Romania Curată

10 dorințe pentru educația românească

Astăzi este Ziua Mondială a Educației, așa că echipa Școli curate a ales să vă prezinte zece dorințe pentru educația românească. Acestea aparțin unui număr de zece persoane active în domeniul educației, care prin activitatea lor de zi cu zi încearcă să schimbe în bine modul în care arată învățământul din România.

Scurte, concise și la obiect, dorințele invitaților noștri ne arată cât de amplă este paleta nevoilor pe care le are școala românească:

Daniela Vișoianu, președinte al Coaliției pentru Educație: „Îmi doresc să trăiesc vremurile în care cei mai buni dintre tinerii României vor concura pentru a deveni profesori.”

Petru Apostoaia, președintele Consiliului Național al Elevilor: „După absolvirea claselor obligatorii, tinerii să știe să trăiască, să înțeleagă prospectul unui medicament, să știe să scrie corect și să poată fi independenți”;

Marian Staș, profesor asociat la Universitatea Harvard: „Valori și arhitecturi curriculare de secol XXI”;

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Responsabilizarea tuturor factorilor de decizie și respect reciproc”;

Alina Mungiu-Pippidi, președinte SAR și profesor la Hertie School of Governance in Berlin: „La 100 de ani de la Marea Unire, unități de învățământ fără WC-uri în curte.”

Liliana Romaniuc, președintele Asociației Române de Literație: „Un sistem educațional descentralizat, cu școli atractive, inspirație și creștere pentru elevi, profesori și directori”;

Mina Gălii, profesor Teach for Romania: Profesorii să conștientizeze că munca în echipă nu este „prea ușoară și nu învață nimic elevii”, ci complet necesară în lumea de azi.

Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța: „Decidenții să arate un interes real față de problemele elevilor, nu doar declarativ”;

Alexandru Manda, expert în politici educaționale @ Societatea Academică din România: „Echitate! Astfel încât << Niciun copil lăsat în urmă >> să fie mai mult decât o declarație politică”;

Cristian Ghingheș, coordonator Școli Curate: „O educație cu adevărat gratuită, unde tabla, masa, scaunele, creta, jaluzelele, materialele de igienă, reparațiile, paza și alte cheltuieli materiale sunt asigurate de stat, prin alocările financiare ale autorităților locale.” 

Doar printr-un efort educația românească poate arăta așa cum ne-o dorim. Fii parte a demersului nostru și alătură-te Alianței pentru Școli Curate, cea mai mare comunitate care promovează transparența și buna guvernare a școlilor și liceelor!

Voi ce vă doriți de la sistemul educațional românesc?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “10 dorințe pentru educația românească

  1. Petre

    Se va întâmpla ceva în România ? România curată a încetat să laude PSD şi pe Liviu Dragnea ! Sâc !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *