Romania Curată

Dosarul Revoluției a fost închis. Nu avem vinovați, victimele s-au împușcat singure. Citiți întreaga ordonanță de clasare

Procurorii militari au clasat, brusc, după 25 de ani de așa zise cercetări, dosarul în care investigau evenimentele din 1989 ce au dus la moartea a peste 1.000 de persoane și rănirea altor peste 3.000. Unii s-au împușcat singuri, alții au fost în eroare, în cazul altora faptele s-au prescris sau au fost deja judecate de instanțele din România, alții nu mai pot fi cercetați pentru că s-a schimbat Codul Penal.

România Curată prezintă fragmente din ordonanța de clasare dată de procurorii militari:

„În 112 dosare, Secţia Parchetelor Militare (Direcţia Procuraturilor Militare) şi celelalte parchete militare au dispus trimiterea în judecată a 275 de inculpaţi, din care:

– 25 de generali (10 din cadrul MApN şi 15 din cadrul MI)

– 114 ofiţeri ( 32 din cadrul MApN şi 82 din cadrul MI)

– 13 subofiţeri (8 din cadrul MApN şi 5 din cadrul MI)

– 36 militari în termen

– 87 civili.

În celelalte dosare (4.544, n.r.), constatându-se existenţa unor cauze care au împiedicat punerea în mişcare a acţiunii penale au fost dispuse soluţii de netrimitere în judecată, reţinându-se, în cele mai multe situaţii, cazul prevăzut de art. 10 lit. e C.pr.pen anterior cu referire la eroarea de fapt, dar şi cazul prevăzut la art. 10 lit. g C.pr.pen anterior referitor la intervenţia amnistiei, prescripţiei ori a decesului făptuitorului.”

Cercetări pe două perioade distinct: până pe 22 decembrie și dupa 22 decembrie

Procurorii militari au împărțit cercetările pe două perioade distinct: una până la 22 decembrie 1989, marcată de fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu, și cea de după 22 decembrie.

„În acest sens s-a reţinut că perioada cuprinsă între 16.12.1989-22.12.1989, până la plecarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu din clădirea Comitetului Central al Partidului Comunist Român (CC al PCR), a fost caracterizată de acţiuni violente de reprimare a manifestaţiilor anticomuniste şi antidictatoriale din mun. Timişoara, Cluj şi Bucureşti, respectiv de măsuri de împiedicare a extinderii acţiunilor de protest în celelalte localităţi ale ţării.

Folosindu-se de pârghiile puterii absolute pe care o deţinea în partid şi în stat, Nicolae Ceauşescu, cu aprobarea Comitetului Politic Executiv al Partidului Comunist Român, a acţionat, încă de la început, pentru reprimarea brutală a manifestaţiilor, dispunând implicarea unor forţe supranumerice şi eterogene, aparţinând miliţiei, securităţii şi armatei.

În baza deciziilor şi ordinelor primite de la nivel central, conducerea politică şi militară locală, sub directa coordonare a unor factori de conducere politică şi militară de la nivel central, a luat măsuri pentru punerea în executare a acţiunii de reprimare şi a ordonat intervenţia forţele de ordine, care a avut ca rezultat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea corporală şi reţinerea unui număr mare de persoane.

S-a constatat însă că persoanele cu funcţii de conducere şi execuţie, politice şi militare, de la nivel central şi local, implicate, în perioada 16-22.12.1989, în organizarea, conducerea, coordonarea şi punerea în executare a măsurilor de reprimare a manifestanţilor au fost judecate şi condamnate definitiv, existând în cauză autoritate de lucru judecat.

În ceea ce priveşte perioada cuprinsă între 22.12.1989 şi sfârşitul anului 1989 s-a reţinut că acesta a fost caracterizată prin vid de putere, stare de confuzie, panică şi haos.

Dacă până la momentul în care fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu a părăsit sediul C.C. al P.C.R., forţele de ordine au acţionat, în baza ordinelor şi măsurilor dispuse de factorii politici şi militari, împotriva manifestanţilor care demonstrau pentru înlăturarea regimului comunist, libertate şi democraţie, după acest moment, în condiţiile în care euforia generală privind victoria revoluţiei a fost urmată în scurt timp de o stare de teamă privind posibilitatea revenirii lui Nicolae Ceauşescu la conducerea ţării, cu ajutorul unor forţe fidele, nu a mai existat o acţiune a organelor statului împotriva manifestanţilor ci o acţiune comună îndreptată, conform percepţiei create, împotriva unor elemente contrarevoluţionare, care acţionau împotriva voinţei întregii populaţii.

În acest context, pe fondul lipsei de cooperare şi coordonare, iniţiativele unor militari şi civili de a pătrunde în anumite imobile ori de a verifica acoperişurile unor clădiri, fără încunoştinţarea celorlalte forţe aflate în zonă, au creat derută şi reprezentări greşite, cu consecinţa deschiderii focului concentrat şi producerii a numeroase victime. De asemenea, starea de oboseală şi stres acumulată a afectat aprecierea lucidă şi obiectivă a realităţii înconjurătoare, existând situaţii în care dispozitive militare, mixte, ori civile au deschis, cu uşurinţă, focul asupra unor imobile, inclusiv asupra unor autoturisme aflate în deplasare care nu au oprit la filtrele organizate, în condiţiile existenţei doar a unor bănuieli neverificate că s-ar fi efectuat focuri de armă din direcţia imobilelor sau autoturismelor respective. Pe fondul aceleaşi stări de oboseală şi stres, au existat şi situaţii în care s-au executat focuri de armă între militari din incinta aceleiaşi unităţi sau între unităţi militare”.

Procurorii militari: victimele s-au împușcat singure 

Materialul de cercetare efectuat în dosarul 11/P/2014 se referă la 709 persoane decedate, 1.855 persoane rănite prin împuşcare, 343 persoane rănite în alte împrejurări sau care au suferit diferite traume, respectiv 924 persoane reţinute, susțin procurorii.

„Din cele 709 persoane decedate, 161 sunt ofiţeri, subofiţeri şi militari în termen. În unele situaţii decesul s-a datorat manevrării imprudente a armamentului, victimele fiind din rândul celor care s-au aflat în imediata apropiere a făptuitorilor. De asemenea, nu în toate cazurile decesul s-a produs prin împuşcare, existând situaţii în care decesul s-a datorat altor cauze (ex. agresiune, incendiere, accident rutier, accident aviatic etc.). În unele situaţii, există autoritate de lucru judecat, în sensul că autorii infracţiunilor de omor au fost trimişi în judecată şi condamnaţi. În alte situaţii cu privire la împrejurările în care s-a produs decesul s-au dispus soluţii de netrimitere în judecată, soluţii care nu au fost, ulterior, infirmate. Nu în toate cazurile decesul s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală, existând situaţii în care decesul a fost urmare unui act suicidal (împuşcare, precipitare etc.), manevrării imprudente a armamentului din dotare de către cel în cauză sau s-a datorat unor cauze patologice.

Din cele 1855 persoane rănite prin împuşcare, 420 sunt ofiţeri, subofiţeri şi militari în termen. Ca şi în cazul persoanelor decedate, există situaţii în care rănirea s-a datorat manevrării imprudente a armamentului. În unele situaţii există autoritate de lucru judecat, în sensul că autorii au fost trimişi în judecată şi condamnaţi. În alte situaţii s-au dispus soluţii de netrimitere în judecată, soluţii care nu au fost, ulterior, infirmate. Există şi situaţii în care, deşi susţin că au fost rănite în diferite împrejurări, persoanele în cauză nu au prezentat acte medicale care să ateste existenţa unor leziuni sau s-a stabilit că leziunile nu au fost produse prin împuşcare.

Din cele 343 persoane rănite în alte împrejurări sau care au suferit diferite traume, 68 sunt ofiţeri, subofiţeri şi militari în termen. În principal leziunile produse se datorează unor agresiuni dar există şi situaţii în care leziunile se datorează unor accidente (ex. ruperea unor elemente din structura de rezistenţă a imobilelor avariate în contextul evenimentelor, activarea accidentală a unor dispozitive din sistemul de apărare al unităţilor militare etc.) sau autoaccidentări precum şi situaţii în care unele persoane au suferit afecţiuni neuropsihice. De asemenea există şi situaţii în care unele persoane, deşi susţin că au suferit diferite leziuni, nu au prezentat acte medicale în acest sens sau s-a stabilit că nu au suferit leziuni de natură traumatic.”

 

Procurorii au dispus astfel clasarea cauzei:

– sub aspectul infracţiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii, reţinându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare.

– sub aspectul infracţiunii de omor, tentativă de omor şi instigare la infracţiunea de omor, reţinându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale sau existenţa autorităţii de lucru judecat, dar şi faptul că decesul nu s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală sau că fapta nu există;

– sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, reţinându-se că faptele nu sunt prevăzute de legea penală;

– sub aspectul infracţiunii de lovire sau alte violenţe şi instigare la infracţiunea de lovire sau alte violenţe, reţinându-se, după caz, că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală, respectiv că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale;

– sub aspectul infracţiunii de vătămare corporală şi instigare la infracţiunea de vătămare corporală, reţinându-se că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale;

– sub aspectul infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal şi instigare la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, reţinându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale sau existenţa autorităţii de lucru judecat, dar şi existenţa unei cauze de neimputabilitate, respectiv eroarea;

– sub aspectul infracţiunii de furt şi distrugere, reţinându-se împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale;

– sub aspectul infracţiunii de ultraj, reţinându-se împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale;

– sub aspectul infracţiunii de purtare abuzivă şi instigare la infracţiunea de purtare abuzivă, reţinându-se că a intervenit amnistia;

CITIȚI AICI ÎNTREAGA ORDONANȚĂ DE CLASARE A DOSARULUI REVOLUȚIEI!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “Dosarul Revoluției a fost închis. Nu avem vinovați, victimele s-au împușcat singure. Citiți întreaga ordonanță de clasare

 1. alex

  Securitatea a preluat Revolutia incepand cu dupa amiaza zilei de 22 si se face orice ca sa se musamalizeze acest lucru, altfel ar disparea tot sistemul serviciilor secrete actual plus intreaga clasa politica.
  Am pierdut Revolutia in 1989 si doar am asistat la o manipulare a securitatii ca ne-am castigat libertatea in 1989!
  Ne-am castigat dreptul de a deveni sclavi ai securistilor din cea de sclavi ai lui ceausescu. Securisti care dupa ce ne-au jupuit pielea de pe noi si au distrus Romania in ultimii 25 de ani acum ne-au predat tot din postura de sclavi catre mafia monopolurilor corporatiste occidentale.

  Reply
  • Altruist

   Aproape toată lumea a fost manipulată să dea vina doar pe securitate ptr. evenimentele din ’89 şi nu numai ascunzându-se astfel adevăraţii făptaşi. Păi securitatea a preluat puterea sau activiştii Pcr, odrasle de komiternişti gen Petre Roman şi cei care au avut funcţii mari în Comitetul Central sau Consiliul de Stat. Ciudat cum la 26 de ani de la evenimente lumea încă mai pune botul la asemenea dezinformări!

   Reply
 2. billy

  Normal ca legea e doar pentru plebei, asa a fost dintotdeauna. Dar e o ocazie buna de a afla despre sistemul de sustinere al lui Iliescu. Si n-ar fi rau sa afle si presa internationala despre musamalizarea abuziva de la noi.

  Reply
 3. CHARLIE

  Presupun ca toti invinuiti in quasi-revolutia din 1989 vor iesi basma curata. Nu uitati ca suntem in Balcan si justitia functioneaza altfel.

  Reply
 4. Constantin Sisca

  Alex eu nu doresc sa comentez scene din revolutie dar tu nu cunosti ninic din ce expui textual te lasi convins de niste idealuri ale membrilor actuali ai partidelor dar noi daca aveam o justitie adevarata ai fi auzit cine a inceput razmerita si nu ai vorbi de securitate doar ca a dorit sa-l schimbe pe Ceausescu .Dar istoria va dovedi si cred ca si tu vei intelege cine a omorat oameni si nu au fost pedepsiti. (vezi Bratu din televiziune ).

  Reply
 5. Cristian Ioan

  Daca asta a fost concluzia Procurorilor, ce putem face?!

  „Unii s-au împușcat singuri, alții au fost în eroare, în cazul altora faptele s-au prescris sau au fost deja judecate de instanțele din România, alții nu mai pot fi cercetați pentru că s-a schimbat Codul Penal.”

  Este oricum fascinant ca din peste o mie de morti (este de ajuns sa mergeti la Bellu sau Piata Pieptrnari, ca sa vedeti cimitirul Eroilor Revolutiei) chiar nici unul, dar nici macar unul singur, nu tine de un caz PENAL, si de aceea doasarul a fost inchis!
  Dar daca nimni, absolut nimani, nu a fost impuscat la ordin, nu cumva acuzatiile impotriva odiosului dictator si a Sinistrei nu mai sunt pe deplina valabile?!

  Reply
 6. cosmin

  RUSINE ACESTOR PROCURORI SI JUDECATORI MALEFICI !!!! Pana nu se va afla ADEVARUL si nu vor fi pedepsiti vinovatii , Romania nu are nici o sansa. Intai trebuiesc „descaunati” actualii conducatori, apoi vom putea voabi de justitie….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *