Romania Curată

”Doi și-un sfert” se militarizează și trece de la Ministerul de Interne sub controlul Parlamentului

Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, prin ordonanță de urgență, desfiinţarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI, fosta UM 0215, cunoscută și ca „Doi și-un sfert”) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi, totodată, înfiinţarea unei Direcţii Generale de Protecţie Internă, anunță Mediafax. Noua structură va fi pusă sub control parlamentar, asemenea celorlalte servicii de informații.

„Creăm, practic, pentru prima oară, un cadru juridic clar pentru funcționarea acestei structuri”, a explicat ministrul de Interne Dragoș Tudorache, care a precizat că personalul care va lucra în această structură va fi în mare parte militar. Potrivit acestuia schimbarea a „reieșit din realitățile apărute în decursul timpului și, mai ales, în acest an în ceea ce privește funcționarea acestei structuri”.

„În ultima perioadă această structură și-a pierdut foarte mult din credibilitate atât în extern, cât și în intern (…) Mai ales în acest an, se știe foarte bine dosarul de la DNA în ceea ce privește modul în care fondurile operative ale structurii DIPI au fost folosite. Toate aceste lucruri au dus la sincope de interacțiune, de funcționare, de cooperare între structura Ministerului de Interne și ( …) ceilalți parteneri instituționali cu care ar trebui să lucreze și acest lucru trebuia reglat de urgență (…) Aspectul caracterului militar ține și el de această nevoie de credibilizare și de coerență”, a spus Tudorache.

„Am vorbit deja în ultimele săptămâni foarte mult pe tema delimitării foarte clare a competențelor structurii de protecție internă a Ministerului de Interne, în ceea ce privește strict activitățile, personalul, misiunile, patrimoniul și informațiile, sistemele IT pe care le gestionează ministerul. Este un element foarte important, pentru că acest lucru elimină suprapunerile care existau (…) în competența structurii, așa cum exista ea până acum, în Ministerul de Interne, și alte structuri ale statului, în speță Serviciul Român de Informații, în ceea ce privește relaționarea cu instituții din afara ministerului, dar și suprapuneri în activitatea acestei structuri cu alte structuri din cadrul Ministerului de Interne, în speță Poliția Română și Direcția Generală Anticorupție”, a explicat ministrul Afacerilor Interne, citat de Agerpres.

Tudorache spune că va exista „un control parlamentar pasiv, prin faptul că (…) ministrul de resort este chemat în Parlament să dea raportul asupra activităților noii structuri atunci când i se cere”, dar Parlamentul va putea și să realizeze mecanisme de auditare a acestei structuri, așa cum o face pentru celelalte servicii de informații ale statului.

Ministrul a precizat că transferul de responsabilitate între DIPI și noua structură se va face în perioada următoare, iar numele noului comandant va fi anunțat în cel mult două săptămâni.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “”Doi și-un sfert” se militarizează și trece de la Ministerul de Interne sub controlul Parlamentului

  1. marius

    E cazul sa redevina la fosta titulatura: Securitatea Municipiului Bucuresti… aia care au fost in prima linie la omoruri in 21 decembrie

    Reply
  2. gigi

    Da, ne am lămurit cu tehnocratii. Când altii lupta sa civilizeze serviciile, la noi singura garantie e data de militarizare. Brava!

    Reply
  3. ??????

    Oare de ce sa mai fie si un serviciu militarizat al politiei, de protectie interna, atata vreme cat astia au chestori coamndanti care sa verifice activitatea subordonatilor si mai exista si un SRI care ar putea verifica cum isi fac treaba astia de prin politie ?

    Reply
  4. ??????

    Considerati ca de cand fu nea Gabriel Oprea ministru de interne si vicepremier cu probleme de securitate nationala ar fi aparut si la astia ideea ca ar fi bine sa fie si „militarizati” ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *