Romania Curată

Der Spiegel: Cum se mușamalizează defrișările în Carpați

Când s-a aflat despre felul în care compania austriacă Schweighofer cumpăra sistematic lemn tăiat ilegal în România, indignarea a fost uriașă – grupul și statul au promis că lucrurile se vor rezolva, însă defrișările continuă, scrie Der Spiegel, într-o anchetă care dezvăluie felul în care încercările de reducere a tăierilor ilegale au eșuat din cauza portițelor legale și a statisticilor măsluite.

Pe multe hărți turistice, traseul este marcat în verde – ca semn că acesta duce printr-o zonă cu un peisaj deosebit de frumos și original. Asta a fost o dată. Astăzi este doar o cale de exploatare a naturii.

Iată-ne pe drumul de 40 de kilometri de pe dens populata Valea Trotușului din Carpații Orientali din Romania. În ultimele două decenii, locul a fost lovit în mod regulat de dezastre: După ploile mai abundente versanții au alunecat și s-au rostogolit prin sate, distrugând rânduri întregi de case. Cauza: exploatarea masivă, care a condus la pierderea unor suprafețe mari de pădure și eroziunea excesivă a solului.

„De fapt, tăiere nu este cuvântul potrivit“, spune omul de la volan. „Termenul corect pentru aceasta este: defrișare.”

Până acum trei ani, șoferul a fost inspector forestier. Când a investigat retrocedările ilegale din județul Bacău, a fost pensionat anticipat în 2014. Nu vrea să-și vadă numele publicat – prea adesea a primit amenințări.

„Timp de mulți ani, pădurea din România a fost tăiată fără milă”, rezumă el situația. „Înainte, acest lucru a fost făcut cu încălcarea flagrantă a legii. Astăzi, lucrurile nu mai funcționează atât de simplu. Dar mafia lemnului utilizează marjele și lacunele din legile trimise și politicienii dispuși să ascundă situația. Așa că tot mai multe păduri dispar.”

Fostul inspector forestier este doar unul dintre cei care fac astfel de acuzații. Ecologiștii din România tot trag semnale de alarmă.

Motivele sunt multiple:

– Sancțiunile și amenzile pentru exploatarea forestieră ilegală și comerțul ilegal cu lemn au fost reduse în mod semnificativ prin lege, unele fiind complet eliminate.

– Sincronizarea datelor prin satelit, cea mai importantă funcție introdusă în 2014 odată cu sistemul de urmărire a lemnului SUMAL – care le permite și utilizatorilor privați să detecteze transporturile ilegale – a devenit indisponibilă din august.

– De mai multe ori în ultimele luni, au fost depistate tăieri ilegale de pădure în parcuri naționale protejate și păduri virgine.

– Unii proprietari de pădure provoacă în mod deliberat daune în pădurile lor pentru a le putea tăia.

În regiunile carpatice românești, problema tăierilor pe scară largă a devenit evidentă de mai mulți ani. Cauzele principale includ controlul lax și practica profund coruptă de a retroceda pădurea, naționalizată cândva, proprietarilor reali sau presupuși sau moștenitorilor lor, care fac deseori bani rapizi prin defrișări.

Principalii prelucrători de lemn din țară, „Holzindustrie Schweighofer”, au cumpărat în mod sistematic lemn tăiat ilegal. Grupul austriac, care procesează anual aproximativ 20% din recolta de rășinoase din România, a negat inițial acuzațiile, dar a recunoscut la începutul acestui an „nereguli în lanțul de aprovizionare din amonte”.

Între timp, purtătorul de cuvânt al companiei, Thomas Huemer, a asigurat Der Spiegel, că au prezentat un „catalog cuprinzator de masuri pentru combaterea exploatarii forestiere ilegale in Romania”. Acest lucru depășește cu mult cerințele legale ale țării. Schweighofer, de exemplu, a introdus sistemul de urmărire a fluxului de date pe bază de GPS pentru furnizori, care ar trebui să excludă practic cumpărarea ilegală a lemnului.

Cazuri îndrăznețe de manipulare a datelor

Mulți ecologiști sunt sceptici. „Deocamdată, originea lemnului din România poate fi urmărită doar de la punctul de încărcare, nu de unde a fost tăiat”, spune Raluca Vestemeanu de la inițiativa De-Clic, care a lansat un boicot al produselor Schweighofer în România anul trecut. Prin urmare, potrivit lui Vestemeanu, sisteme ca SUMAL sau Timflow nu reprezintă o garanție împotriva exploatării forestiere ilegale.

Faptul că tăierea ilegală este încă răspândită nu este nici măcar negat de autoritățile române. Amploarea nu este clară. Potrivit Ministerului Apelor și Pădurilor, volumul de lemn recoltat ilegal confiscat a scăzut de la 900.000 de metri cubi în 2013 la aproape 200.000 în 2016. Cu toate acestea, numărul de controale individuale înregistrate în aceeași perioadă a scăzut brusc – de la 915000 la 190000.

În orice caz, furnizorii de lemn recurg din ce în ce mai des la trucuri juridice, spune inginerul silvic Octavian Berceanu, care lucrează în calitate de consultant de mediu pentru „Uniunea«Salvați România»„(USR). De exemplu, planurile forestiere manipulează adesea date cum ar fi vârsta copacilor sau cantitatea de lemn utilizabil.

Statul român aparent se teme de consecințele de mediu mai puțin decât de furia populară față de defrișări. Când Ministerul Apelor și Pădurilor a oprit în august sincronizarea datelor prin satelit în sistemul SUMAL, motivul oferit a fost că sistemul nu este matur, că există prea multe alarme false declanșate de cetățeni, prin urmare trebuie revizuit.

„Nonsens”, spune specialistul IT din București Bogdan Micu, care a programat sistemul. SUMAL, a funcționat foarte bine, aparent prea bine. „A fost doar o scuză”, a spus Micu, „în realitate, miza este să nu se afle cât de mult lemn se taie ilegal în continuare”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Der Spiegel: Cum se mușamalizează defrișările în Carpați

 1. Dumitru

  Bun articol, pacat ca nu a tras mai multe concluzii si pus mai multe intrebari. De exemplu : Ce fac DNA si Kovesi in legatura cu asta (doar e vorba de coruptie) ? Nimic, asa cum n-au facut nimic in legatura cu Schweighofer (Iohannis fiind pretenar cu patronul). Iar USR este azi intr-o alianta de facto cu PNL/Iohannis, si e condus de un securist. Credeti ca USR va mai apara padurile ? Poate declarativ… Cand ma gandesc cum au deturnat USR cu stupiditatea aceea de vot asupra casatoriei gay, iar ma infurii…

  Reply
  • Dan

   Pai Dumitru atunci spune-mi ce face/a facut Hrebenciuc, Dragnea, Nastase si alti pliticieni pentru asta. ?! Sau Ponta?!

   Reply
 2. Andrei

  Interesele financiare care sustin distrugerea padurilor se gasesc in practic toate partidele. De aceeia este greu de vazut deocamdata o situatie in care firmele care cumpara bostani (Schweighofer Holtzindustrie, Kronospan, Egger, firmele japoneze, arabe sau altele care exporta prin Constanta) sa fie alungate (sau blocate prin legislatie sa nu mai poata cumpara lemn neprelucrat de orice fel din Romania) asa cum ar trebuii sa se intample pentru a oprii dezastrul ecologic in desfasurare. Apropo de USR insa, mi-aduc aminte ca doar Mihai Gotiu a facut declaratii pentru apararea padurilor. Subiectul padurilor nu mai este de prima prioritate zilele astea din pacate in parlament chiar deloc, acolo fiind activitate fierbinte si constanta in vederea justitiei, de parca asta ar fi cea mai urgenta problema din lume. Intre timp, suprafata tarii impadurita s-a redus la 27%, foarte mult sub mediul european, aerul se strica, drumurile se strica, vremea se strica, terenul aluneca (ceea ce duce la inundatii), si turismul sufera, doar ca parazitii (locali si straini) sa se imbogateasca. Eu cred ca avem de a face cu o mafie a lemnului care este ocrotita in mod direct de TOATE PARTIDELE POLITICE, PSDul fara nici un dubiu desigur. La asta ne asteptam oricum, dar ce e si mai trist este lipsa totala de implicare a presedintelui pana acum, cu exceptia ocaziei cand a sustinut odata „libera concurenta” in domeniul afacerilor cu lemn, lucru clar in favoarea parazitiilor de exceptie.

  Reply
  • Dumitru

   Din pacate Gotiu nu prea mai vorbeste despre asta. De cand a intrat in politica, articolele lui sunt mai mult anti-PSD decat pentru paduri…

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *