Adrian Popescu

Dovada că Titus Corlățean minte! BEC: ”Se pot deschide secţii noi de vot în străinătate”

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis vineri seara, într-un comunicat de presă (vezi aici) că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avea baza legală pentru a deschide noi secţii de votare în străinătate pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, aducând ca argument o hotărâre pe care a dat-o marţi, 4 noiembrie. Comunicatul este o replică la poziţia ministrului Titus Corlăţean, care nu vrea să deschidă noi secţii de votare în diaspora, deşi numeroşi români din străinătate au cerut asta.

Care sunt argumentele BEC

Biroul Electoral Central arată că hotărârea sa din 4 noiembrie interpretează Legea 370/2004 în sensul „inexistenţei impedimentului legal referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate, invocat de Ministerul Afacerilor Externe, în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului II de scrutin”.

Astfel, art. 54 alin. din Legea 370/2004 prevede că: „Al doilea tur de scrutin are loc în condiţiile prevăzute la art. 81 alin. 3 din Constituţia României, republicată, la două săptămâni de la primul tur de scrutin, în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur”.

BEC apreciază că sintagma aceleaşi liste de alegători din primul tur se referă la secţiile de votare din ţară, unde procesul electoral se desfăşoară pe baza listelor electorale permanente, spre deosebire de procesul electoral din străinătate care se derulează pe baza tabelelor electorale.

În interpretarea BEC, autorităţile de la Bucureşti au la dispoziţie cadrul legal pentru a deschide noi secţii de votare în străinătate.

Ce spune Titus Corlățean

Poziţia Biroului Electoral Central vine după ce ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, că legea nu permite înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate şi nici prelungirea programului de vot. Singura soluţie găsită de Corlăţean a fost să mărească numărul de cabine de vot şi de ştampile din străinătate „spre maximum, la şapte”.

Şeful diplomaţiei a explicat că pentru înfiinţarea unei noi secţii e necesară o întreagă procedură plecând de la solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, de la toate chestiunile de ordin logistic, măsurile de ordin practic, personal, inclusiv securizarea sediului respectiv. „Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, dar printr-o mai bună organizare şi utilizare la maximum a capacităţii logistice evident va creşte numărul celor care vor putea să voteze”, a adăugat Titus Corlăţean.

 

foto main: Florin Eșanu/ Epoch Times


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *