Mihai Goțiu

Domnilor Cioloș și Iohannis, poftim Cultură! Mesajele impresionante ale susținătorilor ministrului demisionar Vlad Alexandrescu

Peste 1.500 de semnături s-au strâns în prima zi pe petiția online pentru susținerea ministrului demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu (de asemenea, tot online, într-un document google cu conținut similar, s-au adunat aproximativ 1.300 de semnături, cu mențiunea că unele semnături apar pe ambele liste). Un prim aspect impresionat al unei asemenea susțineri este faptul că semnatarii se numără din domenii extrem de diverse: regizori de film și teatru, producători, actori, arhitecți, operatori culturali independenți, poeți, prozatori, jurnaliști, cadre universitare, membri ai unor ong-uri active, activiști de mediu, artiști plastici și designeri, muzicieni, manageri de spații care găzduiesc evenimente culturale, critici literari, de teatru și/sau film, editori și, pur și simplu, beneficiari direcți ai produselor culturale. Numele de mai jos (într-o selecție aleatorie) reprezintă, de fapt, cea mai activă parte a culturii independente din ultimii ani, dar și cea mai activă parte a societății civile din ultimii ani.

Domnul Dacian Cioloș (dar, mai ales, președintele Klaus Iohannis, unul dintre criticii duri ai ministrului Vlad Alexandrescu în scandalul de la Operă) ar trebui să fie atenți la un lucru: de o astfel de susținere publică pentru un membru al Guvernului s-a mai bucurat doar Raed Arafat, la începutul anului 2012! Nu e deloc întâmplător că numele celor care au creat evenimentul de pe Facebook de mobilizare la primul protest din acea iarnă (de pe 11 ianuarie 2012, de la Cluj) se află pe lista de semnături de susținere a lui Vlad Alexandrescu. Dincolo de semnături, premierul și președintele României ar trebui să citească și mesajele care au însoțit semnăturile (o selecție mai jos, toate mesajele aici). Domnule premier Cioloș, domnule președinte Iohannis, despre câți miniștri sau alți înalți demnitari credeți că oamenii (îndeosebi cei din domeniile respectivului minister) au o asemenea opinie? Sunteți siguri că Vlad Alexandrescu trebuie să plece? Este așa greu să-l convingeți să se întoarcă?

Gianina Cărbunariu, Bogdan Iancu, Ada Solomon, Raluca Munteanu, Andra Matzal, Corina Bucea, Alex Tocilescu, Dan Lungu, Cristina Bodnărescu, Miki Braniște, Adrian Sitaru, Carmen Coțofana, Bogdan Georgescu, Iulia Rugina, Cosmin Bumbuț, Tudor Chirilă, T.O. Bobe, Silviu Lupescu, Marius Lazăr, Vava Ștefănescu, Ștefan Bâlici, Radu Jude, Liviu Ornea, Radu Niciporuc, Voicu Rădescu, Delia Mihalache, Cosmin Manolescu, Luminița Dejeu, Alexandrina Dinga, Ioana Bot, Michael Haulică, Mona Nicoară, Lia și Dan Perjovschi, Mihai Goțiu, Armand Gosu, Luminița Marcu, Andrei Gorzo, Călin Dejeu, Alexandru Bodnar, Alexandru Solomon, Oana Pellea, Lidia Bodea, Marius Diaconescu, Miruna Runcan, Maria Cernat, Virgil Apostol, Rarița Zbranca, Dragoș Ciuparu, Laura Panait, Cristina Modreanu, Alina Mungiu-Pippidi, Andrei Pippidi, Radu Vancu, Iulia Popovici, Carmen Mușat, Niculae Rădulescu-Dobrogea, Harry Tavitian, Cristina Oancea, Mircea Kivu, Cezar Paul-Bădescu, Vitalie Ciobanu, Dumitru-Cornel Vîlcu, Șerban Sturdza, Claudia Apostol, Alexandru Binescu, Ionuț Brigle, Andreea Duminicioiu, Anca Oroveanu, Cristian Lupșa, Cristian Neagoe, Luiza Vasiliu, Alexandra Pirici, Gabriel Sandu, Farid Fairuz, Vlad Petri, Andrei Șerban, Horia Oniță, Mircea Cărtărescu.

selecție din lista celor care au semnat petiția online și/sau scrisoarea de susținere a lui Vlad Alexandrescu

***

Selecție din mesajele care au însoțit semnăturile de susținere pentru Vlad Alexandrescu (alte mesaje aici)

Actualul ministru este singurul care a facut si face ceva ptr cultura acestei tari si pentru oamenii care vor o schimbare de atitudine! Ar fi mare pacat sa demisioneze sau lasat sa demisioneze, mentalitatile comuniste, prafuite si invechite ar invinge!

Vlad Alexandrescu este primul ministru care incearca sa schimbe inertia mediocritatii in care se adancisera institutiile din subordinea Ministerului Culturii. Primul ministru al culturii care propune dezbateri bazate pe argumente rationale, nu pe pasiuni, ego, emotii, spre incurajarea productiei culturale performante si consumului cat mai larg.  Este unul dintre cei mai valorosi ministri ai cabinetului actual. Reconsiderati!

Caramitru ar cam trebui sa cam taca datorita prostiilor lui cand era ministru. Un bun actor dar un prost politician.

O mare greşeală şi o bilă neagră pentru Dacian Cioloş! Pe scurt, o pierdere pentru România actuală, a demonstrat că-i pasă, se implică şi poate găsi soluţii!

Domnule Ciolos, aveati si Dv. un ministru bun si l-ati demis. Bine ca ii tineti pe Toba si Curaj….Care sunt motivele? Sper sa nu fiti de mamaliga si sa aveti curajul sa mentineti unul din putinii oameni care chiar au facut ceva pentru cultura, aflandu-se in fruntea acestui minister.

Avem in sfârșit un ministru al culturii care incearca să miste dinozaurii, hotii si incompetentii din sistem si il pierdem? Nu e perfect, dar e preferabil celor care nu au încercat nimic, cei care si-au folosit functia in interes personal. Sau au aratat dezinteres si lipsa de viziune.

Cel mai bun ministru al Culturii de după 90/ E musai să rămână!

Dorim revenirea lui Vlad Alexandrescu la conducerea Min. Culturii. Reprezintă singura șansă pe termen scurt pt salvarea patrimoniului

D-l Vlad Alexandrescu si-a demonstrat competentele cu asupra de masura in scurtul timp in care a condus Ministerul Culturii. Demiterea dumnealui nu va rezolva problema Operei Nationale. Pastrarea dumnealui in functie, pe de alta parte, poate va reusi acest lucru.

Dl. Vlad Alexandrescu este primul Ministru al Culturii din ultimii zece ani care a incercat sa sprijine direct cultura vie, sa opreasca distrugerea patrimoniului, sa reformeze institutiile publice si sa ofere o sansa sectorului cultural independent. Prin demisia/demiterea lui, sectorul cultural si societatea romaneasca in asamblu pierd enorm. O mare gresela politica dl. Ciolos si un pas inapoi al Romaniei.

Vlad Alexandrescu primul ministru al culturii in Romania, care a luat in serios domeniul cinematografiei romanesti, o parte a culturii romanesti, care a adus notorietate tarii in ultimii 16 ani. Ministrul culturii a adunat o echipa in jurul lui, si in 5 luni a reusit sa scaneze acest domeniu, au inceput sa faca un prim diagnostic al sistemului, care rancezeste de 26 de ani, si urma sa faca interventiile absolut necesare pentru a elimina tumorile care au impanzit tot sistemul, si sa refaca tot sistemul pe baza unui parteneriat cu institutiile omologe din Franta. Acest lucru s-a intimplat in timp record de 5 luni. Nici un ministru al culturii in Romania niciodata, nici macar nu a avut intentia nici macar sa inceapa acest lucru in 26 de ani. Este mare pacat ca nu a reusit sa puna in aplicare acest demers inceput. Oricum este un mare castig, faptul, ca a aratat care este directia, si faptul, ca este posibil sa se implineasca refacerea sistemului.

Vlad Alexandrescu a fost singurul care a făcut paşi concreţi pentru salvarea Roşiei Montane si indepartarea lui ar fi o greseala.

Daca totusi ii lasam pe nenorociti sa faca ce vor in tara nu avem voie sa nu ii lasam si sustine pe cei capabili si angajati sa-si realizeze proiectele!

Vlad Alexandrescu a fost de departe cel mai bun ministru din guvernul Ciolos. Corect, deschis, vizionar, eficient, transparent si dornic de comunicare. Pierderea lui va fi, probabil, ireparabila. Va multumesc pentru tot ce ati facut, Domnule Ministru.

Pentru ca avem nevoie in Romania de o cultural progresiva, sustinuta de oameni capabili sa indeplineasca eficient obiective reale, care sustin inovatia, identitatea si standardele inalte de calitate artistica printr-o dezvoltare organica ce va rezulta beneficii pe termen lung.

Vlad Alexandrescu este cel mai bun Ministru al Culturii pe care l-a avut Romania de foarte multa vreme. Initiativele lui au urmarit schimbari in privinta modului de alegere a managerilor institutiilor culturale de stat , restaurarea/mentinerea/protejarea patrimoiniului cultural, reluarea legaturilor culturale sau crearea unora noi.
faptul ca i s-a solicitat demisia este, in primul rand, o dovada de prostie si, apoi, o dovada a rezistentei la schimbare a dinozaurilor de teapa lui Caramitru

Domnul Vlad Alexandrescu, aflat la conducerea Ministerului Culturii, reprezintă singura noastra sansa pentru salvarea patrimoniului national, a cinematografiei romanesti si singurul Ministru al Culturii care a facut ceva pentru salvarea Rosiei Montane.

D. Vlad Alexandrescu a dovedit cea mai promptă implicare în protecția patrimoniului și deschidere către sectorul independent.

Trebuie sa sustinem in fruntea ministerelor oameni care chiar lupta cu un sistem si metehnele lui! Iar domnul Alexandrescu a demonstrat ca merita aprecierea si sustinerea noastra!

Demis pentru ce? Pentru ca e singurul Ministru al Culturii atasat proiectului de salvare a Rosiei Montane? Aveti altceva de gand ? Ciolos, nu te juca cu focul!

Nu e normal să fie îndepărtați de la putere puținii oameni care chiar au viziune si voința de a face realmente ceva!

Vlad Alexandrescu a făcut lucruri extraordinare în atât de puțin timp. Am mai spus-o. M-am temut că nu va ține mult minunea, că drumul spre normalitate îi va deranja prea tare pe unii și că aceștia vor aștepta un moment prielnic atacului. Am avut, din păcate, dreptate. Acest moment a fost scandalul de la Operă. Nici vorbă ca scandalul în cauză să fi fost motivul principal al atacului, până acum însă, în legătură cu celelalte lucruri făcute de Vlad Alexandrescu, „lupii” n-au putut sări pe pradă. Cam asta e, l-au așteptat la cotitură. Păcat, mare păcat!

A salvat Roșia Montana pentru care au ieșit in strada zeci de mii de oameni. A dovedit ca înțelege clar valoarea patrimoniului si dorește sa se lupte pentru a-l salva.

Am apreciat pozitia D.lui Vlad Alexandrescu si solutia pentru a pastra „Cumintenia Pamantului” in beneficiul marelui public.

Pentru ca un adevarat ministru al culturii sa stie ca actiunea lui a avut efect! pentru ca un prim ministru sa stie ca u s-a inselat cind l-a propus si ca a cedat prea usor cind l-a impins spre demisie! Pentru ca lucrurile s-au schimbat in Romania!

***

Citește aici și semnează Scrisoarea de susținere a lui Vlad Alexandrescu ca ministru al Culturii. Petiția online – aici.

Transmite și tu un mesaj de susținere pentru Vlad Alexandrescu! O poți face și mai jos, la secțiunea ”comentarii”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Domnilor Cioloș și Iohannis, poftim Cultură! Mesajele impresionante ale susținătorilor ministrului demisionar Vlad Alexandrescu

 1. Stefan Marincea

  Domnule Minsistru,
  Va sustin si va apreciez. V-ati facut datoria si v-ati lovit de sistemul corupt. Nu sunteti primul, dar vizibilitatea faptelor dumneavoastra este uriasa in diaspora. Suntem alaturi de dumneavoastra in apararea patrimoniului cultural national. Decontul va fi dur pentru adevaratii autori ai destituirii dumneavoastra. Avem incredere!

  Reply
 2. Vocea Negustorului

  Am crezut ca daca vine domnul Ciolos scapam de politicieni,
  Dar m-am inselat. Cu siguranta se doreste acest post pentru o noua figura politica.
  Domnul ministru Vlad Alexandrescu nu a terminat de finalizat solicitarile legate de distrugerea monumentului „Cruce 1877” pe care cu rabdare le-a gestionat. Este printre cei care se implica corect in astfel de cazuri. Cred ca mai are multe de facut. Lasa-ti oamenii sa lucreze cu oamenii si nu readuce-ti vrajba in cultura.

  Reply
 3. Tudor Ilie

  Dl. Alexandrescu este un om cum cit mai multi ar trebui sa fie. Problema sa a fost ca nu a reusit sa rezolve criza de la Opera. Tehnic, pentru ca este vorba despre contracte.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *