Mihai Goțiu

DOCUMENTE: În care se arată cum Schweighofer poate oferi BONUSURI pentru lemnul cumpărat fără acte în regulă, sub titlul aparent de ”penalități”!

Un contract standard de livrare de lemn al companiei Schweighofer Holzindustrie (din anul 2012), făcut public pe de-clic.ro (aici), arată cum firma oferea bonusuri pentru lemnul cumpărat care nu avea acte în regulă sub titlul de ”penalități”!

Ce scrie în contractul făcut public pe de-clic.ro:

Proveniența: Vânzătorul este obligat să respecte legile cu privință la proveniența și transportul materialului lemnos.

În cazul necompletării corecte a documentelor de proveniență și a documentelor contabile cumpărătorul își asumă dreptul de a cere despăgubiri în cazul unor daune rezultate. În cazul în care se dovedește că proveniența masei lemnoase este în realitate alta decât cea înscrisă pe aviz, cumpărătorul are dreptul de a calcula penalități de 35 RON/mc pentru cantitatea livrată în luna respectivă.

clauza schweighofer

Ce înseamnă asta:

Clauza prinvind obligația vânzătorului de a reaspecta legile este superfluă: această obligație există și fără a fi trecută în contract.

Așa-zisele ”penalități” sunt partea cea mai interesantă. În mod normal, dacă s-ar dovedi că lemnul livrat către Schweighofer ar fi fost tăiat ilegal, furat etc., Schweighofer ar pierde dreptul de proprietate asupra acestuia (în favoarea proprietarului de drept). Conform dreptului civil, într-o astfel de situație, vânzătorul ar avea obligația să-l despăgubească integral pe cumpărător (e ceea ce se numește garanția de evicțiune), la care s-ar adăuga plata unor eventuale alte daune rezultate din asta. Garanția de evicțiune poate fi însă micșorată sau chiar eliminată prin acordul părților, ceea ce se și întâmplă în cazul contractului de față. Ceea ce în contract e denumit ca fiind ”penalitate”, este, de fapt, un bonus!

contract schweighoferPriviți prețurile per mc din contract. În funcție de calitatea lemnului livrat, cei 35 de lei/mc (denumit ca fiind ”penalități”) reprezintă, în medie, undeva pe la 10% din preț. Așadar, din condei, în contract se arată că în cazul în care se dovedește că proveniența lemnului nu era legală (iar compania ar risca să piardă lemnul respectiv), vânzătorului îi este garantat că va rămâne cu aproximativ 90% din prețul primit, deși, în lipsa clauzei în discuție, ar trebui să-i returneze cumpărătorului prețul intregral! Spuneți și d-voastră dacă aceasta este o penalitate sau un bonus?

Trageți și d-voastră concluzia cât de corecte (sau mincinoase) sunt declarațiile Directorului Executiv (CEO) al companiei, Gerald Schweighofer, făcute după dezvăluirile recente ale EIA: „Noi prelucrăm doar lemn cu documente de proveniență legală. Pentru a garanta aceasta, am creat proceduri și sisteme de control și monitorizare eficiente. În momentul livrării la poarta fabricilor noastre, verificăm toate documentele de proveniență. Livrarea este acceptată în incinta unităților noastre doar după ce s-a demonstrat fără niciun dubiu proveniența sa legală. În acest fel, ne asigurăm că în unitațile noastre de producție doar lemnul însoțit de documente oficiale de proveniență este acceptat și prelucrat.”

***

BONUS (de la România Curată). Temă de casă pentru procurorii României:

Pasul 1. Citiți și analizați contractul de mai sus.

Pasul 2. Citiți și analizați prevederile Art. 48, Cod Penal, referitoare la complicitate: ”(1) Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. (2) Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită.”

Pasul 3. Solicitați actele contabile ale companiei Schweighofer și verificați, în mod deosebit, proveniența lemnului din contractele în care s-au aplicat așa-zisele ”penalități”.

Succes!

***

Citește și:

O ce veste! Schweighofer spune că s-ar putea retrage din România! Hai s-o ajutăm să plece cât mai repede- Harta protestelor!

România curată iese în stradă pentru pădurile ei. Completează și semnează lista de cereri!

***

(foto main: Rise Project)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “DOCUMENTE: În care se arată cum Schweighofer poate oferi BONUSURI pentru lemnul cumpărat fără acte în regulă, sub titlul aparent de ”penalități”!

  1. Octavian Berceanu

    Din structura contractului aplicată tuturor partenerilor furnizori de masă lemnoasă reiese clar că o anumită cantitate de material lemnos intră pe poarta fabricii și nu face obiectul inregistrării. Mă refer direct la nota tehnică care referitoare la supralungimile bustenilor. Furnizorii au obligativitatea sa lase bustenilor o supralungime de 10-25 cm. Calculand la 0.15 m supralungimea medie pentru busteanul livrat la 3 metri lungime reiese că volumul dat de supralungime este 5% din volumul total al busteanului livrat, adica la fiecare metru de bustean 5 centimetrii sunt scosi din calcul scriptic. Aceasta este cantitatea minimă de material lemnos care intra pe poarta fabricii cu acte. Spun acest fapt pentru că in Avizul de Insotire este trecută lungimea busteanului masurată de la un capăt la celalalt, cu ruleta și in baza carei lungimi se face cubajul. Volumul real, faptic, descărcat in curtea Schweighofer față de volumul scriptic, receptionat in urma sortarii, sectionarii si platit este intotdeauna cu cel putin 5% mai mic. In schimb, acest volum se ragăsește in materialul lemnos tocat pe care ulterioe Schweighofer il folosește in relatiile contractuale cu Kronospan, deci este aducator de venit.
    Cei 5% din volumul fiecarui bustean care dispar din contabilitatea companiei, aplicat la volumul de prelucrare rostit de către directorul companiei care cu ocazia filmarilor cu camera ascunsă a spus, ”la capacitate maximă avem nevoie de 4.5 milioane de metri cubi” se transforma in 225.000 metri cubi.
    Șpaga aceasta, anuală, care transpiră din continutul contractelor este trecută cu vederea de către autoritați. Suspiciunea mea este că șpaga in cauză este trecută de catre firmă, de mai bine de 10 ani, direct in conturile reprezentanților autorităților cu rol de control.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *