiecare biserică un om, ăla să trimită SMS şi-n localitatea la care n-o spus să votezi cu Ponta să nu-l văd. (…) Şi încă ceva, la toţi popii dacă pierdem toate preotesele le dau afară din tot, la revedere. Le-am şi spus. Toţi au venit la mine să le pun preoteasa. Meargă la mama dracului, nu mă interesează”

Mircea Govor, potrivit Gândul

Istoricii clujeni au remarcat faptul că presiuni asemănătoare făceau agenții poliției politice comuniste, în anul 1948, asupra preoților greco-catolici care refuzau să treacă la Biserica Ortodoxă Română.

Baronul Govor a proferat amenințări asemănătoare, în cadrul unei ședințe de partid organizată în data de 4 noiembrie, și la adresa directorilor de instituții publice. ”Cei care nu veți avea rezultate în turul doi, cât sunt eu în Consiliul Județean și cât am posibilitate, nu o să primiți nici un cinci bani. Când se repartizează bugetul – zero, când se împart fondurile zero și garantez că nici unul nu mai primește nimic. Stați și muriți, asta e viața. Deja nu se mai poate. Trebuie să mă duc eu să mă milogesc ca un prost și să pun o groază în joc? Pentru ce? Ca să vin aici să ce? Să mă fac de râs. Pentru că ăla doarme la amiază în loc să meargă în campanie electorală, ălalalt în ziua votului stă și nu face nimica, mă duc la altul – nimica”, a spus Mircea Govor, potrivit unei înregistrări publicate de gandul,info. În urma difuzării acestei înregistrări, procurorii DNA s-au autosesizat și au început anchetarea liderului PSD.

***

”Asta nu mai e campanie electorală, asta nu e stânga, ăștia nu sunt lideri. Trebuie să scormonești bine în memorie ca să găsești filme cu asemenea mafioți – pentru că mafie e asta. Acum se vede de ce nu funcționează deconcentratele, de ce educația e la pământ, de ce satele noastre arată ca-n Evul Mediu – pentru că toți sunt numiți politic. Se duc acolo pe maxim patru ani și trebuie să facă plinul partidului. Pe lângă plinul partidului, își fac și plinul lor. Muncitorii, profesorii, medicii trebuie să știe: directorii ăia care urlă la voi ca turbații sunt de fapt niște umili servitori ai partidului. Sunt cei care se fac mici când urlă la ei nu-știu-cine de la partid sau de la CJ. Iar mai-marii bisericii tac chitic, pare că au ales deja – nu mântuirea, ci vițelul de aur. Nu rugăciuni mai trimit înspre ceruri, ci ștampile de vot”

jurnalistul clujean Sabin Gherman

***

”2. În conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), care stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea şi demnitatea clericului se numără şi aceea de „a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumeşti”, arhiereului, preotului, diaconului şi monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membru al parlamentului sau consiliilor locale, primar, viceprimar sau să ocupe funcţii în administraţia publică centrală şi locală. Cel care va încălca aceste reguli, precum şi legământul depus la hirotonie, se încadrează în prevederile art.3, lit. ‘d’ şi ‘e’ din Regulamentul de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, având de ales între cariera politică şi misiunea preoţească, pentru totdeauna, fără drept de revenire în cler. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.

3. În acelaşi timp, Sf. Sinod face un călduros apel către liderii partidelor politice din România să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti.”

Hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 6 martie 2008

ponta si andreicutVictor Ponta și ÎPS Andreicuț, pe 15 august 2014, de Sfânta Maria, la Nicula, alături de ÎPS Andreicuț, mitropolitul Clujului. După două săptămâni, Guvernul a alocat 6 milioane de lei din fondul de rezervă pentru Centrul Eparhial Iaşi, Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj, şi Mănăstirea Tismana, din judeţul Gorj. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Dovezile vânzării Bisericii Ortodoxe către Ponta (VIDEO). Reprezentanții Bisericii promit cercetări. Vor fi și sancțiuni?

 1. harrytavitian

  Lucrurile erau plănuite din timp. Probabil că s-a negociat campania pro PSD din biserici contra fonduri pentru lucrările faraonice la Catedrala Mântuirii Neamului. Doar că ce nu se zidește pe Adevăr, e sortit prăbușirii.

  Mântuitorul, în Evanghelia după Matei, capitolul 7:
  „Nu oricine Imi zice: Doamne, Doamne, va intra in imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu Celui din ceruri. Multi Imi vor zice in ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu in numele Tau am proorocit si nu in numele Tau am scos demoni si nu in numele Tau minuni multe am facut?
  Si atunci voi marturisi lor: Niciodata nu v-am cunoscut pe voi. Departati-va de la Mine cei ce lucrati faradelegea.
  De aceea, oricine aude aceste cuvinte ale Mele si la indeplineste asemana-se-va barbatului intelept care a cladit casa lui pe stanca. A cazut ploaia, au venit raurile mari, au suflat vanturile si au batut in casa aceea, dar ea n-a cazut, fiindca era intemeiata pe stanca. Iar oricine aude aceste cuvinte ale Mele si nu le indeplineste, asemana-se-va barbatului nechibzuit care si-a cladit casa pe nisip. Si a cazut ploaia si au venit raurile mari si au suflat vanturile si au izbit casa aceea, si a cazut. Si caderea ei a fost mare”.

  Reply
  • Alex C.

   Ar fi o idee potrivita! Dar din pacate nu se va realiza acest lucru… Desi de doua luni, face campanie intr-un mod agresiv…

   Reply
 2. marius skolka

  Interesant! Biserica face pact cu urmasii celor care au dus 45 de ani o propaganda sustinuta impotriva ei. Sa-i dam cezarului nu? Si cu moralitatea sau etica cum ramane, stimati reprezentanti ai unei institutii favorizate pe fata de stat si care beneficiaza de pomeni electorale mult mai rusinoase decat cei 700 de lei pt intelectuali? Parca prin cartile sfinte spune altceva…..

  Reply
 3. Sile

  Talibanii iau decizii STRICT pe principii religioase. Deci, daca nu suntem ortodocsi sa inteleg ca vom fi persecutati…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *