Mihai Goțiu

Deversări de cianuri la minele de cupru și aur din Mexic. 20.000 de oameni lăsați fără apă, școli închise, dezastru ecologic și economic. VEZI VIDEO ȘI GALERIE FOTO

Două devărsări de acid sulfuric și cianuri din iazurile de decantare ale unor mine de aur și de cupru din Mexic s-au produs pe parcursul unei singure săptămâni, pe 6 august, respectiv 13 august. Peste 20.000 de oameni au rămas fără acces la apă curată, iar școlile au fost închise. În primul caz, compania a încercat să ascundă dezastrul, acesta fiind raportat doar după ce localnicii au alertat autoritățile că le-au murit vacile care au băut apă contaminată. În primul caz, autoritățile federale au declanșat o anchetă penală, iar Senatul Mexicului a adoptat o rezoluție prin care solicit retragerea concesiunii minei.

sonora minaPe 6 august, la ora 10.00 dimineața, peste 40.000 de metri cubi (40 de milioane de litri) de acid sulfuric diluat și alte deșeuri au fost deversate în Bacanuchi, un afluent al râului Sonora din nordul Mexicului. Deșeurile provin din iazul de decantare de la mina de cupru Buenavista, una dintre cele mai mari din lume. Compania Grupo Mexico, care operează mina, a raportat accidentul cu o întârziere mai mare de 24 de ore (pe 8 august) și doar după ce autoritățile au fost alertate de localnicii cărora le-au murit vacile. Reprezentanții companiei au declarat că nivelul de toxicitate nu este letal, fiind neutralizat cu var. Inițial, aceștia au mai spus că accidentul ar fi avut la bază ”ploi atipice” (în afara sezonului) pentru regiune. Afirmațiile lor au fost constrazise însă de ancheta preliminară, care arată că, de fapt, cauza ar fi un ”eșec structural” (eroare de proiectare, nerespectarea normelor legale de prevenire și siguranță).

sonora inaltPeste 20.000 de persoane din localitățile riverane au rămas fără surse naturale de apă curată, fiind alimentați cu apă îmbuteliată, iar activitatea din 88 de școli a fost întreruptă. Pe 18 august, Procuratura Federală de Protecție a Mediului a depus un denunț penal în temeiul articolului 414 din Codul Penal Mexican, care prevede închisoarea de până la 9 ani pentru nerespectarea măsurilor de de prevenție și de siguranță legate de deversarea de substanțe periculoase care pun în pericol resursele, ecosistemele, calitatea naturală a apei sau a mediului.

Conform denunțului și în ciuda declarațiilor companiei care încearcă să minimalizeze efectele, deversarea celor 40 de milioane de litri de acid sulfuric a produs o catastrofă ecologică fără precedent în zonă, întinsă pe o lungime de aproape 90 de kilometri, a paralizat viața în localitățile riverane, provocând un dezastru și pentru economia lor bazată pe creșterea animalelor, peste 28.000 de litri de lapte fiind aruncați zilnic, în condițiile în care e considerat a fi neadecvat pentru a fi vândut.

La mijlocul săptămânii trecute, Senatul Mexicului a adoptat o rezoluție (cu caracter neobligatoriu) prin care solicită Guvernului să anuleze concesiunea de exploatare a minei. În apărarea sa, compania a emis un comunicat prin care arată că astfel de acțiuni ar fi inechitabile și nejustificate ”având în vedere natura imprevizibilă a incidentului și răspunsul prompt și complet al companiei”. Oficialii afirmă însă că grupul minier a mințit în ceea ce privește cauzele accidentului și cu privire la măsurile luate pentru a controla efectele acestuia. Conform acestora, nu ploile, ci măsurile laxe de supraveghere și defectele de construcție par a fi cele care au provocat accidentul.

Un al doilea accident s-a produs pe 10 august, la o mină de de aur din nordul Mexicului, proiectul Magistral. În urma ploilor abundente, iazul de decantare a apelor uzate și a sterilului s-a supra-încărcat, peste două milioane de litri revărsându-se peste baraj. Deșeurile cu cianuri au ajuns în râul din apropiere. Procurorul General pentru Protecția Mediului a constatat că bazinele de retenție nu au membrane de protecție și că înălțimea barajelor era necorespunzătoare.

La începutul lunii august, un alt dezastru ecologic a fost produs după ruperea barajului unui iaz de decantare de la o mină de aur și cupru din Canada. Proiectanții barajului din Canada au fost consultanți și pentru Gabriel Resources în proiectarea barajului care ar urma să se construiască la Roșia Montană. Imagini și înregistrări video aici.

RÂUL PORTOCALIU sau cum arată o apă care, conform ”experților” unei companii miniere se încadrează în ”standardele de toxicitate acceptabile”

Denuncian pobladores que los desbordes de agua sulfuradas por parte de la mina ya  han estado sucediendo en años anteriores.

 

sonora 2

sonora 3

sonora 4

sonora 5

sonora 6

sonora 7


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *