Mihai Goțiu

Descreierații nu votează. Și dacă votează?

Arareori se întâmplă ca o convorbire telefonică de doar câteva zeci de secunde să prezinte atâtea mizerii la pachet. Mă refer la înregistrarea discuției dintre baronul PSD de Mehedinți și Rovana Plumb, ministru al Mediului la momentul respectiv, legată de participarea la o emisiune realizată de B1 TV despre cazul Roșia Montană (vezi aici). Avem parte, într-o formă cât se poate de condensată, de: contextul larg al corupției (cazul Duicu), șantaj de presă și emisiuni ”la comandă”, scandalul Roșia Montană, slugărnicie și obediență politică, jignirea cetățenilor implicați civic. Dincolo însă de mizeriile relevate de scurta convorbire telefonică sunt câteva învățăminte utile. Să le luăm pe rând.

Dicționarul explicativ ale limbii române

VERTEBRÁT, -Ă, vertebrați, -te, adj., s. n. 1. Adj. (Despre animale) Care are vertebre și schelet osos (sau cartilaginos) intern. 2. S. n. (La pl.) încrengătură de animale cu corpul diferențiat în cap, trunchi și coadă, cu schelet osos sau cartilaginos intern, al cărui ax principal este coloana vertebrală; (și la sg.) animal din această încrengătură. – Din fr. vertébré, lat. vertebratus, it. vertebrato.

”Ştii că nu prea mă lasă să mai ies pe Roşia Montană pentru că mă atacă ăştia foarte tare…Lasă-mă să vorbesc un pic, să văd dacă îmi dă drumul pentru că s-a înţeles că susţin proiectul şi ai văzut bine ce scandal e”, îi spune Rovana Plumb lui Duicu. Cine nu o lasă pe Rovana Plumb ”să mai iasă pe Roșia Montană”? Că e vorba de comandamentul politic al PSD e destul de evident. Dacă a fost Ponta sau dacă a fost Dragnea (plimbat și el prin excursiile ”de documentare” despre efectele terapeutice ale cianurilor) are mai puțină importanță.

”Să văd dacă îmi dă drumul”? Pentru cei mai puțin obișnuiți cu mediul rural, ”a da drumul” se referă la a da drumul la câinele ținut, cea mai mare parte a timpului, în lanț. Din acest punct de vedere, doamna Rovana Plumb se auto-gratulează. Câinii, la fel ca majoritatea oamenilor, fac parte din rândul vertebrateor. Adică au coloană vertebrală.

Dicționar de termeni jurnalistici

Mingea ridicată la fileu – interviu sau emisiune radio sau TV, în care întrebările adresate intervievatului nu au scop informativ ori de clarificare a unor controverse, ci de a-i oferi ocazia să transmită un mesaj publicitar și/sau propagandistic prestabilit.

Din acest punct de vedere, nu sunt necesare prea multe comentarii: convorbirea reprezintă dovada emisiunilor făcut la comandă, cu invitați cărora li se ridica mingea la fileu, despre Roșia Montană.

Faptul că această parte a stenogramelor din dosarul Duicu au fost preluate doar într-o mică măsură de presa mainstream (am văzut-o menționată doar în vreo patru-cinci locuri, comparativ cu zecile de preluări ale celorlalte pasaje) indică faptul că subiectul Roșia Montană rămâne, în continuare, unul tabu. De această dată nu în contul facturilor de zeci de milioane de dolari plătite de compania minieră, ci, mai ales, pentru că fac dovada motivului pentru care au fost plătite aceste facturi: blocarea opiniilor critice, publicitate mascată, emisiuni la comandă (cu mingea ridicată la fileu).

Dicționar politic și civic

Descreierați – persoane care luptă pentru apărarea unor drepturi sociale și/sau civile; prezintă numeroase variante de la o epocă istorică la alta, de la un partid politic la altul (gen: tâlhari – luptătorii din rezistența anticomunistă; huligani – protestatarii din decembrie 89; golani – activiștii civici din Piața Universității din 90; repetenți – studenții din timpul marilor greve studențești din 95; ciumpalaci – protestatarii din ianuarie 2012 etc.)

Rovana Plumb nu-l contrazice pe Duicu atunci când îi numește pe protestatarii din Piața Universității ca fiind ”descreierați”. Dimpotrivă, îl aprobă și adaugă ”și care nici nu votează”. Acesta a fost una dintre marile intoxicări ale toamnei trecute, lansate de către consilierii de mucava ai premierului, alde Palada ori Blănculescu. Cum că Protestatarii nu ar vota. În realitate, nu a existat niciun studiu legat de intențiile de a merge sau nu la vot ale protestatarilor. Ideea că aceștia ”nu votează” a fost, pur și simplu, o speculație. În favoarea ei ar putea fi invocat (ulterior) îndemnul unei părți din grupul Uniți Salvăm de a boicota alegerile europarlamentare. După cum s-a dovedit însă, această acțiune (cu argumente valide din punct de vedere principial și cu un rol benefic pentru readucerea în dezbatere publică a legislației electorale, dar perdantă din punct de vedere strategic) nu a benefciat de un sprijin foarte larg. Criticile oneste la adresa boicotului au venit tot din grupul protestatarilor. În paralel, Salvați Roșia Montană a desfășurat o campanie de încurajare a votului avizat. Descreierații din Piața Universității de la București și într-o măsură și mai mare cei din Piața Unirii din Cluj au mers la vot. Nu toți, evident. Au făcut-o într-o proporție mai mare sau mai mică decât restul cetățenilor? În lipsa unor studii corecte, se poate doar specula. Mă hazardez, totuși, să afirm că, ținând cont de gradul ridicat de implicare civică în comparație cu restul populației, proporția a fost mai mare (reducerea diferenței dintre votanții din mediul rural și cei din mediul urban înregistrate la precedentele runde de alegeri e un alt argument că Toamna Românească a avut efect stimulativ, nu regresiv, din punctul de vedere al mobilizării la urne). Cu cine au votat descreierații? Din nou e greu de apreciat. Însă nu e deloc greu de presupus cu cine NU au votat.

Într-un fel, lansatorii și susținătorii interesați oneros ai fumigenei cu ”protestatarii care nu votează” dovedesc o bună cunoaștere a mediului (politic) în care se bălăcesc (și bălăcăresc). Știu că actuala clasă politică nu oferă alternative reale.  Dar, totuși, nu-i cunosc suficient de bine pe descreierați (nici nu au cum atâta vreme cât le interpretează comportamentul, raportându-se la propriul comportament). Altfel ar fi înțeles de ce primele comentarii pe Facebook legate de stenograma Rovana Plumb – Duicu, sună așa: ”Ooo, ba o să votăm! Dar nu pe voi!”.

CITEȘTE și:

STENOGRAME. Rovana Plumb, invitată la B1 TV ca să ”i se ridice mingea la fileu” pe cazul Roșia Montană. Vezi ce a spus despre protestatari


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Descreierații nu votează. Și dacă votează?

 1. Claudiu Craciun

  Mihai,
  Daca ne uitam la date, cei care se opun exploatarii cu cianuri si a gazelor de sist intr-adevar nu au intentie de vot prea mare, desi se considera interesati de politica. Dar faptul ca nicio forta politica credibila nu isi asuma direct cele doua cauze ii indeparteaza de vot.
  Ii putem considera cetateni activi si ne-reprezentati, foarte departe insa de apelativul ”decreierati”. Doar cetateni cu cerinte politice clare care nu isi gasesc locul in politica populista, imprecisa si eminamente corupta din Romania.
  Ce este foarte interesan este sa vezi echivalenta cetatean – votant si atat din capul baronului. Cetateanul nu reprezinta o constiinta ci doar un vot.
  Si intr-adevar nu le-ar conveni sa votam. Dar cel mai teama le-ar fi de constituirea unei alternative politice la ei si practica lor politica.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Cluadiu:
   pornești de la aceeași premisă greșită reducând numărul celor interesați de probleme precum cianuri, mediu curat, gaze de șist (și altele) la cei care ies în stradă; strada a fost eterogenă, inclusiv în privința intenției de a merge la vot, dar, mai important, e faptul că aceste teme au devenit de interes (și determinante) și pentru cei care nu au ieșit în stradă – efectul demobilizator (pe motiv că nimeni din clasa politică nu și-ar asuma temele astea) e doar o interpretare – în realitate, inclusiv politicienii au înțeles că sunt teme care contează și, unii de bună-credință, alții doar pentru că știau că ”dau bine” au adoptat (sau au încercat să se asocieze) temele astea (unii sărind în fân la FânFest, alții cu declarații, conferințe pe la Bruxelles, inițiative legislative anti-cianură) etc.;
   gazele de șist și Roșia Montană au contat inclusiv la alegerile din 2012 (că cetățenii nu au fost atenți la avertismentele Campaniei Salvați Roșia Montană și au avut impresia că USL e împotriva cianurilor și fracking-ului e altă discuție); așadar, contează și există cerere pentru astfel de teme și e evident că o formațiune (actuală sau nouă) care și le-ar asuma în mod expres ar avea de câșigat; dar chiar și în lipsa asumării exprese va conta, ca sancțiune împotriva celor care au făcut cele mai multe (și mari) mizerii pe temele astea; când cineva votează avizat are mai multe teme/subiecte care îl interesează: sănătate, educație, cianuri, fracking, pensii etc. oricare dintre ele poate fi decisivă; dacă 10% dintre cei care merg la vot votează avizat procentul ar fi mai mult decât suficient pentru a decide o bătălie cu un rezultat final încadrat în marja de eroare de 2-3%;
   da, ”într-adevăr nu le-a conveni să votăm” – de-asta și votăm, chiar dacă o facem cu lămâia în gură, iar asta nu exclude lupta pentru crearea unei alternative politice

   Reply
   • Claudiu Craciun

    Mihai, nu i-am redus pe cei din strada la cele doua cauze. Eu insumi le inteleg intr-un cadru mai larg- politic, economic, social. Dar am ales ce pare a fi un numitor comun, cauza imediata si clar pentru care s-au aratat in strada.

    Daca vom gasi o cale sa concentram acest vot astfel incat candidatii sa fie fortati sa il ia in considerare, pentru turul 1 si mai ales turul 2, cred ca am iesi onorabil si constructiv din acest an complicat.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Claudiu: n-am spus să-i reducem pe cei din stradă la cele două cauze, ci pe cei care și-au asumat, rezonează, sunt interesați de cele două cauze la cei din stradă :)
     evident, că asta e abordarea pentru anul ăsta: impunerea unor teme majore (iar cianurile și fracking-ul sunt teme majore) pentru vot; de altfel, unul din motivele pentru care proiectul de la Roșia Montană a fost blocat înainte de a ieși zeci de mii de oameni în stradă a fost tocmai că opozanții au reușit să impună tema (în 2007, când Daciana Sîrbu venea să zâmbească frumos, iar Bogdan Olteanu să sară în fân la Fânfest a fost momentul simbolic); până în acel moment, timpul a curs în favoarea companiei, care putea obține tot ce dorea de la politicieni fără prea mari bătăi de cap; din acel moment situația s-a schimbat, dincolo de faptul că numărul opozanților a continuat să crească (și nu să obosească ori să abandoneze cei inițiali, cum spera compania; compania a fost nevoită să ”investească” tot mai mulți bani și acțiuni de „convingere” a politicienilor, care au devenit tot mai reticenți în privința proiectului); de altfel, dacă ar avea câțiva neuroni în plus la purtător, doamna Plumb ar fi realizat că se contrazice singură în câteva secunde – prima dată spune că subiectul ”e sensibil”, apoi spune că ”nu contează” – păi dacă e sensibil, atunci contează; dacă nu contează n-ar avea de să fie un subiect sensibil

     Reply
  • iodo

   D-le Craciun, voit sua nu, prin indemnul la boicot ati ajutat psdul. Voit sau nu, in timpul manifestatiilor, tot datorita dvs (circula niste vorbe prin targ) nu s-au auzit prea tare lozinci contra guvernului si a lui ponta, vinovati de cea mai hidoasa forma de ipocrizie la care am asisitat vreodata. In acelasi timp ati uitat sa omiteti ca daca nu era votul unei formatiuni politice in parlament, legea minelor trecea fara probleme. Acea formatiune este PDL. Cu toate reprosurile legitime care li se pot face vis-a-vis de prestatia lor la guvernare, votul lor unanim cu acea ocazie a schimbat soarta unei legi criminale. Dar dvs indemnati inca la boicot, stiind ca mesajul dvs nu e auzit si de adevaratii „descreierati”, aia multi de la tara care isi vand votul pentru un kil de orez, un litru de ulei sau un sfert de tuica si care voteaza in majoritate psd. Cu scuzele de rigoare, indemnurile dvs la boicot nu mi se par oneste si nu fac decat sa perpetueze starea de fapt.

   Reply
  • Dan Poenaru

   Poate ne descrieti in cateva cuvinte ” alternativa politica ” la care v-ati gandit . Discutiile pe care le purtati aici cu domnul Gotiu privind „descreieratii” si voturile lor au si ele importanta lor; putem astfel urmari un dialog in care cei implicati isi dau replici argumentate. Numai ca aceste discutii , in lipsa unei actiuni concrete , risca sa ramana la nivelul unui exercitiu intelectual , timp in care realitatea trece vesela pe langa domniile voastre. Dincolo de problema de baza aflata in discutie ramane dezideratul neimplinit al coagularii unei miscari ce sa devina alternativa viabila la actuala oferta politica; asteptam de ceva vreme ca personalitatile ce s-au evidentiat in timpul acestor miscari eterogene sa depaseasca orgoliul personal pentru atingerea unor teluri majore, cu ecou in intreaga masa electorala.

   Reply
 2. alinaMP

  Claudiu si Mihai, cine va citeste aici nu stie ca sunteti amindoi cu dosar penal asteptind rezolutii (cum astepta candidatul Iohannis o rezolutie administrativa) ca asta e strategia astora sa impiedice ceva nou, sa lege la oameni de coada ceva vechi. In cazul vostru, pentru demonstratiile care au cistigat cauza, dar au lasat victime. Poate ne spuneti cum mai merg dosarele voastre de ultraj sau ce aveti, si astia care bazaie cu Iohannis care are probleme juridice, sa priceapa ca se creaza probleme juridice oricui e un pericol,de asta solutia nu e sa ii luam pe cei fara, ca riscam sa dam peste cei selectionati de altii, ci sa ne uitam la meritul fiecarui caz in parte. Hai, ziceti-mi ca ati luat NUP ca r fi rizibil daca sase luni dupa tot ati mai fi anchetati pentru tulburarea ordinii publice sau ultraj.

  Reply
 3. Tiberius Duluman

  Tocmai, că s-a dovedit că acţiunea de boicot a avut sprijin: 5.7% voturi nule, neluând în calcul pe cei care nu au venit la vot ca urmare a îndemnului la boicot.

  Reply
  • Marius Grunca

   @Tiberius: Intradevar, au fost mai multe voturi anulate, dar care a fost efectul post-alegeri al acestei actiuni? Eu cred ca niciunul. Suntem in aceeasi situatie ca si inainte de alegeri. In plus, PSD pare a fi acum mai puternic ca niciodata, gata sa preia toate parghile si va fi votat de acestia sau multi ca ei:
   https://www.youtube.com/watch?v=7CBJ0IIlktQ

   Mda… mandri ca suntem romani. Ti se mai pare acum ca a ajutat la ceva acel apel la boicot?

   Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Tiberius: procentul de vot a fost peste europarlamentarele din 2009 și cu creștere în mediul urban

   Reply
 4. Alexandra Barradell

  Locuiesc de un an in mediul rural la 5 km de orasul Victoria stau de vorba cu oamenii pe aici si nimeni nu il suporta pe Ponta.Asa ca sondajele care il arata invingator sunt false.False de ce pentru a justifica furaciunea care se va face la vot.Boicotul prin vot dat catre candidati independenti sau alternativa la psd este cea mai buna forma de protest impotriva a 2 ani de guvernare haotica a cestor neo comunisti.Este fosrte usor sa masluiesti voturi in mediul rural poate 2 milioane voturi dar va fi foarte greu sa faci acelasi lucru cu 10 milioane de voturi.Daca lumea va intelge sa iasa la vot si sa voteze orice in afara de psd e posibil ca dupa 25 de ani sa avem insfarsit 2 oameni de dreapta in finala.Daca lumea ar iesi la vot in primul tur Victor ponta poate fi eliminat.Ei au 2 milioane de voturi pe care le pot organiza atat.Sunt 17 sau 16 milioane de oameni cu drept de vot.Asta ar fi cea mai tare realizare a generatiei noastre sa avem o finala cu 2 oameni de dreapta.Se poate realiza dar oamenii cu priza la tineret cum esti tu Craciun sa transmita acest mesaj.Boicot impotriva lui Ponta sa nu ajunga in finala.Boicot impotriva acestor neocomunisti care fura viitorul copiilor nostri prin marirea taxelor,pierderea contractelor (Bechetel) poluarea mediului cu proiecte gen Rosia montana.

  Reply
 5. Cristian Ioan

  Dar sinsistra mediului are prefecta dreptate!
  Afirmatia „Descreieratii nu voteaza” este 100% adevarata.
  nu trebuie interpretata ad literam, ci in sens statistic: sigur ca voteaza, doar ca voturile a citorva zeci, hai sute de mii de nemultumiti sunt complet neglijabile fata de voturile milioanelor de INDIFERENTI, pentru care conteza numai si numai galeata si sacosa electorala!
  Asta s-a vazut foarte bine la Ias, unde primarele care este nu s-a plecat in fata aiurelilor debitate de „citeva zeci de maipulatori”. Liviu Antonesei zice ca nu sunt zeci, ci peste 7.000 de nemultumiti, care sunt si VOTANTI. Si ce daca? Primarul are dreptate, sapte sau zec mii nu conteaza fata de MAJORITATEA populatiei Iesilor, pe cae soarta teilor o lasa absolut indiferenta, deci vor vota in continuare pe primar!
  Da, descreieratii sau eco-teroristii voteaza, numai ca voturile lor sunt neglijabile!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ cristian ioan: am mai scris și într-un alt răspuns – e o greșeală să-i calculezi doar pe cei care ies efectiv în stradă sau acționează civic; ceea ce contează cu adevărat e câți sunt cei care sunt de acord și îi susțin (fie și tacit) pe cei care ies în stradă, semnează petiții etc.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *