Mihai Goțiu

Domnule Iohannis, e timpul primului pas! Pentru lucrul rău făcut și bătaia de joc la adresa protestatarilor, demiteți-l pe Mihalache!

Ideea consultării societății civile de către președintele Klaus Iohannis este bună în sine și ține de esența democrației. Modul în care a fost transpusă în practică a fost lamentabil. Mai întâi e fără rost împărțirea în societate civilă (înțelegând prin asta socieatea civilă instituțională, cea cu acte) și protestatari, de parcă primii n-ar fi și ei în stradă, iar cei din urmă n-ar fi tot societate civilă. Cine are interes să creeze un fals conflict aici? Apoi, a fost formularea conform căreia președintele ”convocă”, în loc să ”invite”. Felicitări tuturor celor care, ca răspuns, l-au invitat (nu l-au convocat) pe domnul președinte în Piața Universității. Oricum, nu m-aș mira ca o asemenea ”convocare” să umple strada din fața Cotroceniului de oameni. Care cu o petiție, care cu un banner sau un slogan, care cu o strigătură, fiecare cu durerea și supărarea lui și, evident, nu dintre cei înscriși oficial. Iar mai apoi totul a culminat cu anunțul făcut pe ultima sută de metri prin care i se solicita societății civile instituționale să se auto-invite la Cotroceni, iar celor din stradă să-și desemneze reprezentanți în câteva ore, urmând ca și dintre aceștia, printr-o metodă de nimeni știută, să fie selectați cei care să participe la consultări.

Era absolut previzibil ce va urma după o asemenea comunicare/organizare din partea Administrației Prezidențiale: o zi pierdută de manifestanți în jurul întrebărilor ”trimitem?”, ”nu trimitem?”, ”e pe bune sau e diversiune și manipulare?”, ”dacă da, pe cine trimitem?”, propuneri, certuri, telefoane, consultări, comentarii online, supărări, împăcări, diversiuni, iar discuții, iar telefoane, iar comentarii pe online. Haos, demobilizare sau măcar irosire de timp și energie. De parcă ar fi posibil ca 60-70.000 de oameni care au ieșit pe străzi în ultimele zile să-și decidă peste noapte 5 ”lideri” și să facă și o listă de revendicări comune!

Au fost toate acestea o diversiune menită să dividă protestatarii și/sau să promoveze falși lideri care să confiște apoi protestele? A fost o simplificare a muncii serviciilor secrete să afle cine sunt liderii informali ai diferitelor grupuri nou apărute la proteste (pentru că e evident că în piețele din București și din țară au ieșit oameni care n-au mai fost până acum la proteste)? Sau, pur și simplu, a fost o imensă gafă? Răspunsul contează în mai mică măsură, pentru că fie că a fost vorba de sabotaj la adresa președintelui, fie de o diversiune împotriva protestatarilor, fie de incompetență crasă, responsabilul pentru ceea ce s-a întâmplat trebuie să răspundă.

Domnule președinte Klaus Iohannis, dacă într-adevăr ați înțeles ce vor oamenii din stradă, atunci știți că s-au săturat și de șmecherii, și de manipulări, și de incompetenți în funcții publice de răspundere. De fiecare în parte și de toate la un loc. Asta nu e România lucrului bine făcut! Și dacă înțelegeți ce vrea strada, cred că înțelegeți că nu se așteaptă să fie făcut responsabil și sancționat acarul Păun, ci cel care răspunde de bunul mers al Cancelariei Administrației Prezidențiale, cea care a gestionat situația. Pentru că m-am săturat de lucrul rău făcut, vă solicit să-l demiteți pe șeful Cancelariei, domnul Dan Mihalache. Oricum, omul are nevoie de odihnă, că a dovedit-o recent, îi faceți un bine și lui, și oamenilor de care și-a bătut joc ieri. Dar dincolo de aceasta, domnule președinte Klaus Iohannis, aveți posibilitatea să faceți dovada că vă doriți în mod real schimbarea României. Acesta ar fi cu adevărat primul pas!

(nota bene: nu reiau acum toate motivele pentru care d-nul Mihalache nici n-ar fi avut ce să caute la Cotroceni, decât, cel mult, ca orice cetățean – dacă l-ar fi propus cineva la adresa consultari@presidency.ro)

***

P.S.: Tot răul spre bine. Ziua pierdută ieri de manifestanți a arătat un lucru: că e nevoie de mărit viteza de organizare și de coagulare. Fie că e vorba de cei care vor să înființeze noi partide, fie de cei care vor întări rândurile societății civile instituționale și de la firul ierbii. Nevoia învață și, mai spre seară, am văzut că au început să apară primele inițiative în acest sens. Se caută (și se găsesc) spații de întâlnire pentru discuții ofline. Se crează grupuri online mai mari sau mai mici. Încep interacțiunile între persoane care nu se cunoșteau până acum. S-a pierdut o zi, dar s-au câștigat multe altele care ar fi trecut fără să înceapă organizarea (poate chiar că ar fi trecut prea multe zile și energia s-ar fi diluat prea mult). Evident, e vorba de organizare nu pentru a găsi lideri și reprezentanți, ci pentru a colabora, pentru a stabili revendicări punctuale, planuri de acțiune pe termen scurt, mediu și lung. Dacă în tot acest proces or să apară și lideri și reprezentanți foarte bine, dar or să apară de la sine, organic, în funcție de energia și competențele fiecăruia (nu de cine are cei mai mulți prieteni pe Facebook), iar dacă n-or să apară nu-i cel mai mare bai.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

40 thoughts on “Domnule Iohannis, e timpul primului pas! Pentru lucrul rău făcut și bătaia de joc la adresa protestatarilor, demiteți-l pe Mihalache!

 1. Nosferatu

  Subscriu. Demiterea dlui Mihalache un semnal clar ca se doreste o altfel de politica , cel putin la nivel prezidential .

  Reply
  • Niculae Lixandru

   Dle Presedinte, Romania curata, cinstita, harnica si priceputa, cere o conducere asemenea ei. Asta este problema. Clasa politica de la 89 la 2015 nu ne reprezinta.

   Reply
  • AlinaP

   Sa nu scapam esentialul din ochii – consilierii sunt angajati pentru a sfatui presedintele. Decizia unei actiuni este datoria, obligatia si responsabilitatea presedintelui. Daca presedintele ar urma numai sfatul consilierului, atunci nu ar avea ce cauta la Cotroceni si consilierul ar trebui sa fie presedinte.
   Presedintele nostru se comporta ca un rege la palat ce-si chiama supusii la discutie – e inacceptabil. Presedintele a fost ales de popor, reprezinta poporul si ar trebui sa fie in mijlocul poporului, nu la palat, atunci cand poporul e la nevoie. Prin felul incompetent cum actioneaza, presedintele Iohanis diminueaza functia pe care o reprezinta. As propune o lege care sa atribuie poporului dreptul la referedum si indepartare a unui presedinte necorespunztor. Asa cum avocatul poporului a fost orice numai avocatul poporului nu, tot asa si presedintele ales sa poata fi demis de societatea civila.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ AlinaP: în cazul de față n-a fost vorba de un ”sfat” – sfatul a fost să se organizeze consultarea publică cu societatea civilă, sfat pe care Iohannis l-a preluat și care e ok; mai departe, de organizarea consultării publice se ocupă cancelaria lui, iar organizarea a fost dezastru

    Reply
    • AlinaP

     Domnule Gotiu, credeti ca presedintele tarii e subordonat cancelariei sale sau invers? Sa nu acuzam o insitutie abstracta de „proasta organizare”. Presedintele tarii a avut toata liberatatea sa actioneze asa cum a crezut de cuviinta. Si iata ca pana la urma, dupa ce a primit invitatia protocolara, a gasit 20 minute din timpul sau pretios sa stea de vorba cu „strada” cum o numeste dansul. Sa vedem ce va face de acum incolo. Sincer insa, dupa um se comporta, nu-mi inspira incredere catusi de putin. Sper din tata inima sa gresesc in aprecierile mele.

     Reply
     • Mihai Gotiu

      @ AlinaP: foarte simplificat: un șef (un președinte) dă o dispoziție; degeaba dispoziția (decizia) e bună, dacă îndeplinirea ei e proastă; în condițiile astea, înseamnă că a făcut o alegere proastă când și-a numit omul responsabil – fiind într-o funcție publică are obligația de a-i cere demisia celui care anu e în stare să ducă o sarcină la bun sfârșit, că nu e doar postul omului în joc, ci destinul unei țări – dacă nu-l schimbă, atunci, da, răspunde și el pentru ceea ce fac subalternii

     • AlinaP

      Cu totul de acord cu dumneavoastra domnule Gotiu. Decizia presedintelui trebuie indeplinita corespunzator de catre cabinet, altfel cabinetul trebuie restructurat. Cabinetul este responsabilitatea presedintelui asa cum spuneti. In cazul discutat insa, nu se pune problema unei decizi pe care altii s-o indeplineasca. De cine depindea coborarea presedintelui de la palat din prima zi de manifestatii in afara de el insusi? Cum l-a oprit cabinetul sa ajunga la manifestanti, sa discute cu ei ore in sir? Nu avea masina la scara pusa la dispozitie de cabinet? Putea sa ia tramvaiul sau autobuzul sau un taxi. Premierul Trudeau merge pe jos sau cu metroul fara insotitori, fara coloana oficiala.

     • Mihai Gotiu

      @ Alina P. sunt două lucruri diferite – 1) ce spuneți e o întâlnire (nu consultare) cu oamenii din piață – e o chestiune de imagine și de transmis un mesaj, că președintelui îi pasă și îi susține pe oameni (practic, la un nivel simbolic, le legitimează protestul), dar și dacă ar fi ascultat ce ar fi spus 100 de oameni din piață, tot nu ar fi fost consultare 2) consultare publică faci pe baza unor criterii – vrei să afli opinii avizate și independente despre legi electorale, chemi ong-urile care au de ani de zile treabă cu asta; te interesează ce se întâmplă cu pădurile – chemi ong-urile de mediu șamd; vrei o propunere de premier – chemi pe cei specializați în politici publice etc. – în cazul ăsta, tu le spui consilierilor ce dorești și e treaba lor să afle cine are expertiză în domeniu, pe cine invită, să nu inviți în aceeași zi cu consultarea (că din start ai exclus vreo 90% dintre cetățenii care nu stau în București, iar dacă se mai întâmplă și într-o zi lucrătoare, nici pe cei din București nu te poți baza) etc. – asta e treaba cancelariei, nu a preșdintelui

 2. misu

  Ar fi frumos sa-si dea si nesimtitul adormit demisia. Ar mai fi frumos si sa aflam ce fapte de vitejie facute cu repetitie au dus la decorarea secretarei lui Oprea. Au vreo semnificatie insemnele alea ale statului ori le dam asa la misto ca LIKE-ul de pe facebook. Ori, ce naiba a stat in spatele decretului cu revolutionarii astia noi aparuti dupa 26 de ani de la revolutie de parca n-ar fi destui escroci?

  Reply
 3. paul

  da este timpul ca societatea civila sa renasca, sa se structureze intr-un partid civic, a fos PAC-ul dar l-au omorat ambitiile si orgoliile unor lideri, revendicarile pietei Universitatii sunt corecte, dar va trebuie lideri credibili, nu fosti basisti care pozeaza in mari personalitati civice, exista riscul sa fiti manipulati si inflitrati, am auzit ca a fost practic gonit din piata Craciun de oamenii lui Neamtu sub pretextul ca ar fi agent rus sau agent acoperit, cred ca sunt intoxicari, iar o persoana ca Neamtu nu are nici un fel de credibilitate, un nou guvern trebuie format cat mai rapid, poate nu se stie ca nu avem buget pentru anul viitor, situatia caldurii este incerta in capitala iar continuarea manifestatiilor de strada poate avea efecte economice si financiare catastrofale, atentie nu ne putem juca cu soarta tarii si cu situatia economiei, de abia ne revenisem dupa criza si jaful facut in timpul ei!

  Reply
 4. George Petrineanu

  Acest Mihalache a fost discutat de la început ca fiind nepotrivit. A fost printre primele dezamagiri pe care le-a livrat Johannis pastrindu-l. Acum e ceasul al 12-lea trecut.

  Reply
 5. Oltean Ioan

  Au fost la cotroceni repr. ai societatii civile care in trecut au militat si sustinut ingradirea unor drepturi civile . Daca au facut-o din convingere sau din interese ( pt. a fi vazuti de putere ) ,nu pot , nu au dreptul sa reprezinte societatea civila . Faceti un tablou cu toate aceste ong.-uri care se erijeaza in repr . ai societatii civile pt. a fi cunoscute si eliminate cele care deturneaza ideea de societate civila .

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Oltean Ioan: îmi pare bine că sunteți un cetățean informat :) ; ”societatea civilă convenabilă” este, într-adevăr o problemă (cu mențiunea că nu toți cei care au fost la Cotroceni intră în această categorie – au fost și oameni onești), și va veni și vremea unei asemenea analize; momentan însă nu cred că e o prioritate zero – din punctul meu de vedere, prioritatea maximă a momentului e să-i ajuți pe cei care sunt în stradă să se organizeze, să se asocieze (în partide sau în grupuri informale sau ong-uri, în funcție de opțiuni) pentru a nu pierde această energie care, zic eu, într-adevăr are puterea să schimbe România

   Reply
 6. Enache

  Se pare că acest individ este eminența cenușie a cotroceniului, s-a făcut indispensabil acolo și va fi extrem de greu să fie urnit. El face jocurile.

  Reply
 7. brod

  domnule Goțiu, probabil că Dan Mihalache și restul intră în sfera lucrului (un anumit lucru!:)) bine făcut.

  Reply
 8. Octavian Duliu

  Si comentariile de amatori, de timpul „sa-mi dau cu parerea” sunt de asemenea binevenite. Dar nu impresiile sau parerile sau ranchiunile personale fac in final „lucrul bine facut”.

  Tou fronimiu ligo adica Inteleptilor putin.

  Reply
 9. Gelu

  Din pacate, exista un sabotor la Adm Prezidentiala, dar nu prea cred ca e Mihalache. mai degraba consilierul pe politica Laurentiu Stefan Scalat care a organizat si discutiiel electorale din primavara, care nu au facut decat sa consfinteasca blatul liberal-pesedist. Pentru ca nu din intamplare sorin ionita, care bestelea pe hipsteri cum ii venea la gura si inca vreo doua oengeuri basiste au fost in capul listei, cum au fost si cand na Pippidi l-a admonestat public pe Basescu. O iau ca pe un semnal ca daca Romania Curata nu il mai sustine pe Iohannis cum o facea acum un an o sa va divida, imparta, etc. Iar groaza lor cea mare e ca dna Pippidi se va decide sa faca partid, ceea ce din pacate asteptam demult si tot nu se intampa, din Romania curata. Deci asteptati-va la rafale anticipate.

  Reply
 10. marcks

  Da,acest Mihalache nu are ce cauta in echipa D-vs de la Cotroceni,de fapt nu cred ca vreunu din alegatorii si sustinatorii Dvs isi poate explica ce cauta acest Mihalache acolo,si a cui interese le prezinta el.Daca la-ti demite ati demonstra cu adevarat ca tineti seama si de vocea strazi si a votantilor Dvs.

  Reply
 11. Pascalau Gheorghe

  Domnule Gotiu,

  Daca o tineti langa cu ,,revolutia permanenta” va epuizati capitalul de simpatie si solidaritate. Pana acum ati facut o treaba excelenta. Vad ca societatea civila nu a pregatit o lista cu revendicari coerente si rezonabile (si un calendar de aplicare). Orgolii la fel de mari ca-n lumea politica. La romani, orice minune tine trei zile. Si daca orice prostie, zbierata cat mai tare, devine vocea strazii, sa nu ne miram ca aceiasi politicieni mizerabili vin la putere din nou.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Pascalau Gheorghe: jobul meu nu e să fiu simpatic, dimpotrivă să fiu atent când există prea mult consens dacă totul e ok; din păcate nu pot spune asta în cazul de față; critica puterii e, prin natura ei, o activitatea antipatică (că cine ajunge la Putere e, evident, cel puțin la început, simpatizat de mulți) ; în fine, când scriam acum un an de ce votez Iohannis am promis un lucru – că voi fi primul lui critic dacă va câștiga

   Reply
 12. DanTM

  N-o să-l dea afară. I-a ignorat, pe bună dreptate, pe cei care îl somau să facă același lucru anul trecut (Liicheanu și mulți alți băsiști), o să ignore și somația de acum, a unor Mioc sau Goțiu. Relax!

  Reply
 13. HOMOROCEANUA DRAIN CAMIL

  principiul transparentei
  Principiu ce trebuie respectat in aplicarea Legii 544/2001 si prin care autoritatile si institutiile publice au obligatia sa isi desfasoare activitatea intr-o maniera deschisa fata de public, in care accesul liber si neingradit la informatiile de interes public sa constituie regula, iar limitarea accesului la informatie sa constituie exceptia, in conditiile legii.
  (Art. 2 Lit. a Norma metodologica de aplicare a Legii 544/2001)

  Reply
 14. misu

  si totusi
  de ce s-a iscat atata furtuna din cauza unor consultari? lucrurile nu trebuie amestecate. iohanis e de cealalta parte si incearca si el sa gaseasca solutii. solutii pentru el, pentru partind, nu conteaza. cei care au fost invitati si n-au mers au gresit. strada, societatea civila, trebuie sa-si stabileasca tinte clare pe care sa le comunice si sa si le urmeze. politicienii trebuie sa gaseasca solutii proprii. daca politicienii actuali vor fi inteligenti vor continua, daca nu nu. eu am mari asteptari de la miscarile astea. abia astept sa iau de guler niste nesimtiti de la protectia consumatorului de la valcea ori coruptii din consiliul judetean care au favorizat o firma de transport persoane sa castige aproape tot judetul si sa umileasca populatia. si sa nu uit de primaria care a dat contractul de gunoi unei firme care nu indeplineste conditiile caietului de sarcini atat de evident ca-mi vine sa injur si DNA-ul care parca nu mai vede altceva decat udrea.

  Reply
 15. Paul

  Dl Presedinte Iohannis trebuie sa fie mai spontan in luarea deciziilor.Mihalache s-a dovedit a fi nociv in echipa sa si se pare ca nu numai Mihalache.Evenimentele din ultima saptamana sunt mult mai complexe si nu se rezuma numai la numirea unui nou guvern.Marea ceriza a societatii romanesti cere reformularea Constitutiei si a Codului Penal,reformarea clasei politice si a Codului de conduita sociala si morala,precum si regandirea organizarii si dezvoltarii durabile a economiei romanesti.JUSTITIA trebuie sa fie DURA, DREAPTA,iar actul de justitie sa nu se mai mimeze.Eliminarea pedepselor cu suspendare care ne arunca societatea in derizoriu…Si atentie la ce se intampla in manifestarile din strada,pentru ca in randurile protestatarilor s-au infiltrat agenti destabilizatori formati din tinerii PSD-isti si alti tineri mercenari !

  Reply
 16. Hermandecrocu

  Dupa parerea mea,societatea civila trebuie sa se organizeze altfel,nu prin presiuni de strada se pot rezolva marile probleme ale societatii,nu de partide in plus are nevoie Romania, dimpotriva restructurarea celor existente incat sa se contureze bine optiunile societatii,de dreapta,de stanga sau moderati,care sa se conscare in scopul progresului economic si a bunaistarii cetatenilor.Societatea civila este datoare sa-si afle potentiali reprezentanti care sa fie alesi in parlament unde acestia sa dea un aspect de lege optiunilor societatii.Pentru a avea un parlament pe care-l dorim,mare atentie la cei care au intentia sa candideze iar votul nostru pentru ei sa nu fie superficial,avand credinta ca in acel moment de rascruce al alegerilor am pasit pe un drum nou.Altfel ramanerea pe loc continua la nesfarsit.Onoare manifestantilor care au avut curajul sa infrunte inertia clasei politice actuale,careia sa-i pretinda trezirea din somnul letargic ce dureaza de un sfert de secol!

  Reply
 17. Paul

  …Si inca ceva: sa se bata fierul cat este cald.Daca se vor tergiversa consultarile multa vreme,tinerii contestatari nu vor sta mobilizati pana vor imbatrani.Dl Iohannis trebuie sa fie operativ.

  Reply
 18. Tomnitza Florescu

  Domnului Iohannis ii este frica de oameni si de presa, caci altfel cum sa spui ca nu anunti cand te duci ca sa nu faci un „eveniment de presa” … cand toata tara asteapta sa vada ce decide dumnealui … si apoi, cat trebuie sa stea lumea in piete pana se hotaraste dansul sa vina …
  Trist de tot … oare ce mai asteptam de la acest presedinte ????

  Reply
  • puiu ana

   eu am incredere in acest presedinte,doar ca trebuie rabdare din partea celor care vor schimbarea peste noapte…

   Reply
 19. Florina

  Domnul Iohannis va trebui sa iasa cat de curand in Piata Universitatii, asa cum se asteapta de la un Presedinte care a fost ales sa reprezinte poporul, acum nemultumit…are o responsabilitate in fata poporului , pentru care a depus juramint si trebuie s-o onoreze. Daca trebuie sa faca curatenie in Guvern, nu sunt necesare „convocari” ale reprezentantilor celor care au iesit in strada sa protesteze… stie ce are de facut si s-o faca

  Reply
 20. Zăgan Vichente

  Cu STRADA este f.greu de vorbit căci chiat atunci când Preşedintele a fost în piaţă erea inconjureat decca 40 de boguarzi înbracaţi şi mascaţi poarcă ar fi manifestanţi din stradă, orie ei erau oamni puterii li îl apărau pe Preşedinte aş că acesta nu a putut vorbi prea mult cu adveăraţii manifestanţi din STRADĂ.
  Pe viitor ar trebui selectaţi din stradă anumite persoane bine pregătite neutre cu studiii adcevate care să fie aleşi de Preşedinteşi de Primi ministru nou al ţării pentru comvorbiri în felul acesta evităm greşelile ce se pot face în numirea noului guvern tehnocrat ca strda să nu ia d in nou sloganurile strigate atâtea zile la rând.

  Reply
 21. Terzi Petre

  Asa este d-le Gotiu, nu trebuie sa ramanem in expectativa ! Chiar asa de neinlocuit este acest Mihalache ? Asa este, „sistemul va musca veninos” ! Dar si serpii veninosi pot fi invinsi si chiar omorati daca nu fug la timp ! Natia romana a fost muscata, repetat, fara a se putea regenera intre muscaturi. Prima muscatura a fost cea hitlerista, urmata imediat de cea stalinista, iar dupa o prea scurta acalmie, a urmat cea ceausista ( o varianta mai lasciva decat cea stalinista). Si cand poporul roman zarise un luminos dec. 1989, in care sa nu mai misune taratoare veninoase, am fost muscati de unul mult mai pervers si cu actiune prelungita, cea iliesciana. Dupa atatea muscaturi succesive, totusi partea curata a natiunii romane mai supravetuieste. Acum tratamentul antiveninos a UE si NATO, se dovedeste a fi prea lent si insotit uneori de reactii adverese care se dovedesc si acum destul de periculoase. Primul sacrificat dupa ’ 89 a fost seniorul Coposu, apoi a urmat Ratiu, dupa care Constantinescu, si ultimul cu cel mai dur supliciu, Basescu, care a trebuit sa sufere doua „rastigniri”, si dupa fiecare a „inviat”. Culmea este ca, simt ca acum se cauta a se justifica o noua „rastignire” drept pedeapsa la cele doua „invieri” ! Sa-si apere mandatele, etc,etc. !! Parca este prea de tot ! Daca traim intradevar, in „gradina Maicii Domnului” asa ceva nu ar trebui sa se intample ! Eu am totusi speranta ca Dumnezeu nu a uitat de Romania ! Daca Presedintele Iohannis, si colaboratorii sai, nu vor face un plan de destructurare a acestei practici, care mi se pare a fi fost „cancerul” mediului de afaceri, fundamentat de Ion Iliescu, cel mai vizibil in acest scandal, presa libera ar fi trebuit sa nu permita abaterea atentiei de la marea frauda, cu implicari catastrofale fata de intreaga clasa politica, securisto-bolsevica instalata meticulous de camarila lui Iliescu, pentru asa zisa „construire a unor oameni de afaceri autohtoni” din esaloanele 2 si 3, ale PCR, prin implicarea generalizata in activitati ilegale de „capitalism de cumetrie” care are la baza coruptia generalizata. Daca o actiune de curatire promise de noul Presedinte Iohannis, va reusi, atunci Romania, va porni pe drumul, prosperitatii, alaturi de celelalte tari membre al UE. Altfel, iesirea la liman se va amana pentru multi ani ! Romania curata mai poate astepta ?

  Reply
 22. Giuc

  In aceasta problema sunt multe de spus.Strada cu ” ONG”urile pe post de dirijor ,nu sunt o solutie.O manifestatie trebuie sa aiva un lider cunoscut de manifestanti.In problema PASILOR ,presedintele nu a specificat directia in care se fac si se pare ca „pas cu pas ” mergem din rau in mai rau. Pasul cu „tehnocratii ” a fost f gresit.Eu consider ca una din gresel;ile care duc la coruptie este SECRETUL operatiunilor. Privatizari secrete,vanzari de active ale statului ,puse la secret,contracte secrete ,etc.Ar fi bine ca tot ceia ce este proprietatea statului si tot ce inseamna banii tarii , sa nu poata fi pus la secret.Singurele actiuni care ar trebui secretizate sa fie cele privind siguranta nationala si CSAT-ul.Deasemeni,toate contractele cu statul sa fie publice cu valoare lucrari,termene de executie,garantii si penalizari pt nerespectari si cu numar de controale privind calitatea .Ce a fost la noi se numeste JAF si astfel de persoane ar trebui judecate la URGENTA si priponiti nu lasati liberi ani de zile sa isi aranjeze afacerile. Citi-ti despre Islanda ,un exemplu de democratie.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *