Mihai Goțiu

”Domnule Ponta, românii din diaspora nu sunt dușmanii României”. Diaspora Românească Unită, cu membri în zeci de localități din Europa și America, îi solicită premierului să-și retragă declarațiile

Comunitățile românești din douăzeci de orașe din Europa și America reacționează după declarațiile recente ale lui Victor Ponta, care a afirmat, săptămâna trecută, că ”cei mai mari duşmani ai României sunt tot românii, până la urmă, că noi mergem şi spunem în alte ţări că România este o ţară rea, o ţară de infractori, de hoţi”. Conform membrilor comunităților din diaspora care își asumă comunicatul dat publicității în Gazeta Românească, consideră că această declarație ”tinde să ignore și să anuleze toate eforturile făcute de membrii activi ai diasporei române pentru ca țara noastră să fie cunoscută și apreciată pe plan internațional”.

”Desigur, Prim-Ministrul unei țări are dreptul – și toate motivele – să se considere îndreptățit să vorbească în numele țării pe care o reprezintă. Însă percepția noastră despre propria țară depășește cu mult statura domniei-sale și ce poate reprezenta ea. În ciuda celor declarate de domnia sa, românii din diaspora nu numai că nu-și denigrează țara de origine, dar fac eforturi susținute pentru a face cunoscute istoria, cultura și datinile țării lor, țară pe care o iubesc NECONDIȚIONAT și de care sunt mândri. Organizează, cu mari eforturi și fără sprijinul ministerului de resort, activități variate de promovare a Romaniei în lume, desfășoară proiecte de aducere a turiștilor străini în țară, încercând, prin aceasta, să faciliteze accesul direct la realitățile patriei noastre al celor interesati, și să schimbe, astfel, percepția, eventual negativă, asupra țării noastre”, se arată în comunicat.

De asemenea, în această luare de poziție se mai arată că eventuala percepție negativă asupra României și românilor în străinătate este cauzată de acțiunile politicienilor români, dând ca exemplu modificările aduse Codului Penal în decembrie 2013 (care îi imunizează pe parlamentari în fața DNA) sau recenta Ordonanță de Urgență, care suspendă Legea Statutului aleșilor locali pe o perioadă de 45 de zile, pentru a facilita traseismul politic.

”Românii din diaspora consideră că percepția negativă existentă fața de de țara noastră, percepție cu care se confruntă nemijlocit și împotriva căreia luptă în țările în care locuiesc, este determinată cu preponderență de factorul politic din țară. Modificările aduse Codului Penal în decembrie 2013, modificări prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici, nemaiputând fi anchetați de DNA pentru infracțiuni de serviciu (abuz în serviciu, fals, luare de mită, trafic de influență), precum și OUG adoptată joi (28.08.2014), privind migrația primarilor – pentru a da numai câteva exemple – au provocat reacții negative la nivel internațional.”

De asemenea, vinovate de această imagine negativă sunt considerate a fi lipsa de reacție sau reacția tardivă a oficialilor români la campaniile de denigrare ale imigranților, în care aceștia sunt asociați cu categorii infracționale, precum și scandalurile de corupție din România.

Comunicatul este asumat de către membrii grupului “Diaspora Românească Unită” din Bruxelles (Belgia), Milano, Roma (Italia), Madrid (Spania), Paris (Franta), Viena (Austria), Berlin, Köln, Dresda, München (Germania), Londra (Marea Britanie), Toronto, Montréal (Canada), Odense, Thyregod (Danemarca), New York, Chicago, Washington DC (Statele Unite ale Americii), Göteborg, Malmö (Suedia).

Puteți citi comunicatul integral aici.

***

BONUS: Acțiuni comune ale membrilor comunităților românești din diaspora, cu mesaje pentru clasa politică din România.

Foto main: Imagine de la Forumul Diasporei (16 august 2014, FânFest, Roșia Montană)

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “”Domnule Ponta, românii din diaspora nu sunt dușmanii României”. Diaspora Românească Unită, cu membri în zeci de localități din Europa și America, îi solicită premierului să-și retragă declarațiile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *