Daniel Befu

Dino-kilowații din Retezat. Justiția e așteptată să salveze ultimul râu montan nealterat de om, din Geoparcul Dinozaurilor. INTERVIU

Următoarele două săptămâni sunt foarte importante pentru destinul Râului Alb, descris ca fiind ”ultimul râu neatins de mâna omului”. Pe 25 noiembrie , acum două zile, s-a judecat la Curtea de Apel Alba recursul la procesul privind suspendarea lucrărilor de construcție a unei microhidrocentrale (MHC) cu istoric scandalos (în care apare și un consilier local din zonă, dar și acte de violență extremă) și verdictul a fost de suspendare a șantierului, până la judecarea problemei pe fond. La Tribunalul Deva, unde se judecă pe fond, s-a amânat pronunțarea sentinței de desființare sau menținere a deciziei APM Huneodara, care are rol de acord de mediu pentru compania care construiește MHC-ul respectiv.

***

România Curată l-a intervievat pe biologul clujean Călin Dejeu, cel care a descoperit și semnalat public ”atrocitățile” de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor. De asemenea, s-a încercat și stabilirea unui dialog cu Ana Bocea, patroană a ABI Automotion SRL, societatea care vrea microhidrocentrală în arealul rarisim în care, în urmă cu milioane de ani, țopăiau dinozauri. Nu am apucat să-i adresăm decât o singură întrebare, iar după ce a răspuns, beneficiara MHC-ului a întrerupt convorbirea brusc. De asemenea, am contactat și administrația Geoparcului Dinozaurilor, pentru a afla starea de fapt din acest moment și dacă ei încearcă să ajute salvarea râului sau MHC-ul Anei Bocea.

Iată dialogul cu biologul Călin Dejeu:

Reporter: Călin, tu ești cunoscut pentru bătălia de salvare a Râului Alb de la distrugere, după ce ai descoperit că o firmă de vânzători de rovignete și benzinari au pus la cale construcția unei microhidrocentrale în Geoparcul Dinozaurilor. Ce s-a decis în privința controversatului proiect?

Călin Dejeu: În 25 noiembrie, s-a amânat a cincea oară aflarea verdictului privind soarta Râului Alb, dacă va fi distrus complet sau va rămâne în patrimoniul nostru natural. Dar acum nu s-a amânat cauza, ci doar pronunțarea, pe 9 decembrie, pentru că tabăra distrugătorilor naturii nu a depus concluzii. Ei tot trag de timp în proces, în speranța că documentul încropit de Universitatea București și intitulat cu emfază ”Plan de management” (deşi nici nu seamănă cu un plan de management și conține, pe lângă date false, greșeli de care și un elev de clase primare s-ar rușina) ar putea intra în vigoare, deși nu are nicio șansă. În mod absurd, acest plan a fost înaintat de chiar „Unitatea de Administrare a Geoparcului Dinozaurilor- Universitatea București”. Coincidență, prevederile din plan, în loc să apere natura, protejează interesele domnului Bocea (Mihalache Bocea, beneficiarul microhidrocentralei, fost polițist de frontieră a cărui familie a intrat în asocieri cu personaje penale și favorizată prin contracte cu statul. În urma presiunii publice în creștere pentru stoparea controversatului șantier, Bocea a recurs inclusiv la violență pentru a alunga jurnaliștii și ONG-iștii veniți să vadă locația MHC-ului – n.r.). Au scos un draft (făcut în bătaie de joc în urma cu câţiva ani cu fonduri deturnate de la Fondul de Mediu) „din sertar” și au schimbat zonarea, ca să introducă pădurea cvasi-virgină de pe Râul Alb în zona de dezvoltare durabilă, pentru ca apoi să o poată defrișa pentru MHC. Acest draft a fost postat de APM Hunedoara (instituția pe care o finanțăm ca să protejeze mediul, dar care luptă în instanță pentru distrugera mediului) la secțiunea „Documentații procedura SEA (n.r. Strategic Environmental Asessment) și EA (n.r. Environmental Asessment)”, deși nu s-au îndeplinit condițiile legale pentru declanșarea procedurii SEA (n.r. vezi AICI).

Reporter: Vorbești ușor criptat chiar și pentru iubitorii mediului care nu sunt inițiați în partea de proceduri legale sau nu fac parte din sistem. Explică în ce mod nu respectă legea respectivă documentația?

Călin Dejeu: În HG 1076/2004 scrie clar că „titularul proiectului … anunță pe propria pagină de internet elaborarea primei versiuni a planului sau programului, natura acestuia, declanșarea etapei de încadrare, locul și orarul consultării primei versiuni a planului sau programului și posibilitatea de a trimite în scris comentarii și sugestii la sediul autorității pentru protecția mediului”. APM Hunedoara a postat draftul la început de septembrie, dar pe site-ul inițiatorului, Pe cel al fostei administrații a geoparcului nu au fost postate datele obligatorii (n.r. vezi aici) nici până astăzi, 27 noiembrie. APM Hunedoara închide din nou ochii la încălcarea legislației, comisă de administrația Geoparcului (le-a expirat contractul de administrare recent). O altă dovadă e faptul că în cadrul procesului, avocatele (plătite din bani publici) care militează pentru distrugerea Râului Alb au avut chiar tupeul, pentru a trage de timp, să ceară să se depună diplomele și înregistrarea celor care fac studiul „shadow” pentru Râul Alb depus de Coaliția Natura 2000, în conditiile în care ele au un „studiu” de evaluarea adecvată, scris de o persoană fără studii de specialitate și înregistrată ilegal pentru studii de evaluare adecvată, de către Ministerul Mediului.

Reporter: Care e miza încercării de includere a Râului Alb într-o zonă de dezvoltare durabilă?

Călin Dejeu: Legat de includerea albiilor într-o zonă de dezvoltare durabilă, regimul de protecție e legat doar de valoarea conservativă a ce se găsește pe acea suprafață. Nu are treabă cu cine administrează din alte puncte de vedere zona (sau chiar o posedă). Așa cum un proprietar privat nu poate cere ca terenul lui să fie în zona de dezvoltare durabilă doar pe motiv că-i al lui, așa nici Apele Române nu pot cere ca toate albiile să fie în zona de dezvoltare durabilă. Dacă albia este habitat pentru specii protejate sau este în niște chei care sunt și rezervaţie și se suprapun cu parcul, ori dacă respectivul curs de apă nu este modificat hidromorfologic și are valoare conservativă ridicată, evident că nu se plasează în zona de dezvoltare durabilă. Mai mult, considerând impactul cumulativ gigantic al regularizărilor și hidrocentralelor în Romania, inclusiv în ariile „protejate”, orice sector de râu încă natural are valoare conservativă enormă, chiar și doar prin valoarea sa de raritate, așa că trebuie plasat într-o zonă cu statut conservativ superior zonei de dezvoltare durabilă. Plus că principala miză cu zona de dezvoltare durabilă este că acolo, cu avizul administratorului, se poate schimba destinația terenului din agricol sau silvic în altceva. Deci ei nu vor să-și conserve lucrările sinistre, ci să le extindă, deci atentează la integritatea ariei protejate. Și faptul că se promovează intens de însăși Agenția de Protecția Mediului Hunedoara ideea de includere a Râului Alb în ”zona de dezvoltare durabilă” e un indiciu că acolo vor să facă lucrări care acum sunt considerate ilegalități. Asta deși Directiva Cadru privind Apa spune că trebuie incluse în Registrul Ariilor Protejate sectoarele de curs din arii protejate și implicit gestionate în conformitate cu obiectivele de conservare ale ariilor protejate. Ei din moment ce vor să forțeze plasarea în zona de dezvoltare durabilă înseamnă că vor să se ocupe acolo de „lucrări hidrotehnice”, deci vor să nu țină cont de Registrul Ariilor Protejate și de principiul nondeteriorării stării cursurilor de apă.

Reporter: Care crezi că va fi destinul Râului Alb. Va fi salvat de mâna omului sau va avea aceeași soartă cu râurile din Făgăraș, care au băgat România în infringement?

Călin Dejeu: După toate aparențele, este evident că Râul Alb va fi salvat de instanță (așa cum au fost salvate recent și râurile din Țarcu, unde proiectele MHC presupuneau mai puţine ilegalități decât cel de pe Râul Alb). În cazul proiectului de pe Râul Alb se încalcă legislația în toate modurile imaginabile. Și în ce privește consultarea publicului (proiectul a fost ținut secret) și privitor la mimarea evaluării de mediu (evaluatorul Vas Iudita nu are studiile necesare prevăzute în Ordinul 1026/2009), conținutul dosarului (administrația geoparcului nu a emis aviz pentru proiect, ci doar pentru o fracțiune din acesta, l-a emis când funcționa ilegal și Senatul Universității i-a cerut clar să-l anuleze) și reglementările legale pentru parc natural, sit Natura 2000, geoparc, ape și suprafețele forestiere. Se încalcă și legislația națională și cea comunitară și convenții semnate de statul român și recomandările UNESCO pentru geoparcuri. Mai mult, luna aceasta s-a hotărât la Paris că toate geoparcurile din rețeaua globală intră în patrimoniul UNESCO, deci implicit intră și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și mutilările geodiversității care au avut loc în ultimii ani în geoparc (de exemplu pe Bărușor, Ohaba și Paros) nu mai pot continua. Toate au o limită. Ar fi ceva de nedescris să le dea câștig de cauză acestor afaceriști, cu atât mai mult cu cât în Țarcu ilegalitatea era mult mai puțin evidentă decât pe Râul Alb și mafioții n-au avut câștig de cauză și cu atât mai mult cu cât geoparcul este acum în patrimoniu UNESCO (AICI).

Până acum geoparcurile erau doar sub asistență UNESCO, acum sunt în patrimoniu UNESCO, așa că sub nicio formă nu au voie să dinamiteze versanții de stâncă și să mutileze valea.

Plus că instanța ar trebui să țină cont că aproape 112.000 de oameni cer, printr-o petiție, salvarea Râului Alb, adică echivalentul a un sfert din populația județului Hunedoara. Mie asta mi se pare o cifră deloc de neglijat pentru o democrație, în care deciziile se iau ținând cont și de consultările populare, mai ales că atât domnul președinte Iohannis și domnul premier Cioloș au introdus pe agendă ideea de consultare a cetățenilor înaintea oricăror decizii sensibile și nu lăsarea lor în pixul unui funcționar pus politic, cum e șefa de la APM Hunedoara.

Reporter: Există vreun risc ca totuși lupta ta să fi fost în zadar?

Călin Dejeu: Deși sper că vom salva Râul Alb de la distrugere prin șantierul microhidrocentralei firmei de rovigniete ABI Automotion SRL, după ce am aflat cum stau lucrurile pe cealaltă latură a cazului Râul Alb, cea penală, nimic nu m-ar mai mira. De fapt, în România, mai ales în materie de ilegalități de mediu, nu este adevărat că toate au o limită. La 7 luni după ce am trimis denunțul penal privitor la tăierile ilegale din pădurea de pe Râul Alb, polițiștii de la Delicte Silvice încă nu ajunseseră să vadă tăierile la fața locului, deși sunt în linie dreaptă la doar 115 metri de drumul care traversează valea! Mi s-a spus că a ajuns foarte târziu cazul la Delicte Silvice. Indiferent la ce nivel se face mușamalizarea, dacă pe un caz atât de mediatizat, atât la nivel național, cât și la nivel intenațional, şi în care s-a ajuns până la a se atenta la viața apărătorilor naturii, se muşamalizează în halul acesta, nici nu ne putem închipui cum se mușamalizează în cazurile care nu sunt deloc mediatizate. Probabil că trebuie să treacă secole până să avem cu adevărat un stat de drept.

Dacă nu va fi salvat de instanțele din țară, se poate să fie salvat de Comisia Europeană, unde am depus plângere pentru Râul Alb privind încălcarea Directivei Habitate și a Directivei Cadru privind Apa. Dar există și varianta sumbră în care Comisia va interveni prea târziu, Râul Alb va fi distrus și noi, cetățenii onești, vom rămâne și fără aceast ultim râu neperturbat, ba vom și plăti penalități pe infringement. Iar corupții care au condamnat râul la moarte probabil că nu vor fi trași la răspundere.

***

Ce spune antreprenoarea care vrea să-și facă microhidrocentrală printre dinozauri

România Curată a vrut să ia un interviu ”în oglindă” și Anei Bocea, cea care printr-un SRL de familie a demarat șantierul de construcție a microhidrocentralei de pe Râul Alb. Din păcate, investitoarea nu a răspuns decât la o singură întrebare a României Curate înainte de a închide:

Reporter: Proiectul dumneavoastră considerați că face rău mediului sau face bine?

Ana Bocea: Eu tot timpul am susținut că face bine, nu face rău. În condițiile stipulate în proiect. Mulțumim frumos.

***

Universitatea București pregătește terenul pentru legalizarea MHC-ului, dar ne îndeamnă să o oprim

România Curată a dialogat și cu dr. Cristian Ciobanu, de la administrația Geoparcului Dinozaurilor (AICI), care susține că includerea unei felii din parc în zona de dezvoltare durabilă nu e nicidecum ”ceva suspect” și că acest lucru e stipulat în legislație:

Reporter: Partea din Râul Alb unde se construiește MHC-ul ați inclus-o în zona de dezvoltare durabilă?

Dr. Cristian Ciobanu: Din câte știu eu, nu m-am ocupat eu de elaborarea planului de management, dar în zonarea planului de management, printre altele, geoparcul are și o zonă de dezvoltare durabilă. Deci nu în totalitatea lui geoparcul e zonă de dezvoltare durabilă. Înainte era în zona de dezvoltare durabilă zona de intravilan, unde s-a dat aprobare pentru construcția microhidrocentralei, dar nu era și captarea. Acum într-adevăr în noul plan este inclusă și captarea, pentru că într-adevăr toate proiectele aflate în desfășurare s-au luat ca proiecte în desfășurare și s-au pus toate în zone de dezvoltare durabilă. Mai sunt și alte cazuri.

Reporter: Cine a scris planul de management?

Dr. Cristian Ciobanu: O echipă. Domnul Andrășanu (n.r. directorul suespendat al geoparcului) a fost suspendat din cauza scandalului de presă de după violențele de pe Râul Alb (mai multe AICI), înainte de depunerea planului de management, dar domnia sa a lucrat o perioadă la el, fiindcă planul e în lucru de foarte mult timp. Iar de depus efectiv, l-a depus Universitatea din București, în calitate de administrator.

Reporter: Zona de dezolvare durabilă din cadrul zonării în planul de management se supune legislației românești sau celei care protejează patrimoniul UNESCO?

Dr. Cristian Ciobanu: Zona de dezvoltare durabilă e o formă a organizării parcului natural. Bineînțeles că la un moment dat și conceptul de geoparc și cel de parc natural se suprapun. Deci activitățile bineînțeles că vor fi concertate. În ceea ce privește geoparcul internațional, lucrurile stau un pic diferit.

Reporter: În Geoparcul Dinozaurilor se suprapun cele două fizic? Parcul natural și geoparcul internațional?

Dr. Cristian Ciobanu: Da. Se suprapun perfect, pentru că zona de dezvoltare durabilă e inclusă în parcul natural și totodată e inclusă în geoparcul internațional.

Reporter: Dumneavoastră personal, ce părere aveți? E bine sau nu să se facă acea microhidrocentrală?

Dr. Cristian Ciobanu: Dacă veniți să discutăm așa, la o cafea, pot să mă exprim, dar ca reprezentant al Universității, din păcate nu am această libertate. Nu pot să-mi dau eu cu părerea. Tot ce pot eu e să vă ofer informații. Și ce e mai important e că observațiile dumneavoastră cu privire la plan, inclusiv chestia asta cu includerea părții de captare în zona de dezvoltare durabilă, dacă vi se pare că nu e în regulă, vă rog, faceți-o în scris și dați toate observațiile cu adresă oficială la APM Hunedoara, pentru că APM acum adună informații, deoarece acum Planul de Management e încă în perioada de dezbateri. Altfel, dacă doar publicați în presă, bun, o să aveți 1000 de like-uri, dar nu rezolvați nimic. Un scandal în presă nu cred că ajută atât de mult ca adresele oficiale. Și exact asta e menirea dezbaterii publice a Planului de Management. Pentru că noi putem să propunem în plan și nave spațiale, dar el nu se aprobă decât după dezbateri cu toți cei sesizați.

***

În asentiment total cu ultimele declarații ale dr. Cristian Ciobanu, România Curată îndeamnă cititorii avizați, cu expertiză în problematică de mediu, să depună la APM Hunedoara rezervele lor la forma propusă a Planului de Management, care vrea să legalizeze pe ”tărâmul dinozaurilor”, MHC-ul afaceriștilor cu experiență în roviniete, benzinării, baruri și case de schimb valutar. Mai jos aveți coordonatele de contact ale APM Hunedoara. Asigurați-vă că primesc sugestiile voastre. Doar așa putem apăra Râul Alb de la distrugere:

Fax: 0254212252
Tel: 0254215445
Email: office@apmhd.anpm.ro
Adresa pt scrisori recomandate cu confirmare de primire și conținut declarat: str. Aurel Vlaicu, nr. 25, cod 2700 Deva, județul Hunedoara.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Dino-kilowații din Retezat. Justiția e așteptată să salveze ultimul râu montan nealterat de om, din Geoparcul Dinozaurilor. INTERVIU

  1. Stan

    Astazi, prea tarziu China descopera ca prin anii ’50 politica fata de mediu a fost iresponsabila. Rezultatele sunt Shanghai ca de altfel si alte zone se scufunda(pana acum aproximativ 3m in 100 de ani) pur si simplu din cauza pomparii apelor subterane. Distrugerea mediului ambiant, a ecosistemelor este aproape ireversibila. Macar acest rau sa ramana neatins.

    Reply
  2. Ionita

    Hopa! A ieșit Dom Doctor Ciobanu la declarații. Dar ce onoare!!! Tocmai Premiantul fără Premii, Părintele Voluntarilor și Salvatorul-Hațegului-cel-venit-pe-un-cal-alb-din-București. Imaginea imaculată a geoparcului și strategia de PR a Universității din București a ieșit la declarații în România Curată. Înseamnă că e groasă treaba și pe la Universitate începe să bată vântul, dacă au scos la șah tocmai regina. Numai că cinstit cum e, Dom Doctor dezinformează la greu. Păi cum măi, Dom Doctor, să zici că voi puteți trece în Planul de Management orice, inclusiv nave spațiale??? Dar voi de asta sunteți plătiți din bani de la Bugetul României (adică din banii cetățenilor), ca să puneți nave spațiale în Planul de Management??? Ori și acum, la 10 ani de la momentul la care TREBUIA să aveți Plan de Management, voi confundați acest document principal al administrării ariei protejate cu o fițuică de șters la spate? Sau atât înseamnă de fapt pentru voi documentul ăsta? NU AVEȚI VOIE să vă bateți joc de administrarea geoparcului, iar asta se traduce inclusiv prin scrierea unui Plan de Management care să protejeze zona, nu să o distrugă!!! Cum ați putut măi, Dom Doctor, să scrieți în Planul de Management că Râul Alb e zonă de dezvoltare durabilă, adică unde se poate distruge natura și construi în voie, atâta timp cât e ultimul râu neatins de om??? Cum poți să spui tu, Dom Doctor, pe față, considerându-ne pe toți niște proști, că ați băgat zona la dezvoltare durabilă pentru că acolo este un proiect, atâta timp cât VOI AȚI AVIZAT ILEGAL acel proiect, înainte de a exista acolo o zonare. Deci ați avizat ilegal un proiect, iar apoi justificați mizeria din PLanul de Management prin faptul că acolo este un proiect avizat deja (tot de voi). INCREDIBIL!!!!
    De unde ai atâta tupeu, Dom Doctor? Cum poți să acoperi cu atâta seninătate ticăloșiile făcute de “o echipă” care a scris mizeria aia numită Plan de Management??? Parcă plecaseși din București în Țara Hațegului și te făcuseși hațegan, iar hațeganii au drag de natură, drag de hațeg, drag de râuri și păduri.
    Dom Doctor, chiar dacă matale ai băgat-o frumos pe aia cu “dacă doar publicați în presă, bun, o să aveți 1000 de like-uri, dar nu rezolvați nimic. Un scandal în presă nu cred că ajută atât de mult ca adresele oficiale”, iar unii ar fi tentați să te creadă, află că minciuna are picioare scurte, iar un scandal în presă, urmat de alt scandal în presă și de altul și de altul este exact ce vă doare pe voi cel mai mult. VĂ ESTE FRICĂ de puterea informației. Sunteți speriați că lumea află. Jocurile voastre de imagine din presa manipulată și plătită a județului Hunedoara se apropie de sfârșit. Dacă nu vă păsa de scandalurile de presă nu ați fi comandat incredibilele campanii de imagine pe care ziarele și televiziunile aservite din Hunedoara vi le-au făcut în 2015. Asta ca să nu mai spun că tocmai declaraseși, Dom Doctor, cu niște rânduri mai sus, că șeful tău, „domnia sa” Andrășanu – cum îi spuneai, a fost suspendat tocmai ca urmare a unui scandal de presă legat de Râul Alb. Deci??? Cum era aia cu “dacă doar publicați în presă […] nu rezolvați nimic”??? Păi și dacă totul e așa de roz, iar nimeni nu a greșit cu nimic, “domnia sa” Andrășanu de ce a fost suspendat? A…. pardon, am uitat Dom Doctor că nu ai libertatea să te exprimi. Foarte frumos!!! Așa, te scuzi cumva. Adică cei pentru care ți-ai clădit imaginea aia imaculată vor crede așa că tu ești, de fapt, băiat bun și nu ești de acord cu mizeriile astea, iar dacă vine omul la o cafea, acolo poți să spui cât de nasoală e treaba cu MHC-urile și poate și cu sclavia asta modernă în care te zbați ca angajat la Universitate, postură din care “ din păcate, nu ai libertatea” să vorbești. Dar de valori și principii ai auzit??? De coloană vertebrală ai auzit??? De cinste, corectitudine și dreptate ai auzit??? Dom Doctor, nu ai teamă, vei auzi!

    Reply
    • Adrian

      Plan de managemant (sic!) apare și la

      http://www.anpm.ro/documents/21661/2135780/PM_ROSCI_DMI-DL_28_APRILIE_2015_final+%283%29.pdf/18fc52c3-9f12-41d2-8e95-168d660882a1

      Localitatea Gurasada ar trebui să fie punct nodal al planului, dar nu se pomenește, la capitolul monumente, chiar biserica localității, monument istoric. Se vede și din satelit, wiki.. Etc.

      Din, păcate, nu intră la capitolul etc aglomerarea industrială din localitate, în special în ultimii ani, și pentru care drumurile de acces propuse apar descrise pur și simplu ca ” pornind din DN7″, uitând să precizeze în continuare… „exact de la biserica monument istoric de patrimoniu clasa A”. Momentan lucrările la autostradă Deva-Ilia sunt oprite(lipsa aut de construcție!!!) dar până acum două luni erau un trafic infernal de mașini grele care opreau/demarau exact în dreptul bisericii.

      Reply
  3. Ionita

    Pentru că întrebam mai devreme despre cinste, corectitudine și dreptate, revin cu câteva date relevante despre Doctorul Cristian Ciobanu și modul, cel puțin ciudat, în care a ajuns Administrator financiar/patrimoniu la Geoparcul Dinozaurilor: în luna aprilie a anului 2012, Universitatea din București a decis să scoată la concurs, foarte cinstit și corect, un post de Administrator financiar/patrimoniu la “Centrul pentru Administrarea Geoparcului Hațeg”. Se publică astfel în ziarul România Liberă anunțul pentru acest post, iar pe 4 aprilie începe depunerea dosarelor candidaților, conform calendarului de concurs (afișat pe saitul Universității din București: http://www.unibuc.ro/n/organizare/dirresumane/post-vaca/docs/2012/apr/04_10_27_53Copy_4_of_Calendarul_desfasurarii_concursului.pdf). În condițiile de eligibilitate pentru concurs apar, deja, semne de întrebare. Se specifică, contrar regulilor de egalitate de șanse și tratament și a legilor care combat nediscriminarea, că cei care candidează trebuie, obligatoriu, să fie absolvenți MS(c) în domeniul Științelor Vieții și ale Pământului, cu domiciliul stabil în regiunea Țării Hațegului ( vezi document: http://www.unibuc.ro/n/organizare/dirresumane/post-vaca/docs/2012/apr/20_08_17_02Concurs_Ciobanu_C.pdf) . Nu sună ciudat? Păi hai să vedem: Ce înseamnă absolvent MS(c) în domeniul Științelor Vieții și ale Pământului? Înseamnă că trebuia să aibă masterul făcut la Universitatea din București, singura Universitate care avea în 2012 masterat în Științele Vieții și ale Pământului (formularea exactă). Cel puțin ciudat, dar se mai întâmplă ca o Universitate să dorească să angajeze din foștii absolvenți. Ce e deja foarte ciudat este că singurul om care se potrivea celor două condiții corelate era Dom Doctor Cristian Ciobanu, care absolvise masterul la Științele Vieții și Pământului la Universitatea din București și tocmai se mutase pentru a domicilia stabil în zona Hațegului. Mai departe: concursul trebuia să dureze, conform calendarului, în etape, până la data de 17 mai, când se comunicau rezultatele concursului. Totuși, pe saitul Universității din București apare, la data de 20 aprilie 2012, dimineața la 8:17, un document cu tematica de concurs, intitulat “20_08_17_02Concurs_Ciobanu_C.pdf” ( vezi aici: http://www.unibuc.ro/n/organizare/dirresumane/post-vaca/docs/2012/apr/). Păi cum vine asta? De ce apare numele lui Ciobanu C în titlul documentului? Cine știa deja la 20 aprilie că Dom Doctor Ciobanu C avea să fie declarat câștigător în mai, atâta timp cât etapele de concurs nu fuseseră terminate, chiar dacă singurul dosar înscris a fost al lui, pentru că era singurul om care se potrivea condițiilor de concurs? Se putea să fie contestat sau să dea greș la proba de concurs, mai târziu, nu? Se pare însă că acel cineva care a scris documentul cu pricina, cu puteri paranormale dovedite, văzuse viitorul. Cealaltă variantă ar fi ca totul să fi fost un blat ordinar, iar postul să se fi dat ilegal, cu dedicație, mimându-se doar un concurs cinstit, iar această variantă e prea monstruoasă pentru a fi crezută…
    p.s. Poate se discută puțin despre asta și la capitolul „Universități Curate”…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *