Mihai Goțiu

Domnule ministru, domnule primar, de unde luăm autorizație de citit? Cărți luate la bulan

Cărți luate la bulan. Nu, nu este o metaforă. S-a întâmplat în decembrie 2010, în timpul marilor proteste studențești din Londra. Tinerii care luptau împotriva scumpirii educației (și nu luptau pentru ei, ci pentru generațiile care veneau după ei – acestora urma să li se aplice legea, nu celor care deja erau studenți) și-au construit scuturi din cărți. Iar forțele de ordine le-au luat la bulan. La modul cel mai propriu. Momentul e descris de Jay Griffits, editorialistă la The Guardian, și a cărei carte, Pip Pip: A Sideways Look at Time, se regăsea printre cele alese drept scut:

”Este un lucru foarte ciudat să mă uit la un polițist care ia la bulan o carte – în special când această carte este de dimensiuni gigantice și este folosită ca un scut. Pe fondul demonstrațiilor studențești, cu fum, incendii și cai de poliție, un grup de studenți din avangardă au făcut machete din diverse cărți, inclusiv Brave New World, lucrări de Ruskin, Joyce, Adorno, Ilich Ivan și propria mea carte, Pip Pip.

(…_ Scrisul radical este adesea prezentat ca fiind o baricadă intelectuală, dar aici, la protest, metafora a devenit realitate. Cărțile nu au fost numai ”pe baricade”, au fost baricade, în spatele cărora studenții se puteau adăposti și înainta, puteau trece peste liniile de poliție în timp ce bastoanele au căzut pe cărți, nu pe demonstranți. Scena a întruchipat ceva profund: oameni care își fac scut din idei, oameni cărora nu le place status-quo-ul și care pot găsi protecție în cuvinte.

În timp ce parlamentarii discută problema dacă banii sunt singurul lucru de valoare, studenții știu că ideile, de asemenea, sunt o resursă prețioasă, și că accesul la idei nu le poate fi refuzat de către oameni care, pentru o generație, au beneficiat enorm de învățământul universitar gratuit. Brave New World descrie o scenă în care copiii sunt condiționați cu șocuri electrice să urască florile și cărțile. Flower-power și puterea cuvântului, două dintre forțele incendiare din spatele evenimentelor din 1968, au fost reluate cu putere pe străzile Londrei de astăzi”.

carti luate la bulan 5Din acel moment, scuturile din cărți (Book Block) au devenit frecvente la protestele studenților în diferite alte orașe din Europa. Și tot frecvent au fost luate la bulan. Trei tineri de la Miliția Spirituală au ales și ei să protesteze pe treptele sediului SRI cu cărți în mână (detalii aici). Cărți la modul cel mai propriu. De data asta au scăpat fără bulan. S-au ales ”doar” cu amendă. Ai carte, ai parte. De amendă. Am privit fotografiile și înregistrările de la protest. Faza în care un jandarm urlă la portavoce cum că ceea ce fac cei trei tineri care citesc Orwell și Foucault nu ar avea autorizație, că nu ar fi declrat că vor să ctească în public, e demnă de Fahrenheit 451.

Cei de la Miliția Spirituală au protestat astăzi în contextul Legilor Big Brother (de înregistrare și urmărire a cartelelor prepay și a accesului în rețelele Wi-fi), dar la fel de bine, ceea ce s-a întâmplat se poate aplica și în legătură cu Legea Educației, schimbată peste noapte. Pentru că problema cea mai mare a modificărilor aduse acestei legi e diluarea calității educației (nu faptul că ar oferi șanse în plus unora mai leneși). Degeaba faci educație, dacă nivelul educației e la cel al jandarmilor care i-au amendat astăzi pe protestatari. Pentru că cel care strigă acolo la microfon că cititul are nevoie de autorizație, are, cu siguranță, BAC-ul luat. Iar șefii lui, cei care au dat ordinul de intervenție și au girat amendarea au diplome de studii universitare. Poate chiar doctorale, că e la modă. Păi ce să te faci, cu o asemenea educație? Să aștepți ziua în care domnii doctori care dau ordinele de prin birouri le vor cere jandarmilor să nu-i mai amendeze pe cei care citesc, ci să pună direct bulanul pe ei?

Iar la final, am o nedumerire, la cine trebuie să depunem cerere de autorizare dacă vrem să citim în spațiul public? E voie să citim orice carte? Putem citi în spațiul public ărți mai groase de o sută de pagini? E obligatoriu să aibă și poze? Mă ajută cineva cu niște răspunsuri? Domnule ministru… domnule primar…? 

militia spirituala orwell 3

Incidenti manifestanti polizia

carti luate la bulan 3

carti luate la bulan 4


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *