Mihai Goțiu

”Declarația pentru un oraș sănătos” a fost lansată la Arad

Cu ocazia mitingului organizat la Arad sâmbătă, 7 februarie 2015, organizațiile susținătoare ale inițiativei „Salvați Parcului Eminescu” au adoptat „Declarația pentru un oraș sănătos”. Aceasta va fi depusă săptămâna viitoare la Primăria Municipiului Arad, respectiv va fi înaintată tuturor consilierilor locali ai Aradului.

Revendicările Declarației vizează probleme punctuale ale spațiului public din Arad, cu oferirea de soluții pentru rezolvarea lor și cu promisiunea implicării civice în acest sens. Problemele vizează Parcul Eminescu, terenul din fața Colegiului Național Moise Nicoară, parcările centrale (în general), întreținerea spațiilor verzi și toaletarea copacilor, clădirile și monumentele din zona protejată și Canalul Mureșel.

Parcul Eminescu

În privința Parcului Eminescu, cetățenii solicită anularea amendamentelor abuzive adoptate de Consiliul local care permiteau construirea parcării subterane, precum și a licitației anunțate în acest sens. În plus, semnatarii promit să se implice voluntar în întreținerea parcului, organizarea unor evenimente aici și implicarea în acțiuni de educație civică legate de importanța spațiilor verzi ale orașului.

”Propunem de asemenea să fie reparate scările de acces, sa fie schimbate dalele crăpate sau sparte și să se refacă platoul central din zona monumentului care e total deteriorat. De asemenea propunem refacerea aranjamentelor florale din zona adiacentă platoului central al parcului.

Ne asumăm disponibilitatea de a organiza alături de zeci de voluntari ecologizarea de primăvară nu doar în parc ci și în toată zona de faleză a Mureșului din Arad.

Ne asumăm organizarea în parc de evenimente culturale și de divertisment în perioada mai – septembrie a acestui an (concerte, concursuri, expoziții), respectiv ne propunem să transformăm parcul într-un spațiu viu, un adevărat centru al comunității.”

Terenul din fața Colegiului Național Moise Nicoară

De asemenea, oamenii cer renunțarea la proiectul de amenajare a unei parcări pe amplasamentul actual al terenului de sport de la Colegiul Național Moise Nicoară, spațiu folosit în prezent de arădeni pentru fotbal, baschet, tenis de masa, atletism, precum și realizarea de investiții care să faciliteze activitățile sportive.

Parcări centrale (în general)

În Declarație se cere abandonarea ideii de a se construi parcări care să afecteze spații publice de interes major: parcuri, terenuri sportive, zone de agrement, etc. și respectarea celor 5 locații propuse in Masterplan pentru construirea de parcări în zona centrală, precum și renunțarea la tendința de a „îngropa” trecutul Aradului.

Întreținere spații verzi, toaletare copaci

Declarația enumără norme și reguli elementare legate de întreținerea spațiilor verzi și toaletarea copacilor și prezintă revendicări punctuale:

  • Refacerea rotondei verzi de la cea mai poluată și aglomerată intersecție din oraș: PODGORIA;
  • întreținerea corectă a spațiilor verzi din zona falezei: Malul Muresului nu a arătat niciodată atât de urât și de neîngrijit ca în ultimul an;
  • Creșterea suprafeței de spațiu verde/cap de locuitor pe teritoriul Municipiului Arad prin amenajarea de noi parcuri în diferite zone ale orașului (ex. valorificarea falezei, mal stâng, între Podul Timișoarei și Ștrand Neptun ca și spațiu verde de tip parc și spațiu verde de agrement, transformarea în parcuri a unor locații aferente unor vechi fabrici dezafectate, amenajarea de parcuri pe locația unor terenuri virane, valorificarea unor scuaruri și piațete neamenajate, identificarea și transformarea terenurilor degradate în spații verzi);
  • Redresarea societății de Gospodărire Comunală, aflată în subordinea Primăriei și rezilierea contractelor de prestări servicii în domeniul întreținerii spațiilor verzi cu societățile care nu respectă prevederile legale în materie.

cum se curata un copac

Clădiri, monumente din zona protejată

Declarația solicită organizarea unei dezbateri publice cu societatea civilă, Ordinul Arhitecților, arhitectul șef al Aradului și Primărie despre situația clădirilor din zona protejata (mai ales că Aradul dorește să se înscrie în campania pentru titlul de Capitala Culturala Europeană) și indentificarea de soluții pentru protejarea și punerea în valoare a acestora.

De asemenea, se dorește stoparea abuzurilor la adresa clădirilor din zona protejată a orașului datorate intervențiilor nepotrivite pe fațade (montare de tâmplării tip termopan, distrugerea ornamentelor prin renovări necorespunzătoare, aplicarea mai multor tipuri de zugrăveală pe fațada aceleiași clădiri, etc) și soluționarea problemei clădirilor care au devenit pericol public (ornamente care cad după fiecare ploaie): demararea unor parteneriate public-private pentru refacerea fațadelor clădirilor din centrul orașului.

Canalul Mureșel

În fine, declarația solicită și organizarea unei dezbateri publice pentru analizarea tuturor propunerilor pentru amenajarea cursului canalului Mureșel pe teritoriul Aradului. ”Există la această oră cel puțin 2 propuneri, cea de întubare și cea de reamenajare ecologică și urbană a canalului. Ne vom preciza punctul de vedere în favoarea uneia sau alteia dintre soluții doar în urma unei dezbateri publice largi, care să includă specialiștii în domeniu și societatea civilă. În oricare din variante, nu suntem de acord cu eludarea, respectiv ascunderea problemei esențiale a canalului și anume deversarea ilegală de ape menajere și ape uzate în canal, proces care se desfășoară în prezent pe raza municipiului Arad. Cu alte cuvinte, nu suntem de acord cu ascunderea mizeriei sub preș!”, se arată în Declarație.

Motivația și Declarația pentru un oraș sănătos le puteți citi integral aici (în format .pdf)

arad declaratie 1

Foto: Ligia Cristea


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *