Vitalie Călugareanu

Demiterea guvernului Streleț: Victorie geopolitică a Moscovei, sfârșitul parcursului european al Moldovei, capitularea in fața Mafiei

Demisia Guvernului Streleț este interpretată de analiştii politici ca o victorie geopolitică a Moscovei, sfârşitul parcursului european al Moldovei, dar şi ca o capitulare a instituţiilor statului în faţa clanurilor oligarhice şi grupărilor de crimă organizată care au acaparat statul.

Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a căzut joi, la mai puţin de 100 de zile de la învestire. Acesta a fost demis ca urmare a unei moţiuni de cenzură a socialiştilor şi comuniştilor, sprijinită şi de către deputaţii democraţi din coaliţia de guvernare. Deputaţii PD, pe care presa îi numeşte „unelte ale oligarhului Vlad Plahotniuc” i-au reproșat lui Valeriu Streleț că a devenit „avocatul liderului PLDM, Vlad Filat” şi l-au acuzat că ar fi încercat să obstrucţioneze ancheta în privinţa fraudei bancare pentru care Filat a fost arestat.

Mâna ridicată împotriva cursului european

Arumentele invocate de premierul Streleţ în şedinţa Parlamentului nu au contat. Aranjamentele au fost făcute încă miercuri seară, atunci când liderii Partidului Democrat i-au cerut premierului Streleţ să-şi prezinte singur demisia.

Vicepreşedintele Parlamentului, liberal-democrata Liliana Palihovici, a declarat că „scopul moțiunii este de a duce Republica Moldova în haos”. “Mâna ridicată pentru moțiune este mâna ridicată împotriva cursului european al Moldovei”, a adăugat deputatul PLDM, Tudor Deliu. „Avem în faţă iarna, avem un acord nesemnat cu FMI, de care depind şi relațiile cu investiorii. Este un act de trădare a partenerilor externi care în această perioadă privesc cu mare atenţie ce se întâmplă în Moldova, mai ales în contextul situaţiei regionale de astăzi”, a menţionat în discursul său premierul demis Valeriu Streleţ. „Dacă politica acestei ţări se va face în continuare doar în locuri dubioase, ne pasc ameninţări foarte periculoase”, a atenţionat vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc. El a spus că demiterea guvernului Streleţ este rezultatul unor înţelegeri de culise scopul cărora este crearea unei noi majorităţi: „De ce trebuie să inventaţi în cazul dat aşa-numitele moţiuni de cenzură cu aşa-numitele suspiciuni de corupție? De ce nu spuneţi lucrurilor pe nume? Aveţi înțelegeri, aveţi alt candidat, aveţi număr mai mare de voturi… Spuneţi lucrurilor pe nume!”, a dezvăluit Pistrinciuc.

Marian Lupu: „PD nu va face alianţă cu partidele de stânga”

La rândul său, liderul PD, Marian Lupu, a dat asigurări că PD nu va face alianţă cu partidele de stânga şi nici nu va schimba cursul european al Moldovei. El a spus că formaţiunea pe care o conduce va participa la formarea unei alianţe pro-europene.

Liberal-democraţii nu au luat încă o decizie în privinţa acţiunilor ce urmează, dar au menţionat că prin demiterea guvernului Streleţ a fost încălcat acordul de constituire a coaliţiei de guvernare. În ceea ce priveşte prezenţa liberal-democraţilor într-o viitoare alianţă de guvernare, PLDM a anunţat că nu va mai accepta “jocuri de culise şi nu va mai participa la conservarea unui sistem”. Iar premierul demis Valeriu Streleţ, s-a adresat deputaţilor din PD: “Voi sunteţi captivii unei persoane!”. Streleţ a spus că a înţeles sâmbătă că va fi demis, după ce nu i-a răspuns la telefon controversatului oligarh, Vlad Plahotniuc. „Se dorește conservarea sistemului, pentru că așa îi este comod. Nu vom participa la această afacere!”, a menţionat Streleţ.

O săptămână pentru formarea unui nou guvern

După demiterea prin moţiune de cenzură a Guvernului condus de Valeriu Streleţ, toţi miniştrii intră în interimatul funcţiei, îndeplinind numai funcţiile de administrare a treburilor publice. Premierul în exerciţiu Valeriu Streleţ poate asigura interimatul funcţiei până la investirea noului prim-ministru. În cazul în care premierul își înaintează demisia, şeful statului desemnează un premier interimar din rândul membrilor Guvernului demisionar. Conform Constituţiei, termenul-limită de formare a noului guvern este de trei luni. Imposibilitatea repetată de învestire a unui nou guvern atrage dizolvarea Legislativului şi alegeri parlamentare anticipate.

Liderul PD, Marian Lupu a spus că îşi doreşte formarea în cel mult o săptămână a unei noi majorităţi parlamentare pro-europene. „Partidele pro-europene, deputații neafiliaţi să se aşeze la masa de negocieri şi, într-o săptămână, să avem un guvern”, a declarat încrezul liderul PD.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *