Marius Diaconescu

Decizie definitivă istorică a CNATDCU: Victor Ponta a plagiat! Victoria este a societății civile, nu a Ministerului Educației Naționale

Data de 27 Iulie 2016 va intra în istoria luptei împotriva imposturii academice. Este o dată crucială în lupta împotriva plagiatului. Consiliul General al CNATDCU a respins contestația depusă de Victor Ponta la decizia aceluiași consiliu din 30 Iunei 2016 și astfel, ministrul Educației, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, are cadrul legal să dispună printr-un ordin de ministru retragerea titlului de doctor.

Anularea doctoratului lui Victor Ponta este prima victorie a societății civile împotriva imposturii academice a politicienilor români. Articolele de presă, dezbaterile și comentariile pe marginea doctoratului plagiat al lui Victor Ponta au adus în atenția publicului român problema plagiatului în lumea academică din România. Chiar dacă publicul larg este mai puțin sensibil la acest subiect, probabil și datorită acceptării tacite a hoției din partea politicienilor, ca atitudine colectivă a românilor, mediul academic a conștientizat că este momentul să se facă ordine și curățenie, mai ales că foarte mulți politicieni au fost ahtiați după titluri de doctor fără să aibă preocupări științifice.

Decizia de azi a CNATDCU nu este succesul Ministerului Educației Naționale, este succesul societății civile. Fără articolele din presă, fără dezbaterile televizate și fără comentariile cititorilor despre problema plagiatului în tezele de doctorat ale politicienilor subiectul ar fi fost mort pentru autorități. Mediul universitar care face parte din societatea civilă, pentru că îi pasă, indiferent dacă este profesor simplu sau rector al Universității din București, a câștigat azi o bătălie importantă, dar încă războiul împotriva plagiatorilor și a imposturii academice nu s-a încheiat.

Ministerul Educației trebuie să ducă mai departe acțiunea de curățenie a mediului universitar. Doctoratul lui Viorel Ponta nu este singurul plagiat, nici măcar în domeniul Științelor Juridice. O spune asta foarte clar Comisia Națională de Etică, cea care în 18 Iulie 2012 considera că Ponta nu a plagiat.

Citez din Hotărârea nr. 879/18.07.2012 a Consiliului Național de Etică, Anexa 1 (Raport final nr. 878 din data de 18.07.2012): ”Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta și susținută public în anul 2003 respectă cerințele academice din acea perioadă și este comparabilă din punctul de vedere al acestor cerințe, cu alte teze de doctorat susținute în aceeași perioadă … și nu se poate susține calificarea de plagiat… CNESDTI apreciază că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, a fost obținut de domnul Victor Ponta în concordanta cu legislația în vigoare în anul 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei de dcotorat cu titlul ”Curtea Penală Internațională” nu se poate susține.

Este un document oficial al Ministerului Educației Naționale din 18 Iulie 2012, care spune negru pe alb că teza lui Victor Ponta este la fel cu alte doctorate în domeniu scrise în acea perioadă. Azi s-a decis că teza lui Victor Ponta este plagiat. Implicit, alte teze de doctorat în domeniul Științelor Juridice sunt susceptibile de plagiat, conform comparației Consiliului Național de Etică din 2012.

Victor Ponta este un pește mare, un rechin. Câți pui de rechin mai sunt printre juriștii care au doctorate? Câți plagiatori am putea găsi printre judecători, procurori sau avocați cu doctorate? Capturarea unui rechin nu curăță sistemul de impostură. Puii de rechin pot crește mari și nu este exclus ca peste câțiva ani să mai avem un rechin plagiator de talia lui Victor Ponta.

Recent la Academia de Poliție Al. I. Cuza, o altă fabrică de doctorate în drept, după ce Comisia de Etică a acelei Universități a stabilit că primarul Robert Negoiță și-a plagiat teza de doctorat, s-a decis verificarea prin softul antiplagiat a tuturor doctoratelor susținute până acum. Ori e o lovitură de imagine, ori încearcă să mai sacrifice ei înșiși câțiva peștișori ca să îi pună la adăpost pe peștii mai mari. Pentru că probabilitatea ca un număr mare din doctoratele de la Academia de Poliție să fie plagiate este foarte mare, atât la politicienii care s-au înghesuit să își ia acolo doctoratele, cât și la propriile cadre. Nu doar la Drept, dar și la domeniul științific ”Datul cu bulanul”. Pardon! ”Ordine publică”.

Aceeași măsură de autocurățare prin verificarea post factum a tuturor tezelor de doctorat susținute până acum a fost luată și la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul. Ținând cont de apetitul ridicat al politicienilor pentru un doctorat la ANIMV, sigur printre cele 82 de doctorate susținute acolo până acum nu doar cele coordonate de Gabriel Oprea sunt plagiate.

Nu doar cele două instituții de învățământ militare ar trebui să își verifice doctoratele date în ograda lor, ci și alte școli doctorale, chiar de la mari universități. Sunt trei domenii în care riscul plagiatului este foarte mare: drept, economie și medicină. Nu cred că rectorii universităților publice din România au atâta curaj încât să impună verificarea doctoratelor susținute deja și să propună retragerea celor plagiate. Așa că tot societatea civilă va trebui să mai prindă măcar câte un peștișor în plasă din cauza plagiatului. E drept că la un moment dat se va plictisi și societatea civilă. Probabil că pe asta mizează cei care încearcă să mușamalizeze afacerea.

Rectorul Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul îmi spunea recent, cu ocazia unei evaluări a universității respective în cadrul proiectului Coaliția pentru Universități Curate 3, că incidența plagiatelor la ANIMV nu este mai mare ca la alte universități. Asta înseamnă că autoritățile cunosc situația, știu că sunt foarte multe doctorate obținute prin plagiat, dar preferă să lase să curgă apa, pentru că pietrele rămân. Rămân în special politicienii și funcționarii cu doctorate plagiate…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Decizie definitivă istorică a CNATDCU: Victor Ponta a plagiat! Victoria este a societății civile, nu a Ministerului Educației Naționale

 1. AlinaP

  Ce se itampla insa cu cei ce conduc plagiatele? E o scoala academica de plagiatura in Romania care trebuie taiata de la radacina.

  Reply
  • Marius Diaconescu

   Câtă vreme coordonatorii de doctorat, ai căror doctoranzi au plagiat, nu răspund penal și administrativ, orice politică antiplagiat este fără efect pe termen mediu și lung. Conform LEN 1/2011, coordonatorul de doctorat răspunde pentru autenticitatea tezei de doctorat în solidar cu doctorandul. Însă nu am văzut nici un conducător de doctorat căruia să i se retragă dreptul de a conduce doctoratul, care să fie demis din postul de la universitate sau care să răspundă penal pentru fals în declarații. Am observat că funcționează o solidaritate universitară prost înțeleasă, de genul: ”sunt colegii noștri!”. Mediul academic din România nu are suficientă maturitate în lupta antiplagiat pentru a se autocurăța. Presa ar trebui să pună tunurile și pe conducătorii de doctorate care au girat plagiatele. Poate așa se trezesc și autoritățile să ia măsuri.

   Reply
 2. sorana

  Presa ar trebui sa puna tunurile si pe aceia care au plagiat lucrari stiintifice, fie ele carti sau articole. Acestia sint de obicei cadre didactice sau cercetatori, care formeaza la rindul lor pe altii. Este drept, impactul mediatic este mult mai mic, dar impactul asupra curateniei in invatamintul superior si cercetare este urias! Si acesti oameni si-au rotunjit CV-urile, titlurile didactice si veniturile prin aceste plagiate, nu putini dintre ei au mai multe la activ (pentru ca se poate si nu are consecinte nefaste). Aici, bineinteles, rolul primordial este al universitatilor insele, care trebuie sa ia masuri administrative (drastice!), dar … se dovedeste ca nu sint numai ‘colegii nostri’, uneori sint prietenii nostri sau nepotii nostri. Spre exemplu pentru copiatul la examen se poate merge pina la exmatriculare. Nu este o solutie raspindita, dar nici inexistenta. Pentru copiatul unei lucrari stiintifice de catre o persoana din ‘establishmentul’ didactic, pina unde se poate merge? Practica ne arata ca nu se intimpla mai nimic.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *