Mihai Goțiu

Domnule Victor Ponta, chiar pleacă Moise Guran de la TVR? Că mai era unul care zicea că pleacă Arafat…

Domnule Victor Ponta, haideți să vă spun niște lucruri pe care bag seama consilierii d-voastră de casă nu vi le zic, iar cel transferat de peste Ocean e posibil să nu le cunoască. Duminică, în București, Cluj, Timișoara, Bârlad și în alte localități din țară oamenii se pregătesc pentru marșuri de protest. Sunt cele legate de schimbările climatice, care subsumează, într-un fel sau altul, cam toate problemele care i-au iritat (sau chiar i-au scos în stradă) pe români în ultimii ani – mineritul și Roșia Montană, gazele de șist și fracking-ul, liberalizarea prețului la energie și gaze, pădurile și defrișările, agricultura. Cum cea mai mare parte a presei mainstream din România evită subiectul care a adunat aproape 2 milioane de semnături pe AVAAZ și căreia presa internațională îi dedică ediții speciale, nu mă aștept la o mobilizare record. Dar nu se știe niciodată de unde poate sări scânteia…

La sfârșitul săptămânii trecute, în Vestul țării o comună a ieșit cu aproape toți locuitorii ei în stradă pentru dreptul de a avea apă curată, și nici în localitățile învecinate situația nu e mai liniștită. Pentru sâmbătă, bicicliștii au programat și ei o plimbare prin București, că tovarășii de la Primărie le-au refuzat dreptul să o numească protest. În Ghencea, cetățenii au fost deja de două ori la protest, supărați că nu v-ați ținut promisiunile. Unul dintre ei avea o pancardă drăguță, pe care scria ”Eu nu sunt genul protestatar dar… n-am altă soluție”. Românii, în general, de felul lor, nu sunt genul protestatar, dar…

… dar se mai întâmplă când n-au altă soluție. Mai țineți minte întrebarea aceea celebră, din ianuarie 2012, rostită de președintele țării într-o emisiune televizată? Cea cu ”oare cine pleacă?”. Nu cred că ați uitat, nu aveți cum, că de plecat nu a plecat Raed Arafat, ci Guvernul Boc. Și dacă nu ați ajuns să credeți propriile minciuni (cum că atunci ar fi ieșit oamenii la protest de dragul USL), vă mai amintiți pentru ce s-au revoltat: pentru sănătate, pentru educație, pentru Roșia Montană, pentru prețul la energie și gaze, pentru promisiuni neonorate. Lucruri care îi irită și îi revoltă în continuare pe români. Și atunci, și în toamna trecută (când cu Roșia Montană, apoi și cu Pungești), nu a fost nevoie decât de o scânteie.

Dacă ați scăpat în vară la faza cu Legea Educației, că erau studenții în examene și apoi în vacanță, și dacă nici ordonanța traseiștilor n-a fost detonatorul la începutul toamnei, că lipsea elementul emoțional, nu vă faceți iluzii că puteți face orice, pe bandă rulantă, că tot nu va exploda mămăliga (că la fel a gândit și Băsescu când cu Arafat – că dacă n-o picat Guvernul când cu asuteritatea, n-o pica pentru un medic de la Urgențe, și uite că a gândit greșit).

Așadar, îmi permit să vă ofer un sfat. Nu știu cu cât vă taxează consilierul ăla lui Obama, dar eu vi-l ofer gratis. Am citit ieri mai pe după-amiază că emisiunea lui Moise Guran, ”Biziday”, nu și-ar mai găsi locul în grila de programe de la TVR. Acuma povestea aia cu economiile pe care le-ar face astfel TVR nu prea are cum s-o creadă lumea, că cine se uită la Biziday mai știe, că a spus-o de mai multe ori Moise Guran, chiar în direct, că nu ia bani de la TVR, ci plătește bani TVR-ului. De fapt, fie că e adevărat, fie că nu e adevărat, oamenii gândesc că d-voastră ați comandat eliminarea emisiunii lui Moise Guran din grilă, că e printre singurii care vi le mai zice așa direct pe la televiziuni și asta fără a fi la comanda ”celorlalți”. Io zic că poate nu e adevărat, că poate nu d-voastră ați comandat eliminarea din grilă, dar tot vă dau sfatul promis: ar fi bine să sunați la televiziune. Nu în calitate de premier, nu în calitate de deputat, nu în calitate de președinte a celui mai mare partid parlamentar, și nici în calitate de candidat la președinție. Ci doar ca un oricare alt cetățean plătitor de abonament radio-tv. Da, în calitate de plătitor de abonament radio-tv, aveți dreptul să sunați la televiziunea publică și să-i transmiteți domnului Stelian Tănase un mesaj simplu: ”Eu, Ponta Victor Viorel, cetățean plătitor de abonament radio-tv, vă rog să păstrați emisiunea ”Bizday” în grila de programe a toamnei”. Nu o să fiți singurul care face asta. Aici s-au adunat deja câteva sute de plătitori de taxe radio-tv, care au semnat petiția prin care solicită menținerea emisiunii în grila de programe.

Poate că nu d-voastră ați comandat surghiunul emisiunii Biziday. Dar dacă, într-adevăr, Moise Guran nu va mai avea de luni emisiune la TVR 1, nu o să aveți cum să convingeți oamenii că n-a fost mâna d-voastră. E posibil ca îndepărtarea lui Moise Guran de la TVR să nu fie scânteia, dar, la cât de supărați sunt oamenii, nu știu dacă e recomandabil să riscați. Că niciodată nu se știe cu adevărat cine pleacă.

***

Și nota bene, vara trecută, și în iulie, și în august, v-am sfătuit să nu trimiteți proiectul ăla de lege specială pentru Roșia Montană în Parlament, că revolta mocnește. Și atunci a fost gratuit sfatul, dar ați ascultat de consilierii ăia care vă împuiau capul cum că românii ar vrea de fapt proiectul. Nu m-ați crezut, și ați rămas și cu legea în sertar, și cu Guvernul pe jumătate.

***

CITEȘTE AICI ce a spus Moise Guran, în emisiunea Biziday: ”Mă ofensează gândul că m-ar putea da Ponta afară de undeva”. ”Stelian Tănase a discutat cu Ponta o variantă de închidere a TVR”

***

Telespectatorii îi cer lui Stelian Tănase și Victor Ponta ca emisiunea lui Moise Guran să rămână în grila TVR. SEMNEAZĂ ACUM, AICI! (CLICK)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Domnule Victor Ponta, chiar pleacă Moise Guran de la TVR? Că mai era unul care zicea că pleacă Arafat…

 1. Nicu Gligan

  pentru menținerea în grilă a emisiunii ”Biziday”, realizată de Moise Guran, precum și a emisiunilor ”Vorbește liber”, ”Foc încrucișat” și ”Starea nației”!

  Reply
 2. Elena Anastasrscu

  Imi place Moise Guran pentru ca e un profesionist. Nimeni nu e perfect, dar el, cel putin, incearca! Si ii iese bine! Si e ceea ce de numeste jurnalist responsabil si, atentie!, patriot.
  Bineinteles, asa stand lucrurile, e incomod!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *