Romania Curată

Despre legi și fărădelegi în topul achizițiilor publice (16-22 septembrie 2019)

Legile există ca să protejeze cetățenii, iar autoritățile au datoria să se asigure că firmele care primesc bani publici sau care operează pe piață nu pun oamenii în pericol. Acolo unde se sacrifică din calitate pentru a avea oferta cu prețul cel mai scăzut, cetățenii încep să fie expuși la pericol. Un exemplu este GENERAL MPM IMPEX SRL, care a devenit cunoscută publicului în 2015, o dată cu moartea agentului de poliție Gigină Bogdan-Cosmin. DNA a trimis în judecată și firma și patronul său, Petre Mazilu, pentru că groapa în care a căzut polițistul nu era semnalizată în mod vizibil, așa cum cerea legea. Săptămâna trecută, firma a câștigat un contract din topul achizițiilor publice, un semn că poate lucrările sale viitoare vor fi mai de calitate.

Tot săptămâna trecută, IGSU a încheiat un contract cu Stimpex SA, firmă care are legături cu Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca și cu fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu. Același contract vizează și Deltamed, firma lui Dan Gorgan, pe care sursele de presă îl dau ca prieten apropiat cu Raed Arafat, care a fost anchetat pentru abuz în serviciu tocmai din cauza acestor legături. Acolo unde banii publici se dau pentru lucrări nu pe bază de ofertă ci pe bază de prietenie sau parandărăt, interesul public are de suferit fie pentru că urmează lucrări proaste fie pentru că niște bani merg spre buzunare particulare în loc să meargă spre investiții în comunitate. Iar atunci când un contract public merge către firma unei persoane deja condamnate pentru corupție, este mereu cazul să punem întrebări legat de cât de corect a fost acesta atribuit. Exemplul de săptămâna trecută vine din Turda, unde firma ACSA S.A. a câștigat un contract pentru lucrări de infrastructură. Firma este deținută de un fost polițist și partener Bechtel, Pavel Ivanov, condamnat pentru corupție, care a cumpărat-o cu banii jos imediat după ce a ieșit din închisoare.

 

Denumire contract Valoare atribuită (RON) Autoritatea contractantă Firme câștigătoare
Acord-cadru de furnizare a 50 bucăți troleibuze (48 luni) 138.307.973 Municipiul Cluj-Napoca SOLARIS BUS & COACH
Sare pentru deszăpezire necesară în perioada 2019 – 2020 pentru D.R.D.P. București, D.R.D.P. Craiova, D.R.D.P. Timișoara, D.R.D.P. Cluj, D.R.D.P. Brașov, D.R.D.P. Iași și D.R.D.P. Constanța (432 zile) 132.601.375 Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. Societatea Națională a Sării S.A.
Achiziția de autovehicule 125.977.518 Societatea De Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord SA HINODE CAR EXPERT S.R.L.
ACHIZIȚIE REMORCHERE MULTIFUNCȚIONALE CU CLASA DE GHEAȚă AVÂND ZONA DE NAVIGAȚIE 3-CAI NAVIGABILE INTERIOARE ȘI REMORCHERE MULTIFUNCȚIONALE CU CLASA DE GHEAȚă AVÂND ZONA DE NAVIGAȚIE MARITIM COSTIERĂ 98.248.000 Administrația Fluvială a Dunării de Jos RA Galați TEHNOREX INTERNATIONAL S.A. / MED MARINE KILAVUZLUK VE RÖMORKÖR HİZMETLERİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Extinderi Conducte Gaze Naturale mai mici sau egale cu 3000 m și Branșamente Gaze Naturale în județele Brașov, Covasna și Prahova 47.475.098 ENGIE ROMÂNIA S.A. IRIGC ÎNTREPRINDEREA DE REPARAȚII ȘI INSTALAȚII GAZE ȘI CONSTRUCȚII IMPEX S.R.L / General MPM Impex S.R.L / AVI PROD GRUP
Autospecială pentru descarcerare (48 luni) 44.931.280 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență STIMPEX / ROMPRIM / DELTAMED
Asfaltare străzi rurale în comună Valea Stanciului, Județul Dolj (12 luni) 37.042.534 Comună Valea Stanciului CONDOR PĂDURARU SRL
Prestări servicii pentru realizarea campaniilor de vaccinare antirabică orală a vulpilor cu momeli vaccinale prin distribuţie aeriană şi activităţi conexe acesteia (24 luni) 29.996.836 Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor Bioveta, a.s.
LOT 1:
Executare lucrări în instalațiile MT-JT Zona MT-JT CONSTANȚA – JUD. CONSTANȚALOT 2:
Executare lucrări în instalațiile MT-JT Zona MT-JT CONSTANȚA – JUD TULCEA

LOT 3:
Executare lucrări în instalațiile MT-JT Zona MT-JT CĂLĂRAȘI – JUD CĂLĂRAȘI

LOT 4:
Executare lucrări în instalațiile MT-JT Zona MT-JT CĂLĂRAȘI – JUD IALOMIȚA

25.758.436 E-Distribuție Dobrogea S.A. Energia Prima O&M Est S.R.L. / TELECOMPONENTI ROMÂNIA / TQM SERVICES / ELMONT CONSTRUCT S.R.L.
Achiziție servicii elaborare PT, asistență tehnică proiectant, SMT, bike-sharing, execuție lucrări de infrastructură (carosabil, piste de bicilete,trotuare,spații verzi,stații de transport public în comun) inclusiv organizarea de șantIer Coridor Est 23.660.747 Municipiul Turda ACSA S.A.

 

Dacă semnalați nereguli în vreun contract de achiziție publică, vă rugăm să ne scrieți la contact@romaniacurata.ro.

Ca să susţineţi România Curată, donaţi aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *