Andrei Astefanesei

DNA prezintă mafia care trăiește pe spatele bolnavilor de cancer. Cum se prăduiește bugetul de asigurări și de ce pacienții trebuie să primească doar anumite tratamente

Procurorii anticorupție au făcut ieri zeci de percheziții în spitale din Cluj, Sibiu, Bistrița, Zalău și Târgu Mureș, la case județene de asigurări de sănătate, dar și la firme distribuitoare de medicamente oncologice. Sunt nu mai puțin de 61 de descinderi. Din primele informații, ar fi vorba despre 16 medici, inclusiv dintre cei având functii de şefi ai clinicilor şi secţiilor de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Național de Sănătate, Subprogramul Oncologie, medici oncologi. Ar fi vizat și un preşedinte de Comisie de Oncologie, dar și un inspector de la DSP Mureş, care controlează farmacii. (Vezi aici ce au găsit procurorii la percheziții)

Conform DNA, firmele distribuitoare de medicamente oferă unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în diverse ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru varianta medicamentelor, mai scumpă, în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, însă sunt mai ieftine.

„Unii dintre medicii implicaţi în această activitate fac parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor şi, pentru achiziţia anumitor medicamente, pretind şi primesc foloase sau furnizorii de medicamente le oferă avantaje în acest scop“, susțin surse judiciare.

Procurorii anticorupție susțin că la nivel naţional fenomenul este îngrijorător în sistemul de sănătate, acţiunile de „recompensare” a unor persoane din lumea medicală, în scopul creşterii vânzărilor de medicamente pe piaţa farmaceutică din România pentru anumite companii farmaceutice sau pentru medicamente distribuite de anumiţi distribuitori fiind larg răspândit.

„Reprezentanţii zonali ai firmelor de medicamente (vezi aici lista firmelor implicate) sunt cei care ţin efectiv legătura cu medicii coordonatori de program şi cei de specialitate, pe care îi stimulează material pentru a prescrie, cu predilecţie, produse ale firmelor implicate, precum şi cu funcţionarii C.J.A.S. pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor pacienţilor cărora li se decontează, în cadrul Programului Naţional de Sănătate, aceste medicamente. Din actele efectuate rezultă că, în unele situaţii, în această reţea sunt implicaţi şi reprezentanţi şi angajaţi ai unor farmacii, care asigură eliberarea medicamentelor prescrise cu predilecţie de către medici şi care sunt aprovizionaţi, pe baza înţelegerilor existente, de către producătorii şi distribuitorii agreaţi.

În multe situaţii, livrarea către farmacii a anumitor medicamente de către producătorii/distribuitorii agreaţi se realizează după emiterea reţetelor de către medici, urmărindu-se cu atenţie să nu fie eliberate alte medicamente alternative. În acest scop, există o comunicare strânsă între medicul prescriptor, farmacist şi reprezentantul medical sau managerul de produs, în vederea coordonării activităţii“, mai spun anchetatorii.

„Sponsorizări“ pentru prescrierea unor anumite tratamente pentru tratarea insuficienței hepatice

Modalităţile de cointeresare a cadrelor medicale de către exponenţii operatorilor economici constau în perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în ţară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obţinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate (unele neefectuate în realitate), asigurarea cheltuielilor pentru vacanţe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoţionale.
creşterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată (Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, utilizate în cadrul programelor Naţionale de Oncologie şi de Terapie Intensivă a Insuficienţei Hepatice), duce la creşterea artificială a numărului de pacienţi incluşi în scheme terapeutice, creşterea stocurilor de medicamente în cadrul farmaciilor cu circuit închis, nejustificată prin rulajul efectiv al acestora în cadrul P.N.S., fapt ce conduce la direcţionarea fondurilor alocate în funcţie de interesele operatorilor farmaceutici agreaţi, prejudicierea F.N.U.A.S.S. şi apariţia unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienţilor, cu consecinţe în afectarea calităţii şi continuităţii actului medical.

Procurorii arată că „se crează relaţii la nivelul directorilor medicali/medicilor şefi din cadrul C.J.A.S., în unele situaţii chiar şi al funcţionarilor din cadrul Compartimentelor Programe Naţionale de Sănătate şi Farmacii (C.P.N.S.F.) constituite în structura acestora, cu atribuţii de control pe linia derulării P.N.S., respectiv pe linia relaţiei cu farmaciile.

Sunt şi situaţii în care reprezentanţii medicali ai firmelor producătoare/distribuitoare de medicamente s-au implicat inclusiv în procesul de întocmire şi promovare spre aprobare la nivelul Comisiei de specialitate a C.N.A.S. a dosarelor necesare includerii/menţinerii unor pacienţi din cadrul P.N.S. în anumite scheme terapeutice, bazate pe produsele promovate de aceştia“.

Bugetul asigurărilor de sănătate, prejudiciat. Starea de sănătate a românilor, înrăutățită

În ceea ce priveşte consecinţele perpetuării şi extinderii practicii nelegale prezentate, acestea se reflectă în primul rând în bugetul asigurărilor de sănătate şi, în subsidiar, în starea de sănătate a populaţiei, mai spun anchetatorii.

Procurorii anticorupție dat și câteva exemple în acest sens: „firmele de medicamente alocă sume mari (de exemplu în 2014 suma de 4.123.554,18 lei, achitată de o firmă de medicamente unui operator de turism, aceste ,,sponsorizări”, în realitate sunt o mită mascată, care este dată medicilor prin reprezentanții zonali, în funcție de vânzările realizate urmare a cointeresării cadrelor medicale, pentru prescrierea anumitor medicamente, iar în unele cazuri, pentru achiziţionarea în spitale a medicamentelor producătorilor agreaţi, medicii beneficiază de o serie de avantaje, a căror acordare este condiţionată de folosirea medicamentelor şi produselor companiilor implicate în cauză (excursii, vacanţe, bunuri de valoare, participări la congrese şi simpozioane, pentru care sunt achitate taxele de participare, transportul, cazarea, masa, activităţile de petrecere a timpului liber şi, uneori, asigurate cheltuieli personale ale medicilor).

Au fost identificate facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele OTTAWA (perioada 12-16.02.2013), SAN DIEGO (perioada 24-31.10.2013), eveniment Hotel Kronwell Brașov ( perioada 18-20.07.2014), eveniment Hotel Internațional Iași (perioada 23-24.07.2014) și eveniment Hotel Ramada Sibiu (perioada 01-03.08.2014)“.

Presupusul eveniment organizat la Ottawa în perioada 12-16.02.2013 a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013, spun procurorii. La deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol. Sub aparența participării la un eveniment medical în orașul Ottawa, firma de medicamente a solicitat prestatorului de servicii de turism să organizeze o deplasare la Paris, în scop turistic, la care au participat mai mulți medici.

Evenimentul ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego în perioada 24-31.10.2013: în realitate, deplasările s-au realizat la San Diego ( 4 nopți) și Las Vegas ( 3 nopți), conform actelor deținute de procurori. „Deși în realitate deplasarea s-a efectuat în două locații succesive, reprezentatul firmei de medicamente a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise să apară numai destinația San Diego, încercând să ascundă faptul că deplasarea în Las Vegas a avut în realitate un scop turistic.

În vederea desfășurării evenimentelor externe din Ottawa (Canada) și San Diego (U.S.A.), firma de medicamente în calitate de sponsor, a încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu participanții la aceste întruniri, medici ce aveau calitatea contractuală de beneficiari.

Congresul ,,de la San Diego a avut ca tema reumatologia. Participanții sponsorizați au fost cazați inițial în San Diego, pentru câteva zile, ulterior fiind transferați în Las Vegas, unde au fost cazați la hotelul Bellagio, tot timp de câteva zile. Pe timpul petrecut în Las Vegas a fost făcută o excursie la Grand Canyon, iar evenimente cu conținut științific în Las Vegas nu au existat“, mai arată anchetatorii DNA.

Bani pentru „studii clinice“

Surse judiciare mai spun că medicii au fost implicaţi şi în realizarea unor aşa zise studii clinice, pentru care au fost remuneraţi, însă studiile în cauză nu au la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensaţi financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “DNA prezintă mafia care trăiește pe spatele bolnavilor de cancer. Cum se prăduiește bugetul de asigurări și de ce pacienții trebuie să primească doar anumite tratamente

 1. Tempor

  Ar trebui extinsă verificarea până în urmă cu câtiva ani buni când era o „epidemie” de hepatita C iar medicamentul de bază în tratament era Interferonul.

  Reply
  • Tempor

   Cei din Timişoara nu acceptau setul de analize din alte oraşe decât numai analizele unui laborator de acolo.

   Reply
 2. bogdan

  De ce nu sint inculpati cei care DAU MITA niciodata de catre DNA cind e vorba de multinationale?! Firmele farmaceutice care au pus la cale circuitul spagilor si angrenajul corputiei nu au nici o calitate in dosar.

  La fel se intimpla si la MCROSOFT care are protectie totala din partea DNA cu toate ca ei sint cei care au furat cea mai mare parte din contractele de 500 milioane dolari.
  Sa nu mai vorbim de cazul BECHTEL – autostrada Transilvania unde Bechtel a fugit cu 2 miliarde de dolari.
  Vad o practica extrem de suspecta la DNA de a oferi protectie totala multinationalelor care de fapt sint hotii centrali ce pun in functie tot angrenajul coruptiei si mitei.

  Incepe sa bata la ochi de la o posta toata campania asta a DNA si cred ca urmeaza si reculul de popularitate la fel ca la Iohannis.

  Reply
  • Tempor

   Sistemul de comisionare este legal (dar imoral în multe situaţii, ca şi cel de faţă) şi este practicat la scara largă de, şi pentru agenţii de vânzări.
   Din păcate sunt multe persoane fără scrupule pentru care dorinţa de înavuţire rapidă şi facilă este deasupra oricărei etici profesionale.

   Reply
   • bogdan

    spaga implica doua parti, spagarul si spaguitul. Daca se ajunge la inculpare trebuie sa raspunda penal amindoi pentru ca altfel nu mai este spaga iar actiunea juridica devine inutila.
    Sistemul de comisionare nu are nici o legatura atunci cind este demonstarata spaga.
    In cazul Roamania pur si simplu este tras la raspundere doar spaguitul, spagarul cel mare in cazul nostru multinationalele sint scoase din schema. Asta se numeste praf in ochii fraierilor, mai pe romaneste!

    Reply
 3. Sorin

  Bogdan are dreptate. Ieri la DIGI 24 aratau un desen cu traseul spagii. Traseul incepea nu de la multinationala care organizase schema ci de la distribuitor. Multinationalele sunt stapane peste tot: politicieni, justitie, media. Globalizarea este un nume trendy pentru neocolonialism.

  Reply
 4. Toma

  Am lucrat 15 ani in multinationale din domeniul farma si nimeni din afara nu vede ceva f simplu : reprezentantii de vanzari de medicamente au un TARGET lunar !! Deci ei trebuie sa ideplineasca sau sa depaseasca acel target ca sa-si ia banii. Target-ul creste an de an si de multe ori depasesete valoarea reala din piata. La fel ca reprezentantul ce vinde Cola la buticuri, trebuie sa vanda din ce in ce mai mult. Nu cred ca o companie farmaceutica sau un distribuitor trebuie sa-si stabileasca un target fata de piata din Romania ci fata de un competitor direct. In mod clar adunand target-ele companiilor dintr-o tara, valoare este mai mare ca si piata respectiva. Nu fac doar morala iar solutia din punctul meu de vedere este asigurarea privata care este interesata sa plateasca pretul cel mai mic pt un tratament eficient si care are si specialisti ce pot verifica acest lucru. Statul din pacate nu face acest lucru si nici nu e interesat.

  Reply
  • barbu brailoiu

   înainte, se numea simplu: PLAN. care trebuia îndeplinit, exemplar, la toți indicatorii…

   Reply
 5. Tempor

  Agenţii asiguratorilor privaţi au la rândul lor targeturi (cantitative, dar mai ales valorice) de atins şi depăşit pentru a putea avea profituri. Așa că, şi de pe această parte un pacient, deja necăjit, ar putea primi „lovituri” care să-l facă să se afunde tot mai mult mai ales dacă ales greşit pachetul de asigurări.

  Reply
 6. barbu brailoiu

  Salut apariția acestui articol.
  Faptul că un anumit doctor (susținător declarat al intereselor firmelor de medicamente și al banilor mulți și negri care circulă în domeniu) a găsit de cuviință / a trebuit să-și publice supărarea pe această temă doar în blogul personal demonstrează că România se poate curăța.
  Să dea Dumnezeu să fie chiar așa!…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *