Alina Mungiu-Pippidi

Despre referendumul pentru redefinirea căsătoriei: Opinia noastră, indiferent care, trebuie să se reflecte doar în legi actuale, nu în cele viitoare

În România are loc un referendum de neînțeles, care propune ca o situație care nu e legală astăzi (și deci nu reprezintă un pericol pentru nimeni), căsătoria între doi homosexuali, să devină și neconstituțională, adică să nu poată fi schimbată nici de generațiile viitoare. Nu sunt acasă, dar dacă aș fi, nu m-aș duce la referendum, fiind de părere că, deși avem dreptul la opinia noastră, indiferent ce credem fiecare, aceasta trebuie să se reflecte doar în legi actuale, nu în cele viitoare; altfel, legile lui Ceaușescu contra avortului ar trebui să ne mai oblige chiar și azi. Cred că avem probleme mult mai importante și e bine să arătăm decidenților că le avem, neducându-ne la acest vot.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Despre referendumul pentru redefinirea căsătoriei: Opinia noastră, indiferent care, trebuie să se reflecte doar în legi actuale, nu în cele viitoare

  1. Dumitru

    Eu cred ca AMP va retrage articolul asta, pentru ca e un non-sens logic si juridic. Ca sa rezum argumentarul AMP : tot ceea ce e scris in constitutie n-ar mai fi modificabil in viitor, si de aceea e rau. Pai eu zic asa : poate in viitor romanii vor dori ca Romania sa fie o monarhie – hai sa din constitutie functia de presedinte. Poate vor dori ca Romania sa fie o democratie pur participativa – hai sa stergem din constitutie parlamentul.

    Reply
  2. CMC

    Adica, in viitor, familie ar putea insemna si legatura sexuala consfiintita in acte dintre un om si un animal? Si am risca sa le anulam dreptul de adoptie al copiilor?

    Reply
  3. taunul77

    Eu ma duc la referendum si votez DA. Doar in ciuda propagandei elgibite si cultural-marxiste.
    Ca pana sa apara un BAVERNET romanesc pus pe luat copii de la familii normale si sa-i dea la ghei pe motiv ca aia ii cresc mai bine, mai e.

    Reply
    • Baze

      Corect. Cine il organizeaza si cine il face decizional? Lista de semnaturi? Se vor macelari fara explicatii. Lege in parlament? La pastele cailor. E mai importanta „pastrarea drepturilor castigate”, si mai ales a drepturilor numai pentru unii facute exact de acestia.

      Reply
  4. mihaela andreescu

    stiti, dna Pippidi, ce nu inteleg eu? de ce toti militantii ca dvs, pentru democratie, nu spun”mergeti la vot si votati Nu” , ceea ce ar insemna parere diferita in cadrul unei dezbateri, dar spun „nu mergeti la vot” , ceea ce inseamna refuzul exercitiului democratic. in fond, e o initiativa cetateneasca, din aia cu care ne bateti la cap de ani de zile si acum, cand in fine am demonstrat ca suntem in stare sa initiem ceva, sa strangem semnaturi, samd, nu va mai place si ne puneti sa syam acasa. zau, cine sa va mai inteleaga? (presupunand ca sunteti de buna credina, desigur)

    Reply
    • emil

      Serban Nicolae ne recomanda legea familiei pentru corectia Big Bang-ului uitand ca stiinta impusa prin referendum inseamna dictatura. Ori dictaturile religioase si stiintifice au distrus civilizatii si ucis miliarde de oameni.

      Reply
    • ian

      n-ati inteles: cei vinovati ca nu mergem la vot eram noi, astia de opozitie care facem nazuri la Iohannis si Dan ….whatever. cel de la Salvati Romania…

      Reply
  5. Cristina Gorgos

    Pentru mine problema referendumului sta in aceea ca se propune revizuirea Constituției-ma rog, a unuia dintre articolele acesteia—pe un temei religios ceea ce contravine caracterului laic al prezentului contract social. Mai pe șleau, dacă se “constitutionalizeaza” taina căsătoriei in curând pot pătrunde și alte “taine” in legea fundamentala și când spun taine ma refer la Misterele credinței creștine cu care, eu, una, nu m-as juca, in orice caz, nu cu atâta nonșalantă câta văd la alți credincioși declarați. Sa zicem, însă, ca România se reconfigurează ca o tzara eminamente creștina—foarte bine, dar măcar sa se facă lucrarea pana la capăt, sa înlocuim constituția cu Scriptura, de pilda; Israelul funcționează pe Tora, exista modelul și aplicația lui, poate se apuca vreo minte luminata și pioasa (fără sarcasm) sa-l transpună in termeni de creștinism ortodox. Pe de alta parte, boicotul mi se pare doar o soluție de amânare a problemei in sensul ca nu facem cvorum și gata, trei milioane de credincioși sunt anulati, ca voce, pe baza unei chichițe de procedura taman bine cat sa devină, la următoarea “inițiativa cetățenească”, patru milioane sau cinci fie și numai din spirit de fronda. Asta ca sa nu mai vorbim de senzatia de inutilitate pe care mi-o provoacă exercițiul votului după prezidențialele din 2014– imi va fi infernal de greu sa ma mobilizez pe frigul arctic de la sfârșit de Noiembrie 2019 doar ca sa contribui, fie si numai prin prezenta, la asigurarea “climatului democratic” necesar (re) instalării vreunui Johannis sau Cioloș la Cotroceni; Doamne-ajuta ca diaspora nu voteaza la locale și generale! Cu toate astea, cred ca un NU sau un DA spus la timp intr-o dezbatere fundamentala pot liniști oarecum conștiința acelor oameni de acțiune care se vor forța sa ajungă la urne in 6-7 Octombrie a.c. Iar dacă vremea buna continua sa țină, aici, la capătul Lumii Noi, o raita prin Vieux Port după vot va fi chiar o plăcere.

    Reply
    • Dumitru

      Inca unul care vrea sa fie „rational”. Pe mine ma amuza argumentul asta de rationalitate cand ma uit cum in vest cei care sunt pentru gay marriage sunt impotriva poligamiei. Deci „dragostea pentru toti” nu e chiar pentru toti, iar limitele sunt mai mult o moda decat altceva. Dupa 1968 diversi au practicat pedofilia si chiar au propus legalizarea ei. Sau poliamoria. De ce numai „gay marriage” a ramas nu are nimic rational…

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *